به گزارش ایران خبر، گفتوگوهای دور جدید مذاکرات احیای برجام، روز جمعه با برگزاری نشست رسمی کمیسیون مشترک برجام و با حضور هیئتهای مذاکرهکننده ایران و کشورهای ۱+۴ (انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) در هتل کوبورگ وین برگزار شد.
گفتگوها ادامه دارد
هیأت های حاضر در جلسات، پس از چهار روز مذاکره در سطح کارشناسی و سیاسی، به بررسی نتایج به دستآمده و پیشرفتهای صورتگرفته در این دور از گفتوگوها با توجه به متون ارائهشده از سوی جمهوری اسلامی ایران در قالب دو موضوع لغو تحریمهای ظالمانه و مسائل هستهای پرداختند. در نشست روز جمعه، برخی از هیأتها درخواست بازگشت به پایتختهایشان جهت مشورت و دریافت دستورالعملهای تازه را مطرح کرده و در نهایت مقرر شد تا در گفتوگوها وقفهای ایجاد شده و ادامه مذاکرات هفته آینده پس از بازگشت هیأتها از پایتختهایشان، از سر گرفته شود.
هنوز تاریخ قطعی مذاکرات آتی به طور رسمی اعلام نشده است؛ اما سه کشور اروپایی در بیانیه ای اعلام کردند که ما از هماهنگ کننده برجام درخواست کرده ایم که به زودی تشکیل جلسه دهد.
پس از اتمام نشست رسمی کمیسیون مشترک برجام ، "علی باقری کنی" مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات وین گفت: در جلسه کمیسیون مشترک برجام، ارزیابی اجمالی از چند روز گفتوگوها در وین توسط طرفهای مختلف ارائه شد.
وی افزود: پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران در مورد "لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه و موضوع هستهای" روی میز است و طرفهای مقابل برای ارائه پاسخهای مستدل، مستند و منطقی به پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران نیازمند به مشورت با پایتختها هستند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه تصریح کرد: بر این اساس به طرفهای مقابل فرصت داده شد تا پس از مشورت با پایتختهایشان، به زودی در هفته آینده گفتوگوها در وین را ادامه دهند.
مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات وین در بخش دیگری از اظهاراتش افزود: ویژگی تیم مذاکراتی ایران این است که از همه ظرفیتهای ملی که در تیمهای گذشته وجود داشته استفاده کرده و به واقع تیمی است که جمهوری اسلامی ایران را نمایندگی میکند. با وجود اینکه دولت نگاه مشخصی در عرصه سیاست خارجی دارد؛ اما این اراده را نشان داد که یک نگاه جدی به استفاده از همه ظرفیتهای ملی در عرصه گفتوگوها و مذاکرات دارد.
مذاکرات شاید هفته آینده به نتیجه برسد
در همین حال،"انریکه مورا" معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، با واقع گرا توصیف کردن مذاکرات وین گفت: مذاکرات شاید هفته آینده به نتیجه برسد. مورا اعلام کرد که ما به دنبال بازگشت به توافق هستهای هستیم و تهران و واشنگتن متعهد به شرایط هستند.
این دیپلمات ارشد اروپایی در عین حال تاکید کرد که مذاکرات ثمر بخشی با هیات مذاکره کننده جدید ایرانی صورت گرفته است.
از سوی دیگر نماینده چین در مذاکرات هستهای نیز اظهار داشت: همچنان نیاز به کار بیشتری است و توافق کردیم تا مذاکرات اواسط هفته آینده ادامه پیدا کند.
"استفان دوجاریک"سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد نیز همزمان با پایان یافتن دور هفتم مذاکرات وین، از همه طرف ها خواست تلاش های خود را برای اجرای دوباره این توافق دو برابر کنند. وی تاکید کرد: موضع ما در خصوص برجام تغییر نکرده است و از همه طرف ها می خواهیم تلاش های خود را دو برابر کرده تا با هم به سوی اجرای دوباره این توافق حرکت کنند.
انزوای واشنگتن با خروج از برجام
با اتمام نشست کمیسیون برجام در روز جمعه، نمایندگان سه کشور اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) با صدور بیانیهای ادعا کردند که پس از بررسی و تحلیل دقیق متون پیشنهادی ایران، ناامید و نگران شدهاند.
"آنتونی بلینکن" وزیر امور خارجه آمریکا نیز با بیان اینکه واشنگتن با خروج از برجام منزوی شد، ادعا کرد ما همچنان معتقدیم که بهترین مسیر پیش رو دیپلماسی و بازگشت متقابل به پایبندی به برجام است. وی اذعان کرد که تصمیم برای خروج از این توافق یک اشتباه فاجعه بار بود.
