انگار کم کم باید گوشهایمان به شنیدن این خبر عادت کند و هر بار که سر و کله بارانی کمی قوی تر از نم نم پیدا می شود، باید خود را برای شنیدن خبر سیل و کشته شدن هموطنانمان نیز آماده کنیم، دیگر شکر خدا در این زمینه حداقل بین سیستان و بلوچستان تا تهران فاجعه به عدالت تقسیم شده است.
به گزارش
ایران خبر،روزگاری می گفتند اگر مشابه حوادثی که در شهرهای مختلف کشور رخ می دهد، در تهران اتفاق بیافد تن و بدن مسئولان به لرزه می افتد و همه به فکر چاره می افتند اما هنوز دو ماهی از سیل چالوس و کن نگذشته است و انگار کک کسی هم از این ماجرا نگزیده که دوباره همان رخداد تلخ اینبار دامن شرق پایتخت را می گیرد.
البته بی انصافیست اگر بخواهیم از تخریب ضرب العجلی چند باغ-رستوران در اطراف رودخانه به تلافی هجمه های رسانه ای یکی دو ماهه اخیر بی تفاوت بگذریم.
*هشدار به مردم شمال تهران!
اینبار هواشناسی به مردم هشدار داد و از احتمال وقوع سیل در روزهای جمعه و شنبه خبر داد اما هیچ صحبتی از سیل خانمان برانداز در شرق استان نشد و عمده هشدارها معطوف به شمال تهران شد.
سازمان هواشناسی اعلام کرده بود: برابر اخطاریه شماره ۳۱ سازمان هواشناسی کشوری مورخ ۹۴/۰۶/۲۷ طی جمعه و شنبه بارش شدید باران گاهی همراه با رعد و برق و وزش باد شدید موقتی و احتمال آبگرفتگی معابر عمومی و سیلابی شدن مسیل ها و طغیان رودخانه های محلی پیش بینی میشود.
سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران به شهروندان تهرانی به ویژه در شمال تهران هشدار دارد نکات ایمنی را رعایت کرده و از تردد در مناطق کوهستانی یا کنار رودخانه ها خودداری کنند.
* کشته شدگان سیل در کل کشور به 12 تن رسیدند
معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور امروز ، از افزایش شمار کشتهشدگان سیل شب گذشته در کشور به 12 تن خبر داد.
مرتضی اکبرپور در این باره گفت: برابر آخرین اطلاعات دریافتی شمار کشتهشدگان سیل اخیر در سراسر کشور به 12 تن رسید و آخرین مورد آن مربوط به جسدی بود که چندی پیش در محدوده پاکدشت کشف شد. با این حساب 5 تن در سیل پاکدشت، یک تن در شهرری، یک تن در بجنورد، یک تن در آذرشهر و 4 تن نیز در بندرعباس به علت سیل و سیلاب جان خود را از دست دادهاند.
معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور درباره خسارات ناشی از سیلاب نیز افزود: در حال حاضر کارشناسان در حال بررسی میزان دقیق این خسارات هستند.
*آمارهایی که حتی از 20 کشته در سیل گذشته می گفتند
جاری شدن سیل قبلی و ریزش جاده در کن در شمال تهران شش کشته به جا گذاشت.
به گفته مقامهای مسئول در ایران، جاری شدن سیل در مناطقی در استان تهران و البرز دست کم ۲۰ کشته و دهها زخمی به جا گذاشت.
مجتبی خالدی، رئیس مرکز هدایت بحران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بیشترین تعداد مصدومان و تلفات سیل در تعطیلات عید فطر را متعلق به تهران و البرز عنوان کرد و گفت: علاوه بر این، استان های قزوین، زنجان، سمنان، مازندران ، خراسان شمالی، کرمان، کردستان و آذربایجان غربی درگیر حادثه سیل و طوفان دیروز بودند.
*اخبار ضد و نقیض برای سیل آخر تیرماه
انتشار اخبار مربوط به تلفات و خسارات سیل در تهران و البرز با اظهارات ضد و نقیض مقامهای مسئول همراه شد.
رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر در گفتوگو با ایرنا از کشته شدن ۹ نفر و مفقود شدن ۹ تن دیگر بر اثر سیل و توفان اخیر در استان های البرز و تهران خبر داده است.
این در حالی بود که یک عضو شورای شهر تهران آمار قربانیان حادثه سیل جاده امامزاده داوود را ۲۰ نفر اعلام کرده بود که این خبر از سوی مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس ایران هم رد شد.
به گفته خالدی “۴۵ نفر در جریان طوفان 28تیرماه در کل کشور مصدوم شده و بین ۱۲ تا ۲۰ تن نیز مفقود شدند.
*سیل کن بلدورزرهای دولتی را به جان سازه های غیرمجاز انداخت
سیل گذشته در کن و خسارتهای جانی و مالی آن در تهران، باعث شد، دولت و شهرداری بولدوزرها را سراغ ساخت و سازهای غیرمجاز حریم رودخانهها فرستادند تا آنها را تخریب کنند.
این بولدوزرها، تعدادی از رستورانهای کن را تخریب کردند. ٢٥ رستوران و به اصطلاح باغ رستوران در یک روز و ٣٢ رستوران در یک روز دیگر تخریب شدند. سرعت این تخریبها و همچنین شدت برخوردها چنان بوده که عیسی فرهادی، فرماندار تهران این اقدامات را بزرگترین برنامه اجرایی سالهای اخیر در برخورد و تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز خوانده و گفته این ساخت و سازهای غیرمجاز درس عبرتی برای افرادی است که قصد ساخت و سازهای غیراصولی و غیرمجاز را در سطح شهر دارند.
* چرا ساختوساز کنار رودخانه خطرناک است؟
شهروند دراین باره نوشت: سالهاست که بحث تصرف و ساختوساز غیرمجاز در حریم رودخانهها و بیتوجهی به ضوابط ایمنی در این حوزه مورد انتقاد کارشناسان محیطزیست و همچنین مدیریت بحران قرار گرفته است اما از آنجا که در ایران اصولا حتی مدیران سازمانهای متولی صیانت از محیطزیست و حریمهای رودخانهها هم در شرایط عادی انگیزه کافی برای اجرای قوانین و برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز ندارند، تجربه ویرانگر سیل کن و وقوع یک حادثه است که میتواند موتور آنها را روشن کند و به حرکت بیندازد.
حالا آنطور که پیداست، حادثه کن و تخریب تعداد زیادی از رستورانهای بین راهی که به مرگ مشتریانشان هم انجامید، موتور سازمانها را برای اعمال قانون درباره قهوهخانهها، دکهها و رستورانهایی که در سالهای گذشته حوزه فعالیتشان را تا چند قدمی رودخانهها گستراندهاند و برخی حتی تختهایی را در مسیر رودخانه جاسازی کردهاند، روشن کرده است.
این موضوع یعنی فعالیت قهوهخانهها و کافهها در مسیر رودخانهها در ایران جدا از اینکه ایده مورد علاقه رستورانداران و مالکان کافههاست و بهویژه در مناطق کوهستانی که بالادست رودخانههای تهران میشود آنها علاقهمندند میز و صندلیها و سایر مبلمان رستوران را در نزدیکترین فضای ممکن به رودخانهها جانمایی کنند اما روی دیگری هم دارد و آن اینکه مشتریان این کافهها و رستورانها هم بهرغم خطراتی که در این زمینه وجود دارد از چنین ایدههایی استقبال میکنند.
این نکتهای است که «احمد صادقی»، رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران به آن اشاره و تأکید میکند یکی از دلایل اصلی که موجب شکلگیری سیل در تهران میشود، تغییراتی است که در بالادست در مسیر رودخانهها ایجاد میشود: «ممکن است ساختوساز یک رستوران در حریم رودخانهها در نظر مالکان و مردم اتفاق مهمی نباشد چرا که در شرایط عادی میبینند جریان آب عادی است اما مسأله مهم در مواقع بحران است که به دلیل افزایش ناگهانی شدت آب و شکلگیری سیل امکان عبور آب از این نواحی وجود ندارد و این ساخت و سازها و حتی میز و صندلیهایی که در کنار رودخانهها چیده شده میتواند موجب انسداد مسیر عبور آب شده و زمینه را برای شکلگیری سیل و وارد آمدن خسارتهای بیشتر فراهم کند.»
