ایران خبر لزوم بررسی و تصویب سریعتر برجام را بررسی می کند؛

این روزها نباید به زیان منافع ملی سپری شود

کد مطلب: 42959
 
تاریخ انتشار : شنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۱۴
اما سوال اینجاست که علت اصرار چنین چهره هایی به بررسی سریع تر برجام چیست و تعویق در این بررسی چه تبعاتی می تواند داشته باشد.
 
به گزارش ایران خبر،هفته گذشته طرح دوفوریت بررسی برجام  در حالی در مجلس با سد مخالفان آن مواجه شد که چهره هایی نظیر علاء الدین بروجردی ، رییس کمیسیون امنیت ملی و احمد توکلی، چهره شناخته شده اصولگرا و حتی علی لاریجانی ، رییس مجلس از ضرورت بررسی دو فوریت آن سخن گفتند.
اما سوال اینجاست که علت اصرار چنین چهره هایی به بررسی دو فوریتی برجام چیست و تعویق در این بررسی چه تبعاتی می تواند داشته باشد.
 
*علاءالدین بروجردی: هر شش کشور مراحل قانونی برجام را طی کردند به جز ایران!
 
رییس کمیسیون امنیت ملی درباره ضرورت بررسی طرح برجام با دو فوریت ، گفت:ملت ما و افکار عمومی جهان منتظر هستند، شش کشور طرف مذاکره بر اساس این توافق مراحل قانونی خود را طی کرده‌اند و حالا نوبت جمهوری اسلامی است و امروز هم روز تصمیم‌گیری مهمی است.
وی با اشاره به سخنان منتقدان برجام که معتقدند غنی‌سازی ایران در برجام نیز با صراحت به رسمیت شناخته نشده است، عنوان کرد: همین که غنی‌سازی ۳.۶۷ درصدی را برای ما تصریح کرده‌اند که بیش از آن نباید داشته باشیم، تفسیر ساده‌اش این است که این حق به رسمیت شناخته شده بنابراین در این مصاف نابرابر، جمهوری اسلامی برنده شده است.


 
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر نرمش قهرمانانه برای عبور نظام از این گردنه عنوان کرد: طرحی که با دو فوریت ارائه شده است، در طول روزهای گذشته توسط نمایندگان منتخب هر دو فراکسیون مجلس در جلسات طولانی که حتی در روز جمعه نیز ادامه یافت، مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت و در نهایت در حضور رئیس محترم مجلس نیز بررسی شد و بالاخره قرار شد در قالب دو فوریت به مجلس ارائه شود.
وی با تصریح بر اینکه نقاط ضعف در برجام وجود دارد، خاطرنشان کرد: اما این محصول یک تصمیم ملی است و شورای عالی امنیت ملی به عنوان بالاترین مرکز تصمیم‌گیری امنیتی در جمهوری اسلامی آن را تائید کرده و سران سه قوه نیز در آن حضور دارند.
 
*توکلی: از میان بد و بدتر باید به برجام رای داد

 
احمد توکلی نماینده مردم تهران در موافقت با دو فوریت طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی در اجرای برجام، اظهار داشت: من از اولین نفراتی بودم که نسبت به اجرای برجام و اشکالات آن اظهارنظر کردم و نامه خصوصی به آقای روحانی و آقای ظریف نوشتم و این اشکالات را گفتم و آقای ظریف نیز پاسخ مبسوطی به من ارائه داد و برخی موارد را پذیرفت.
 
نماینده مردم تهران در مجلس خاطرنشان کرد: با این طرح توانستیم برخی ایرادات برجام را رفع کنیم و دست دولت را باز بگذاریم و دنیا نیز باید بداند که موضع مجلس روشن است و همان چیزی است که در گزارش کمیسیون برجام آمد، اما با این طرح دو فوریتی با دولت همراهی می‌کنیم.
 
* لاریجانی: تأخیر به ضرر ماست/فکر می کردیم کار برجام به وتو اوباما بکشد

لاریجانی تاکید کرد: مخالفان گفتند چرا عجله دارید؛ هر انسانی با صحنه بین‌الملل آشنا باشد می‌داند که ما تأخیر داریم. ما فکر می‌کردیم کنگره برجام را رد و رئیس جمهورشان آن را وتو می‌کند، اما اینطور نشد و زمان اجرا جلو افتاد. الان هر قدر تأخیر شود به ضرر ماست و به نفع ما نیست.

رئیس مجلس همچنین گفت: مطرح شد که این طرح با بندهای گزارش برجام مغایرت دارد، اما عکس آن است. در بند ۶ درباره حساسیت مراکز نظامی صحبت شده که ما هم ذکر کردیم که هیچگونه بازدیدی نباشد. در بند ۷ نیز آمده که ممکن است از این طریق نفوذ کنند. ما هم در این طرح آورده‌ایم که شورای عالی امنیت ملی باید طرح بدهد و جلوی نفوذ را گرفته شود. در بند ۸ آمده اگر شروع به تهدید کنند رفتار ما باید عوض شود. ما هم آورده‌ایم که اگر تهدید کردند برجام و همکاری‌های داوطلبانه متوقف شود. یکی از الزامات دولت این است که باید لغو کلی تحریم‌ها را مشاهده کنیم.
 

لاریجانی همچنین عنوان کرد: در مورد فعالیت‌های دفاعی نیز گفته‌ایم کلیه فعالیت های نظامی کشور در زمینه هوایی، دریایی، زمینی، موشکی و پدافند هسته‌ای و بعضی ملاحظات دیگر را در اینجا قید کرده‌ایم. تمام بندها و پیشنهادات داهیانه آورده شده‌اند و اگر بخواهند تعدی کنند یا تحریم‌ها را به بهانه دیگر وضع کنند جلوی آنها را گرفته‌ایم. پس این طرح متناسب با گزارش است.
 
*نوبت ایران است

توافق هسته یی میان ایران و 6 قدرت جهانی پس از 2 ماه بحث و چالش میان موافقان و مخالفان سرانجام از سد کنگره ی ایالات متحده گذشت و اینک نوبت به مجلس شورای اسلامی رسیده است تا بر اساس قانون «التزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هسته یی ملت ایران» نظر نهایی خود را در مورد توافق هسته یی ارایه دهد.

در این ارتباط، مدتی پیش کمیسیونی زیر عنوان «کمیسیون ویژه ی بررسی برجام» در مجلس شورای اسلامی تشکیل شد تا به طور تخصصی بر محتوای توافق وین تمرکز کند و نتیجه ی مطالعه و بررسی خود را به صورت گزارش ارایه دهد.

*5عضو کمیسیون برجام را خلاف منافع ملی دانستد

 این کمیسیون پس از 15 نشست کمیته های تخصصی و 170 ساعت بررسی، یکشنبه دوازدهم مهرماه سرانجام گزارش نهایی خود را به هیات رییسه ی مجلس ارایه داد؛ گزارشی یک سونگر و خلاف واقع که از کنار دستاوردهای تاریخی و مثبت توافق هسته یی عبور کرده بود و تنها بر نقاط ضعف آن تاکید داشت. در نتیجه، پنج عضو این کمیسیون با انتشار بیانیه یی گزارش را خلاف منافع ملی دانستند که بیرون از کمیسیون ویژه نگاشته شده است.

خبرگزاری دولت با اشاره به این موضوع نوشت: جالب آنکه در این گزارش اهمیت مسایلی همچون شکست سیاست جلوگیری از غنی سازی ایران، حفظ زیرساخت های هسته یی، ورود ایران به بازارهای جهانی و رهایی از تنگناهای بین المللی، از میان رفتن تحریم ها و مانع های اقتصادی، ایجاد شکاف میان آمریکا و رژیم صهیونیستی و ... به عنوان مهمترین دستاوردهای تاریخی ایران نادیده گرفته شده بود.

*21 مهر مهلت تمام می شود!

نکته ی مهمتر اما به تاخیر و تعلل در تعیین تکلیف برجام و هزینه های ناشی از آن برمی گردد. بر اساس توافق ایران و 1+5 برای پارلمان های این کشورها تا 90 روز پس از توافق، مهلت تعیین شد تا نهادهای قانونگذاری در این مدت به بررسی برجام اقدام کنند؛ مهلتی که بیست و یکم مهرماه پایان خواهد یافت.

در این راستا، یکشنبه ی گذشته نمایندگان مجلس با تایید یک فوریت طرح «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» آن را برای بررسی بیشتر به کمیسیون امنیت ملی ارجاع دادند. این طرح به دولت اجازه می دهد در چارچوب مصوبات «شورای عالی امنیت ملی» به شکل داوطلبانه برجام را اجرا کند. موافقت با یک فوریت این طرح پس از آن انجام شد که ابتدا با 2 فوریت به صحن علنی آمد اما نمایندگان با 2 فوریت آن موافقت نکردند.
بنابراین، اکثریت نمایندگان مجلس که حامیان توافق اند افزون بر نارضایتی از متن گزارش برجام، نتوانستند موافقت دوسوم نمایندگان را برای تایید طرح 2 فوریتی به دست آورند و در نتیجه برجام همچنان در مجلس معطل ماند. قرار است طرح مورد بحث یکشنبه ی آینده ی در مجلس به رای گیری گذاشته شود.
طرح ها و لایحه های یک فوریتی پس از تصویب در مجلس با هدف بررسی خارج از نوبت به کمیسیون مربوط واگذار می شود. طرح های 2 فوریتی اما در اختیار کمیسیون قرار نمی گیرد بلکه نمایندگان ظرف 24 ساعت باید تکلیف آن را مشخص کنند.

*کمیسیون امنیت ملی و انرژی  طرح اجرای برجام را تصویب کرده اند

اکنون طرح اجرای برجام به تصویب کمیسیون های «امنیت ملی و سیاست خارجی» و همچنین «انرژی» مجلس رسیده و از طرفی شورای عالی امنیت ملی نیز آن را تصویب کرده است. بنا بر این انتظار می رود که نمایندگان در روزهای آتی با درج مٌهر تایید در پای آن، مرحله ی اجرایی شدن توافق را رقم بزنند چرا که تاخیر و تعلل در تایید نهایی توافق افزون بر فرسایش فرصت ها، هزینه های زیادی را بر مردم و منافع ملی تحمیل خواهد کرد.

