کد مطلب: 47364
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۴ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۰۶
رییس جمهور منتخب آرژانتین دقیقا در اولین نشست مطبوعاتی خود پس از پیروزی در انتخابات وعده اش را یادآورشد و از ارسال لایحه‌ای به کنگره آرژانتین برای لغو یادداشت تفاهم این کشور و ایران در زمینه ایجاد یک کمیسیون حقیقت‌یاب برای تحقیق در زمینه حمله به مرکز یهودیان آرژانتین موسوم به «آمیا» خبر داد.
 
به گزارش ایران خبر،تحلیل گران پیروزی مائوریسیو ماکری راست گرا را پایان ماه عسل روابط ایران و آرژانتین در سالهای اخیر دانستند.

مائوریسیو ماکری و حزبش رویکرد راست میانه را برگزیده‌اند، آنچه مطلوب طبقه متوسط و البته خودشان، یعنی تاجران آرژانتین است. او که خانواده‌اش مهاجران ایتالیایی به آمریکای لاتین هستند، پیشتر مدیر اجرایی باشگاه فوتبال بوکا جونیورز بوده است، اما ثروت او عمدتاً به کارخانه‌‌ها و شرکت‌های بزرگ آرژانتین برمی‌گردد که دسترنج پدر او است.

فرانکو ماکری که در رم زاده شد، در اواخر دهه 1940 میلادی در 18 سالگی به همراه خواهر و برادرش به آرژانتین آمد و چند سال بعد، یک شرکت ساختمان‌سازی تأسیس کرد. او به تدریج توانست صاحب شرکت‌های بزرگ آرژانتین مانند SIDECO در ساختمان‌سازی، Sevel در خودروسازی، Manliba در جمع‌آوری زباله و مدیر شرکت‌هایی چون Correo Argentino در حوزه پست شود. در چنین خانواده ثروتمندی، مائوریسیو در بهترین مدارس غیرانتفاعی تحصیل کرد و در 18 سالگی وارد رشته مهندسی عمران در دانشگاه کاتولیک آرژانتین شد. باقی داستان، مانند زندگی هر بچه‌پولدار دیگر است.

پدر مائوریسیو که از هواداران پرونیست‌ها است، در مورد پسرش گفت:«او فکر یک رئیس‌جمهور را دارد، اما دلش را ندارد».

گفته می‌شود روابط سرد او با پدرش عامل مؤثری در حضور فعالانه او در عرصه ورزشی و سیاسی بوده است. او اولین بار پس از پیروزی‌های بوکاجونیورز در دهه 1990 میلادی در رسانه‌ها شناخته شد و سپس به عنوان شهردار بوئنس آیرس در 2003 میلادی. دو سال بعد، حزب خود یعنی PRO یا Republican Proposal را تأسیس کرد و به جمع هوادار از میان نخبگان و مردم راست‌گرا پرداخت.

 
و در نهایت "مائوریسیو ماکری" نامزد حزب مخالف دولت در انتخابات روز یکشنبه آرژانتین پیروز شد. این پیروزی بر روابط ایران و آرژانتین تاثیرگذار خواهد بود چرا که او یکی از مخالفان سرسخت تهران و کاراکاس است و گفته که خواستار روابط عمیق کشورش با ایران و ونزوئلا نیست.
 
نشریات و رسانه های نزدیک به نومحافظه کاران در امریکا از پیروزی نامزد راستگرایان در انتخابات آرژانتین ابراز خشنودی کردند چرا که او سیاست های نزدیک به امریکا و در مخالفت با ایران و ونزوئلا دارد. در انتخابات روز یکشنبه ونزوئلا بیش از 32 میلیون نفر پای صندوق های رای رفتند و در دور دوم برای انتخاب رییس جمهوری از میان دو نامزد انتخابات یعنی "دانیل سیولی" از حزب طرفدار دولت و "مائوریسیو ماکری" از حزب راست میانه "پیشنهاد جمهوریخواهان" مخالف دولت دومی را برگزیدند.
 
رییس جمهوری جدید 56 ساله آرژانتین که سه بار ازدواج کرده و چهار فرزند دارد مهندس عمران و تاجر است و پیش تر رییس باشگاه فوتبال بوکاچونیورز بوده در عرصه سیاست داخلی پیشنهاد رونق فضای کسب و کار را داده است اما به سبب راستگرا بودن با سندیکاهای کارگری میانه ای ندارد و در زمان تصدی شهرداری بوینس ایرس بر سر اخراج کارگران قراردادی تنش های زیادی با این سندیکاها داشت.
 
او که خواستار تحکیم روابط با امریکا است وعده داده که در حوزه سیاست خارجی برخلاف "کریستینا فرناندز د کریشنر" رییس جمهوری فعلی آرژانتین از ایران و ونزوئلا و کشورهایی که مواضع ضد امریکایی دارند فاصله خواهد گرفت.
 
روزنامه چپگرای بریتانیایی "گاردین" با انتشار گزارشی تحت عنوان "وعده تغییر اساسی در سیاست آرژانتین و حرکت به سوی راستگرایی" اشاره کرده که اعلام برنامه پایان دادن به یادداشت تفاهم با ایران و قصد اعمال فشار برای خارج شدن ونزوئلا از منطقه ازاد تجاری مرکوسور از جمله اهداف او هستند.
 
ماکری که انتخابات یکشنبه را با رای شکننده 51.4 درصد برد دیدگاه های بسیار متفاوتی نسبت به فرناندز دارد. گاردین در این باره می نویسد:"فرناندز در برنامه های خود به لزوم توجه به نابربری های اجتماعی و یک سیاست اقتصادی متمرکز تاکید داشت. او هم چنین خواستار روابط تجاری نزدیک با چین و ایران بود و خود را با رهبران چپگرا در ونزوئلا و بولیوی همفکر می دید. در مقابل او ماکری به اقتصاد بازار محور علاقه دارد و تمایل زیادی به گسترش روابط با امریکا دارد. او هم چنین مایل به جذب سرمایه گذاری های غربی در آرژانتین است.

 
این روزنامه اشاره می کند که در عرصه سیاست خارجی آقای ماکری تاکید کرده بود که امضای قراداد با چین برای ساخت تاسیسات هسته ای در آرژانتین را مورد تجدیدنظر قرار خواهد داد. او هم چنین وعده داده بود که تفاهم نامه امضا شده میان خانم فرناندز و ایران در فوریه سال 2013 را نیز مورد تجدیدنظر قرار می دهد. این روزنامه اشاره کرده که انتخاب آقای ماکری می تواند بر روی موضوع اتهامات واهی مطرح شده درباره پرونده بمبگذاری مرکز یهودیان در بوینوس ایرس (معروف به آمیا) نیز تاثیر بگذارد چرا که علیرغم مخالفت خانم فرناندز با مرتبط کردن این موضوع با ایران آقای ماکری خواستار پیگیری آن بوده است.
 
نشریه یهودی امریکایی "فوروارد" نیز که اخیرا خبرهای زیادی درباره کسب مجوز خبرنگارش برای حضور در ایران مطرح شده بود با اشاره به موضع ماکری در قبال توافق نامه امضا شده مشترک میان ایران و آرژانتین درباره بررسی پرونده حمله به مرکز یهودیان در بوینس ایرس در سال 1994 میلادی می نویسد:"او در طول کارزار انتخاباتی وعده داده بود که پیمان با ایران را لغو خواهد کرد. این تفاهم نامه امضا شده میان ایران و آرژانتین مورد انتقاد اسرائیل بود چرا که اسرائیلی ها مدعی شده اند که ایران در آن حادثه دست داشته است حادثه ای که به کشته شدن 85 نفر و مجروح شدن صدها نفر انجامید".

«مائوریسیو ماکری» دقیقا در اولین نشست مطبوعاتی خود پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری این کشور، این وعده اش را یادآورشد و از ارسال لایحه‌ای به کنگره آرژانتین برای لغو یادداشت تفاهم این کشور و ایران در زمینه ایجاد یک کمیسیون حقیقت‌یاب برای تحقیق در زمینه حمله به مرکز یهودیان آرژانتین موسوم به «آمیا» خبر داد.


 
«ماکری» در این رابطه گفت: یادداشت تفاهم ایران و آرژانتین نه تنها کمکی به اتحاد آرژانتینی‌ها نکرده است بلکه تصویر منسجم این ملت در اذهان جهانیان را مخدوش ساخته است؛ ما این یادداشت تفاهم را لغو خواهیم کرد تا دنیا بداند که آرژانتینی‌ها تحت هر شرایطی مردمی آینده‌نگر هستند.

نشریه فورواد ، اشاره می کند که رییس جمهوری جدید آرژانتین احتمال به تقویت روابط با اسرائیل مبادرت خواهد ورزید و در این باره می نویسد:"در ژوئن سال 2014 میلادی او برای شرکت در کنفرانس شهرداران که در بیت المقدس برگزار شده بود به اسرائیل سفر کرد و از آن رژیم از آن چه مدعی شد "مبارزه علیه تروریسم" است حمایت کرد. او در آن نشست گفته بود:"باید درد و رنج اسرائیلی ها را درک کنیم. باید وضعیت در اسرائیل را واقعا درک کنیم". این در حالیست که خانم فرناندز همانند سایر رهبران چپگرای امریکای لاتین از کاسترو در کوبا تا چاوز و پس از او مادورو در ونزوئلا و اوو موارلس در بولیوی همواره حامی حقوق فلسطینیان و منتقد سیاست های اسرائیل بود.
 
با توجه به این که دولت خانم فرناندز در آرژانتین در منطقه ای که حیات خلوت امریکا محسوب می شود در طول سالیان گذشته سیاست های ضد امریکایی را در پیش گفته بود و به سبب نزدیکی به کشورهای عضو گروه بریکس به خصوص روسیه و چین رویکردی مثبتی نسبت به ایران داشت می توان پیش بینی کرد که با مواضع تند "ماکری" به عنوان نامزد راستگرایان در قبال ایران و ونزوئلا و هم چنین روابط حسنه او با اسرائیلی ها باید منتظر کاهش گرمی روابط و آغاز فصلی تازه در روابط ایران و آرژانتین بود شاید فصل جدید پایان ماه عسل پیشین باشد.