به گزارش
ایران خبر،وزیر خارجه عربستان سعودی پس از دیدار با همتای آمریکاییاش مواضع خصمانهاش علیه جمهوری اسلامی را تکرارعادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی شنبه شب در ادامه موضعگیریهای خصمانهاش علیه تهران، بار دیگر ایران را اشغالگر خواند.
وی که در ریاض و پس از دیدار با جان کری وزیر خارجه آمریکا صحبت میکرد، در مورد محتوای مذاکراتش با کری گفت: «مذاکراتمان حول شکلگیری یک دولت انتقالی و پیاده کردن مبانی بیانیه ژنو 1 بود.»
جبیر افزود: «میخواهیم نهادها و موسسات سوریه را حفظ کنیم، اما نقشی برای (بشار) اسد در آینده سوریه قائل نیستیم.»
او ادامه داد: «با کری در مورد نحوه حل بحران سوریه در عین حفظ نهادهای قانونی این کشور صحبت کردیم.»
وی که کشورش بر اساس گزارشهای متعدد رسانهای میلیونها دلار صرف حمایت از گروههای مسلح فعال در سوریه کرده است، با «حامی تروریسم» خواندن ایران، گفت: «ایران را اشغالگر اراضی عربی میدانیم، که مداخلهای منفی در امور کشورهای دیگر دارد.»
وزیر خارجه سعودی افزود: «امیدواریم روزی شاهد باشیم که ایران به جای شر، نقشی ثباتآور را در منطقه ایفا کند.»
جبیر در بخش دیگری از اظهاراتش گفت که روز یکشنبه به قاهره سفر میکند تا با سامح شکری وزیر خارجه مصر در مورد سوریه گفتوگو کند.
*پاسخ به وزیر عصبی٬ ناشی و بی تجربه در حد کارشناس!
واکنش وزارت خارجه کشورمان به گستاخی های جبیر این بار با دفاعت گذشته متفاوت بود. کارشناسی از وزارت خارجه این بار به تحقیر وزیر سعودی بسنده و تاکید کرد: بهتر است مقامات سعودی قبل از این که وزیر خارجه عصبی٬ ناشی و بی تجربه آنها کاری دستشان بدهد به او نصیحت کنند.
یک کارشناس مسائل منطقه در وزارت امور خارجه تاکید کرد که بهتر است مقامات سعودی قبل از این که وزیر خارجه عصبی٬ ناشی و بی تجربه آنها کاری دستشان بدهد به او نصیحت کنند که به اندازه وزن خود و سنجیده سخن بگوید و حد بردباری مردم بزرگ ایران را نیازماید.
وی در پاسخ به سخنان عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان گفت :سخنان تکراری و سخیف وزیر سعودی فاقد پاسخگویی هم سطح سیاسی و یا واکنش رسمی وزارت خارجه ایران است و به همین خاطر تاکنون پاسخی داده نشده است .
این کارشناس مسایل منطقه خاطر نشان کرد، ظاهرا الجبیر که بیشتر عمر خود را در آمریکا گذرانده و به ادبیات آمریکایی ها عادت کرده ٬ فراموش کرده از جانب کشوری صحبت می کند که 7 ماه است با تمام توان نظامی اش و با تعدادی متحدین اش وارد جنگ وحشیانه ای علیه کشور همسایه و اسلامی خود شده و مردم بی دفاع یمن را به خاک و خون کشیده و از هیچ جنایتی فروگذار نکرده ولی نتوانسته هیچ پیروزی به دست آورد.
گفتنی است،شمار کشته و زخمی های یمن ناشی از تجاوز عربستان در هفت ماه گذشته بالغ بر چهار هزار و 493 تن است که 95 درصد آن از غیر نظامیان می باشند.
