به گزارش
ایران خبر، روزنامه اعتماد در گزارشی به تلاشها برای حمایت از یک کاندیدای زن در انتخابات ۱۴۰۰ پرداخته است و در میان نام «معصومه ابتکار»، معاون امور زنان و خانواده رییس جمهور به عنوان گزینه ریاست جمهوری بیشتر از دیگران شنیده میشود.
در این گزارش آمده:
* هنوز هيچ زني نتوانسته از فيلتر شوراي نگهبان براي انتخابات رياستجمهوري عبور كند ولي با اين وجود تاكنون زنان مختلفي ازجمله مرحوم اعظم طالقاني بارها اعلامكانديداتوري كردهاند تا مگر روزي اين سد كنار رود و سرانجام «ديوار شيشهاي» ديگر مانع از پيشرفت زنان به سطوح بالاي اجرايي چون مقام رياستجمهوري نباشد.
* حالا در آستانه انتخابات رياستجمهوري 1400، دوباره بحث حضور زنان در اين مقام بالاگرفته است. هرچند كه برخي از فقهاي شوراي نگهبان نظرمخالف خود را در اين باره اعلام كردهاند ولي با وجود اين، برخي اصلاحطلبان همچنان در تدارك آنند كه از يك زن سياستمدار در انتخابات رياستجمهوري پيشرو حمايت كنند و البته اميدوار تا او از فيلتر نظارت استصوابي شوراي نگهبان عبور كند. تاكنون البته پيام مثبتي از شوراي نگهبان دريافت نشده اما گفته ميشود برخي احزاب اصلاحطلب درصدد حمايت از «معصومه ابتكار» در انتخابات پيشرو هستند.
* سهيلا جلودارزاده، چهره سياسي اصلاحطلب و نماينده پيشين مجلس در اين باره گفته است: «حضور زنان در انتخابات به عنوان كانديدا كه ضرر ندارد! خانمها در همه دورههاي انتخابات رياستجمهوري شركت كردهاند؛ چون بههرحال نحوه برخورد با حقوق سياسي- اجتماعي زنان برايشان مهم است و به اين ترتيب ميتوانند در اين عرصه اثرگذاري كنند و به اين ترتيب ميتوانند چگونگي مواجهه با حقوق زنان را رصد كنند. اما اينكه در انتخابات 1400 چقدر احتمال دارد كه زنان كانديدا بتوانند از فيلتر شوراي نگهبان عبور كنند، محل بحث است و شخصا فكر نميكنم اين اتفاق رخ دهد!» نماينده ادوار پنجم، ششم، هفتم و دهم مجلس شوراي اسلامي درباره امكان استقبال عمومي جامعه از زنان در انتخابات رياستجمهوري نيز گفته كه پيشبيني رفتار سياسي ايرانيان بسيار دشوار است و با اين همه گفته است: «بعضي مواقع اتفاق افتاده مردم براي ابراز مخالفت خود با موضوعي وارد صحنه شده و مثلا شاهد بوديم در شهرستانها بهخاطر مخالفت با نماينده قبلي يا كانديدايي ديگر به رقيب او راي دادهاند.
* ولي اينكه زني وارد ميدان شود، تاييدصلاحيت شده، رأي بياورد و در اين شرايط دشوار، كشور را مديريت كند، بايد بگوييم كه به لطف پروردگار بستگي دارد.» جلودارزاده ميگويد: «در اين وضعيت، به يك شيرزن نياز است و همچنين به جامعه شيرزنان كشور كه پاي كار بيايند و به او رأي بدهند. از طرفي به شخصي هم كه كانديدا ميشود، بستگي دارد. اينكه چقدر كاريزما دارد كه بتواند حرف دل مردم را مطرح كند. ولي اگر واقعا يك گزينهاي خيلي خوب بيايد و اين كار را انجام دهد، بسيار عالي خواهد شد.»
* اين نماينده پيشين مجلس در عين حال گفته كه از ماهها پيش كه نام چند نفر از زنان شاخص عرصه سياست براي كانديداتوري در انتخابات رياستجمهوري مطرح شد، تخريب اين افراد هم در سطح جامعه كليد خورد و به بهانههاي مختلف عليهشان اقداماتي صورت گرفت و همين نشان ميدهد كه عزمي جزم وجود دارد تا مانع حضور زنان در سطح رياستجمهوري شود. او همچنين به خبر داده است: «
شنيدهام برخي احزاب اصلاحطلب قصد دارند از خانم ابتكار در انتخابات رياستجمهوري حمايت كنند. حالا جزييات بيشتر را بهتر است از خود خانم ابتكار بپرسيد ولي همزمان تخريب ايشان هم قوت گرفته و عدهاي تلاش ميكنند تا مانع اين حمايتها شوند.»