اما درباره سیل شب گذشته، شرق تهران این دلایل هم مطرح نشد.
* 80 حادثه در بارشهای شب گذشته
البته ظاهرا ابعاد فاجعه می توانست از اینها هم بدتر باشد، آنچنان که سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران از بروز 80 حادثه ناشی از بارش شدید باران در سطح شهر تهران خبر داد.
سیدجلال ملکی درباره خسارات به جا مانده از بارش شدید باران در شب گذشته اظهار کرد: در شب گذشته تماسهای متعددی با سامانه 125 برقرار شده و در مجموع 80 مورد حادثه در سطح پایتخت به مأموران آتشنشانی اعلام شد.
وی آبگرفتگی ساختمانها و پارکینگها، گرفتار شدن خودروها در معابر و طغیان رودها را بیشترین حوادث شب گذشته اعلام کرد و گفت: یکی از بیشترین حوادث مربوط به سرریز شدن آب به داخل پارکینگهای رمپدار در زیرزمینها بود که آتشنشانان در تمامی این عملیاتها با استفاده از پمپهای تخلیه آب اقدام به تخلیه آب و همینطور نجات افراد محبوس کردند.
*نجات دو جوان از مرگ در قیامدشتسخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران همچنین با اشاره به دو عملیات گسترده آتشنشانان در محدوده قیامدشت اظهار کرد: در یکی از این حوادث دو جوان حدودا 22 ساله با آتشنشانی تماس و درخواست کمک کرده بودند. این دو جوان در میان حجم زیادی از آب ناشی از طغیان رود گرفتار شده و زیر پایشان در حال خالی شدن بود که آتشنشانان با استفاده از تجهیزات موجود این افراد را از مرگ نجات داده و به محلی امن منتقل کردند.
ملکی افزود: پس از نجات این دو نفر، آنان اعلام کرده که سه نفر بودند و همراه دیگرشان را آب با خود برده است که جستوجو در این زمینه آغاز شده و همچنان جستوجو برای یافتن نفر سوم ادامه دارد.
*نجات 80 خودرو در جاده امام رضا
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران حادثه سنگین دیگر آتشنشانان را امدادرسانی به 80 خودروی گرفتار در گل و لای در جاده امام رضا اعلام کرد و گفت: آتشنشانان با حضور در جاده خاوران مقابل ورودی قیامدشت با طغیان رودخانه و ورود آب و گل و لای به سطح جاده روبهرو شدند به طوری که جاده مسدود شده و مسیر زیادی را حجم زیادی از آب در بر گرفته بود.
ملکی با بیان اینکه حجم آب به حدی بود که تعداد زیادی از خودروها تا نیمه در زیر گل و لای بوده و ارتفاع آب تا کمر یک فرد بالغ نیز میرسید، گفت: عوامل آتشنشانی با خودروهای مخصوص این افراد را نجات داده و به محلی امن منتقل کردند. خوشبختانه در این حوادث مورد مصدوم و فوتی نداشتیم و تنها در عملیاتهایی که آتشنشانی در آن حضور داشت، یک مورد مفقودی گزارش شد.
*اعزام ۱۶ تیم نجات به مناطق سیل زده شرق تهران
مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان تهران هم از اعزام ۱۶ تیم جست و جو و نجات به مناطق متاثر از سیل و آبگرفتگی در شرق استان تهران خبر داد.
در پی بارندگی شدید در مناطق شریف آباد، چهل قز، قیامدشت و توچال واقع در شرق استان تهران و همچنین بارندگی در مناطق خاوران و امامزاده داوود، که موجب وقوع آبگرفتگی معابر و منازل مسکونی شد، غلامرضا گنج آبادی از اعزام نیروهای امدادی جمعیت هلال احمر استان تهران در قالب ۱۶تیم جستجو و نجات به مناطق حادثه دیده از آبگرفتگی و سیلاب در این استان از اولین ساعات وقوع حادثه در این مناطق خبر داد.