*زندگینامه «عادل الجبیر»
«عادل بن أحمد بن محمد بن عثمان الجبیر» متولد سال ۱۹۶۲ م (۵۳ ساله) و مجرد است. وی در روستای «حرمه» در منطقه «سدیر» عربستان و در منزلی بدون آب و برق متولد شد. اما پدرش «احمد بن جبیر» تحصیلات خودر ا ادامه داد و به عنوان « وابسته فرهنگی» عربستان در چندین کشور که آخرین آنها آمریکا بود (۳۵ سال پیش) تعیین شد. عادل و به همراه مادر و خواهر و بردارنش ساکن آمریکا بودند و بسیار کم به کشورشان سفر میکردند. پدر وی ۱۵ سال پیش بازنشسته شد و به عربستان بازگشت اما همسر و فرزندان او در آمریکا ماندند.
*تحصیل از آلمان تا تگزاس و واشنگتن
عادل الجبیر تحصیلات خود را در آلمان زمانی که پدرش وابسته فرهنگی عربستان در این کشور بود، آغاز کرد. پس از آن تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشگاهی در شمال تگزاس آمریکا ادامه داد و سال ۱۹۸۲ در رشته اقتصاد و علوم سیاسی لیسانس گرفت و در سال ۱۹۸۴ در رشته روابط بینالملل از دانشگاه «جرج تاون» در واشنگتن مدرک فوق لیسانس خود را دریافت کرد.
عادل در کنار زبان مادری عربی خود، به دو زبان انگلیسی و آلمانی کاملا مسلط است و به زبان فرانسه نیز تسلط نسبی دارد.
*مناصب شغلی عادل
در سال ۱۹۸۶ دستیار ویژه «بندر بن سلطان» سفیر عربستان در آمریکا (و رئیس سابق استخبارات) شد. اولین حضور رسمی او مربوط به آغاز بحران خلیج فارس (۱۹۹۰-۱۹۹۱) بود که به عنوان سخنگوی رسمی عربستان در واشنگتن صحبت کرد. در سال ۱۹۹۹ به عنوان مدیر دفتر رسانهای عربستان در واشنکتن و یک سال بعد به عنوان مشاور ویژه سیاست خارجی «عبدالله بن عبدالعزیز» پادشاه سابق که در آن زمان ولیعهد بود، پس از اینکه عبدالله پادشاه شد عادل را به عنوان مستشار ویژه دفتر پادشاهی با رتبه وزیر تعیین کرد.
در سال ۲۰۰۷ به عنوان سفیر عربستان در آمریکا انتخاب و جایگزین «ترکی الفیصل» شد. «علی عبدالعال» یک نویسنده عرب در آن زمان پس از انتخاب عادل به عنوان سفیر عربستان در مقاله ای اینچنین نوشت: چه بسا ارتقای شغلی عادل الجبیر به دلیل آشنایی قبلی او با بندربن سلطان باشد. وی موفق شده اعتماد بندر را تا حدی جلب کند که او را به عنوان معاون خاص خود انتخاب کرده است و عادل بسیار به بندر نزدیک است.
*چهره شناخته شده الجبیر در رسانههای آمریکا پس از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱
الجیبر از شخصیتهای شناخته شده موسسات رسانهای آمریکاست بویژه پس از حوادث مربوط به ۱۱ سپتامبر که عربستان سعودی پاسخ به انتقادات تند آمریکاییها را بر عهده او گذاشت زیرا از مجموع ۱۹ نفری که در این انفجارها شرکت داشتند ۱۵ نفر آنها عربستانی بودند.
الجبیر در شبکه های «سی.ان.ان» و غیره حاضر شد تا عربستان را از آنچه درباره ارتباط «اسامه بن لادن» رهبر با این کشور منتشر شده بود، مبرا کند. وی همچنین تا کنون چند بار به عنوان مدافع خانواده پادشاهی در آمریکا حاضر شده است.
*مهره ارتباطی آل سعود با اسراییل
اما به دلیل توانایی هایی که عادل الجبیر داشت مسئولیت ارتباط با گروههای یهودی و اسرائیلی به او واگذار شد.
