تحولات سیاسی و مذاکرات انجام شده میان رؤسای جمهور دو کشور ایران و آمریکا یکی از راهکارهای سیاسی و دیپلماتیک برای تقویت روابط و تعاملات در عرصه بینالمللی است که میتواند همراه با دریافت امتیازات در بخشهای مختلف باشد.
با توجه به وضعیت نامساعد اقتصاد کشور که تورم و بیکاری بالایی داریم این تعاملات میتواند ارتباطات سیاسی را ارتقا دهد و در بعد اقتصادی تورم را در بلند مدت کاهش دهد و همچنین پس از آن وضعیت بیکاری و اشتغال بهبود یابد.
البته این موضوع با سیاستهای داخل در ارتباط است و در شرایطی که نرخ ارز در حال کاهش است نباید اظهار نظرها از قبیل سخنان رئیس کل بانک مرکزی کار را خراب کند و در حقیقت حرفهای دور از انتظار بزند.
بسیاری از مشکلات داخلی مربوط به درست اجرا نشدن هدفمندی یارانهها بوده که به بیکاری و تورم دامن زد و در عین حال قیمت دلار افزایش یافت و برای حل این موضوع نیاز به زمان است تا این شرایط اصلاح شود. همچنین اظهارنظرهای بیمورد رئیس کل بانک مرکزی در شرایط کنونی ضرورت ندارد.
در دولت قبل دلار جهش زیادی داشت و سهم تولید از اجرای هدفمندی یارانهها پرداخت نشد که افزایش هزینهها و در نهایت رکود تورمی را به همراه داشت.
در عین حال تحریمها نیز این موضوع را تشدید کرد در شرایطی که درآمدهای نفتی به صورت کالا به داخل آید و قدرت چانهزنی در عرصه بینالمللی تضعیف شده قیمت کالاها افزایش مییابد و تقویت روابط خارجی میتواند موجب ارزآوری حاصل از فروش نفت شده و در کنار آن توجه به تقویت اقتصاد از داخل کشور میتوان این انتظار را داشت که قیمت کالاها و واردات ارزان شود.
درست است که نیاز به اصلاح اقتصاد کشور از درون داریم اما ابزارها نیز از خارج به دست میآید و در کنار آن افراد کارآمد به همراه برنامهریزی باید آن را در دست بگیرند.
دکتر مهدی تقوی - عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی