به گزارش ایران خبر، افزایش قیمت سیب زمینی تا ۲۰ هزار تومان، تکذیب افزایش قیمت نان، اثبات سلامت محصولات کشاورزی به روسها و مطرح شدن مباحثی مبنی بر خودکفایی برنج از جمله مهمترین اخبار حوزه کشاورزی در هفته جاری بود. در همین زمینه رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران با اشاره به دلایل گرانی سیب زمینی گفت: حدود یکماه دیگر سیب زمینی نو وارد بازار و عرضه آن زیاد میشود.
در هفتههای اخیر قیمت سیب زمینی افزایش چشمگیری داشته و تا حدود ۲۰ هزار تومان هم رسیده است، در همین زمینه اسدالله کارگر در گفتگو با خبرنگار مهر درباره دلایل گرانی سیب زمینی گفت: در حال حاضر فصل سیب زمینی تمام شده و محصولاتی هم که وارد بازار میشود، سیب زمینیهای انباری و دپو شده است.
وی با بیان اینکه سیب زمینی نو حدود یکماه دیگر وارد بازار میشود، افزود: زمانی که سیب زمینی سر زمین برداشت و عرضه شود قیمت آن نیز در بازار کاهش مییابد.
کارگر ادامه داد: کسانی که در حال حاضر سیب زمینی انباری و دپو شده، دارند باید تا قبل از ورود محصول نو آن را به بازار عرضه کنند چون وقتی محصول جدید وارد بازار میشود، بازار اشباع خواهد شد.
این فعال صنفی با اشاره به اینکه بارندگیها و اختلالات در حمل و نقل نیز در گرانی این محصول مؤثر بوده است، گفت: زمانی که عرضه محصولی کم شود، قیمت آن نیز افزایش مییابد. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
نان گران نمیشود
از دیگر اخبار مهم حوزه کشاورزی، مطرح شدن مباحثی مبنی بر کمبود نان در برخی استانها بود که در این راستا معاون وزیر جهاد کشاورزی افزایش قیمت نان را تکذیب کرد و گفت: در هیچکدام از شهرستانها و استانهای کشور مشکل کمبود نان نداریم.
یزدان سیف، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران و معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار مهر مطالب مطرح شده درباره کمبود نان در برخی استانهای کشور و مشکل در روند توزیع آرد را رد کرد و گفت: این مباحث صحت ندارد.
وی با بیان اینکه مشکلات ایجاد شده در ایرانشهر به دلیل توقف چند روزه فعالیت یکی از کارخانجات مهم آرد در این شهرستان متأثر از اختلاف شرکا بوده است، افزود: افزایش قابل توجه تعرفه و نرخ حمل ناوگان جادهای از دیگر دلایل این مساله بوده که خوشبختانه با تدابیر اندیشیده شده، این مشکل رفع شده و همه چیز به روال عادی برگشته است. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
راه اندازی سمانه ساماک برای کنترل کیفیت محصولات کشاورزی
راه اندازی سمانه سماک برای ارتقای سلامت محصولات کشاورزی از دیگر اخبار مهم حوزه کشاورزی بود که در این راستا رئیس سازمان حفظ نباتات از راهاندازی سامانه سماک با هدف نظارت بر تولید و صادرات محصولات کشاورزی در کشور خبر داد.
شاهپور علایی مقدم گفت: تمام روند کاشت، داشت و برداشت محصول، انباریداری، بسته بندی، لیبل زنی تا صادرات محصولات کشاورزی تحت نظر این سامانه صورت میگیرد که سامانههای وزارت بهداشت نیز به آن متصل شده است.
علایی مقدم با بیان اینکه از اسفند امسال استفاده از این سامانه ملاک کار قرار میگیرد افزود: هیچ محصول تولیدی و صادراتی از جمله سبزی و سیفی و دیگر تولیدات کشاورزی بدون تاییدیه این سامانه امکان عرضه و صادرات را نخواهد داشت. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
اثبات سلامت محصولات کشاورزی به روسها
در این راستا معاون وزیر جهاد کشاورزی از سفر هیأت روسی برای بازدید از مراکز تولیدی ایران خبر داد و گفت: در جلساتی که با روسها داشتیم به آنها اثبات کردیم که محصولات کشاورزی ایران کاملاً سالم است.