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه ادعاهای خود افزود در طول این روند با شرکای خود از جمله کشورهای اروپایی، روسیه و چین و همچنین اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس از نزدیک مشورت خواهیم کرد و خواهیم دید که ایران علاقه ای برای تعامل جدی دارد یا خیر.
بلینکن همچنین در تداوم سیاست شکست خورده واشنگتن مبنی بر اعمال فشار بر ایران و هراس از پیشرفت های برنامه صلح آمیز هسته ای ایران ادعا کرد : پنجره فرصت در حال بسته شدن است زیرا آنچه غیر قابل قبول است و ما اجازه آن را نخواهیم داد این است که ایران در مذاکرات تاخیر ایجاد کند و همزمان به گسترش برنامه هسته ای خود ادامه دهد.
همزمان کاخ سفید نیز مدعی شد که موضع ایران در مذاکرات هستهای سازنده نبوده و دور جدید مذاکرات وین را با تحریکات هستهای آغاز کرده است."جنیفر ساکی" سخنگو و دبیر مطبوعاتی کاخ سفید با تکرار ادعای اینکه دولت جدید ایران با پیشنهادهای سازنده به وین نیامده است، گفت: "جو بایدن متعهد به بازگشت به توافق هستهای است؛ اما تازمانی که ایران هم همین کار را انجام دهد. در صورت پایبندی ایران به توافق، راهحلهای ارائه شده میتواند در مذاکرات مفید واقع شود."
در همین حال، "امانوئل ماکرون" رئیسجمهوری فرانسه مدعی شد که دور کنونی مذاکرات هستهای با ایران در وین موفقیتآمیز نبوده و به احتمال زیاد این مذاکرات در کوتاه مدت از سر گرفته نشود.
فضای مذاکرات مثبت است
اما ساعاتی از پایان دور هفتم مذاکرات وین نگذشته بود که "جوزب بورل" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده مذاکرات وین، در تماسی تلفنی با امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران، فضای مذاکرات کنونی وین را مثبت ارزیابی کرده و در خصوص روند مذاکرات جاری رایزنی کرد.
وی مذاکرات وین را که اکنون همه هیاتهای مذاکره کننده از آلمان، چین، روسیه، فرانسه، انگلیس و بویژه جمهوری اسلامی ایران با جدیت برای رسیدن به تفاهم تلاش میکنند، مهم خوانده و گفت: "به "مورا" معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا ،تاکید کرده ام که در ارتباط سازنده و فعال با مذاکره کننده ارشد ایرانی و همه هیاتها برای رسیدن به توافق تلاش کند". "امیرعبداللهیان" وزیر امور خارجه ایران نیز ضمن تشکر از تلاشهای مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و همکاران وی، روند مذاکرات را در مجموع خوب، اما کُند دانست. وی تاکید کرد: در هر مذاکره و اقدامی پایان دادن کامل به تحریمهای ناقض برجام هدف مشارکت ماست.
وزیر خارجه ایران در ادامه با اشاره به برخی مباحث مطروحه در مذاکرات اخیر یادآور شد: "علیرغم عهدشکنی آمریکا و بی عملی سه کشور اروپایی، ما با حسن نیست در مذاکرات وین حضور داریم. تیم ما در هر مرحله، دارای برنامه و ابتکارات روشن، ملموس و عملی است. غرب هم باید ابتکار عمل واقعی خود را در خاتمه دادن به تحریمها ارائه دهد و به تکرار شعارهای قبلی و ناقض حقوق و منافع ملت ایران پایان دهد. امیر عبداللهیان در عین حال تاکید کرد: معتقدیم دستیابی به توافق خوب در دسترس است، اما لازمه آن تغییر رویکرد برخی طرفها از ادبیات تهدید به ادبیات همکاری، احترام متقابل و نتیجه محور است".
در همین حال جمعی از فعالان صلح نیز در بیانیهای خطاب به دبیر کل سازمان ملل متحد و سران کشورهای عضو توافق هستهای، خواستار بازگشت بی قید و شرط آمریکا به برجام، رفع تمامی تحریمها و توقف تهدید به جنگ شدند.
در این بیانیه با تاکید بر اینکه صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران به اثبات رسیده وهیچ ادلّه معتبری مبنی بر غیرصلح آمیز بودن ماهیت برنامه هستهای ایران ارائه نشده است، از تحریمهای اقتصادی اعمال شده علیه ایران توسط آمریکا و متحدان اروپاییاش بعنوان یک اقدام جنگی غیرقانونی و جنایتکارانه علیه مردم ایران یاد شده است.