به گزارش ایران خبر، بدون شک یکی از مهمترین اخبار اقتصادی در هفتههای اخیر را میتوان شکسته شدن رکوردهای پیدرپی قیمت نفت دانست. امروز قیمت سبد نفتی اوپک با ۵۸ سنت افزایش قیمت به بشکهای ۹۳ دلار و ۴۸ سنت رسید. آخرین باری که قیمت نفت این حدود بود مربوط به اکتبر ۲۰۱۴ میشد. در آن زمان قیمت این شاخص نفتی به ۹۳ دلار و ۷۰ سنت رسیده بود. نمودار زیر روند افزایش قیمت سبد نفتی اوپک را از سال گذشته تا کنون نشان میدهد.
چهارشنبه گذشته اعضای اوپکپلاس، بیست و پنجمین نشست خود را برای تصمیمگیری در خصوص حجم تولید نفت خود در ماه آینده میلادی برگزار کردند. نتیجه این نشست که تنها ۱۶ دقیقه طول کشید توافق بر سر افزایش ۴۰۰ هزار بشکهای تولید روزانه نفت در ماه مارس از جانب ۲۳ کشور عضو بود. جواد اوجی که پیش از این گفته بود نظر وی و کارشناسان و همچنین اعضای اوپک و اوپک پلاس بر قیمت حدود ۸۰ تا ۹۰ دلار، چه برای کشورهای صادرکننده و چه برای کشورهای مصرف کننده است، پس از این نشست از آمادگی بازگشت به بازر نفت گفت و افزود: چنانچه مصرفکنندگان جهان بهویژه اقتصادهای بزرگ از سطح کنونی قیمت و مقدار عرضه نفت ناراضی هستند و آن را به ضرر منافع خود میدانند، بهترین پیشنهاد من به آنها، لغو هرچه سریعتر تحریمهای یکجانبه و ظالمانه آمریکا علیه ایران و باز کردن فضا برای بازگشت تولید ایران با حداکثر توان به بازارهای جهانی است.
برخی کارشناسان در کنار دلیل اصلی افزایش قیمت نفت که همان افزایش تقاضا است، عوامل سیاسی از جمله عدم توانایی اوپک پلاس در تحقق افزایش ۴۰۰ هزار بشکهای و حملات موشکی انصارالله به امارات را از دلایل افزایش قیمت میدانند. اما برخی دیگر سهم این اتفاقات را در بازار جهانی نفت اچیز میشمارند.
یکی دیگر از عواملی که قیمت نفت را تحت فشار کاهشی قرار داد، چشم انداز افزایش ذخایر نفت خام آمریکاست. تحلیلگران برآورد کردند، ذخایر نفت این کشور در هفته منتهی به ۴ فوریه ۷۰۰ هزار بشکه افزایش یابد.
در رابطه با عوامل افزایش قیمت نفت، بهروز نامداری، کارشناس نفت در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: به طور کلی افزایش قیمت انرژی، یعنی نفت و گاز متأثر از مکانیسم عرضه و تقاضا هست. از طرفی در دوسالی که اقتصاد درگیر کرونا بوده است سرمایهگذاری به میزانی که لازم بوده است انجام شود، نشده است.
از طرف دیگر رویترز در گزارشی نوشت که با توجه به مذاکرات وین و احتمال توافق هستهای و افزایش عرضه نفت ایران، قیمت نفت عقب نشینی خواهد کرد و کاهش قیمت نفت برنت امروز را نشانهای از همین بحث یادآور شده بود. بیان این مطلب با توجه به وعده محسن خجسته مهر، مبنی بر بازگشت تولید نفت ایران به پیش از تحریمها، یعنی چهار میلیون و پانصد هزار بشکه اهمیت بیشتری میابد. با این وجود این گزارش نوشته است تحلیل گران سیگنالهای صعودی بیشتری برای نفت متصور میشوند.
دو جنبه افزایش قیمت نفت برای ما / نسبت عکس قیمت و تخفیف نفتی
وی افزود: از طرف دیگر سرعت بازیافت اقتصاد، یعنی بازگشت اقتصاد به روند پیش از کرونا، بیشتر از آن چیزی بوده که پیشبینی میشده است. البته شاید هنوز کامل برنگشته است ولی سرعت آن بیشتر از پیشبینیها است و به همین دلیل عرضه نمیتواند جوابگوی تقاضا باشد.
نامداری تصریح کرد: مورد بعدی افزایش بیسابقه دما در تمام دنیا هم هست که افزایش مصرف سوختهای فسیلی برای مصرف حرارتی یا تولید برق را در پی داشته است. ضمن اینکه تولید برخی تولیدکنندگان مثل مکزیک با اختلال روبهرو شدهاند واز همین جهت طرف عرضه هم به مشکل خورده است.
این کارشناس انرژی با تأکید بر اینکه این افزایش قیمت متأثر از عرضه و تقاضا است، افزود: به صورت تاریخی هم در صنعت نفت یک حالت سینوسی داریم. یعنی هروقت قیمت نفت بالا میرود سرمایهگذاری هم بالا میرود و هروقت قیمت پایین میاید سرمایهگذاری هم کم میشود. بنابراین این روند به صورت تاریخی هم قابل پیشبینی بود.
وی ادامه داد: در مورد عوامل سیاسی مثل درگیری روسیه و اوکراین با توجه به اینکه حتی تأثیری بر قیمت گاز هم نداشته طبیعتاً تأثیری بر قیمت نفت هم نداشته است. در مورد باقی عوامل هم مثل تصمیمات اوپک و اوپک پلاس قطعاً تأثیر گذار است اما بیش از اینکه در واقعیت تأثیر داشته باشند به خاطر حجم تبلیغات و بازتاب آن است که بر قیمت نفت تأثیر میگذارد.
این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: افزایش قیمت نفت از دو جهت برای ما حائز اهمیت است؛ اولاً اینکه مشتریان بیشتری به ما برای خرید مراجعه میکنند و ثانیاً این مشتریان درخواست دیسکانت (تخفیف) کمتری میکنند و دست به نقد تر از قبل است. همچنین تأثیر درآمدی هم قاعدتاً دارد.
نامداری در پاسخ به پیشبینی وی از قیمت نفت گفت: با توجه به گذشتن فصل سرما فکر نمیکنم قیمت نفت افزایش قابل توجهی داشته باشد و نهایتاً پنج درصد بالا و پایین میشود.
به طور کلی در این شرایط عوامل مختلفی تأثیر مثبت و منفی بر بازار نفت دارند. هرچند نمیتوان گفت میزان نفت ایران از لحاظ حجمی تأثیر فوقالعادهای بر بازارهای جهانی میگذارد اما فضای سیاسی و رسانهای شکل گرفته، نقش ویژهای را ایفا میکند و مجموع این عوامل تحلیل شرایط و پیشبینی از بازار نفت را بسیار مشکل کرده است اما آنچه مسلم است نباید افزایش ۴۰ درصدی درآمدهای نفتی پایدار متصور شده و این افزایش درآمد خرج هزینههای جاری کشور شود.