کد مطلب: 175145
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۵ بهمن ۱۴۰۰ ساعت ۱۳:۵۴
سخنگوی وزارت خارجه با تأکید بر اینکه بن‌بستی در مذاکرات وین نیست، گفت: مذاکرات سخت و پیچیده است. به موضوعات کلیدی رسیده است. موضوعات اختلافی در میان است و نیازمند تصمیمات جدی و کلیدی از سوی طرف های مقابل به ویژه واشنگتن است.
 

به گزارش ایران خبر، سعید خطیب زاده صبح دوشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی با بیان اینکه وزیر خارجه ایرلند به تهران سفر کرده است و امروز ظهر در محل وزارت خارجه با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و رایزنی می‌کند، گفت: احتمالا ایشان بر اساس برنامه ریزی انجام شده با جناب آقای رئیس جمهور نیز دیدار و رایزنی خواهد داشت.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا در جریان سفر وزیر خارجه ایرلند شاهد بازگشایی سفارت این کشور در تهران خواهیم بود با توجه به اینکه از چندی پیش رایزنی هایی در مورد بازگشایی سفارت این کشور در تهران انجام شده است، تصریح کرد: روز گذشته سفیر آکرودیته ایرلند در تهران رونوشت استوارنامه خود را به وزیر خارجه کشورمان تقدیم کرد. کاردار موقت ایرلند نیز از مدتی قبل در تهران مستقر شده و مأموریت خود را آغاز کرده است. مقدمات بازگشایی سفارتخانه ایرلند در تهران در حال انجام است. سفر وزیر خارجه ایرلند به تهران نیز در راستای گسترش روابط دو کشور انجام شده است و امیدواریم در اولین فرصت شاهد بازگشایی سفارت ایرلند در تهران باشیم.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که کشور ایرلند مدتی است که به عنوان تسهیل کننده اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در مورد برجام فعالیت می کند و به نظر می رسد که با توجه به سفر وزیر خارجه ایرلند به تهران مذاکرات در مسیر بسیار خوبی در حال حرکت است، خطاب به خبرنگار سوال کننده گفت: من در مورد نتیجه گیری شما قضاوت نمی کنم ولی نقش ایرلند به عنوان تسهیل کننده قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در مورد برجام یکی از موضوعات و دستورکارهای جاری در جریان سفر وزیر خارجه ایرلند به تهران است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به تازگی برخی از اقدامات سفارت روسیه در تهران باعث ایجاد حساسیت هایی در افکار عمومی مردم ایران و فضای مجازی شده و آیا این اقدامات و این بازخوردها در مدت اخیر با واکنشی از سوی وزارت خارجه ایران همراه بوده یا نه، با توجه به نوع روابط ایران و روسیه تصریح کرد: روابط ایران و روسیه یک روابط چند لایه و چند بعدی است. ما شاهد همکاری های راهبردی دو کشور در زمینه های مختلف هستیم. آقای رئیس جمهور سفری به روسیه داشتند و ملاقاتی طولانی، پرمحتوا و پرنکته بین روسای جمهور دو کشور انجام گرفت. دو کشور برای گسترش روابط با یکدیگر مصمم هستند. با یکدیگر در سازمان های بین المللی هم پیمانی دارند. ایران در موضوعات مختلف از مواضع روسیه در عرصه های بین المللی حمایت کرده، روسیه نیز از مواضع ایران در عرصه های مختلف حمایت کرده است و این هم راستایی دو کشور را در حوزه سیاست خارجی نشان می دهد. دو کشور با حفظ منافع یک رابطه ممتازی دارند و بر گسترش روابط تأکید دارند.

وی افزود: هر دیپلمات برجسته و سفیر پخته‌ای می‌داند که نباید اقدامی انجام دهد که احساسات مردم کشور میزبانش جریحه دار شود و این با روابط ممتاز دو کشور همخوان نیست. طبیعی است که این مسائل از مسیر جاری خود منتقل شده و باز هم منتقل می شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در ارتباط با زمان سفر رئیس جمهور ونزوئلا به تهران نیز گفت: برنامه ریزی برای سفر آقای مادورو به تهران در حال انجام است و من تاریخ نهایی آن را بعد از مشخص شدن، خدمت اهالی رسانه اعلام می کنم.

وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا در ارتباط با اخبار منتشر شده در ارتباط با سفر رئیس جمهور به قطر و اینکه آیا این سفر به منظور شرکت در اجلاس اپک گازی صورت می گیرد یا یک سفر دوجانبه نیز هست، تصریح کرد: به زودی اجلاس اپک گازی در قطر برگزار می شود و ما در سطح بالایی در آن شرکت می کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: مناسب است برنامه های دکتر رئیسی به کشورهای مختلف دفتر ایشان پیگیری شود و جزئیات در این زمینه را از دفتر رئیس جمهور پیگیری شوید.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری ایسنا در مورد تصمیم ایالات متحده مبنی بر اینکه بخشی از دارایی های بلوکه شده افغانستان در آمریکا به قربانیان 11 سپتامبر ارائه شود در حالی که این روزها مردم افغانستان در وضعیت بسیار بدی به سر می برند و نگاه ایران به این تصمیم ایالات متحده چیست، گفت: این برای اولین بار نیست که ایالات متحده آمریکا دست به غارت اموال دیگر کشورها می زند. متأسفانه دولت و ایالت متحده آمریکا باورش این است که مالک دنیاست و هرگاه اراده کند می تواند به عنوان قاضی، پلیس و هیئت منصفه وارد عمل شود. به تنهایی دادگاه برگزار کند. آن را به دیگر کشورها تحمیل کند و اموال دیگر کشورها را به صورت گردن کشانه مصادره کند. این اتفاق برای اولین بار رخ نداده است و زشتی مورد اخیر آنجاست که آمریکا با حمله ای که به افغانستان انجام داد میلیاردها دلار به مردم مظلوم افغانستان و همچنین مالیات دهندگان خود وارد کرد و از طرف دیگر خروج فضاحت باری را از افغانستان داشت. بسیاری از زیرساخت های این کشور را تخریب کرد و یا رها کرد و بر اثر این وضعیت اقتصاد افغانستان فروپاشیده است.

وی ادامه داد: در این وضعیت به جای اینکه مسئولیت اقدامات خود در افغانستان را بپذیرد به مردم افغانستان که در وضعیت بغرنجی به سر می برند رحم نمی کنند و اقدام به مصادره اموال این کشور می کند به بهانه اتفاقی که توسط اتباع کشور متحد آمریکا انجام شده است. اقدام اخیر آمریکا شرم آور و ضد انسانی است. دولت آمریکا باید نسبت به این رفتارهای خود تجدیدنظر کند. این اقدامات باعث خجالت دولت آمریکاست. دنیا متفاوت شده و آمریکا باید این پیام را بگیرد. ایران از این اقدام مشمئزکننده آمریکا اعلام بیزاری می کند و دنیا دیگر نمی تواند شاهد این گونه اقدامات از سوی آمریکا باشد و همان طور که گفتم آمریکا باید این پیام را بگیرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با تحولات اوکراین و اقدامات وزارت خارجه و سفارت ایران در اوکراین برای پیگیری وضعیت شهروندان ایرانی در این کشور با توجه به بحرانی شدن وضعیت در آن تصریح کرد: ایران با دقت و حساسیت اتفاقات در اوکراین را پیگیری می کند. ما از افزایش تنش بین روسیه و اوکراین ابراز نگرانی می کنیم و به عنوان کشوری که با تهران و کی یف روابط حسنه دارد طرف‌های مقابل را به حل و فصل اختلافات از طریق مسالمت آمیز دعوت  می کنیم و این آمادگی را داریم که از ظرفیت ها و مساعی خود در این زمینه استفاده کنیم که دیدگاه های دو طرف را در راستای حل مسالمت آمیز این موضوع به یکدیگر نزدیک کنیم.

