به گزارش
ايران خبر، درمان آفت اعم از درمان آفت زبان، درمان آفت زیر زبان ، درمان آفت لب یا آفت گونه شامل درمانهای سمپتوماتیک (علامتی ) است. به این معنا که برای درمان آفت هنگامی که اتفاق افتاده فقط میتوان کارهایی کرد که در طول دورانی که آفت در دهان حضور دارد ،فرد درد کمتری را تجربه کند. به عبارت دیگر انواع روش درمان آفت دهان و همچنین درمان گیاهی آفت دهان به کاهش درد در دوران حضور آفت کمک کرده ولی تعداد دفعات آفت را کاهش نمی دهد. به طور کلی افرادی که آفتهای راجعه دهان را تجربه میکنند ( مدام آفت می زنند ) ، ابتدا باید علت یابی کنند و به رفع علت آفت دهان بپردازند.
توصیه هایی برای درمان افت زبان و دهان وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. مسواکهای نرم استفاده کنند و از تروماتیزه کردن ( آسیب فیزیکی بر اثر ضربه های محکم ) محیط دهان خود خود داری کنند.
۲. اگر دارویی مصرف میکنند که بعد از استفاده از آن آفت های آنها شروع شده، با مشورت پزشک خود ،دارو را عوض کنند.
۳. مصرف ویتامین B12 ، اسید فولیک و ترکیبات آهن دار را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
۴. از خوردن غذاهای آلرژی زا، غذاهای با طبع گرم و خوراکهای پر ادویه به ویژه غذاهای تند خود داری کنند.
۵. تا حد امکان از استرسهای خود بکاهیم.
با آفت دهان خود چه کنیم ؟
در بسیاری از افراد آفت های راجعه به صورت خود به خودی و بعد از چند سال از بین می رود. اما زمانی که آفت دهانی عارض میشود ، تنها راه برای مقابله با آفت دهان درمان های علامتی است.
درمانهای علامتی آفت شامل :
۱.استفاده از دهانشویه های کلر هگزدین ، به عنوان راه درمان افت دهان تا حدی درد و التهاب را کاهش میدهد اما تعداد دفعات آفت را کاهش نمی دهد.
۲. استفاده از کوتیکواستروییدهای سطحی به صورت پماد یا دهانشویه ، التهاب و در نتیجه درد ناشی از ضایعات را کاهش میدهد.امن ترین انواع کورتونها که با تاثیر کمتری بر غدد آدرنال میتوان استفاده کرد شامل : هیدروکورتیزون و تریامسینولون است که به شکل orabase در اکثر کشورها وجود دارد که در حال حاضر در ایران با نام adcortyl موجود است. اما به هر حال با وجود اینکه کورتونها درد آفت را کاهش میدهند اما روی تکرر آفت نقشی ندارند.
۳. ۵۰۰ میلی گرم تتراسایکلین را در آب حل نموده و همراه با نیکوتین آمید ۴ بار در روز هر بار ۳ دقیقه، دهانشویه کنید . این محلول زخم را کوچکتر کرده و مدت زمان بهبودی را کاهش میدهد.
« به هیچ عنوان از تتراسایکلین در کودکان زیر ۱۲ سال استفاده نکنید.»
۴. دهانشویه های بنزید آمین تنها ضد التهاب های موضعی هستند و به عنوان یک راه برای درمان آفت به جز کاهش دردی گذرا تاثیر شگرفی ندارند.
۵. در مواردی که هیچ کدام از درمانهای موضعی جوابگو نیستند ، بعضا داروهای سیستمیک مثل تالیدومید مورد استفاده قرار میگیرند که با توجه به عوارض جانبی شدید آنها باید تحت نظر پزشک و در موارد خاص مورد استفاده قرار بگیرند.
نکته مهم این است که اگر این راههاي درمان آفت دهان به صورت خود درمانی و بدون تجویز پزشک استفاده شود ، احتمال قارچهای دهانی را بالا میبرد.
درمان آفت در خانه
به عنوان درمان خانگی آفت دهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. دهانشویه با آب نمک ولرم. به طور کلی آب نمک ولرم در محیط دهان معجزه می کند. این ماده ساده بر علیه غالب باکتریهای دهان موثر است و باعث درمان زخم آفت میگردد.
۲. محلول پر اکسید هیدروژن ( آب اکسیژنه ) را با مقدار برابر آب مخلوط نموده و با پنبه آغشته به محلول روی آفت بگذارید . این عمل را چند بار در روز تکرار کنید.
۳. دهانشویه با شربت آلومینیوم ام جی ( شیر منیزیم ) در ترکیب مساوی با شربت دیفن هیدرامین به عنوان درمان سریع آفت دهان کمک میکند که زخم آفتی شما زودتر جمع شود. اما اکیدا توصیه میشود مراقب باشید که این ترکیب را نخورید.
۴. تجربه ثابت کرده استفاده از رب انار درست روی محل افت کمک بسزایی به درمان فوری آفت دهان میکند.
۵. قطره میرتکس (داروی درمان آفت دهان) که در داروخانه های ایران موجود است را با پنبه به مدت نیم ساعت روی آفت قرار دهید و این کار را روزی ۵ تا ۶ بار تکرار کنید.