به گزارش
ایران خبر، ویروس زیکا که در سال ۱۹۴۷ در جنگل زیکا (Zika) در اوگاندا شناسایی شد، مانند ویروس دنگی، ویروس نیل غربی و تب زرد یک بیماری گرمسیری منتقلشونده بهوسیله پشه ایجاد میکنند.
تغذیه پشهها از خون بیماران ویروس را به آنان منتقل میکنند. ویروس در پشهها بیماری ایجاد نمیکند. گزش افراد سالم بهوسیله پشه ناقل ویروس بیماری را به آنان منتقل میکند.
انتشار این ویروس تا سال 2007 به آفریقا و آسیای جنوب شرقی محدود بود و چندان موردتوجه قرار نمیگرفت. این ویروس در سال 2007 در میکرونزی از جزایر اقیانوس آرام شیوع پیدا کرد.
این ویروس تا سال 2014 فقط در آفریقا، آسیای جنوب شرقی و جزایر اقیانوس آرام شیوع یافته بود. این ویروس در آن سال به جزیره ایستر و شیلی گسترش یافت. ویروس زیکا تا ماه مه 2015 به برزیل راه یافت. در برزیل در سال گذشته بیش از 84000 مورد ابتلا به این ویروس ثبت شد.
در حال حاضر هیچ واکسن یا درمانی برای ویروس زیکا در دست نیست. تنها روش برای پیشگیری از عفونت پرهیز از گزیده شدن بهوسیله پشهها است.
تاکنون 9 کشور در آمریکای مرکزی و جنوبی موارد ابتلا به این ویروس را گزارش کردهاند. پورتوریکو در 31 دسامبر 2015 گزارش کرد که نخستین مورد ابتلای محلی به این ویروس در این کشور رخ داده است. در ژانویه 2016 در ایالت هاوایی آمریکا تولد نوزادی دچار میکروسفالی که از لحاظ ویروس زیکا مثبت بود گزارش شد.
فقط 20 درصد از کسانی که به این ویروس آلوده میشوند، علامتدار میشوند و شایعترین علائم تب، دانههای پوستی، درد مفصل و قرمزی چشمها است.
پشه ناقل ویروس زیکا
*شیوع زیکا در برزیل
با شیوع ویروس زیکا در سال 2015 در برزیل این احتمال مطرح شد که این ویروس اثراتی زیانبار بر زنان باردار داشته باشد. در طول سال 2015، هزاران نوزاد - 10 برابر میزان معمول سالانه- با میکروسفالی به دنیا آمدند، عارضهای که در آن مغز بهطور غیرطبیعی کوچک است. این نقصان هنگام تولد اغلب پسازآن رخ داده بود که مادران در ابتدای بارداری علائم شبیه ابتلا به ویروس زیکا را نشان داده بودند.
گرچه هنوز بهطور قطعی نمیتواند دراینباره سخن گفت، به نظر میرسد رابطهای میان ابتلا مادران در ابتدای دوره بارداری به ویروس زیکا و تولد نوزادانشان با میکروسفالی وجود داشته باشد.
انتشار گستردهتر ویروس زیکا ممکن است به تغییرات اقلیمی مربوط باشد که باعث گسترش زیستگاه پشههای ناقل آن شدهاند.
نقشه پراکندگی زیکا در جهان
تغییرات اقلیمی و گرمتر شدن آبوهوا باعث میشود که پشهها بتوانند منطقه گستردهتری را پوشش دهند و درنتیجه بیماری میتواند بیشتر بهسوی شمال به درون مناطقی که بهطور عادی نمیرسید، گسترش پیدا کند.
*زیکا و المپیک
برزیل در حالی برای برگزاری المپیک ریو 2016 آماده می شود که فراگیری ویروس «زیکا» از نیش پشه «آئدس آجیپتی»، سبب نگرانی در این کشور شده و برای مبارزه با آن فراخوان ملی داده شده است.
«دیلما روسف» رئیس جمهوری برزیل از مردم این کشور خواست به برنامه مقابله با پشه «آئدس آجیپتی» عامل انتقال ویروس «زیکا» که باعث نوعی اختلال رشد مغزی موسوم به «میکروسفالی» در نوزادان می شود، مقابله کنند.
خبرگزاری اروپاپرس اعلام کرد که روسف در «رسیفه» مرکز ایالت «پرنامبوکو» در شمال شرق برزیل که گرفتار بیشترین موارد ثبت شده این ویروس است، خواست برای جلوگیری از زاد و ولد پشه عامل انتقال ویروس زیکا در خانه ها و محیط پیرامونی زندگی خود، اقدامات پیشگیرانه انجام دهند.
از سوی دیگر، پشه «آئدس آجیپتی» افزون بر انتقال زیکا، عامل انتقال تب «دنگی» و تب «چیکونگونیا» نیز می باشد.
روسف گفت: تنها هنگامی در این نبرد پیروز می شویم که مردم مشارکت کنند و تا زمانی که واکسنی برای این بیماری پیدا نشود، می توانیم از ایجاد شرایط زاد و ولد و رشد این پشه ها جلوگبرب کنیم.
رئیس جمهوری برزیل یادآور شد که دولت در ماه گذشته اجازه توزیع نخستین واکسن علیه تب دنگی را داد و از دانشمندان و محققان خواست تلاش ها برای دستیابی به یک واکسن ضد زیکا را چند برابر کنند.
یک گروه از دانشمندان برزیلی اعلام کردند که ویروس زیکا وارد شده به بدن زنان باردار می تواند از جفت عبور کرده و سلامتی جنین را تهدید کند.
در حال حاضر سه هزار و 893 مورد میکروسفالی ناشی از زیکا در برزیل گزارش شده اما وزارت بهداشت و درمان برزیل فقط 230 مورد آن را تائید نموده است.
کودک مبتلا به میکرو سفالی در اثر گزش مادر در زمان بارداری
پرنامبوکو با هزار و 306 مورد مشکوک معادل 33 درصد کل موارد، بیشترین شمار این ناهنجاری را ثبت کرده است.
در حالی که 195 روز تا مسابقات المپیک ریو 2016 برزیل باقی مانده، نگرانی ها به دلیل شیوع این بیماری افزایش یافته است. همچنین برنامه برگزاری جشن سالانه و معروف کارناوال در ماه آینده میلادی در این کشور که گردشگران بسیاری را به همین دلیل جذب می کند ، به نگرانی ها دامن می زند.
برزیل تنها کشور در معرض شیوع این بیماری نیست. کلمبیا، السالوادور، گواتمالا، هائیتی، هندوراس، مارتینیک، مکزیک، پاناما، پاراگوئه، سورینام، ونزوئلا، پورتوریکو و گویان فرانسه نیز گرفتار این بیماری هستند و مقامات توصیه کرده ا ند که زنان باردار به این کشورها سفر نکنند و زنانی که در این مناطق زندگی می کنند نیز باید مراقبت های ویژه ای انجام دهند.