خطیب زاده گفت: منطقه اوراسیا نمی تواند شاهد تنش و جنگ دیگری باشد. آمریکا با رفتار خسارت بار خود طی دهه های گذشته در نقاط مختلف جهان از جمله این منطقه نشان داده است که متأسفانه از اشتباهات خود درس نمی گیرد و تنش آفرینی می کند در حالی که ما همه باید تلاش کنیم تا تنش ها کاهش پیدا کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: وزارت امور خارجه ایران در چارچوب مسئولیت خود در راستای حمایت و حفاظت از اتباع ایران در اوکراین اقدامات زیادی انجام داده است. سفارت ایران در اوکراین در این زمینه اطلاعیه‌ای را صادر کرده است. با ایرانیان مقیم اوکراین در ارتباط است. یک خط مستقیم برای ارتباط در نظر گرفته شده و با دانشجویان و ایرانیان مقیم در اوکراین در تماس است. در سایت وزارت خارجه نیز طی اطلاعیه ای اعلام شده که سفر به اوکراین از وضعیت عادی به وضعیت قرمز تغییر پیدا کرده است. هشدار سفر داده شده است. یک خط ۲۴ ساعته با شماره ۶۱۱۵۳۱۴۴ در محل کنسوگری وزارت خارجه برای پاسخگویی به شهروندان ایرانی در اوکراین و خانواده های آن هادر ایران راه اندازی شده است. در وزارت خارجه ستادی برای پیگیری اوضاع اوکراین ایجاد شده است و ما با دقت در وزارت خارجه مسائل اوکراین را پیگیری می کنیم.

وی همچنین در پاسخ سوال دیگری در ارتباط با مذاکرات وین و برخی از اخبار منتشر شده در این زمینه گفت: بن بستی در وین نیست. مذاکرات مثل سابق برگزار می شود و گفت وگو و رفت و برگشت ها بین هیئت ها در حال انجام است.

خطیب زاده ادامه داد: گفت وگوها وقتی به روزهایی می رسد که باید در مورد مسائل جدی صحبت شود سخت می شود و قطعا با یکسری کندی هایی روبرو است و نکاتی است که طرف ها باید در مورد آن تصمیم گیری کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ایران بعد از بازگشت هیئتش به وین پروپوزال داده شده را مجددا به بحث و بررسی گذاشت. دادن و گرفتن پیشنهادها امر عادی است و هیچ اتفاق خارق العاده‌ای نیست که پروپوزالی داده و گرفته شود.

وی ادامه داد: مسائل حساس و کلیدی در مذاکرات وین باقی مانده است. امروز در وین گفت‌وگوها در مورد موضوعات باقی مانده است و آنچه که باقی مانده رسیدن به نقاطی است که باید تصمیمات سیاسی گرفته شود. ایران تصمیم سیاسی خود را سال ها پیش گرفته و در برجام باقی مانده است و منتظریم که پاسخ ابتکارات ایران را از سوی طرف های غربی بگیریم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با حصول توافق در وین تا پایان فوریه تصریح کرد: اگر طرف اروپایی و آمریکایی امروز به ابتکارات ایران در چارچوب برجام پاسخ دهند و اگر حقوق ملت ایران و منطقی که ایران روز میز گذاشته از سوی آن ها رعایت شود احتیاج به پایان فوریه ندارد و همین فردا نیز می توانیم در وین در صورت تحقق چنین موضوعی توافق را اعلام کنیم.

