ایران خبر- کودکان کار کودکانی هستند که به صورت دائم در خدمت عده ای از افراد هستند و برای آنها کار انجام می دهند. این کودکان از طریق افراد سودجو استثمار می شوند و زمانی پیدا نمی کنند تا به مدرسه بروند و یا فرصتی داشته باشند که کودکی کنند و از زندگی خود لذت ببرند. جسم و روح این کودکان همواره مورد تهدید قرار می گیرد.
کارهایی که به کودکان کار واگذار می کنند معمولا شامل کار در کارخانه، مغازه، در خدمت برخی کشاورزان بودن، دستفروشی، روسپیگری و کارهی نامتعارف در جامعه است.
موضوع کودکان بسیار پیچیده دشوار است و رسیدگی به امورات آنها نیازمند زمان طولانی می باشد. عواملی بسیاری دخیل هستند تا کودکی به کودک کار تبدیل شود از جمله این موارد می توان به ساختار خانواده اشاره کرد. وقتی نظام و ساختار یک خانواده سست و بی اساس باشد و والدین هیچ گونه نظارتی در تربیت و آموزش فرزند خود نداشته باشند و همچنین نتوانند نیازهای مالی او را تامین کنند مجبور می شوند کودک خود را به افرادی بسپارند تا در قابل آن پولی دریافت کنند و کودکشان می شود کودک کار!
فقر یکی از اصلی ترین عوامل تاثیر گذار در پیدایش و رواج کودکان کار است. برخی از خانواده هایی که تعداد زیادی فرزند دارند و پدر و مادر بیکار و معتادی به اصطلاح سرپرست کودکان است که به دلیل عدم توانایی لازم برای تامین مخارج زندگی کودک خود را روانه کوچه و خیابان می کنند تا آنها تامین کننده مخارج زندگی باشند. زمانی هم که یک کودک در سن پایین و بدون هیچ گونه امینت و حمایتی وارد جامعه می شود ناخودآگاه به سمتی کشیده می شود که جایگاه یک کودک نیست و کم کم هر گونه راه خطایی را یاد می گیرد.
از دیگر عوامل تاثیر گذار در به وجود آمدن کودکان کار تغییرات ناگهانی در مسایل اقتصادی است. تغییراتی مثل جنگ و مهاجرت. در این مواقع کودکان برای تامین هزینه زندگی و گاهی تامین هزینه های تحصیلی به کودک کار تبدیل می شوند.
متاسفانه کار کردن این کودکان با جنبه های منفی اقتصادی و اجتماعی روبرو می شود، چرا که زمانی را کودک باید صرف یاددگیری انواع آموزش ها و دانش کند باید با پرسه زدن در خیابان ها سپری کند و از این طریق بهره وری در کودک به شدت کاهش پیدا می کند. در کنار این عوامل آسیب های اجتماعی زیادی نیز کودکان کار را تهدید می کند. از جمله: اعتیاد، بزهکاری، سوء استفاده های جنسی، فروش مواد مخدر، تبعیض و فقر که همه این عوامل سلامت اجتماعی این کودکان را به خطر می اندازد و مانع پیشرفت آنها در اجتماع می شود.
کودکان کار از نظر تغذیه و بهداشت هم در شرایط بسیار نامطلوبی به سر می برند. چرا که ساعات زیادی در طی شبانه روز در خیابان ها به خدمت گرفته شده اند و فرصتی برایشان باقی نمی ماند تا بتوانند زندگی سالمی همانند دیگر کودکان همسال خود داشته باشند.
متاسفانه در جامعه کنونی ایران هر روز شاهد افزایش این کودکان هستیم. در این زمنه دیگر نیازی نیست با کمی دقت در محیط اطرافمان به دنبال این کودکان باشیم بلکه به وضوح هر روز با تعداد زیادی از کودکان کار روبرو می شویم. در مترو، اتوبوس، پیاده راه ها. هر جایی که سر برگردانیم با یک کودک کار مواجه می شویم و دیدن این همه کودک واقعا جای بسی تاسف و ناراحتی دارد که چرا یک کودک 5 ساله با چهره ای غمگین، کثیف و لباس های پاره و نامناسب باید در خیابان ها پرسه بزند تا شاید بتواند اجناس خود را به فروش برساند و خریداران این کودکان فقط افراد دل رحمی هستند که فقط در همان لحظه حس دلسوزی و ترجم دارند سپس به سرعت آن کودم را به فراموشی می سپارند.
حال باید دید چه کسی می تواند باند مافیای کودکان کار را شناسایی کند تا این کودکان هم بتوانند مانند همسالان خود از کودکی و زندگی خود لذت ببرند و بتوانند از آن زندگی که به اجبار برایشان در نظر گرفته شده رهایی پیدا کنند.
در ادامه به سخنان رئیس سازمان رفاه شهرداری تهران توجه کنید:
رئیس سازمان رفاه شهرداری تهران از شناسایی و برخورد با باندهای مافیای کودکان کار در ۱۰ چهار راه اصلی تهران خبر داد و گفت: شهرداری برای برخورد با این باندها، نیابت قضایی گرفته است.
فرزاد هوشیار پارسیان در نشست «کار کودک، معضلات اجتماعی و اقتصادی» با بیان اینکه ۹۵ درصد کودکان کار در تهران دارای خانواده هستند، افزود: وضعیت ۵ درصد کودکان کار که هیچ خانواده ای ندارند بسیار وخیم است.
وی ادامه داد: تاکنون ۳ هزار کودک کار از سوی مراکز حمایتی شهرداری پذیرفته شده اند که ۶۰ درصد آنها اتباع خارجی به ویژه کشورهای افغانستان و پاکستان هستند. این کودکان با مراجعه به مراکز حمایتی شهرداری از خدماتی همچون غذای گرم، پوشاک و خدمات سلامتی بهره مند می شوند.
رئیس سازمان رفاه شهرداری تهران از شناسایی و برخورد با باندهای مافیای کودکان کار در ۱۰ چهارراه اصلی تهران خبر داد و گفت: در بررسی های شهرداری در ۱۰ چهارراه اصلی تهران مشخص شد که باندهای مافیای کودکان کار نفوذ زیادی در این میان دارند به نوعی با ایجاد سرقفلی در چهارراه ها، دسترنج کودکان کار را تصاحب می کنند.
وی با تاکید بر برخورد با این باندهای کودکان کار افزود: شهرداری برای برخورد با این باندها، نیابت قضایی گرفته است
هوشیار پارسیان با اشاره به حضور ۱۵ هزار کارتن خواب در تهران که ۱۰ درصد آنان را زنان تشکیل می دهند اضافه کرد: مقابله با آسیب های اجتماعی باید از کنترل حاکمیت خارج شود و به مردم و سازمان های مردم نهاد سپرده شود.