به جز شماری از نمایندگان که بر پایه ی منافع ملی به طور جدی و بنا به دلیل های گوناگون وسواس بیشتری در بررسی برجام به خرج می دهند، شماری از نمایندگان موسوم به «دلواپس» با تاخیر در گزارش برجام و همچنین عنوان کردن طرح های گوناگون و بی نتیجه، بارها تلاش کرده اند تا توافق صورت گرفته را از مسیر خود خارج کنند. این رویدادها تصویرگر تکرار رفتار جمهوریخواهان در کنگره ی آمریکا است؛ کارشکنی هایی که طی 2 ماه در دستور کار سناتورهای جمهوریخواه قرار گرفته بود ولی در نهایت آن ها موفق به رد توافق نشدند.


* هر روز تاخیر در اجرای موافقتنامه ی وین 100 میلیون دلار به ایران ضربه وارد می کند

همچنان که گفته شد، نکته ی بسیار مهم در این میان هزینه های ناشی از درنگ بیش از حد در اجرایی سازی برجام است. هر روز که زمان اجرایی شدن توافق به تاخیر می افتد به همان اندازه هزینه های آن نیز افزایش می یابد. در همین راستا چندی پیش «اکبر ترکان» مشاور ارشد رییس جمهوری با تاکید بر ضرورت گذر هر چه زودتر برجام از مجلس تصریح کرد: هر روز تاخیر در اجرای موافقتنامه ی وین 100 میلیون دلار به ایران ضربه وارد می کند.

در مجموع، فشار بار تحریم ها هنوز بر دوش مردم سنگینی می کند آن هم زمانی که ایران به تعهدهای خود با 1+5 و همچنین آژانس بین المللی انرژی اتمی عمل کرده است. بدون شک، اجرایی شدن توافقنامه و در پی آن لغو تحریم ها تاثیر چشمگیری بر کاهش مشکل های گوناگونی همچون رکود اقتصادی، بیکاری، فقر و ... خواهد داشت.
 
بنا براین، ضرورت دارد نمایندگان دلواپس منافع حزبی و گروهی را بر منافع ملی مقدم نشمرند و دیگر نمایندگان نیز در کنار دقت و نگاه موشکافانه به مساله ی حقوق هسته یی موکلان، مقتضیات زمانی و بایسته های شتاب و پرهیز از درنگ پرهزینه را در نظر بگیرند تا بررسی برجام در فضایی مطلوب و به دور از یکسونگری و تعصب صورت گیرد چرا که در صورت تاخیر بیشتر در تایید برجام و حاشیه سازی در مورد آن، این کشور و نظام است که ضرر می بیند.

*توصیه آیت الله مکارم برای تعلل نکردن
 
 در اهمیت همین موضوع بود که چند روز پیش آیت الله «ناصر مکارم شیرازی» با ارسال پیامی به نمایندگان مجلس توصیه کرد همزمان با دقت در کاستی های توافق صورت گرفته در بررسی برجام تعلل نکنند.

*سیروس ناصری: غرب هم علاقه ای به ابهام در برجام ندارد

سخنگوی تیم هسته ای دولت اصلاحات گفت: با گذشت 37 سال از پیروزی انقلاب اسلامی آمریکا دیگر از گرگ به میش تبدیل شده است .
سیروس ناصری گفت: دندانهای این گرگ در این سالها کشیده و آمریکا به میش تبدیل و اکنون در باتلاق یمن ، سوریه ، عراق، لبنان و مناطق دیگر گرفتار شده است.
 

وی گفت: آمریکا اسمش استکبار اما عقلش کوتاه است بنابراین نباید اینقدر بزرگش کنید.
ناصری در ادامه با اشاره به مذاکرات هسته ای گفت: طبق توافق برجام روابط تجاری و اقتصادی با ایران به صورت عادی در خواهد آمد و اگر آنها نیز تخلف کنند ما در روابطمان با آژانس و دیگر طرف ها تجدید نظر خواهیم کرد.

*طرف مقابل واقعی یا غیر واقعی از برنامه ایران می ترسد
 
. ناصری افزود: بالاخره طرف های مقابل واقعی و غیر واقعی از برنامه هسته ایران می ترسند و می دانند اگر کاری بر خلاف برجام کنند ما تجدید نظر می کنیم و به عقب برمی گردیم و شرایط مبهم خواهد شد و آنان نیز به علت ترسشان علاقه ای به وجود شرایط ابهام ندارند .
 
*تاخیر کمیسیون برجام تا این لحظع 3 میلیارد دلار ضربه وارد کرده
 
وی ضمن انتقاد از تعلل های مجلس در تصویب برجام گفت: کمیسیون برجام تاخیری که ایجاد کرده تا این لحظه 3 میلیارد دلار برای کشور هزینه داشته و به ایران ضربه زده است، با این رقم می توانستیم و آبادان را آباد کنیم.