خطیب زاده اظهار کرد: زمان رسیدن به توافق یک رابطه معکوس با اراده واقعی آمریکا و طرف های غربی دارد. اگر آن ها اراده واقعی نشان دهند و در این مسیر حرکت کنند زمان رسیدن به توافق کمتر می شود و این توافق منتظر اخذ تصمیمات سیاسی از سوی طرف های مقابل مانده است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در خصوص موضوع تضمین ها و اینکه چرا ایران به دنبال اخذ تصمیم از سوی آمریکا در ارتباط با مذاکرات وین است، گفت: به این دلیل که آمریکا قابل اعتماد نیست. آمریکایی‌ها با سیاست ها و رفتارهای خود نشان داده اند که به چه میزان قابل اعتماد هستند و در همین چارچوب باید از آن ها تضمین‌های عینی اخذ شود که بار دیگر حقوق بین الملل را به سخره نمی گیرند.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد تحریم ها تأکید کرد: همه تحریم ها علیه ملت ایران باید مطابق برجام مرتفع شود و فرقی نمی کند که این تحریم‌ها دارای چه عنوانی هستند و یا دارای چه برچسب های ساختگی هستند. تحریم های مغایر برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل باید همگی به صورت یکجا برداشته شود.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ارتباط با اقدامات وزارت خارجه در خصوص خنثی سازی تحریم ها و پیشرفت های حاصله در این زمینه تصریح کرد: دولت سیزدهم از روز اول فعالیت خود یک مأموریت ویژه به تمامی ارکان خود داد که در مسیر خنثی سازی تحریم ها به صورت جدی عمل کند. وزارت خارجه نیز در این زمینه دارای مأموریت ویژه ای است. خنثی سازی تحریم ها به معنای ایجاد یک روابط خارجی مقاوم نسبت به تحریم در این وزارت خانه مفهوم سازی شده است. ما با تمام کشورها در منطقه و خارج از منطقه فارغ از آنچه که در وین رخ می دهد و فارغ از نتیجه وین کار و تعامل جدی را از روز اول آغاز کرده ایم. برخی از اقدامات در این زمینه به ثمر نشسته است. البته همان طور که می دانیم اقدامات در حوزه سیاست خارجی بلندمدت است و خوشحال هستیم که در این مدت کوتاه برخی اقدامات نتیجه داده است. ما در حوزه طراحی مان در امر تنظیم روابط خارجی نگاه مان به وین نیست. ما روابط خارجی مان را بر اساس منافع ایران می چینیم و تلاش داریم که روابط مان را با کشورهای مختلف گسترش دهیم. مسیر رفع تحریم ها و مسیر خنثی سازی آن ها یک مسیر موازی است. ما هر دو مسیر را ادامه می دهیم و این دو مسیر می توانند در نقطه ای به تلاقی برسند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با برگزاری گفت‌وگوهای قضایی بین ایران و عراق در مورد پرونده  ترور شهید سلیمانی و همراهانش توسط آمریکا در نزدیکی فرودگاه بغداد  و انتصاب نماینده ویژه از سوی وزیر خارجه برای پیگیری ابعاد این پرونده تصریح کرد: آقای امیرعبداللهیان از روزی که به عنوان وزیر خارجه معرفی شدند به صورت جدی این موضوع را پیگیری کردند. چندین جلسه در وزارت خارجه در این ارتباط با حضور نهادهای مختلف از جمله قوه قضاییه برگزار شد. در سفری که ایشان به بغداد داشتند و گفت‌وگوهایی که با مقامات عراقی در تهران داشتند این موضوع مورد گفت‌وگو و رایزنی قرار گرفت. کمیته ای در این زمینه تشکیل شده که در حال پیگیری موضوع است. از سوی قوه قضاییه نیز جلساتی برگزار شده و اقدامات خوبی انجام شده است.

وی ادامه داد: در وزارت خارجه به عنوان آخرین اقدام برای تجمیع مسیر حقوقی، بین المللی، قضایی و سیاسی موضوع، آقای نذیری اصل از سوی وزیر امور خارجه به عنوان مسئول پیگیری ترور شهید سلیمانی منصوب شده اند.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با گفت وگوهای ایران و عربستان و آخرین اقدامات در این زمینه گفت: در خصوص عربستان تحول جدیدی را شاهد نبوده ایم. ایران آمادگی خود را برای دور جدید مذاکرات اعلام کرده است.

وی در پاسخ به این سوال که گفته شده مقامات سعودی برگزاری دور جدید مذاکرات بین تهران و ریاض را منوط به نتیجه مذاکرات وین کرده اند، تصریح کرد: من نمی توانم از سوی مقامات سعودی صحبت کنم ولی هر کسی اشتباه محاسباتی کند نتیجه این اشتباه خوب نخواهد بود. همان طور که پیش از این گفته ام ما منتظر اراده ریاض برای از سر گیری این گفت وگوها هستیم و آمادگی خود را در این زمینه اعلام کرده ایم.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اینکه گویی در برخی از کشورها جلوی برگزاری راهپیمایی 22 بهمن را به خاطر موضوع کرونا گرفتند، گفت: اخذ مجوز در برخی از کشورها برای برگزاری این موضوع به خاطر پروتکل های کرونایی مشکل بود. در برخی از جاها صحبت کردیم و مجوزهای اخذ شد ولی در برخی جاها به خاطر موضوع کرونا و پروتکل های مربوط به آن مجوز داده نشد ولی به صورت عمومی مشکلی در این زمینه نداشتیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با توییت شب گذشته شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و تماس تلفنی اش با علی باقری و نکاتی که در توییت شب گذشته اش مورد اشاره قرار داده بود، گفت: اجازه بدهید که آقای دکتر شمخانی خودشان در مورد توییت هایشان توضیح بدهند و تبیین کنند که نظرشان چه بوده است.