* رييس اتحاديه زنان كارگر و عضو شوراي مركزي خانه كارگر تأكيد ميكند: «با توجه به انتخابات پيشرو به خود، آحاد ملت و اعم از احزاب سياسي اصلاحطلب و مردم متذكر ميشوم كه بهواقع در شرايطي بسيار نامناسب قرار داريم كه بيراه نيست اگر بگوييم ايران شايد تاكنون در چنين لبه پرتگاهي قرار نگرفته است.»
واقعا عزمي ملي لازم است تا برخوردي صحيح و منطقي با انتخابات داشته باشيم و بتوانيم از اين مشكلات عبور كنيم. امروز احزاب متحد و بهم پيوسته گذشته را نداريم كه برنامه داشته باشند و ساختار سياسي هم به شكلي نيست كه يك نفر بيايد كشور را پيش ببرد؛ در نتيجه بايد براي بهبود اين ساختار تلاش كنيم و با انتخابي مناسب شرايط كشور را به سمت بهبودي پيش ببريم.» اين سخنان درحالي مطرح ميشود كه اصلاحطلبان هنوز به نتيجه مشخصي براي حضور در انتخابات رياستجمهوري نرسيدهاند. هرچند به نظر ميرسد برخي احزاب تلاش ميكنند تا اينبار با حمايت از يك زن اصلاحطلب، وارد عرصه انتخابات شوند.
* پیشتر «معصومه ابتکار»، معاون امور زنان و خانواده رییس جمهور، در رابطه با "حضور زنان در انتخابات ۱۴۰۰" گفته بود: خانم ها توانایی لازم برای کسب ریاست جمهوری را دارا هستند و این ظرفیت در قانون اساسی هم، وجود دارد. در قانون اساسی به وضوح می توان شاهد بود که قانون گذار با همین هدف، قانون را نوشته است. کلمه رجال قابلیت استفاده دوگانه دارد. بحث حضور زنان در انتخابات را باید از شورای نگهبان سوال کرد، به شخصه هیچ مانعی برای حضور زنان نمی بینم.
* راكعي ميگويد: «قرار بر اين شده تا ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب درباره رياستجمهوري زنان به نظر واحد و مشتركي برسند و بر اين اساس موضعي واحد اتخاذ كنند. در حال حاضر هركدام از احزابِ عضو ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب در بحث و بررسيهايي كه داشتهاند، به نظري در اين باره رسيدهاند. مثلا جمعيت زنان مسلمان موضع خود را در اين باره مشخص كرده يا مثلا حزب اتحاد ملت يك موضعگيري خاص خود را دارد. ولي براي بحث ائتلاف احزاب زنان اصلاحطلب، هنوز نتيجه قطعي حاصل نشده و قرار است در جلسه آينده به اين مهم بپردازيم.» دبيركل جمعيت زنان مسلمان تأكيد دارد: «ما به عنوان حزب جمعيت زنان مسلمان معتقديم كه با توجه به زنان توانمندي كه در عرصه حاضر داريم، زنان نيز اعلام كانديداتوري كنند و وارد عرصه شوند. ولي بههرحال ما عضو «صدف» هستيم و «صدف» هم ازجمله نهاد اجماعساز است. ما همه معتقد به كار تشكيلاتي هستيم، مخصوصا موضعگيري نهايي در كار سياسي به اين بستگي دارد كه چه شرايطي بر جامعه و كشور حاكم ميشود و در نهايت تشكيلات بالادستي چه تصميم در اين باره اتخاذ ميكند.»
* بر اين اساس به نظر ميرسد زنان اصلاحطلب براي دستيابي به اجماع در انتخابات 1400 موانعي پيشرو دارند و ابتدا بايد احزاب مختلف با آن كنار بيايند و دربارهاش به اجماع برسند و سپس نهاد اجماعساز درباره آن تصميمگيري كند و درنهايت نيز منتظر تأييد شوراي نگهبان بمانند و تنها در آن صورت است كه ميتوانند وارد رقابت انتخاباتي شوند؛ اگر اگه همه اين موانع كنار روند و آنطور كه جلودارزاده گفته، «شيرزني» به قول شاعر «از خويش برون آيد و كاري بكند» و نيز «جامعه شيرزنان ايراني» بهتعبير جلودارزاده، پشت آن شيرزنِ مصلح بايستند، ميتواند به فرداي ايران اميدوار بود.