«بهاره رهنما»، «سحر دولتشاهی»، «کمند امیرسلیمانی»، «سام درخشانی» و «سروش صحت» 5 چهره محبوب سینما، تئاتر و تلویزیون هستند که در کمپین سفیران آگاهی بخشی درباره دیابت مشارکت دارند.
«بهاره رهنما»، با حضور در یک مرکز درمانی در حکیمیه تهران با تعریف دیابت برای شهروندان حاضر در این مرکز گفت: «هر دیابتی به طور متوسط 2 میلیون و 500 هزار تومان هزینه برای خانواده و کشورش ایجاد می کند.» بازیگر سینمایی خاطره انگیز «عاشقانه»، در دبیرستان دخترانه مطهری هم، مصرف فست فودها را یکی از دلایل ابتلا به دیابت اعلام و از صدها دانش آموز این مدرسه به عنوان مادران فردا یاد کرد و از آنها خواست مصرف غذاهای آماده را به حداقل برسانند.
«سحر دولتشاهی» هم در مرکز دیابت سمرقندی با تاکید بر نقش ورزش در جلوگیری از ابتلا به دیابت گفت: «تنها با 30 دقیقه ورزش منظم روزانه و رژیم غذایی سالم می توانیم تا 80 درصد خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهیم.» برنده سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکم زن در جشنواره فیلم فجر سال گذاشته برای بازی در فیلم «عصر یخبندان»، در کلینیک میلاد هم رعایت رژیم غذایی مناسب را از دیگر عوامل تاثیرگذار در این زمینه برشمرد.
«کمند امیرسلیمانی» هم در سالن اجتماعات بیمارستان آرش ترک سیگار و استعمال نکردن دخانیات را عاملی تعیین کننده در پیشگیری از دیابت دانست. بازیگر سریال تلویزیونی ماندگار «پدرسالار»، در مرکز بیماری های خاص شرق تهران هم بی اطلاعی حدود نیمی از مبتلایان به دیابت را از دیگر خطرات دیابت دانست. در ایران از هر 2 نفر دیابتی 1 نفر از دیابت خود آگاهی ندارد.
«سروش صحت»، در دبیرستان شهید بهشتی شهر ری استعمال دخانیات و به ویژه قلیان به وسیله نسل جدید را از عوامل تاثیرگذار در ابتلا به دیابت در سال های آینده اعلام کرد. کارگردان سریال تلویزیونی «ساختمان پزشکان»، در بیمارستان پیامبر (ص) هم به حاضران در سالن اجتماعات این بیمارستان گفت: «در ایران، هر 14 دقیقه 1 نفر جان خود را در اثر دیابت از دست می دهد و همه ما باید دیابت را خیلی جدی بگیریم.»
«سام درخشانی»، در سالن اجتماعات معاونت اجتماعی شهرداری منطقه 8 تهران، از حاضران در این محل خواست با انجام آزمایش های دوره ای خون، از وضعیت قند خون ناشتا و قند خون 3 ماهه (HbA 1C) و وضعیت سلامتی خودشان آگاه باشند. 1 درصد کاهش HbA 1C خطر مرگ ناشی از دیابت را بیش از 20 درصد کاهش می دهد. بازیگر سریال تلویزیونی «باران»، همچنین پیش از ظهر11 آبان ماه در کلینیک شریعت رضوی در مهرآباد جنوبی تهران در جمع گروهی از شهروندان درباره دیابت اطلاع رسانی کرد.
هم اکنون حدود 5 میلیون ایرانی به دیابت مبتلا هستند. این در حالی است که در ایران از هر 2 نفر دیابتی 1 نفر از دیابت خود آگاهی ندارد. شهرنشینی و استفاده از غذاهای آماده، کم تحرکی جامعه، چاقی و افزایش وزن، رژیم غذایی ناسالم و استعمال دخانیات از مهم ترین عوامل ابتلا به دیابت شناخته شده که گروهی از هنرمندان نوع دوست با توجه به مسئولیت اجتماعی خود تلاش دارند در این زمینه به سایرین اطلاع رسانی کنند.
دیابت ریشه در شیوه زندگی دارد
بهاره رهنما هنرمندی است که تا به حال کارهای زیادی از او دیده ایم. او از جمله بانوان هنرمندی است که معمولا در امور خیریه پیشقدم است. رهنما این بار هم به عنوان سفیر دیابت قرار است فعالیت هایی را انجام دهد که در این باره بیشتر توضیح داده است.
یکی از شرکت های داروسازی ه در زمینه دیابت فعال است، سالانه مبلغی از درآمد خود را به آموزش درباره این بیماری برای پیشگیری از آن اختصاص می دهد و من به عنوان سفیر انجمن هموفیلی که بخشی از داروهایشان با این شرکت مشترک است، به این نتیجه رسیدم که اگر حلقه ای از چهره های مشهور را که دغدغه این چنینی دارند، دور هم جمع کنیم، خیلی مفید خواهد بود.
یکی به دلیل کنترل بیماری برای مبتلایان و دوم پیشگیری برای افراد دیگر جامعه. در این سال ها حضور چهره های سرشناس در این ماجرا همیشه باعث آشنایی بیشتر مردم بوده است. به همین دلیل قرار است چهره های سرشناس وارد این کار شوند و از محبوبیت، شهرت و مقبولیتشان استفاده کنند تا این آگاهی در ابعاد هرچه وسیع تر گسترش پیدا کند.
کل جمع ما 2 دوره مختلف آموزشی را در 2 کشور ترکیه و دانمارک از سر گذراندیم تا بتوانیم اطلاعات درستی در این باره در اختیار عموم قرار بدهیم. انگیزه ما برای شرکت در این اقدام داوطلبانه این بود که این بیماری، بیماری قرن است و هر 14 دقیقه یک نفر جانش را بابت آن از دست می دهد و بیماری ای هم است که ریشه در شیوه زندگی نادرست دارد و در کلانشهرها رشد و متاسفانه در بچه ها هم گسترش پیدا می کند.
بخش مهمی از ماجرا درواقع به دلیل تغذیه نادرست است و قرار ما این بوده که بتوانیم آگاهی های لازم را در این زمینه بدهیم. متاسفانه هر دیابتی به طور متوسط 2 میلیون و 500 هزار تومان برای خانواده و کشورش هزینه بر می دارد و همین مساله یکی دیگر از دلایلی است که باعث شده در این باره وارد عمل شویم و به شکل گروهی اقدام کنیم.
سروش صحت:
وقتش رسیده است درباره دیابت فیلم بسازیم
سروش صحت بازیگر و کارگردانی است که سال هاست او را می شناسیم. از جمله کارهای ایشان می توان به ساخت مجموعه های «پژمان»، «شام ایرانی» و «ساختمان پزشکان» اشاره کرد. او نیز یکی از هنرمندانی است که به عنوان سفیر دیابت انتخاب شده است. صحت از همکاری اش در این گروه این طور می گوید:
در سینمای ایران هیچ فیلمی درباره این بیماری خاموش ساخته نشده اما با توجه به حضور 5 میلیون ایرانی مبتلا به دیابت به نظر من دیگر وقت آن رسیده که این بیماری هم در رسانه ها مورد بازنمایی قرار بگیرد. متاسفانه 2.5 میلیون ایرانی از دیابت خود باخبر نیستند و هیچ رژیمی را رعایت نمی کنند و دارویی نمی خورند و با همین فرایند بیماری شان هر روز بدتر می شود و خودشان خبر ندارند. به همین دلیل نه تنها در سینما، بلکه در رسانه های دیگر هم می توان به موضوع دیابت پرداخت.
بدن ما به انرژی نیاز دارد و آن را از طریق قند تامین می کند. قند برای وارد شدن به سلول به انسولین نیاز دارد، اما گاهی این انسولین در بدن وجود ندارد. به زودی تعداد مبتلایان به دیابت از 5 میلیون نفر در ایران به 8 میلیون نفر خواهد رسید چرا که بسیاری از آنها بیماری شان را درمان نمی کنند یا از بیماری خود بی خبرند. به همین ترتیب تعداد افرادی که از بیماری خود بی خبر هستند به 4.5 میلیون نفر می رسد.
به زبانی دیگر، سلول ها مثل خانه ای می مانند که در آن بسته است. هر چیزی که مفید باشد داخل قفل آن کلید می اندازد و وارد سلول می شود. انسولین هورمونی است که از لوزالمعده بیرون می آید. این کلید سلول است که قند را به سلول می رساند و ما را سر حال و پرانرژی می کند. گاهی وقت ها انسولین در بدن وجود ندارد یا به خوبی کار نمی کند. این زمانی است که دیابت بر بدن عارض می شود.