بنا به اعلام مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان تهران ، از نخستین ساعات وقوع سیل و آبگرفتگی در شامگاه روز جمعه ۲۷ شهریورماه ، ۸ تیم امدادی از جمعیت هلال احمر شهرستان پاکدشت، ۲ تیم امدادی از جمعیت هلال احمر شهرستان ورامین، یک تیم امدادی از جمعیت هلال احمر شهرستان پیشوا همراه با یک تیم سگهای جست و جو و نجات( آنست) از همین شهرستان به همراه تجهیزاتی چون موتور پمپ جهت جست و جوی مفقودان به مناطق آسیب دیده از سیل در شرق استان تهران اعزام شدند.
گنج آبادی که به همراه معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان تهران از نخستین ساعات وقوع حادثه در حال بازدید از مناطق آسیب دیده و نظارت بر انجام عملیات امدادی بود، افزود: همچنین ۲ تیم جست و جو ونجات از جمعیت هلال احمر شهر ری به منطقه سیل زده قیامدشت اعزام شده اند.
یادآور می شود، علاوه بر امداد رسانی در مناطق متاثر از سیل در شرق استان تهران، ۲ تیم امدادی از جمعیت هلال احمر شهر تهران در منطقه امامزاده داوود و یک تیم امدادی از همین جمعیت در جنوب شرق استان تهران(منطقه خاوران) مشغول انجام عملیات امدادرسانی در مناطق دچار آبگرفتگی بوده اند.
*امشب کدام استانها سیل میآید؟!
ظاهرا تهدید سیل همچنان ادامه دارد، کارشناس هواشناسی گفته است: با توجه به نقشههای هواشناسی، احتمال بارش باران و آبگرفتگی معابر در بیشتر استانهای شمالی کشور پیش بینی میشود.
فریبا گودرزی کارشناس سازمان هواشناسی در خصوص وضعیت آب و هوای کشور اظهار کرد: با توجه به ادامه فعالیت سامانه بارشی بر روی کشور طی امروز بر تداوم ناپایداریهای همرفتی به شکل رشد ابرهای جوششی و بارش شدید باران گاهی همراه با رعد و برق و وزش باد شدید موقتی در نیمه شمالی کشور به ویژه سواحل دریای خزر و دامنههای البرز و شمال شرق کشور پیش بینی میشود.
وی افزود: همچنین با توجه به پیش بینیها احتمال آبگرفتگی معابر عمومی، سیلابی شدن مسیلها و طغیان رودخانههای محلی در استانهای مازندران، دامنههای البرز، قزوین، البرز، سمنان، نیمه غربی اصفهان را داریم.
این کارشناس هواشناسی ادامه داد: طی امروز به ویژه در ساعات بعدازظهر و اوایل شب با توجه به نفوذ جریانات مرطوب جنوبی و امکان وقوع ناپایداریهای محلی در استانهای هرمزگان، کرمان و دامنههای زاگرس مرکزی و جنوبی در استانهای چهارمحال و بختیاری و فارس احتمال آبگرفتگی معابر و سیلابی شدن مسیلها وجود دارد.
در بارش قبلی که منجر به سیل کن شد، سازمان هواشناسی، سازمان مدیریت بحران ،هر کدام دیگری را متهم به عدم انجام وظایف خود در اطلاع رسانی و امدادرسانی می کرد، حتی برخی نوک پیکان را به سمت شرکتهای چینی گرفتند و باعث تخریب باغ رستورانهای اطراف رودخانه کن نیز شد، حال باید منتظر بود و دید که آیا برای کشته و مفقودین این سیل نیز کسی انگشت اتهام به سوی نهاد و ارگانی خواهد برد یا کم کم سیل ها و کشته هاشان بدون هیچ مسئولیتی روی دست شهرها باقی می مانند.