کد مطلب: 52825
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۴۸
پیش بینی ها حاکی از این است که اگر دولت روحانی بتواند از فرصت بدست آمده بیشترین استفاده ها و بهره برداریها را بنماید شانس بیشتری برای پیروزی در انتخابات دوره دوازدهم ریاست جمهوری و ادامه اجرای برنامه های اقتصاد پساتحریمی خواهد داشت .
 
به گزارش ایران خبر، دیروز نشست مجمع جهانی دیپلماتیک با عنوان 'تاثیرات اقتصادی و ژئوپلیتیک پسا برجام' با حضور کارشناسان، روزنامه نگاران، شرکت های تجاری و اقتصادی انگلیسی، اساتید دانشگاهی در لندن بر گزار شد.
 
محمدحسن حبیب الله زاده» در این نشست گفت: با اجرای برجام، تحریم های سازمان ملل، قوانین محدود کننده تجارت با ایران که از سوی اتحادیه اروپا وضع شده بود و تحریم های ثانویه آمریکا لغو گردید و تمام موسسات ایرانی از فهرست تحریم اتحادیه اروپا خارج شدند.
 
*سفر 150 هیات تجاری به ایران
 
کاردار ایران اظهار داشت: بدنبال توافق هسته ای وین، در حدود 150 هیات تجاری به ایران سفر کرده اند که از این میزان 71 هیات اروپایی، 41 هیات آسیایی و 34 هیات عربی و آفریقایی بوده اند. 

حبیب الله زاده در ادامه با اشاره به فرصت های اقتصادی ایجاد شده با اجرای برجام و لغو تحریم های ایران، گفت: ایران در زمره بزرگترین دارندگان منابع نفت و گازی دنیا است که می تواند برای شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی جذابیت زیادی داشته باشد. 
کاردار کشورمان افزود: ایران در صدد است تا با افزایش تولید میادین نفتی اش تا سال 2020 ، سطح تولید خود را به 5 میلیون بشکه نفت خام در روز برساند که برای این مساله به 185 میلیارد دلار اعتبار نیاز دارد.

وی ادامه داد: در بخش صنعت هوافضا، ایران نیازمند 500 فروند هواپیمای مسافربری و قطعات یدکی تا 5 سال آینده است که این مساله فرصت خوبی را برای شرکت هایی نظیر «ایرباس»، «بوئینگ» و «رولزرویس» ایجاد کرده است. 


حبیب الله زاده،کاردار ایران در لندن

کاردار ایران در لندن از دیگر بخش های جذاب اقتصاد ایران را، صنعت خودروسازی برشمرد و عنوان کرد: ما در این بخش با تقاضای زیادی مواجه هستیم؛ ساخت موتور ماشین، تولید قطعات یدکی و انتقال فناوری به ایران از اهمیت ویژه ای برای خودروسازان ایرانی برخوردار است.

وی همچنین توریسم و صنعت گردشگری را از دیگر ظرفیت های بالقوه ایران برشمرد و عنوان کرد که مناطق زیادی در ایران وجود دارد که نیازمند سرمایه گذاری و جذب سرمایه است.
 
*چشم انداز 20میلیون گردشگر تا سال 2025


حبیب الله زاده خاطر نشان ساخت: ایران در صدد است تا سال 2025 میلادی دست کم 20 میلیون گردشگر خارجی را جذب کند که به موجب آن بتواند 30 میلیارد دلار سرمایه به کشور وارد کند. 

 

وی تصریح کرد: قطعا یک چنین ترکیبی از طرح های مختلف برای تجارت و سرمایه گذاری را در هیچ نقطه ای از جهان پیدا نخواهید کرد.
 
*ایران آماده پیوستن به سازمان تجارت جهانی

کاردار کشورمان همچنین خاطرنشان ساخت: جمهوری اسلامی ایران این آمادگی را دارد تا پروسه پیوستن به سازمان تجارت جهانی که به دلیل تحریم ها متوقف شده بود، در سال 2016 میلادی تسریع کند. 
این اقتصاددان گفت: نسبت به آینده اقتصادی ایران با فعال کردن آیتم‌های اقتصاد مقاومتی خوشبین هستم و شرایط پساتحریم فقط با اتخاذ رویکردهای اقتصاد مقاومتی معجزه می‌کند.

دکتر محمدعلی متفکرآزاد هم در این باره به ایسنا گفته است: در صورتی که نتایج توافق گروه‌های ایرانی با طرف‌های 1+5 در ارکان اقتصادی کشور جاری شود، بی‌تدبیری‌های اقتصادی انجام شده در دولت‌های مختلف خود را نشان می‌دهد. همگان اذعان دارند که تحریم‌ها، 15 تا 30 درصد بر کندی رشد اقتصادی کشور تاثیر داشته است و آنچه بیش از هر چیزی اقتصاد ما را به رکود کشید بی‌تدبیری‌ها و عدم توجه به زیرساخت‌های اقتصادی بود.