روزنامه «جروزالم پست» در این باره نوشت: عادل از آغاز دهه ۹۰ در ارتباط و هماهنگی همیشگی با گروههای یهودی از جمله قویترین لابی صهیونیسم در آمریکا یعنی «ایپک» بوده است. او تلاش می کند چهرهای نرمتر از عربستان ارائه دهد.
*وزیری که دوست دارد یک آمریکایی با شد تا یک عربستانی
به شکلی کلی عادل در میان آمریکایی ها شخصیتی پذیرفته شده است. علیرغم اینکه نشریه «تایم» آمریکا یکبار به عادل لقب «مرد هفته» را داد اما مخالفان او معتقدند که وی بیشتر دوست دارد یک آمریکایی با شد تا یک عربستانی.
آنها میگویند او در یکی از ماموریت هایش ۲۵ هزار دلار خرج کرد ونتیجه این بود که ۶۳ درصد آمریکاییها از عربستان متفرند. همچنین او در یک قضیه مالی با دوست آمریکاییاش «مایکل پتروزلو» مالک شرکت روابط عمومی «کورفس» دست داشته، قضیهای که میلیونها دلار به عربستان ضرر وارد کرده است.
*تلاش برای انحلال موسسه خیریه «الحرمین»
از جمله اقدامات عادل الجبیر که در ذهن اعراب، مسلمانان و عربستانیها باقی مانده نقش پررنگ او برای انحلال موسسه خیریه «الحرمین» و تحریک برای برکنار صدها خطیب و امام جماعت عربستانی بود به علاوه تلاش او در مسأله تجدیدنظر درباره روشهای اسلامی و لغو برخی از آیات قرآن در کتابهای درسی و آموزشی.
در همین راستا برخی این گفته را منتسب به او میدانند: اگر به عهد جدید و قدیم ایمان نداشته باشی نمیتوانی مسلمان باشی و اگر به یهودیت و مسیحیت ایمان نداشته باشی مسلمان نیستی.
شاه عربستان در اقدامی غیرمنتظره تغییراتی در ترکیب حاکمیت این کشور انجام داد و ولیعهد، جانشین ولیعهد، وزیر خارجه و شماری از وزرا و مقامات کابینه را تغییر داد
*جنون وزیر خارجه عربستان به روایت روزنامه عربستانی
یک روزنامهنگار عرب با اشاره به سخنان مداخلهجویانه مستمر وزیر امور خارجه عربستان سعودی علیه ایران، تاکید کرد که وی درباره موضوع ایران و سوریه دچار بیماری جنون شیدایی شده است.
عبدالباری عطوان در روزنامه «رأی الیوم» با اشاره به اقدامات عربستان سعودی علیه جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت و به فراموشی سپردن اولین مسئله مسلمانان که همان مسئله فلسطین است نوشت: امیدوارم که عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان حتی برای چند روز از سخن گفتن درباره دو موضوع ایران و سوریه مرخصی بگیرد، زیرا هرکسی که این روزها سخنان او را دنبال میکند به این نتیجه میرسد که وی درباره این دو موضوع دچار شیدایی جنونآمیز شده است که به نوعی بیماری تبدیل شده، و در نتیجه نتایج عکسی دارد که نشاندهنده جهل و نادانی درباره تحولات اساسی جهانی است که معادلات مربوط به این دو پرونده را تغییر داد.
وی افزود: در فلسطین شاهد انقلابی هستیم که فلسطینیها در دفاع از حرم قدس شریف و در برابر یهودیسازی مستمر اسرائيل شهید میشوند، اما آنچه از وزیر امور خارجه عربستان سعودی در این خصوص شاهد بودیم تنها این بود که تحت فشارهای آمریکا و اسرائیل با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین تماس تلفنی گرفت و خواستار برقراری آتشبس شد.
*معرکه گیری به خاطر سیلی خوردن از برجام
الجبیر،آدم را به یاد معرکهگیرهای قدیم میاندازد که با فریاد، مردم را دور خودشان جمع میکردند تا زنجیر بدرند، با این تفاوت که نه مثل معرکه گیران خوی پهلوانی دارد و نه چون آنان، توانی برای پاره کردن زنجیر !
اما چند صباحی است که عنان از کفداده و گوی سبقت از جنگ افروزان ربوده و قلدر مآبانه، سینه اش را ستبر کرده و باد درغبغب انداخته و بساط توهینش را گسترده و گستاخی را به سر حد بی نهایت رسانده است.
آفتاب یزد با بیان مطالب فوق نوشته است: از همان آغازی که در بحبوحه بحران زمامداری آل سعود، به یکباره کادر حکومتی عربستان تغییر یافت و او شد وزیر خارجه، پیش بینی میشد که "عادل الجبیر "، اهل حرفهای هیجانی و احساسی باشد و آتشش برای خطونشان کشیدن برای ایران، تند.
*وقتی یک ایرانی را مامور ترور الجبیر معرفی کردند
ادعاهای " جبیر " و اتهام زنیها به کشورمان به چندین سال قبلتر میرسد، شاید اوج این چالش زمانی بود که شخصی به نام "منصور ارباب سیر"را به اسم مامورترور او- در زمانی که سفیر آمریکا بوده- معرفی کردند ! و بعد هم بهانهها برای شانتاژ و توهین علیه ایران درست شد و عادل الجبیر هم از این گونه بهانهها نهایت بهره را برای درشت گویی علیه ایران برد.
برخلاف چهره متفاوت و به ظاهر تجدد گرایانه اش، ذهنی سنتی و خویی ستیزه جو، آنچنان روح و روان او (جبیر) را برآشفته، که حالا ایران را به خیال خام خود از ابزار نظامی میترساند !
*سخنان خردورزانه ظریف برای تعامل با عربستان
آن هم درست بعد از آن که "محمد جواد ظریف " با سخنانی خرد ورزانه از این میگفت که تعارض با عربستان به نفع هیچ یک از دو کشور نیست و هر دو میتوانند در راستای تعامل بیشتر، باب گفتگو را باز کنند و از رفتارهای احساسی بپرهیزند، ظریف آن موقع با بیان این که نه اجازه این را میدهیم عربستان نقش ایران را در منطقه ندید بگیرد و نه اینکه میخواهیم نقش عربستان را نادیده بگیریم، از بیانی منطقی به دور ازتقابل سخن به میان آورد.
اما جبیر در عوض کلام منطقی ظریف؛ چند روز بعد اینگونه پاسخ گفت:"داشتن روابط مثبت با ایران در شرایطی که تجاوزگری علیه دولت و ملت عربستان ادامه دارد، دشوار است."و ادعا کرد:"ما از همه توان سیاسی، نظامی و اقتصادی خود در برابر هر تجاوزگری از طرف ایران استفاده خواهیم کرد!"
هرچند مرضیه افخم سخنگوی وزیر خارجه در برابر این اظهارات عجیب و خصمانه " عادل الجبیر" واکنش نشان داده و اظهار داشته شرایط عربستان در منطقه به گونهای نیست تا از دخالت ایران در امور داخلی صحبت کند ولی حقیقت آن است که بعد از صحبتهای تند "جبیر" عکس العمل چندان خاصی از سوی مقامات ایران به ویژه در سطح وزیر نداشتیم.
موضوعی که میتواند بازهم بهانه به دست مخالفان داخلی دولت بدهد و راه این ادعا را برای آنان (مخالفین دولت ) باز کند که چرا تا به این حد وزارت خارجه در برابر ادعاهای " الجبیر" منفعلانه عمل کرده و پاسخی تند و کوبنده، نداده است؟ وچرا از آن حرف هایی که در دل شور میاندازد و زبان را به " احسنت " احسنت " وا میدارد و شعار نبرد در راه سرنگونی آل سعود را باب میکند، در کاروان دیپلماسی کشور خبری نیست؟!
