به گزارش ایران خبر، مژگان رضازاده گفت: طرح «شهر دوستدار سالمند» یکی از طرحهایی است که به صورت بین المللی در حال اجرا بوده و بسیاری از کشورها که مانند ایران درگیر موضوع پیری جمعیت هستند، در این زمینه برنامه ریزی کردهاند.
وی، حمل و نقل، اماکن عمومی، مسکن، مشارکت اجتماعی، منزلت، مشارکت مدنی و اشتغال، ارتباطات و اطلاعات، حمایت اجتماعی و خدمات سلامت را هشت محور مورد توجه در طرح شهر دوستدار سلامت عنوان کرد و گفت: محورهای مختلفی برای شهر دوستدار سالمند وجود دارد که در دستور کار شورای ملی سالمندی قرار گرفته است.
یکسان بودن حقوق شهروندی سالمندان با افراد عادی در شهرهای دوستدار سالمند
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور ادامه داد: محیط دوستدار سالمند، فراهم سازی امکاناتی است که در سراسر کشور شهرهای مناسب زندگی سالمندان را داشته باشیم. شهر دوستدار سالمندان شهری است که در آن سالمندان و افراد عادی به یک اندازه از حقوق شهروندی برخوردار هستند.
رضازاده افزود: استانداردها و طراحیهای شهری در موضوعاتی مانند مناسب سازی در شهر دوستدار سالمند به گونهای رعایت شده که فرصتهای مناسبی برای سلامت، مشارکت و ایمنی سالمند فراهم بیاورد به طوری که سالمند پویایی داشته باشیم که حتی با افزایش سن، کیفیت زندگی، مناسب باشد.
وی ادامه داد: محیط دوستدار سالمند بر اساس استانداردهای سازمان جهانی بهداشت هشت محور دارد که این محورها شامل حمل و نقل است یعنی هر فردی در هر زمانی به هر مکانی به راحتی بتواند تردد کند. موضوع دوم محیطهای باز و اماکن عمومی هستند و توجه به ساختار آنها بابت اینکه فرد بتواند به راحتی در ساختار اجتماعی زندگی راحتی داشته باشد.
توجه به افزایش سواد رسانهای جمعیت مسن در شهر دوستدار سالمند
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور گفت: محور سوم شهر دوستدار سالمند، مسکن است؛ یعنی فرد در منزل و محل خود بماند و با خاطری آسوده زندگی راحتی داشته باشد. محور بعدی مشارکت اجتماعی است، اینکه فرد بتواند در دوره سالمندی هم در جامعه و کارکردهای جامعه مشارکت اجتماعی پویایی داشته باشد.
رضازاده اضافه کرد: موضوع بعدی منزلت و مشارکت در امور اجتماعی است به آن معنا که منزلت فرد و احترام بین نسلی رعایت شود و فرد بتواند به طور مناسبی با حفظ حرمت در جامعه حضور داشته باشد. محور ششم مشارکت مدنی و اشتغال است. با توجه به اینکه سالمندان به ویژه سالمندان جوان علاقه دارند پویایی داشته باشند و بتوانند با شغل حضور در جامعه داشته باشند توجه خاصی به تداوم یادگیری و توسعه فعالیتهای اجتماعی آنان شده است.
وی ادامه داد: در محور ارتباطات و اطلاعات مدنظر است اینکه آموزشهای مناسب این افراد داده شود تا بتوانند به شکل مناسبی از رسانهها و فضای مجازی استفاده کنند و سواد رسانهای آنها افزایش پیدا کند. مورد آخر حمایت اجتماعی و خدمات سلامت است که افراد بتوانند زندگی سالمتر و طولانیتر و فعالی را تجربه کنند.
افزودن یک محور از سوی ایران به محورهای جهانی شهر دوستدار سالمند
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور گفت: علاوه بر این هشت محور در کشورمان تلاش کردیم محور دیگری را به این محورها اضافه کنیم و بومی سازی کنیم که گردشگری و تورهای مسافرتی سالمندان است که امید است بتوانیم به استانداردهای جهانی، استانداردی را اضافه کنیم. افزایش سهم کمی جمعیت سالمند، تغییرات عمدهای مانند پدیده سالمندی، سالمندان منزوی، بحران صندوقهای بازنشستگی و گسترش روز افزون نیاز به خدمات اجتماعی، مناسب سازی و خدمات روز سالمندان را به همراه دارد.