استاد دانشگاه تبریز ادامه داد: تزریق میلیاردها دلار آزاد شده از دارایی‌های ایران به درون اقتصاد کشور می‌تواند هم یک فرصت خوشایند باشد و هم یک تهدید خطرناک. اگر برای این منابع آزاد شده برنامه‌ریزی درست و دقیقی صورت نگیرد همین پول‌ها می‌تواند موجب برهم ریختن ساختار اقتصادی کشور و تشدید اختلاف طبقاتی و تورم بیشتر شود، اما اگر برای این منابع آزاد شده برنامه‌ریزی درستی صورت بگیرد می‌تواند فرصتی برای شکوفایی بیشتر اقتصاد ایران باشد. به نظر می‌رسد دولت در این میان باید منابع آزاد شده را صرف سرمایه‌گذاری در صنایع زیربنایی و البته اشتغال‌زا کند.

*رکود را فقط تحریم ها نیاوردند که با برداشته شدنشان از بین برود

وی با اشاره به حدیث "سُوءُ التَّدبیرِ مِفتاحُ الفَقرِ" گفت: حسن تدبیر مال، اندک را زیاد و سوء تدبیر، ثروت زیاد را نابود می‌سازد، اقتصاد ما بی‌تدبیری‌های زیادی را به خود دیده است، رکود اقتصادی حال حاضر کشور فقط از جانب تحریم‌ها نبوده که هم‌اکنون با رفع تحریم‌ها انتظار داشته باشیم همه‌ی مشکلات زیرساختی اقتصاد رفع شود.


 
وی با تاکید بر رفع معضل بیکاری گفت: این مهم باید یکی از فوری‌ترین اقدامات دولت باشد، پول‌های آزاد شده ایران و هم‌چنین سرمایه‌گذاری‌های احتمالی آتی می‌تواند راهگشای مشکل بیکاری باشد. اگر صنایع زیربنایی خصوصا صنایع تولیدی کوچک، متوسط و واحدهای تولیدی کوچک و متوسط شکوفا شوند می‌توانند هزاران شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کنند. با یک برنامه‌ریزی درست می‌توان ضمن رونق دادن به کسب و کار وضعیت معیشتی اکثریت مردم ایران را بهبود بخشید. سطح دستمزدها را بالا برد و وضعیت اشتغال و شرایط کار را بهبود بخشید.
 

وی تکیه بر منابع ملی، فکری و فیزیکی را شرط تحقق اقتصاد مقاومتی دانست و افزود: زمانی که از تمام ظرفیت‌های جامعه و سرمایه‌های انسانی کشور استفاده شود و تدبیرهای اقتصادی جایگزین راهکارهای سطحی اقتصادی گردد، می‌توان انتظار داشت که رفع تحریم‌ها نیز اثر مثبتی داشته باشد.

متفکرآزاد خاطرنشان کرد: مردم انتظار به حقی دارند که بعد از سال‌ها سختی و رنجی که به دلیل تحریم‌ها تحمل کرده‌اند بارقه‌های امیدی برای بهبود شرایط زیستی و معیشتی خود ببینند و برای این امید باید برنامه‌ریزی کرد.

*تولید باید قدرت رقابت داشته باشد

وی خاطرنشان کرد: تولید ایران باید در شرایط پس از تحریم به گونه‌ای مدیریت شود که قدرت رقابت داشته باشد، چرا که با توجه به نیازهای بخش تولید و شرایط قیمت و کیفیت و رقابت، نوعی هجمه به بازار وارد می‌شود که اگر کنترل نشود، تولید آسیب خواهد دید.

به گفته متفکر آزاد، تولید کشور در هر صورت، قیمت تمام شده بالایی دارد و کیفیت نیز با شرایط روز دنیا سازگاری ندارد، چراکه ایران در تحریم بوده و دسترسی به تکنولوژی‌های غرب نداشته است، بنابراین اگر بازار، آزاد و رقابتی شود، شرایط سخت خواهد شد و ممکن است که صنعت و اقتصاد کشور ضربه ببیند. البته آمادگی این فضا و سیاستگذاری‌ها و به ویژه تعامل با اقتصاد جهانی، نظامات کنترلی و مدیریت ویژه‌ای لازم دارد که از نقاط مثبت این فضا به بهترین شکل استفاده شده و نقاط منفی آن، مدیریت شود.


 

 
*ایران دیگر در انتخاب شریک تجاری محدود نیست

استاد دانشگاه تبریز افزود: به طور قطع، ایران دیگر برای شراکت اقتصادی با کشورها، ناچار به انتخاب از میان گزینه‌های محدود نیست، بلکه باید با استراتژی، قراردادهایی را پیش روی سرمایه‌گذاران قرار دهد که از دل آنها، بازی برد- بردی رقم خورد که هم به نفع ایران و هم به نفع طرف خارجی باشد، در این صورت، این همکاری پایدار خواهد بود.