وی ادامه داد: من هم امروز صبح با آقای باقری صحبت کردم. همان طور که پیش از این گفتم تحولات در وین به نقطه ای رسیده که سختی دارد. موضوعات مهم و کلیدی هستند و با حساسیت از سوی همه طرف ها پیگیری می شود. یکسری پیشنهادات ایران داده، یکسری پیشنهادات نیز طرف های مقابل داده اند که البته این موضوع در امر مذاکرات طبیعی است.

این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: خیلی نباید به برخی از فضاسازی های رسانه ای توجه کرد. نه آن روزی که برخی می خواهند یک تصویر گل و بلبل نشان دهند و نه آن روزی که برخی می خواهند تصویر و مسیری پر از سنگلاخ را نشان دهند. مذاکرات پیچیده و سخت است. به موضوعات کلیدی رسیده است. موضوعات اختلافی در میان است و نیازمند اخذ تصمیمات جدی و کلیدی از سوی واشنگتن است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد اظهارات اخیر مقامات دفاعی آمریکا در ارتباط با نگرانی هایشان از تهدیدهای انصارالله و طرح این ادعا که حملات اخیر انصارالله با سلاح های ایرانی انجام شده است، تصریح کرد: ما نگران جان های معصومی هستیم که در هفت سال جنگ خانمان سوز علیه مردم یمن از این ملت ستانده شده است. نگران کودکانی هستیم که در فقر و قحطی و عدم دسترسی به نیازهای اولیه به سر می برند.

خطیب زاده تأکید کرد: ما نگران نیازهای مردم یمن هستیم و کسانی که ملزومات این جنگ علیه مردم یمن را فراهم کرده اند نمی توانند در مقام خیرخواهی مردم یمن قرار بگیرند. باید چرخه خشونت در این منطقه قطع شود و این موضوع با ادامه فروش اسلحه توسط کسانی که این کارزار را علیه مردم یمن ایجاد کرده اند امکان پذیر نیست. کسانی که سلاح می فروشند و بعد از آن اشک تمساح می ریزند.

وی تأکید کرد: ایران همه را برای حل این بحران به راه حل صلح آمیز و سیاسی دعوت می کند و تمام تلاش خود را می کند که هر چه زودتر این بحران علیه مردم یمن خاتمه پیدا کند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در جریان مذاکرات وین در کدام یک از چهار حوزه ای که مذاکرات در جریان است به پیشرفت بیشتری رسیده ایم، گفت: مادامی که در تمامی چهار حوزه به توافق نرسیم نمی توانیم بگوییم در حوزه ای پیشرفت کرده ایم. این ها ظروف متصل به یکدیگر هستند.

وی ادامه داد: در موضوع هسته ای چند موضوع کلیدی وجود دارد. صیانت از دستاوردهای دانشمندان جوان هسته ای کشورمان خط قرمز ما است و نمی توانیم این دستاوردها و تلاش ها را نادیده بگیریم. در موضوع رفع تحریم ها باید تمامی تحریم های مغایر برجام رفع شود. برخی از موضوعات در این حوزه باقی مانده که نیازمند اخذ تصمیمات سیاسی از سوی طرف مقابل است.

خطیب زاده ادامه داد: در حوزه راستی آزمایی پیشرفت هایی داشته ایم. ایده ها در این زمینه تبدیل به کلمات شده اند. کلمات تبدیل به فرایند اجرایی شده اند و اخذ برخی از تصمیمات در این حوزه همچنان باقی مانده است. در حوزه تضامین نیز این موضوع به بخش های مختلفی تقسیم شده است. گفت وگوها در این زمینه انجام شده است. در این حوزه نیز مسائلی باقی مانده است و همان طور که گفتم این ها همه در یک فضای مرتبط با یکدیگر حرکت می کنند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در مورد موضوع تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا و آیا در جریان مذاکرات وین در ارتباط با این موضوع نیز رایزنی ها در جریان است، گفت: موضوع زندانیان یکی از موضوعات جدی بوده و همواره در دستور کار بوده و از بُعد انسانی اولویت ایران بوده که این موضوع حل شود.

