کد مطلب: 40796
 
تاریخ انتشار : شنبه ۲۸ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۴۶
روزی نیست که خبری درباره آلودگی نشنویم. آب، خاک، هوا و حتی صدا در این سیاره در اثر دستکاری‌های انسان در طبیعت، ماهیت واقعی خود را از دست داده‌اند، ماهیت جدیدی که این عناصر پیدا کرده‌اند چندان هم بی‌خطر نیست و آسیبش هم بیش از هر چیز و هر کسی به بانیان اصلی به وجودآورندگان آن می‌رسد.
به گزارش ایران خبر، دبیر کارگروه بهداشت، سلامت و محیط زیست معاونت امور زنان در حالی از بی‌تاثیر نبودن آلاینده‌های زیست محیطی در ناباروری و تاثیر آنها بر سقط جنین و زایمان زودرس سخن می‌گوید که وقتی این اظهارنظر را در پیوست اظهارنظرهای دیگر قرار دهیم، می‌توانیم بگوییم نفس کشیدن در این شهر آلوده شبیه معجزه است!
 
در اینکه عنصری در این کره خاکی وجود ندارد که از شر آلودگی جان سالم به در برده باشد، هیچ شکی نیست. روزی نیست که خبری درباره آلودگی نشنویم. آب، خاک، هوا و حتی صدا در این سیاره در اثر دستکاری‌های انسان در طبیعت، ماهیت واقعی خود را از دست داده‌اند، ماهیت جدیدی که این عناصر پیدا کرده‌اند چندان هم بی‌خطر نیست و آسیبش هم بیش از هر چیز و هر کسی به بانیان اصلی به وجودآورندگان آن می‌رسد. برای درک مساله آلودگی رجوع به اخبار و کتابخانه‌ها لازم نیست، هر شهروندی با چند ساعت قدم زدن در شهر تهران در بهترین حالت، از آلودگی هوا یا آلودگی صوت خواهد نالید، کافی است که کمی این قدم‌زنی طولانی‌تر شود تا صورت‌های دیگر آلودگی یکی پس از دیگر خود را نشان دهند. در اینکه آلودگی وجود دارد هیچ شکی نیست اما اظهارنظرهای متناقض و بی‌پشتوانه علمی درباره تاثیرات آن، خود باعث ایجاد آلودگی روانی برای شهروندان می‌شود.
قلم‌فرسایی و اظهارنظر درباره تاثیرات آلاینده‌های زیست محیطی کار سختی نیست اما زمانی که پژوهش یا داده موثقی در دسترس نباشد، مخاطب در هاله‌ای از ابهام که یک «نمی‌دانم بزرگ» بر آن حک شده است، گم می‌شود. این مساله زمانی که درباره پدیده‌های کمتر شناخته شده باشد، بیش از پیش به سردرگمی و آزار روانی افراد دامن می‌زند. پارازیت‌هایی که حتی درباره آنها دو سطر پژوهش وجود ندارد، درباره تاثیرات‌شان می‌توان هزاران سطر اظهارنظر جورواجور یافت. نه من، نه شما و تقریبا حتی هیچ مسئول و کارشناسی هم پارازیت‌ها را به‌طور واضح نمی‌شناسد و به همین دلیل هیچ کدام از ما حق ندارد از آن دشمن فرضی بسازد، مگر زمانی که دستمان از اسناد موثق پر باشد. صحبت‌های همراه با اما، اگر و شاید، مشکلی از دردهای زیست محیطی جامعه حل نمی‌کند و فقط یک درد روانی به دردهای ناشناخته زیست محیطی اضافه می‌کند. شاید ایجاد ترس به محتاط شدن جامعه در مقابل محیط زیست کمک کند ولی باید مراقب بود دوز ترس چنان بالا نرود!