در انسان 2 نوع دیابت وجود دارد؛ در نوع اول فرد به صورت مادرزادی قادر به تولید انسولین نیست. حدودا 5 درصد از افراد جامعه به این نوع دیابت مبتلا هستند. در کل، در ایران حداقل 2.5 میلیون نفر نمی دانند دیابت دارند. آنها رژیم غذایی نمی گیرند و متوجه آثار بیماری دیابت نمی شوند. باید توجه داشته باشیم که اگر دیابت کنترل شود، منجر به قطع عضو یا نابینایی نمی شود، اما اگر فرد سراغ درمان آن نرود، قطعا خطرات بزرگی مانند نابینایی یا قطع عضو را هم می تواند دنبال داشته باشد.
در نتیجه تنها باید سراغ خوراکی هایی رفت که این وضعیت را کنترل کند. برای مثال حواستان باشد که چاقی در ناحیه شکم بسیار خطرناک است. اگرچه چاقی به طور کلی خطرناک است اما این نوع چاقی خطر بیشتری دارد. افراد بالای 45 سال نیز بیشتر از دیگران در معرض این بیماری هستند.
کیست تخمدان نیز احتمال ابتلا را بالا می برد. باید از غذاهای بخارپز استفاده کنیم. اگر این نوع غذاها را دوست ندارید، برخی غذاها را آب پز و در حالت بعدی به صورت کبابی مصرف کنید. در غیر این صورت به سرخ کردن غذا بپردازید. به هر حال همه ما غذای سرخ کردنی، سوسیس و کالباس را می خوریم و تنها چاره مان این است که مصرف این غذاها را کم کنیم.
متاسفانه هر 6 ثانیه یک نفر در جهان بر اثر دیابت فوت می کند، و نوع دوم دیابت همان موردی است که همه ما امکان ابتلا به آن را داریم. در نوع دوم خون فرد پر از قند است اما قند نمی تواند وارد سلول شود. استرس، چاقی و فعالیت کم احتمال ابتلا به این بیماری را بالا می برد. اگر بعد از انجام آزمایش، قند ناشتای شما بین 100 تا 125 بود، یعنی شما در مرحله پیش دیابتی هستید.
کسی که در این مرحله است باید میوه و سبزی را جایگزین غذای چرب کند و روزی 30 دقیقه پیاده روی داشته باشد. همچنین فرد باید خوابش را تنظیم کند.میزان خواب او نباید کمتر از 6 ساعت و بیشتر از 9 ساعت باشد. اما اگر قند شما بالاتر از 126 بود، شما به دیابت مبتلا هستید.
در ایران هر 14 دقیقه 1 نفر بر اثر دیابت می میرد. در دانمارک یک فرد مبتلا به دیابت از 18 سالگی عضو تیم ملی دوچرخه سواری این کشور شده و این در حالی است که او از همان کودکی انسولین زده است. اگر بیماری را کنترل کنیم، دیابت در مشتمان است. برای این کار باید مصرف نمک، شکر و نوشابه را کم و مصرف سبزی و میوه را افزایش دهیم و بیشتر ورزش کنیم اما پیاده روی تنها شامل گردش در خیابان نمی شود.
ما آن نوع پیاده روی را درست می دانیم که ضربان قلب را بالاتر ببرد و گردش خون را سریع تر کند. پیاده روی وقتی به سلامت کمک می کند که پمپاژ خون سریع تر شود. این مهمان ناخوانده بی سر و صدا به خانه شما می آید ولی ورزش تا 80 درصد خطر مرگ بر اثر آن را کاهش می دهد.
پیشنهاد من این است که گهگاه این تست را انجام دهید. اگر سنتان از 30 بیشتر است، سالی یک بار و اگر بالای 45 سال دارید، چاق هستید و شکم بزرگی دارید یا در خانواده تان فرد مبتلا به دیابت وجود دارد، حتما سلی یک بار آزمانش قند بدهید.
دیابت هیچ علامتی ندارد و نمی توان با برخی علائم ظاهری به این نتیجه رسید که شما دیابت ندارید. اگر شما مبتلا به قند خون بالا شدید، سالی یک بار آزمایش دادن دیگر فایده ندارد. بلکه حداقل باید هفته ای 3 بار قند ناشتا و قند 2 ساعت پس از خوردن غذا را آزمایش کنید. سپس باید این اعداد را یادداشت کنید و به پزشک نشان دهید.
