به گزارش ایران خبر، قانون مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۳۸۷ به صورت آزمایشی تصویب و هر ساله در بودجه تمدید شد تا اینکه برای بودجه سال گذشته این قانون تا مهرماه آن سال اعتبار داشت اما در آبان ماه سال ۱۳۹۹ تا زمان تصویب و لازم الاجرا شدن لایحه اصلاح و دائمی شدن این قانون، توسط مجلس شورای اسلامی به مدت یک سال تمدید شد.
پس از این، قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده در اوایل خرداد سال جاری تصویب و در تیرماه نیز به رئیس جمهوری ابلاغ شد که طبق اعلام سازمان امور مالیاتی این قانون از ۱۳ دی ماه سال جاری اجرا میشود.
یکی از مالیاتهایی که به قانون مالیات برارزش افزوده (بر مصرف کالا و خدمات) مربوط میشود، مالیات بر سیگار است که در قانون جدید انواع سیگار و محصولات دخانی به شرح زیر مشمول مالیات و عوارض میشود:
۱) سیگار، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخلی، ۲۵ درصد
۲) سیگار، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخلی با نشان بینالمللی که فهرست آنها هر سال توسط وزارت صمت تهیه و با تصویب هیئت وزیران ابلاغ میشود، ۴۰ درصد
۳) سیگار، توتون پیپ و تنباکوی وارداتی؛ ۶۵ درصد
۴) توتون خام وارداتی؛ ۱۰ درصد
۵) توتون فرآوریشده وارداتی؛ ۳۵ درصد
البته این نرخهای تعیین شده از سال دوم اجرای قانون، هر سال پنج واحد درصد افزایش مییابند تا زمانی که نرخ مذکور برای انواع سیگار و محصولات دخانی، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخلی به ۵۵ درصد، برای تولیدات داخلی با نشان بین المللی به ۹۵ درصد و برای انواع سیگار و محصولات دخانی، توتون پیپ و تنباکوی وارداتی به ۱۲۵ درصد برسد.
همچنین، تولیدکنندگان سیگار و محصولات دخانی باید از زمان لازم الاجرا شدن این قانون، قیمت خرده فروشی و تاریخ تولید را بر روی پاکت بسته بندی محصولات دخانی درج کند و در صورت تخلف از این تکلیف، اعتبار مالیاتی مربوط، پذیرفته نمیشود و مشمول مالیات و عوارض فروش به نرخهای مذکور است.
درحالی این نرخها برای مالیات سیگار در قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده تعیین شده است که در لایحه بودجه ۱۴۰۱ مالیات بر فروش سیگار بیش از ۸۷ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته و رقم آن ۲۳۰۹ میلیارد تومان تعیین شده است.
اما در مقابل این افزایش چشمگیر در مالیات بر فروش، در این لایحه به مالیات بر مصرف سیگار اشارهای نشده و این در حالی است که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ مالیات بر مصرف سیگار بیش از ۲۷۳۴ میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود.