به گزارش ایران خبر،عرضه ی گسترده ی 5G باعث می گردد تا واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، به شکلی فراگیر مورد استفاده قرار گیرند.
واقعیت افزوده این امکان را به کاربران می دهد تا به اطلاعات بسیاری دست یابند؛ برای مثال، به سادگی مسیر خود را تشخیص دهند؛ برچسب های قیمت روی محصولات و بارکد ها را شناسایی کنند؛ داده ها را به شیشه ی جلوی خودرو، زمانی که خودروی هوشمند در حال رانندگی است، بفرستند. از سوی دیگر، واقعیت مجازی، منظره ای کاملا مصنوعی به ارمغان خواهد آورد. نکته ی مهم در استفاده از واقعیت مجازی و افزوده اینجاست که هر دو به ارتباط اینترنتی بسیار سریعی نیازمندند.
* سرعت فوقالعاده بالای 5G
اینطور فرض کنید که قادر خواهید بود یک فیلم سینمایی کامل را در عرض تنها 1 ثانیه در گوشی هوشمند خود دانلود نمایید. بله، اکنون دید بهتری نسبت به سال 2020 خواهید داشت!
سامسونگ با کسب رکورد 7.5Gb/s در راهاندازی آزمایشی اینترنت نسل پنجم در اکتبر 2014 توقعات را بسیار بالا برده است. اکثر تخمینها از سرعت حداقل 10Gb/s و نرخ انتقال اطالاعات 800Gb/s حاکی هستند.
کیفیت 4K را فراموش کنید، در سال 2020 باید بر روی کیفیت 8K (شانزده برابر تعداد پیکسل بیشتر نسبت به فول اچدی) آنهم بهصورت 3D حساب باز کنید. سرعت اینترنت نسل پنجم تا حدی زیاد است که حتی نیازی به فیبرهای نوری گرانقیمت نیز نخواهید داشت.
سازمان بینالمللی ارتباطات (ITU) در حال حاضر پیشبینی تجربه سرعت 100Mb/s تا 1Gb/s را برای کاربران ارائه داده و حداکثر سرعت قابل دستیابی را نیز 20Gb/s اعلام نموده که قطعا جای پیشرفت دارد اما همین اعداد هم به مراتب بالاتر از سرعتهایی است که اکنون از آنها استفاده میکنیم.
اما قبل از اینکه به این سرعتهای بالا فکر کنیم، سازمان بینالمللی مخابرات باید زیرساختها و هماهنگیهای مختلفی را ایجاد نماید تا تکنولوژی5G در سراسر جهان قابل استفاده باشد.
ممکن است مانند اکنون که تکنولوژی 4G/LTE در برخی از کشورها ارائه نمیشود، شاهد حضور اینترنت نسل پنجم در بعضی کشورها نباشیم، اما این مورد اکثر اوقات بهعلت تصمیمات سیاسی میباشد، نه بهخاطر عدم وجود تکنولوژیهای مناسب در آن کشور.
امیدواریم روزی دریافت سیگنالهای مخابراتی محدود به مرز کشورها نباشد و همه بتوانند از سرعت بالای 5G بهرهمند شوند، چرا که در اینصورت هم کاربران سود خواهند برد و هم این تکنولوژی پایدار و بادوام باقی خواهد ماند.
*پاسخگویی بسیار سریع
تاخیری چند ثانیه ای در هنگام به اجرا درآوردن یک ویدئوی آنلاین، چندان مهم نیست، اما این تاخیر، برای یک خودروی بدون راننده، جایی که میلی ثانیه ها هم مهمند، به هیچ عنوان قابل قبول نیست. با استفاده از اتصال 4G، یک خودروی هوشمند تقریبا ۱۵ تا ۲۰ میلی ثانیه طول می کشد تا به خودروی هوشمند پشت سرش اطلاع دهد که ترمز را فشرده است؛ این مقدار زمان در یک ارتباط 5G به ۱ میلی ثانیه می رسد. در مجموع می توان گفت همانگونه که سرعت دانلود افزایش چشم گیری داشته، تاخیر اولیه نیز در این نوع از ارتباط، تا حد امکان، از میان برداشته شده است.آیا رسیدن به 5G آسان است؟
صنعت وایرلس یا بی سیم خبر از تحویل 5G در سال ۲۰۲۰ می دهد؛ نوکیا و AT&T می گویند این بازه ی زمانی توجیه پذیر بوده و می توان تا آن موقع این نوع از اینترنت را به مصرف کننده رساند. Craig Wigginton، یکی از فعالان حوزه مخابرات معتقد است سال ۲۰۲۲ اندکی واقع بینانه تر است. از سوی دیگر Tod Sizer، مدیر بخش تحقیقات در آلکاتل می گوید این فناوری تا سال ۲۰۲۵ به دست کاربران نخواهد رسید.
در هر صورت، 5G بالاخره از راه خواهد رسید و برای ارائه ی آن به مصرف کنندگان، سرویس دهندگان باید ظرفیت میان تلفن های هوشمند و آنتن های مخابراتی خود را بسیار بالاتر ببرند. آنها با نصب آنتن های بیشتر،می توانند از طیف های خالی فرکانس ها استفاده کنند. امواج و فرکانس های رادیویی این روزها برحسب مگاهرتر و یا گیگاهرتز سنجیده می شوند، در حال حاضر، اسمارت فون ها از فرکانس هایی کمتر از ۳ گیگاهرتز بهره می گیرند، 5G نیازمند باندهای فرکانسی بالاتری است.
فعلا، مشکل اینجاست که فرکانس های رادیویی بالاتر، نمی توانند از فواصل دور و یا زمانی که دیواری در میان آنها و دستگاه موبایل قرار می گیرد، کار کنند. برای حل این مشکل، سرویس دهندگان مجبورند تا بر روی تکنولوژی جدید آنتن های مخابراتی تمرکز نمایند. آنتن هایی که ظرفیت ورودی و خروجی بسیار بالایی خواهند داشت، می توانند امواج رادیویی بسیاری را به شکل موازی بفرستند و یک پرتو از سیگنال را تعریف کنند، در نهایت، این عمل باعث می گردد تا انرژی رادیویی، به سوی یک مسیر خاص (که کاربر در آن -درون ساختمان- قرار دارد) فرستاده شود. پیشتر نیز در مورد این فناوری، در این پست، برایتان نوشته بودم.
سرویس دهندگان در حال حاضر برای کار کردن این تکنیک، مجبورند تا تعداد بسیاری از آنتن های مذکور را در فواصل نزدیک به هم قرار دهند تا بتوانند به تمام کاربران، سرویسی با یک کیفیت قابل قبول و در حد نام 5G ارائه کنند. آنها همچنین می کوشند تا آنتن هایی با برد بالا (macrocell)، که هر کدام تا ۳۲ کیلومتر را پشتیبانی می کنند را به این مجموعه اضافه نمایند. از سوی دیگر نصب small cell ها و یا آنتن هایی که صرفا محیط محدودی را پشتیبانی می کنند نیز الزامی است.
Femi Adeyemi، یکی از مدیران فوجیتسو می گوید: «نصب هر macrocell هزینه ای چندصد هزار دلاری در پی دارد، در حالی که نصب یک small cell صرفا چند ده هزار دلار هزینه بر می دارد.»
هنوز برای این که بگوییم 5G با چه قیمتی به دست کاربران خواهد رسید بسیار زود است؛ Dan Warren، یکی از محققان ارشد گروه موبایل GSMA می گوید: «شرکت های مخابراتی که حالا شبکه ی 4G را پوشش می دهند، در صورتی که بخواهند به نسل بعدی مهاجرت کنند، به طور کلی، با هزینه ای ۱.۷ تریلیون دلاری مواجه خواهند شد. با صرف چنین هزینه های گزافی، نباید انتظار داشته باشید این سرویس با قیمت تمام شده ای ارزان به دست کاربران برسد.»
*جمع هوشمندها، جمع خواهد شد
این روز ها مردم به یخچال فریزرهای متصل به اینترنت و استفاده های نه چندان کاربردی آنها می خندند، اما همین حالا هم، دماسنج های تعدیل کننده ی گرما و سرما و سیستم های اعلام حریق متصل به اینترنت، خانه ها را هوشمند تر از پیش ساخته اند. خودرو سازان در تکاپو افتاده اند و در حال توسعه ی خودرو های بدون راننده هستند؛ دستبند های سلامتی، دستگاه های پایش خواب و ساعت های هوشمند، همه به زودی اطلاعات کاملی را در خصوص علائم حیاتی شما، نظیر ضربان قلب و دما را جمع آوری کرده و در زمان نیاز به شما و یا پزشکتان ارائه می دهند.
نکته اینجاست که حال، هر آنتن مخابراتی جوابگوی چند صد کاربر همزمان است؛ در آینده ای نزدیک که میلیارد ها دستگاه مبتنی بر اینترنت اشیا، قصد اتصال به این آنتن ها را خواهند داشت، ظرفیت فعلی، به هیچ عنوان کافی نخواهد بود.
به نظر می رسد تا چند سال آینده، با دنیایی متفاوت رو به رو خواهیم بود. دنیای از ابزارهای هوشمند و انسان های که روز به روز بیشتر به تکنولوژی وابسته خواهند شد.
احتمالا در سال 2020، یعنی 5 سال دیگر شاهد اتومبیلهای بدون راننده و پهبادهای بدون خلبان زیادی خواهیم بود.
برای کنار آمدن با هجوم این همه دستگاه جدید که از اینترنت استفاده میکنند قطعا به سطح جدیدی از ارتباطات بیسیم نیاز خواهد بود و تمام این دستگاهها برای ارتباط موثر و سریع به تکنولوژی ارتباطی 5G نیاز خواهند داشت.
در حال حاضر اکثر ما از ارتباطات با سرعت 4G بر روی گوشیهای هوشمند خود بهره میبریم و شاید اکنون صحب کردن از نسل پنج کمی دور از ذهن یا زیادهروی بهنظر برسد، با این حال احتمالا ارتقاء به نسل پنجم همان تاثیری را خواهد گذاشت که زمان انتقال از 2G به 3G شاهدش بودیم.
اجازه بدهید برویم سراغ اصل مطلب یعنی نکات مرتبط با نسل پنجم شبکه تلفن همراه.
* اینترنت اشیاء یا ظهور اشیای متصل به اینترنت
5G روشی به مراتب هوشمندتر برای دستگاهها محسوب خواهد شد تا به اینترنت دسترسی پیدا کنند. با توجه به این امر، دستگاههایی که به این شبکه ارتباطی متصل میشوند نیز باید از هوشمندی مناسبی برخوردار باشند.
هر چیزی از ماشینهای لباسشویی گرفته تا مترهای هوشمند، دوربینهای ترافیکی، اتوموبیلهای بدون راننده، جادههای هوشمند و سنسورهایی که به یک درخت متصل شدهاند، بهطور پیوسته اطلاعات را از طریق اینترنت با یکدیگر به اشتراک میگذارند.
بر اساس پیشبینی اخیر Gartner، در سال 2020 بیش از 25 میلیارد شئی به اینترنت متصل شوند. به راحتی میتوان متوجه شد که چه حجمی از اطلاعات باید منتقل شوند و اینترنت نسل پنجم این امیدواری را میدهد تا این دستگاهها و اشیاء مختلف بهراحتی کار کنند.
شاید با داشتن این حجم از اشیاء و دستگاههای متصل به اینترنت که با استفاده از فناوری 5G با یکدیگر متصل شده و اطلاعات را به اشتراک میگذارند، دیدن یک شهر هوشمند دیگر دور از انتظار نباشد.
کمپانی Glasgow با معرفی یک پروژه 24 میلیون پوندی، قصد دارد سنسورها را در چراغهای خیابانها و چراغهای راهنمایی رانندگی که تحت شبکههای CCTV فعلی کار میکنند، بهکار ببرد.
بدین ترتیب میتوان متوجه شد که مثلا چه زمانی نیاز به تعویض لامپ این چراغها خواهیم داشت. این تنها یک مثال است و زمانی که تمام اشیاء با یکدیگر ارتباط پیدا کرده و تحت شبکه پر سرعت 5G متصل باشند، داشتن شهری هوشمند قابل دستیابی خواهد بود.
* افزایش چشمگیر در ظرفیت پهنای باند
وجود این تعداد از وسایل متصل به اینترنت بیانگر لزوم ظرفیت بالای فناوری نسل پنجم میباشد. ظرفیتی که به گفته کارشناسان میتواند تا 1000 برابر ظرفیتهای کنونی باشد.
البته برخی از کمپانیها معتقدند ظرفیت نسل آینده چیزی بین 100 تا 1000 برابر ظرفیت کنونی بوده و اشیاء متصل به اینترنت بیشترین استفاده را از این ظرفیت خواهند برد.
شاید ملموسترین مثالی که میتوان برای چگونگی تغییر زندگی در آینده با حضور 5G زد، بخش حمل و نقل باشد. جایی که دیگر حتی لازم نیست اتوموبیل خود را برانیم.
تشخیص برخورد، مسیریابی لحظهای، مدیریت ترافیک از راه دور و سیستمهای ترمز خودکار تنها بخشی از قابلیتهایی هستند که میتوان با حضور فناوری 5G متصور شد.
البته داشتن اتوموبیلهای بدون راننده ضرورتاً به این فناوری نیازی ندارد اما قطعاً حضوز چنین ارتباط پرسرعتی میتواند تاثیر چشمگیری بر آن داشته باشد.
* عدم قطعی شبکه در 5G
یکی از برجستهترین ویژگیهایی که برای فناوری 5G پیشبینی میشود، پایداری و ثبات آن است. در مطالعهای که شرکت اریکسون در اواسط سال 2014 انجام داد، پایداری فوقالعاده بالا را در لیست ویژگیهایی که فناوریهای ارتباطی جدید ارائه خواهند داد، قرار داده بود.
زمان تاخیر در فناوری 5G تنها 1 میلی ثانیه تخمین زده میشود (حدود 50 بار سریعتر از 4G) و پایداری آن نیز باید به اندازهای بالا باشد که خودروهای بدون راننده و سایر وسایلی که به این شبکه متصل خواهند بود، بدون هیچ مشکلی به کار خود ادامه دهند.
اما با تمامی این انتظارات و ویژگیهای فوقالعاده جذاب، هنوز هماهنگی لازم جهت تعیین سرعت این فناوری بهطور کامل صورت نگرفته است. سازمان بینالمللی مخابرات در سال جاری پس از انجام مطالعات باید این موارد را مشخص کند و پس از آن، احتمالا کمی بیشتر از 4 سال باید صبر کنیم تا با شبکههای نسل پنجم ملاقات کنیم.
*کدام کشور قبل از همه به 5G می رسد؟
کاربران کشور انگلیس نباید انتظار دریافت فناوری نسل پنجم را تا قبل از سال 2020 داشته باشند و همچنین به احتمال زیاد شاهد قیمت بالایی نیز خواهند بود.
اما KT Telecom ایدهی دیگری دارد، این شرکت معتقد است در بازیهای المپیک زمستانی 2018 که در شهر پیونگچانگ کره جنوبی برگذار میشود، میتوان شاهد راهاندازی این فناوری مخابراتی جدید بود.
چانگ-گای هوانگ مدیرعامل این شرکت در جریان کنگره جهانی موبایل 2015 به خبرنگاران گفت، احتمال راهاندازی تجاری این فناوری وجود دارد.
با این حال رجیو سوری، مدیر بخش شبکه نوکیا این راهاندازی را آزمایشی عنوان کرد. بهنظر میرسد حتی برای راهاندازی آزمایشی نیز به زمانی بیشتر از 3 سال نیاز باشد.
اما بهنظر میرسد کره جنوبی نخستین کشوری باشد که این فناوری در آن مورد آزمایش قرار خواهد گرفت. اگر صحبتهای رجیو سوری را قبول کنیم، احتمالا این فناوری بهصورت تجاری در اروپا رونمایی خواهد شد.
وی در کنگره جهانی موبایل 2015 عنوان کرد که کشور کره، ژاپن و آمریکا نخستین کشورهایی خواهند بود که از این فناوری برخوردار میشوند، اما با این حال ممکن است اروپا از تمام آنها جلو بزند!