کد مطلب: 137923
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۴ شهريور ۱۳۹۸ ساعت ۱۹:۰۶
دَماوَند کوهی در شمال ایران است که با ارتفاع ۵۶۱۰ متر از سطح دریا، بلندترین کوه ایران و بلندترین آتشفشان آسیا و خاورمیانه است. دماوند در پارهٔ مرکزی رشته‌کوه البرز در جنوب دریای خزر جای دارد. کوه دماوند در تاریخ سیزدهم تیرماه سال ۱۳۸۷ به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست آثار ملّی ایران ثبت شد. این کوه همچنین از سال ۱۳۸۱ به عنوان «اثر طبیعی ملّی» در شمار مناطق چهارگانهٔ ارزشمند از نظر حفاظت محیط زیست قرار گرفته‌است دماوند برای کوه به معنی ظرف آتش یا دارنده آتش یا بخار و برای شهر به معنی دنباله ظرف یا دنباله کوه واقع شده می‌باشد.
 
دماوند یک کوه آتشفشانی مطبّق و نیمه‌فعال است که عمدتاً در دوران چهارم زمین‌شناسی موسوم به دوران هولوسین تشکیل شده و اولین فوران آن حدود ۱٫۷۸ میلیون سال قبل رخ داده است. خاک و سنگ‌های سطح قله به دلیل گوگردی بودن به رنگ زرد درامده است.
رانندگان ماشین‌های آفرود برای حمل کوهنوردان وجود دارد که کرایه هر ۵ نفر ۳۰۰ هزار تومان است و از محل پارکینگ جانپناه سیمرغ در منطقه ورارو ( چاک اسکندر) از قرارگاه پلور تا ارتفاع تقریبی ۳ هزار به حرکت در می‌آیند.
از گونه‌های مهم گیاهی آن می‌توان از بومادران، پیر گیاه دماوندی، اسپرس کوهی و گون نام برد
در مورد دلیل نام‌گذاری دماوند در فرهنگ معین آمده‌است: «دم (دمه، بخار) + آوند = دماوند؛ دارای دمه و دود و بخار (آتشفشان)
آغاز پیاده روی به سمت جانپناه سیمرغ
جانپناه سیمرغ از سمت غرب کوه دماوند قرار دارد، مکانی مناسب برای اقامت و شبمانی است. سیمرغ، یک جانپناه سنگی دو طبقه با ظرفیت حدود۴۰ نفر است که در ارتفاع ۴۲۰۰ متری یال غربی قله دماوند قرار گرفته و در کنار آن یک سرویس بهداشتی وجود دارد. در اطراف جانپناه چشمه آب وجود ندارد ولی آبی که از ذوب شدن یخچال غربی حاصل می­‌شود از کنار پناهگاه می‌گذرد که در این فصل در تمام طول شبانه روز از آن آب جاری است و کوه نوردان از آن استفاده می­‌کنند.
صعود به دماوند
دریاچه ابر در کنار جانپناه سیمرغ قرار دارد.
تیم کوهنوردی دیگری در حال برگشت از قله دماوند از مسیر شن اسکی هستند. شیب جبهه غربی نسبتا زیاد است.
شب بمانی‌های صعود کنندگان دماوند در مسیر جانپناه سیمرغ
صعود به دماوند
خوشحالی و به احتراز در اوردن پرچم ایران بر بام ایران توسط گروه‌های صعود کننده
صعود به دماوند
صعود به دماوند
کاسه برف . سالانه در حدود ۱۴۰۰ میلی‌متر در ارتفاعات قله دماوند بارندگی وجود دارد که معمولاً این بارندگی در بخش‌های بالاتر کوه به شکل برف است و باعث سفیدپوش شدن قله‌های این کوه سر به فلک کشیده شده می‌شود.
منبع : خبرگزاری ايسنا