کد مطلب: 68461
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۰۸
این روزها سیگار کشیدن دختران به پدیده ای عادی و علنی تبدیل شده است. دیگر برخی دختران به سیگار کشیدن در کافه و رستوران اکتفا نمی کنند و مانند پسرها به راحتی هنگام قدم زدن در خیابان پکی هم بر سیگار می زنند.
ایران خبر -
می گویند زنان برای اولین بار در آمریکا ، سیگار را به عنوان کلید آزادیشان در دست گرفتند و در راستای اهداف جنبش های آزادی خواهانه شان، خیابان های کشورشان را متر کردند و از آثار همان متر کردنها ، جنبش های آزادیخواهانه ای نیز در کاسه جوامع در حال توسعه سنتی سرازیر شد. رفتار هایی که در این کاسه ها، نمود یک واقعیت درونی را پیدا کردند.این رفتار ها می توانند منشاءهای متفاوتی را دارا باشند.رسانه ها ، اندیشه و فرهنگ عمومی و پیامد های اجتماعی و سیاسی که بدون شک همه این موارد، بیشترین تاثیر خود را از چیزی نگرفته اند، به جز "مدرنیته".
مدرنیته به معنای تجدد خواهی همراه با پیشرفت است و آنچنان که در دایره المعارف فارسی آمده ، "مدرنیتیسم "، تجدد خواهی است درهمه زمینه های مورد علاقه انسان. از فلسفه و تاریخ و ادبیات گرفته تا روند شهرنشینی و تعاملات انسان ها با یکدیگر. آبشار سرازیر فرهنگی بر کشورهای جهان سوم . از بارز ترین خصوصیات مدرنیته، توسعه ابزارهای ارتباطی و کم شدن مرز بندی های جغرافیایی است.
اما برای اینکه بخواهیم جامعه مدرنیته را ارزیابی کنیم مشخصه های دیگری را می توان به جای سیگار کشیدن دختران انتخاب کرد.
این روزها سیگار کشیدن دختران به پدیده ای عادی و علنی تبدیل شده است. دیگر برخی دختران به سیگار کشیدن در کافه و رستوران اکتفا نمی کنند و مانند پسرها به راحتی هنگام قدم زدن در خیابان پکی هم بر سیگار می زنند.
به نظر می رسد از زمانی که گروه های مختلط دختر و پسر در جانعه زیاد شد هنجارشکنی هم کار خود را آغاز کرد. اگر به گفتگو با برخی از دختران جوان سیگار بنشینیم می گویند از سن 18-19 سالگی که وارد دانشگاه شدند گرایش به سیگار کشیدن داشتند. یکی از دلایل آنها همراهی با پسران است، برخی دختران نمی خواهند در هیچ زمینه ای از آقا پسرها عقب بمانند حتی سیگار کشیدن! حرف عده ای دیگر از دختران سیگاری این است که تصور می کنند کار خاصی نسبت به دیگر دختران انجام دادند و احساس غرور و فخر فروشی می کنند! شاید هم حس می کنند شان و ژست اجتماعی شان بالا رفته!
ناگفته نمایند خیلی هم نمی توان به این تفکر دختران جوان ایراد گرفت و از آنها پرسید چرا سمت سیگار کشیدن می روید؟ و یا بگوییم راه های دیگری هم هست که دختران بتوانند حس برابری و استقلال شان را نسبت به پسران نشان دهند. چرا که مسئله مهم این است، مقصر جوانان نیستند، مقصر اصلی رسانه ها هستند. وقتی کارگردانی برای نشان دادن تابو شکنی در فیلم خود سیگار کشیدن را نشان می دهد، این حس در جوان دیده می شود که روش و سبک کاری کارگردان درست است و از آن الگوبرداری می کند.
اگر برخی فیلم های سینمای ایران را به دقت ببینیم متوجه می شویم اولین نماد تابوشکنی برای دختر ایرانی سیگاری کنار لبش است! متاسفانه سیگار کشیدن نوعی حس استقلال را در برخی دختران به وجود می آورد، و زمانی که این رفتارها برای مخاطب به نمایش گذاشته می شود، ناخودآگاه آزادی های پنهان، آشکار می شود و مخاطب به سمتی گرایش پیدا می کند که دیگران برایش تصویر سازی کرده اند.
دقت داشته باشیم در جامعه ایران که به طرز عجیبی بین سنت و مدرنیته حیران مانده نباید تمام ایرادها را از جوانان بدانیم و آنها را مورد اتهام قرار دهیم. چرا که در اینجا جوانان مقصر نیستند. جوان باید خود را در جامعه مطرح کند، باید بتواند حس استقلال و برابری نسبت به هم نوع خود داشته باشد. پس امری عادی است که الگوبرداری جوان از رسانه، از کارگردان مورد علاقه، از هنرپیشه معروف و ... باشد.
نهادینه کردن برخی امور برای جوانان از الزامات اجتماع است که باید برای جوان فراهم شود تا انگشت اشاره خانواده و جامعه از وی دور باشد. رسانه ها برای هنجارشکنی و تابو شکنی راه های بهتری را می توانند به جوانان پیشنهاد دهند. به تصویر کشیدن دختران سیگاری در فیلم ها الگوی خوبی برای تابو شکنی نمی باشد.
بهتر است در اجتماع قوانین و راهکارهای بهتری برای تابو شکنی و قدرت دختران در برابر پسران ارائه و پیشنهاد شود.
بابات سیگاریه انقدر دقیق بلدی