شاید اکنون برخی بپندارند که وزیر امورخارجه ایران از موضع ضعف است که اینقدر با خونسردی در قبال اتهامات و فرافکنیهای "عادل الجبیر" نرمش از خود نشان داده است. و برای همین، یا منتظر واکنش صریحتر ظریف و یارانش هستند و یا در انتظار برای هجمهای دوباره به او (ظریف) و سایر مقامات بلندپایه این وزارتخانه، آن هم به این بهانه که چرا به زعم آنان (مخالفین دولت)، در برابرتوهینهای عربستانی، حقیرانه عمل شده و با این اتهامات وارده، خم به ابروی مسئولین ما نیامده و "ظریف" از سازش دم میزند؟!
*آل سعود در باتلاق حکومت خواهی و جدال
ادعاهای وزیر خارجه عربستان و عکس العمل مقامات ایرانی در حالی صورت میگیرد که دیگر همه میدانند، این روزها، آل سعود در باتلاق حکومت خواهی و جدال سیاست گیر افتاده است و هر بار هم بیشتر در آن فرو میرود. از سویی وضعیت یمن وسوریه و...و شیوع تروریسم و داعش در منطقه و دیگری نبرد خانوادگی این خاندان برسرقدرت برکسی پوشیده نیست. اوضاع در عربستان آنقدر وخیم است که خبراز یک کودتای خانوادگی علیه "ملک سلمان " به گوش میرسد، و یک شاهزاده سعودی در تازهترین افشاگریاش در مورد خاندان آل سعود، به روزنامه ایندیپندنت گفته است که از 12 پسر زنده بنیانگذار عربستان سعودی، 8 نفر آنها از برکناری ملک سلمان حمایت میکنند و آرزوی جایگزین کردنش با برادر 73 ساله اورا دارند. به ادعای این شاهزاده معارض سلمان، اکثریت قاطع علما و مفتیهای سعودی هم از کودتای داخلی که به برکناری سلمان و روی کار آمدن «احمد بن عبدالعزیز» وزیر کشور سابق منجر شود، حمایت خواهند کرد.
*واکنش صبورانه دستگاه دیپلماسی در تهران
حال چه شده عربستانی که در گیرو دار اختلافات داخلی و منطقهای غوطه ور است و توان حل آنها را هم ندارد، وزیر خارجه اش، خود را اینگونه طالب حمله به مواضع کشورمان معرفی میکند؟ و چرا مقامات ایرانی به زبان و لحن او، با وی برخورد نمی کنند و صبوری پیشه کردهاند؟ در شرایط کنونی و با توجه به حساسیت تقابل ایران و عربستان، به ویژه بعد از حادثه منا و اتفاقات اخیر خاورمیانه، بهترین عملکرد و سیاست در قبال این کشور همسایه چیست و چگونه میتوان با واکنش مناسب، هم اقتدار ایران را حفظ کرد و هم راه صحیح برخورد با عربستان را در پیش گرفت؟
*تلاش برای انحراف تحولات خاورمیانه
حشمت اله فلاحت پیشه کارشناس مسائل بین الملل در باره این سوالات به آفتاب یزد گفت:" راهبرد ایران در قبال عربستان جلوگیری از تصاعد و افزایش بحران است و این سیاست را در کنار حفظ شان کشور و حفظ حقوق مردممان ادامه خواهد داد."
وی اضافه کرد:" ایرانیها به خوبی دست طرف مقابل را خوانده اند و میدانند که عربستان برای انحراف تحولات خاورمیانه، نیازمند ایران هراسی است و اینگونه رفتارهامثل تهدید ایران به بهانه دخالت در امور منطقهای، آخرین تلاش سنتی آنها(عربستان) برای رسیدن به همین هدف است. این در حالی است که ما در عصر بعد از ایران هراسی به سر میبریم و برای همین هم کشورمان با پرهیز از میدان دادن به عربستان با حفظ اقتدار وارد بازی که آنان راه انداختند نمی شود."