کمند امیرسلیمانی:
در یک کلام دیابت بیماری خاموش است
کمند امیرسلیمانی بازیگری است که تا به حال از او کارهای زیادی دیده ایم؛ از بازی در سریال پدرسالار گرفته تا ماه عسل و ویلای من. او چند وقتی است به عنوان سفیر دیابت هم انتخاب شده و قرار است کارهایی در راستای ارتقای سطح آگاهی مردم نسبت به این بیماری انجام دهد:
من از طریق دوست و همکارم خانم بهاره رهنما با گروه مبارزه با دیابت آشنا شدم و برایم خیلی جالب بود که در این زمینه بتوانم فعالیت کنم چون متاسفانه آمار این بیماری نیز در کشور ما رو به افزایش است و خیلی دوست داشتم بتوانم سهمی در این زمینه داشته باشم.
طبق برنامه هایی که برایمان گذاشتند، قرار است در مورد پیشگیری های لازم و روش های درمانی مختلف در مراکز درمانی و مکان های خاص با مردم صحبت کنیم و خوشبختانه در مدتی که این کار را شروع کردیم، موفق بوده ایم. متاسفانه طبق آمارهای موجود در ایران هر 14 دقیقه 1 نفر و در دنیا هر 7 ثانیه 1 نفر بر اثر دیابت از دنیا می رود.
اگر بخواهم این بیماری را در یک جمله تعریف کنم می گویم دیابت یک بیماری خاموش است. ما برنامه هایمان را ماه به ماه می گیریم و بیشتر سعی شده تمام نقاط را تحت پوشش قرار بدهیم؛ از شمال گرفته تا شرق و جنوب و همینطور غرب. فکر می کنم دلیل افزایش آمار مبتلایان به دیابت در کشور بیشتر به دلیل عادات بد غذایی است و اینکه فقط سیر شدن برایمان مهم است و کمتر به مواد خوراکی ای که می خوریم، فکر می کنیم.
سحر دولتشاهی:
با ورزش و تغذیه سالم به جنگ دیابت برویم
سحر دولتشاهی را بیشتر به واسطه بازی خوبش در سریال مسافران شناختیم؛ سریالی که در زمان خودش بسیار محبوب بود. او که پس از آن در کارهای موفقی مانند فیلم «عصر یخبندان» و «طلا و مس» هم ایفای نقش کرد، درباره انتخابش به عنوان سفیر دیابت این طور می گوید:
خیلی خوشحال هستم و فکر می کنم تجربه بی نظیری است، به خصوص اینکه قرار است کنار یک گروه خوب و دوست داشتنی فعالیت داشته باشم. من به شخصه تمام تلاشم را برای یک اطلاع رسانی خوب در این زمینه انجام می دهم و امیدوارم با اطلاع رسانی درست و برنامه ریزی دقیقی که پروژه تغییر دنیای دیابت دارد، هموطنان کمتری به دیابت مبتلا شوند و عزیزانی که دیابت دارند، بتوانند زندگی آرام تری را تجربه کنند.
تا جایی که من اطلاع دارم، اندازه گیری قند خون آزمایش ساده ای است و بهتراست افراد جامعه با توجه به سیر صعودی ای که این بیماری در دنیا دارد حتما این چکاپ ساده را انجام بدهند تا از ابتلا به این بیماری مطلع شوند.
ضمن اینکه مثلا ورزش و تغذیه سالم می تواند در این زمینه بسیار موثر باشد و اصلا این 2 عامل زندگی سالمی را برای افراد رقم خواهد زد و امیدوارم افراد جامعه آنها را فراموش نکنند.
سام درخشانی:
هر 14 دقیقه 1 ایرانی بر اثر دیابت جانش را از دست می دهد
سام درخشانی که با مجموعه «شب زدگان» پا به دنیای بازیگری گذاشت و با حضور در کارهایی مانند پژمان، سال های برف و بنفشه و خانه پدری بیش از پیش شناخته شد، از انگیزه های حضورش در این جمع می گوید:
متاسفانه هر 14 دقیقه، 1 نفر در ایران بر اثر دیابت جان خود را از دست می دهد... تا امروز حدود 5 میلیون مبتلا به دیابت در ایران شناسایی شده اند... فقط 6 درصد از کسانی که دیابت دارند زندگی بی عارضه ای خواند داشت و تازه این در مورد افرادی است که می دانند دیابت دارند.
به این آمار حدود 5 میلیون نفری هم که خبر ندارند، دیابت دارند را هم اضافه کنید... به هر حال شنیدن این آمارها آنقدر من را تحت تاثیر قرار داد که به عنوان یک فرد کوچک در جامعه دوست داشتم تاثیری در بالا بردن سطح آگاهی مردم نسبت به این بیماری داشته باشم. به همین دلیل قبول کردم به عنوان سفیر دیابت در این حوزه فعالیت کنم.