اختصاصی ایران خبر:
سارا رشادی زاده
کد مطلب: 29765
تاریخ انتشار : سه شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۰۳
سارا رشادی زاده، روزنامهنگار در یادداشتی درباره تبعات افزایش ناگهانی قیمت سوخت، برای ایران خبر نوشت:
ایران خبر- سرانجام پس از هشت سال از اجرای طرح بنزین سهمیه بندی شده، دولت روحانی به این روند پایان داد و اعلام کرد که از صبح روز چهارشنبه (6 خرداد ماه) قیمت بنزین تک نرخی و 1000 تومان خواهد شد.
علاوه بر کارشناسان اقتصادی، مجلس و کابینه دولت، مردم نیز به این حقیقت آگاه هستند که راه نجات اقتصاد ایران هدفمندی یارانه و سهمیه بندی کردن بنزین نبوده و نیست؛ اما تک نرخی شدن یکباره بنزین سهمیهبندی شده و همزمان شروع فاز سوم هدفمندی یارانهها باعث ایجاد شوک در میان جامعه و به خصوص قشر متوسط شد.
در چند روز اخیر، رسانهها و افکار عمومی به شدت به این روند واکنش نشان دادند و با توجه به نزدیک بودن به ماه رمضان، دغدغه افزایش تورم و شروع دور تازهای از گرانیها باعث ایجاد فاصله میان دولت و ملت شده است.
دولت با در پیش گرفتن سیاست سکوت رسانهای در نوع اطلاع رسانی حذف سهميه بنزين خودروهای شخصی، اعتماد رسانهای را از خود سلب کرد و بدون توجه به بازخورد افکار عمومی راه خود را ادامه داد.
در کنار واکنش منفی افکار عمومی به این تصمیم ناگهانی و توجه نکردن به تبعات آن در زندگی قشر متوسط و ضعیف جامعه، مخالفان دولت نیز از فضای به وجود آمده حداکثر استفاده را میکنند و با تحریک افکار عمومی و دست گذاشتن روی نقطات ضعف، تمامی عملکرد کابینه روحانی را زیر سوال میبرند. این روزها مخالفان و موافقان این طرح در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی به بحث و گفتوگو میپردازند؛ اما نتیجه مشترک تمام این بحثها به این سوال بیپاسخ ختم میشود که : «تبعات این طرح بر افزایش قیمتها چگونه کنترل میشود؟»
بنا بر تازهترین اعلام بانک مرکزی، نرخ تورم ارديبهشتماه 1394 معدل 15.5 درصد اعلام شد و شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ايران نیز در این ماه به عدد 221.8 رسيد که نسبت به ماه قبل1.0 درصد افزايش يافته است. حال باید منتظر ماند و شاخص بهای کالاها و نرخ تورم ماه آینده را بررسی کرد تا عمق فاجعه سیاست سکوت دولت مشخص شود.
با تک نرخی شدن قیمت بنزین ماهانه تنها 18 هزارتومان به هزینههای زندگی خانواده های دارای خـــودروی شخصــی اضافــه میشود؛ اما افزایش ناگهانی 300 تومانی قیمت سوخت که به بیان دیگر معادل 50 درصد افزایش بهای بنزین است به تنهایی برای هیچکس مشکل ساز نیست بلکه تبعات این تصمیم موجب انفجار تورم و خروج بازار از کنترل مسئولان خواهد شد. کما اینکه در حال حاضر نیز شاهد افزایش قیمتهای خارج از کنترل هستیم.
در حالی که چشم امیدها به نتیجه مثبت مذاکرات و ثبات قیمتها در بازارهای داخلی دوخته شده است، همزمانی سه معضل رشد صعودی قیمت مواد غذایی، شروع فاز سوم هدفمندی یارانهها و تک نرخی شدن قیمت سوخت باعث افزایش فشار اقتصادی به خانوادههای ایرانی میشود.