فلاحت پیشه ادامه داد: "شما اگر بخاطر داشته باشید پس از فاجعه منا، رهبری هم ضمن اینکه ابعاد فاجعه را بررسی میکردند، تاکید داشتند که به هر حال موضوع«منا» یک مسئله سیاسی نبود تا از درگیریهای شدید جلوگیری شود. "
این کارشناس افزود:"سیاست خارجه ایران در همین قالب تداوم مییابد ونباید وارد میدانی شد که عربستانیها میخواهند طراحی کنند. آن هم با توجه به اینکه آنان خودشان در چالش جدال داخلی قدرت بهسر میبرند."
* ریاض، منزوی تر از همیشه
فلاحت پیشه تاکید کرد:"تروریسمی که شکل گرفته و قابل پیش بینی برای هیچیک از نهادهای حقوق بشری نبود زاییده عربستان است و از طرفی این کشور یک صندوق مالی تهیه کرده تا به حکومتهای موروثی که در معرض اعتراض مردمی و دموکراسی خواهی هستند کمک کند. همین حمایت از تروریسم و حکومتهای دیکتاتوری، عربستان را منزوی تر ازهمیشه کرده است برای همین هم آنها سعی میکنند با دشمن تراشی، کشورمان را خطری بین المللی تعریف کنند تا هم ذهنها را به مسیری دیگر ببرندو هم از این طریق معاهدات قبلی خود را با غربیها و آمریکا پویا نگه دارند. طبیعی است که ایران با آشنایی به این شگرد، از تقابل پرهیز میکند."
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد:" هر چند از لحاظ سیاسی بسیاری معتقدند که باید رابطه تهاجمی جدی در برابر عربستان شکل بگیردولی درست آن است تا سیاست توام با صبر، پیش گرفته شود چون بعد از این خیلی از تحولات بین المللی هم به کمک ایران خواهد آمد."
*ایران به دنبال موضع تند نیست
فلاحت پیشه در مورد واکنش اخیر یک کارشناس وزارت خارجه به اظهارات عادل الجبیر، هم گفت: "به نظر من این یعنی اینکه وزارت خارجه در سطح مقامات عالی قصد ندارد تا وارد فضاهای چالشی شود و تنها در سطح کارشناسی به ابهامات پاسخ میدهد، هرچند قبلا هم خانم افخم (سخنگوی وزارت خارجه)جواب برخی ابهامات را داده بود ولی سعی میشود که یک موضعگیری تند رسمی در سطح "همتا" صورت نگیرد."
*اقتدار، زبان دیپلماسی است
اما حسن بهشتی پور دیگر کارشناس مسائل بین الملل هم در باره این موضوع گفت: "قبل از هر چیز باید بگویم عادل الجبیر هیچگاه ایران را تهدید به حمله نظامی نکرده است بلکه گفته اگر قرار باشد تا دفاع کنیم عملیات نظامی هم انجام میدهیم. در واقع با متهم کردن ایران در مداخله با کشورهای عربی، میگوید،چنانچه این اقدامات تداوم بیابد ممکن است ابزار نظامی هم در برنامه ما باشد، او خودش هم میداند که مستقیما نباید حمله نظامی به ایران را مطرح کند."
این کارشناس افزود:" البته جالب اینجاست، کشوری ایران را به مداخله در منطقه متهم میکند که خودش مدت هاست یمن را بمباران کرده است. "
وی با بیان اینکه سخنگوی وزیر خارجه درباره گفتههای "جبیر" واکنشی صحیح از خود نشان داده گفت: "مخالفان دولت سعی میکنند تا علیه موضع وزارت خارجه از خود واکنش منفی نشان دهند، در حالیکه اتفاقا عمل این وزارتخانه بسیار هم مثبت است، چون دیپلماسی این نیست که به یک کشوری تند موضع بگیرید و همیشه این تند برخورد کردن، نشان از اقتدار نخواهد بود، بلکه اقتدار گاهی زبان آرام و منطقی ولی محکم، در چارچوب حقوق بین الملل است."