رضازاده با اشاره به اینکه در حال حاضر موضوع محیط دوستدار سالمند در شهر اصفهان در حال اجرا است، افزود: استانداردهای لازم و مطالعات پژوهشی در شهر اصفهان توسط اساتید و متخصصان دانشگاه هنر اصفهان انجام شده است. الگوی بومی سازی شده محیط دوستدار سالمند طراحی شده و بر اساس آن دستورالعمل الگوی بومی کشور را تدوین کردیم که امید است به زودی در جلسه شورای ملی سالمندی مقدمات آن فراهم شود که به صورت رسمی در سایر استانها بتوانیم اجرا کنیم.
افزایش جمعیت ۹ میلیونی سالمندان به ۳۰ میلیون نفر طی سالهای آتی
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور خاطرنشان کرد: جمعیت جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه به سمت سالمندی پیش میرود و وضعیت سالمندی در ایران از این قاعده مستثنی نیست و شیب جمعیتی ما از نظر تولد و زاد و ولد به شکل زیادی در حال تغییرات است به طوری که وضعیت سالمندی کشور ما از پنج درصد در سال ۱۳۵۵ به حدود ۱۰ و نیم درصد یعنی نزدیک به ۹ میلیون نفر افزایش پیدا کرده است.
رضازاده تصریح کرد: البته این وضعیت در سالهای رشد بیشتری خواهد داشت و پیش بینی میشود که این میزان به ۲۰ درصد در سال ۱۴۲۱ و ۳۳ درصد در سال ۱۴۳۵ برسد یعنی تقریباً بیش از ۳۰ میلیون نفر جمعیت سالمند خواهیم داشت که نشان دهنده منحصر به فردترین شتاب و افزایش جمعیت سالمندی در مقایسه با سایر کشورهای جهان است.
وی اظهار داشت: این افزایش سهم کمی جمعیت سالمند، تغییرات عمدهای مانند پدیده سالمندی، سالمندان منزوی، بحران صندوقهای بازنشستگی و گسترش روز افزون نیاز به خدمات اجتماعی، مناسب سازی و خدمات روز سالمندان را به همراه دارد.
نیاز به سیاست گذاری در حیطه سالمندی
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور گفت: ما نیاز داریم که سیاست گذاریهای کوتاه مدت و درازمدتی را در حیطه برنامه ریزی صحیح برای ایجاد زیرساختها و مدلهای بومی برای مواجهه با موضوع سالمندی داشته باشیم. به طوری که بتوانیم همه ابعاد محیطی، رفاهی، اجتماعی، اقتصادی، سلامت و خدمات مرتبط با زندگی سالمندان را پوشش دهیم.
رضازاده افزود: البته در کشور ما هم طی ۲۰ سال گذشته اقداماتی صورت گرفته از جمله اینکه استقرار دبیرخانه شورای عالی سالمندی به دبیری سازمان بهزیستی کشور و ریاست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین ۱۶ عضوی که در کنار وزارت رفاه و سازمان بهزیستی سیاستهای کلان را در جهت تحقق سلامت اجتماعی جامعه سالمندی برنامه ریزی میکنند.
وی ادامه داد: طرحهای مختلفی از جمله توجه به موضوع فرهنگ اکرام سالمندان، تقویت زیرساختهای بهداشتی غربالگری سالمندی، برنامههای آموزشهای مراقبتی، برنامههای خود مراقبتی سالمندان و برنامه ریزی در جهت مناسب سازی شهری با هدف زندگی راحت تری برای جامعه سالمند و معلول، در دست انجام است.
روز شمار هفته سالمند
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور گفت: پیرو هفته سالمند با نظر دستگاههای عضو طی جلساتی که برگزار شده عناوین روزشمار هفته سالمند تدوین شده است.
رضازاده افزود: شنبه هشتم مهر روز «مردمیسازی و تقویت سمنهای حوزه سالمندی»، یکشنبه نهم مهر روز «حمایتهای اجتماعی، اقتصادی و تکریم سالمندان»، دوشنبه دهم مهر روز «آموزش و توانمندسازی سالمندان»، سهشنبه یازدهم مهر روز «سیاستگذاری، راهبری و همکاری بین بخشی در امور سالمندان»، چهارشنبه دوازدهم مهر روز «رسانه، آگاهیبخشی، مطالبه گری، فرهنگ و گفتمان سازی»، پنجشنبه سیزدهم مهر روز «دسترسی عادلانه به خدمات» و جمعه چهاردهم مهر روز «مشارکت سالمندان در خانواده و جامعه» تعیین و اعلام شده است.