وی ادامه داد: این موضوع در یک مسیر موازی در وین از ماه ها قبل مطرح بوده است. توافقی در این زمینه یک بار به دست آمد که متأسفانه طرف آمریکایی در شب اجرای توافق زیر آن زد و همین موضوع  یک بار دیگر نشان می دهد که تا چه میزان باید در توافق با واشنگتن باید دقت کرد و مشخص نیست که آن ها در توافقاتی که اعلام می کنند به چه میزان آن را اعلام می کنند.

خطیب زاده بیان کرد: این موضوع، در مسیر موازی وین در دستور کار است. ما هیچ چیزی را منوط به گفت وگوهای وین نکرده ایم ولی به نظر می رسد که طرف های آمریکایی هنوز تصمیم قطعی خود را در این زمینه نگرفته اند و گویی منتظر نتیجه مذاکرات وین هستند.

وی ادامه داد: موضوع زندانیان یک موضوع انسانی است که می تواند به صورت مستقل پیگیری و حل شود و می تواند زمینه خوبی باشد که نشان دهد که رفتار آمریکایی ها به چه میزان تغییر کرده است.

خطیب زاده در پاسخ به این سوال که آیا در این زمینه کشورهایی نیز اقدام به میانجی گری کرده اند یا خیر، اظهار کرد: در این زمینه میانجی داشته ایم. پیام هایی آمده است. از طروق مختلف پیام گرفته ایم و از همان طریق پیام داده ایم و مسیر گفت وگوها در مورد این موضوع در جریان است.

سخنگوی وزیر خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد مذاکرات وین تصریح کرد: آن هایی که به صورت جدی اخبار مذاکرات وین را پیگیری می کنند می دانند که هیئت ها روزانه با یکدیگر رایزنی و گفت وگو می کنند. حتی ممکن است روزی چند بار این گفت‌وگوها انجام شود و این یک امر عادی است و برجسته کردن اتفاقات عادی کمکی نمی کند. هیئت ها با هم دیدار و رایزنی می کنند. ممکن است برای تنفس به پایتخت هایشان برگردند و دوباره مذاکرات را از سر بگیرند و این یک امر عادی در امر مذاکره است و از رسانه ها دعوت می کنم که از این گونه فضاها فاصله بگیرند. برخی می خواهند بیش از حد خوش بینی بدهند و برخی می خواهند بدبینی بدهند و تصویر منفی ارائه کنند. این ها هیچ کدام صحنه امروز مذاکرات وین نیست و همان طور که پیش از این گفته ام صحنه واقعی در مورد مذاکرات وین این است که گفت وگوها در مورد مسائل حساس و کلیدی در حال انجام است.

خطیب زاده همچنین در مورد برخی اتهامات وزیر امور اسلامی عربستان سعودی علیه ایران و طرح اتهاماتی علیه ایران در مورد صدور انقلاب گفت: این اظهارات خیلی بی ارزش هستند. ما از این اظهارات مهندسی شده و با اهداف خاص کم نشنیده ایم. این اظهارات بسیار مشمئزکننده است و حاکی از آن است که متأسفانه برخی در عربستان همچنان بر طبل نادانی خود می کوبند و سعی می کنند از فضای بین المللی و جمع های مسلمانان برای فرافکنی و عقده گشایی استفاده کنند.

وی در بخش دیگری از صحبت های خود ادامه داد: عمیقا به این گونه افراد در عربستان سعودی توصیه می کنم که این گونه افراد قبل از اینکه صحبت کرده و دهانشان را باز کنند تاریخ کهن ایران را بخوانند و از طرف دیگر تاریخ خودشان را بخوانند تا بدانند که ایدئولوژی آن ها به چه میزان برای منطقه و جهان خسارت داشته است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد ارائه تسهیلات از سوی ایران به نخبگان افغانستانی که به خاطر شرایط این کشور به ایران مهاجرت کرده اند، گفت: ایران سال هاست که میزبان چند میلیون اتباع افغانستانی است که بسیاری از آن ها نخبگانی هستند که به دلیل شرایط کشورمان به حوزه تمدنی خود ایران آمده اند. ما  میزبان آن ها هستیم. نهادها در ایران به فکر آن ها هستند و برای آن ها تلاش هایی در این حوزه صورت گرفته است.

سخنگوی وزارت خارجه در ابتدای سخنان خود فرا رسیدن میلاد حضرت علی (ع) و روز پدر را تبریک گفت و گزارشی از عملکرد وزارت خارجه در طول یک هفته گذشته ارائه داد.

منبع : خبرگزاری ايسنا