متفکر آزاد با تاکید بر ضرورت تقویت بخش اشتغال خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد حال که زمینه برای تولید و تجارت رقابتی پیش روی ایران قرار دارد، باید بر روی محصولاتی برای تولید تمرکز بیشتری کنیم که بر صادرات تکیه دارند و توانسته‌اند پا را از بازارهای داخلی فراتر نهند. همه اینها نیازمند بکارگیری نیروهای انسانی با تکیه بر تدبیر است.

وی بر جهت یابی صحیح اقتصادی در شرایط بعد از اجرای برجام تاکید کرد و گفت: اینکه در بهره‌برداری از امکانات فراهم شده چه سیستی اقتصادی باید به کار گیرد، تعیین کننده آن خواهد بود که به چه ترتیب بتوانیم از شرایط بوجود آمده در جهت حل مشکلات استفاده کنیم.
متفکر آزاد همچنین با تاکید بر اجتناب از تضعیف پتانسیل‌های تولیدی شکل گرفته در داخل در دوران تحریم و عدم جایگزینی با واردات غیرمنطقی، بیان کرد: نباید دستاوردهای اقتصادی که کسب کرده‌ایم را به آسانی از دست بدهیم، اجتناب از افتادن در ورطه اقتصادِ وارداتی با اتکاء به درآمدهای نفتی و جلوگیری از تکرار اشتباهات گذشته یک اصل کلی است.


متفکرآزاد، رییس دانشکده اقتصاد دانشگاه تبریز
 
رییس دانشکده اقتصاد دانشگاه تبریز خاطرنشان کرد: شرایط اقتصادی کشور در دوران پساتحریم به طور حتم می‌تواند رو به بهبود باشد، اما بهبود وضعیت، تدریجی و آرام خواهد بود و انتظار تحول بزرگ و آنی نمی‌رود. تحول در سایه همدلی عمومی و اتکا به منابع فکری و انسانی ما است. تحولات آینده نیازمند وفاق در سطح نظام تصمیم‌گیری، اجماع در سطح نخبگان و مدیریت مطالبات در سطح مردم است.

وی با تاکید بر حرکت در چارچوب سیاست‌های کلّی اقتصاد مقاومتی و بهره‌گیری از مزیت‌ها و ظرفیت‌های داخلی کشور با توجه به امکان جذب سرمایه و منابع خارجی با محوریت اصلاحات ساختاری در درون، گفت: اقتصاد کشور هر چه بیشتر مردمی گردد، گره های اقتصادی باز می‌شود، دولت باید با خوشبینی به ظرفیت‌های داخلی اعتماد بکند.
 
*موفقیت اقتصاد پسا برجام بسته به پیروزی حامیان روحانی در مجلس!

اسفندیار سپهری، روزنامه نگار اقتصادی نگاهی سیاسی به اقتصاد پسا برجام دارد و نوشته است: اینک که دولت در سومین سال کاری خود قرار گرفته و یک و نیم سال بیشتر تا پایان دوره یازدهم ریاست جمهوری باقی نمانده است مهمترین مأموریت دولت و تیم اقتصادی ، برنامه ریزی اصولی در جهت استفاده از فرصتهای اقتصادی بعد از برداشتن تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد ، امریکا و سایر قدرتهای بزرگ جهانی می باشد که میتواند منافع و مزایای فراوانی را برای کشور به ارمغان بیاورد. پیش بینی ها حاکی از این است که اگر دولت روحانی بتواند از فرصت بدست آمده بیشترین استفاده ها و بهره برداریها را بنماید شانس بیشتری برای پیروزی در انتخابات دوره دوازدهم ریاست جمهوری و ادامه اجرای برنامه های اقتصاد پساتحریمی خواهد داشت .


اسفندیار سپهری،روزنامه نگار

البته نبایستی فراموش کرد که شرط موفقیت تیم روحانی برای پیشبرد اهداف و برنامه های اقتصادی دولت و گشودن قفلهای افتصادی در دوره دوم ریاست جمهوری ، پیروزی قاطع نمایندگان حامی دولت تدبیر و امید در جبهه اصلاحات و جناح راست میانه و اعتدال گرایان در دوره دهم انتخابات مجلس شورای اسلامی می باشد تا بتواند در فضایی به دور از هیاهو و جنجالهای سیاسی که در مجلس دهم بارها و بارها شاهدش بودیم بتواند به اهداف و مقاصد خویش در همه زمینه ها اعم از اقتصادی ، فرهنگی ، اجتماعی ، سیاسی و بین المللی نائل شود.