محمد مهدی برومندی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره از سرگیری صادرات فلفل دلمهای به روسیه گفت: در سفری که ما به روسیه داشتیم با نهاد نظارت بر حقوق شهروندان و رفاه بشر این کشور جلسهای را برگزار کردیم که در این جلسه تمام اسناد و مدارک مربوط به سلامت محصولات کشاورزی ایران به روسها ارائه شد و ما اثبات کردیم سموم مورد استفاده در کشور ما مورد تأیید اتحادیه اروپاست و محصولات ایرانی کاملاً سالم هستند.
وی اضافه کرد: به دنبال این سفر یک جلسه و بیناری نیز با طرف روسی برگزار شد که درباره همین مباحث مجدداً بحث کردیم و قرار بر این شد که روسها از واحدهای تولیدی ایران بازدید کنند. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
جنجال خودکفایی برنج در کشور؛ مخالفان چه گفتند؟
همچنین اخیراً سید جواد ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه سالانه یک میلیون تن برنج به کشور وارد میشود، اعلام کرده است: با توجه به ظرفیتی که کشور در تولید برنج دارد نباید واردات برنج داشته باشیم و با طرحی که در سه استان شمالی داریم، با افزایش دوره کشت به راحتی میتوان مقدار مورد نیاز کشور را تولید کرد.
وی با اشاره به انعقاد قرارداد میان جهاد کشاورزی و قرارگاه سازندگی خاتم برای افزایش تولید برنج گفته است: پیش بینی میکنیم که از محل تهاتر نفت سه میلیارد دلار یا مبلغی بیش از ۹۰ یا ۱۰۰ میلیارد تومان برای این منظور طی ۵ سال هزینه شود و توافقات اولیه انجام شده و در این سفر ۷۰۰ میلیارد تومان برای این کار گذاشته شده است. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
البته قرارگاه خاتم الانبیا (ص) هر گونه فعالیت در حوزه کشت برنج را تکذیب و اعلام کرد که این قرارگاه هیچ برنامهای برای ورود به حوزه کاشت و تولید برنج در کشور ندارد. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
در همین راستا، روز گذشته نیز معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در نشست خبری خود عنوان کرد که امکان افزایش تولید یک میلیون تنی برنج در کشور وجود دارد.
علی مراد اکبری در این زمینه گفت: ما در کشور حدود ۲ تا ۲.۱ میلیون تن برنج تولید و بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تن نیز از این محصول را وارد میکنیم.
وی با بیان اینکه در شمال کشور این پتانسیل وجود دارد که برنج را دوبار کشت کنیم، افزود: در حال حاضر این اتفاق یا نمیافتد یا خیلی محدود است و برای انجام چنین کاری باید زیرساختها آماده شود که تجهیز و نوسازی، زهکشیهای زیرزمینی و یکپارچهسازی اراضی از جمله این زیرساختها است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: بعد از کشت اول و دوم برنج میتوانیم در کشت سوم محصول کلزا را بکاریم و تنها جایی که برای کشت کلزا منابع آب سبز داریم، استانهای شمالی است چرا که در این استانها بیش از ۶۰۰ میلیمتر بارندگی وجود دارد و اگر در نقاط دیگر کشور بخواهیم کلزا بکاریم، باید آن را جایگزین محصولات دیگر از جمله گندم یا چغندرقند کنیم.
اکبری با اشاره به اینکه طرح مذکور آماده اجرا است، افزود: با اجرای این طرح ما میتوانیم بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تن برنج اضافهتر در کشور تولید کنیم. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
بخش کشاورزی ۴٠ میلیارد مترمکعب آب اضافه مصرف میکند
با این حال کارشناسان ظرفیت منابع آب و خاک کشور را برای خودکفایی در محصولی مانند برنج بسیار محدود میدانند و عنوان میکنند که حتی در استانهای شمالی نیز چنین ظرفیتی وجود ندارد و کشت باید در این استانها نیز محدود شود. در همین زمینه ناصر کرمی، اقلیم شناس در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه حداکثر میزان مجاز برداشت از منابع آب تجدید پذیر ۴۰ درصد است و ۶۰ درصد این منابع باید وارد طبیعت شود، گفت: ما هم اکنون حدود ۱۰۰ میلیارد متر مکعب آب تجدیدپذیر داریم اما به جای اینکه ۴۰ میلیارد متر مکعب از این منابع را استفاده کنیم، حدود ۹۰ میلیارد مترمکعب آن را استفاده میکنیم و همین باعث ایجاد شرایط فعلی و خشکیدگی، بیابان زایی، فرسایش خاک و خشکی رودخانهها شده است. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)