*آنها که می گویند ایران سازشکاری می کند مبانی سیاسی را نمی فهمند
بهشتی پور ادامه داد:" آنچه آقای ظریف درباره عربستان اعلام کرد و گفت نمی گذاریم این کشور نقش ایران را درباره منطقه ندید بگیرد و ما هم نقش عربستان را نادیده نمی گیریم، یک بیان دیپلماتیک به شمار میآید کسانی که میپندارند این موضوع به معنی سازشکاری با عربستان است، فهم صحیح از مبانی سیاسی ندارند."
وی اضافه کرد:" حقیقت این است که امروز تعارض بین ایران و عربستان به نفع هیچ یک از این دو کشور نیست و تنها به سود کشورهای فروشنده تسلیحات است که تا 100 میلیارد دلار اسلحه در این چند سال به خاطر ایران هراسی فروخته اند."
بهشتی پور ادامه داد:" کشور ما باید جواب "عادل الجبیر" را از موضع اقتدار بدهد، اما اقتدار، همیشه شعاردادن نیست، بلکه اقتدار اقداماتی است که منافع ملی را تامین میکند و پاسخ توهین کننده را هم میدهد. "
این کارشناس افزود:" اگر امروز دولت عربستان داد وهوار راه میاندازد به خاطر سیلی است که از برجام خورده. در حالیکه در داخل کشور مخالفان، 180 درجه صحبتها را برعکس مطرح میکنند و میگویند چون ایران در برجام شکست خورد، عربستان جرات پیدا کرده و علیه کشورمان اینگونه موضع گرفته است. در حالیکه پیروزی ایران در بحث هسته ای و شکست عربستان در این موضوع است که عادل الجبیر را به واکنش وا داشته است."
*روابط ایران و عربستان می تواند بهبود پیدا کند
وی گفت:"ما میتوانیم روابطمان را با عربستان بهبود بخشیم.نباید اسیر احساسات شویم. اقتدار، زبان دیپلماسی است و باید تلاش کنیم تا از تعارض عربی، ایرانی که عربستان خواهان آن است جلوگیری کنیم."
خبرآنلاین نیز در این باره نوشت: به نظر می رسد وزارت خارجه کشورمان به این نتیجه رسیده است که عادل الجبیر قصد دارد هر بار با این لفاظی ها ایران را به موضع گیری تازه ای وادار نماید و سپس با اتکاء به این موضع گیری لفاظی های جدید و مانورهای تبلیغاتی تازه ای را علیه کشورمان سامان دهد.
در اینکه نمی توان لفاظی های این وزیر خارجه متوهم را به بهانه ناشیانه بودن یا تازه کار بودن به پاسخ گذاشت اما این سوال و ملاحظه نیز درجای خود می تواند درست باشد که چرا کشور قدرتمندی مانند ایران باید هر بار مواضعی در سطح سخنگوی دستگاه دیپلماسی خود اتخاذ کند که جایگاه قابل توجهی در تعیین رویکرد و راهبرد نظام اسلامی دارد.
از این منظر، بد نیست که هر از چندگاهی پاسخ اظهارات بی منطق و بی ارزش عادل الجبیر را نه همتای ایرانی او و نه حتی سخنگوی وزارت خارجه بدهد بلکه در همین حد که یک کارشناس منطقه ای در وزارت خارجه به او جایگاهش را یادآوری کند کفایت می کند و این می تواند نوعی بی محل کردن و تخفیف شأن وزیر خارجه سعودی ها تعبیر شود.
با این همه این روش نباید جایگزین اتخاذ مواضع مقتدرانه از سوی دستگاه دیپلماسی کشور نسبت به یاوه سرایی های این وزیر جوان سعودی شود همانگونه که تا کنون نیز رویه وزارت خارجه کشورمان بوده است لازم است تا سعودی دریابد که در جدیت جمهوری اسلامی ایران نسبت به گستاخی های ریاض میان همه جناح ها و جریان های نظام جمهوری اسلامی ایران وحدت نظر وجود دارد.