 آلاینده‌های زیست محیطی بر ناباروی و سقط جنین تاثیرگذارند
دبیر کارگروه بهداشت، سلامت و محیط زیست معاونت امور زنان ریاست‌جمهوری در پاسخ به پرسشی درباره نتیجه تحقیقات در زمینه عوامل ناباروری و سقط جنین، بیان کرد: هم شرایط زیست محیطی و هم موضوعات دیگر در این باره تاثیرگذارند که باید برای افزایش جمعیت بهینه‌سازی شوند. ناهید خداکرمی با اشاره به اینکه آلاینده‌های زیست محیطی در روند ناباروری بی‌تاثیر نیستند و می‌توانند باعث سقط جنین و زایمان زودرس شوند، اظهار داشت: آمارهای موجود در این باره نگران‌کننده است و امیدواریم به زودی مطالعات میدانی خوبی صورت گیرد. به گزارش مهر، او با بیان اینکه باید از بدو تولد به کودکان خود یاد بدهیم که به محیط زیست احترام بگذارند، افزود: همه سازمان‌ها و نهادهایی که آلاینده‌ها از جمله امواج و تشعشعات را ایجاد می‌کنند و هم کسانی که آلاینده‌های شخصی ایجاد می‌کنند که در کیفیت هوا اثر می‌گذارد، در این باره باید پاسخگو باشند.
  نمی‌توان اظهارنظر قطعی کرد
رئیس انجمن پزشکان داخلی با بیان اینکه در کشور ما آماری نیست که تاثیر آلاینده‌های زیست محیطی را بر ناباروری و سقط جنین نشان دهد به «آرمان» می‌گوید: همین باعث می‌شود که اظهارنظر قطعی درباره این مساله کار سختی باشد. ایرج خسرونیا با اشاره به اینکه آلاینده‌هایی که در محیط و در هوا هستند روی جنین تاثیر منفی دارند، می‌افزاید: هر ماده‌ای که بطور اضافه در فضا باشد می‌تواند در مردم بیماری ایجاد کند و این آسیب بر جنینی که ضعیف است بیشتر خواهد بود. او ادامه می‌دهد: آلودگی‌هایی که از طریق مادر به جنین منتقل می‌شوند می‌توانند بر زایمان زودرس یا حتی نقص جسمی جنین تاثیر بگذارند. او با اشاره به پارازیت‌هایی که عمدی یا غیرعمدی در فضا منتشر می‌شود، تصریح می‌کند: دو موردی که مادران بسیار با آنها سر و کار دارند و می‌توانند روی فرزندانشان تاثیر منفی بر جای بگذارند گوشی‌های موبایل و مایکروفرها هستند. خسرونیا با اشاره به اینکه آلودگی‌های زیست محیطی بر ناباروری هم تاثیرگذار هستند، می‌گوید: هر چند آمار دقیقی درباره تاثیر آلاینده‌های زیست محیطی بر ناباروی وجود ندارد ولی مشاهده زوج‌هایی که با وجود اینکه پنج سال یا بیشتر از ازدواجشان می‌گذرد و بچه‌دار نمی‌شوند می‌تواند گواه این مساله باشد.
 اطلاع‌رسانی بدون راه‌حل، نگران‌کننده است
یک جامعه‌شناس با اشاره به اینکه اطلاع‌رسانی‌ای که نشانی از حل مشکل نداشته باشد، نه تنها کمک‌کننده نیست بلکه نگران‌کننده هم است، به «آرمان» می‌گوید: این مساله به ویژه زمانی که از سوی مسئولان بیان شود بیشتر اهمیت پیدا می‌کند و نگرانی‌ها را بیشتر می‌کند. امیرمحمود حریرچی با بیان اینکه مسئولان در کنار طرح مساله باید از اقداماتی که انجام شده، صورت خواهد گرفت یا باید صورت می‌گرفت، سخن بگویند، می‌افزاید: در این مورد باید تا حد امکان از سوی مسئولان، مساله شفاف و روشن شود و حتی برای حل آن زمان‌بندی‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت یا بلندمدت ارائه شود. او با اشاره به اینکه مسائل زیست محیطی همه افراد جامعه را درگیر می‌کنند، تصریح می‌کند: مطرح شدن این مسائل بدون راه‌حل جامعه را خسته کرده است.
او تاکید می‌کند: از سوی دیگر با توجه به اینکه در مسائل زیست محیطی مردم از چیزی لطمه می‌خورند که آن را نمی‌بینند و نمی‌شناسند، به همین دلیل باید در دادن اطلاعات به آنها احتیاط کرد. تذکر دادن به افراد که از خودشان مراقبت کنند به تنهایی کافی نیست بلکه این، باید همگام با نظارت مسئولان باشد. او می‌گوید: اجرای محکم قوانین می‌تواند از مشکلات زیست محیطی بکاهد و در کنار آن مردم را امیدوارتر می‌کند و نگرانی‌هایشان کم‌تر می‌شود.
آرمان