ایران خبر- حضور زنان در اجتماع و فعالیت های مختلف آنان همواره مورد بحث و گفتگو بوده و هست. در زمان های قدیم زن را فقط به عنوان مادر و همسر خانواده می شناختند و حضور وی در اجتماع خیلی کمرنگ بود و درواقع زن در اجتماع خصوصا اجتماعات مردانه حضور نداشت.
در گذشته های دور مردسالاری کامل حاکم بود و تمامی امورات زندگی توسط مرد مرتفع می شد و زن فقط نقش کدبانوی خانه را ایفاء می کرد و صرفا باید به وظایف همسرداری و فرزند داری می پرداخت.
به مرور زمان و با تغییرات گسترده ای که در جامعه پدیدار گشت زن ها کم کم به اجتماع ورود پیدا کردند. در گذشته خانم هایی که وارد بازار کار می شدند اغلب برای معلمی تحصیل می کردند. اما آن دوران هم کم کم جای خود را به شغل های جدیدتر و بیشتری داد. با گذشت زمان خانم ها حضور خود را در اجتماع بسیار پررنگ کردند.
در حال حاضر شاهد تغییر و تحولات اساسی و کلی در زمینه های شغلی خانم ها هستیم که دیگر به معلم بودن، پرستار شدن و منشی شرکت بودن بسنده نمی کنند. البته منظور نظر ما این نیست که شغل های عنوان شده مطلوب و یا قابل قبول نیستند بلکه منظور این است که خانم ها در یک جا ثابت نماندند و توانستند استعدادهای خود را در زمینه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی به خوبی نشان دهند.
اما اکنون زن های اجتماع ما با جسارت تمام قدم در محیط های اجتماعی گذاشته اند و به فعالیت های مختلف مشغول شده اند و با این کار خود به برخی که تصور می کردند زن فقط باید کدبانوی خانه باشد ثابت کردند که زن می تواند با فعالیت داشتن در اجتماع خود را ثابت کند و از توان و استعداهای خود استفاده کند. اکنون زنان بسیار موفقی داریم که پزشک، پرستار، مهندس، خبرنگار، ورزشکار، عکاس، نماینده مجلس، مشاور، مدیر، راننده وسایل نقلیه سنگین شده ند و به خوبی فعالیت های خود را نشان داده اند.
در حال حاضر شاهد فعالیت های گسترده زنان در تمامی عرصه ها هستیم خصوصا در حوزه سیاست زنان ما به خوبی خود را نشان دادند و ثابت کردند که می توانند همگام و همراه مردان در این عرصه قدم بگذارند.
امروزه زنان وارد اجتماع شدند تا بتوانند تمام قد از هم نوعان خود در برابر زور وستم، تجاوز و تعرض، نابرابری و ... دفاع کنند و نشان دهند که آنها هم می توانند با حضور مستمر خود برای دیگر زنان آرامش و امینت را به ارمغان بیاورند.
مشکل بزرگ برخی زنان جامعه ما این بوده است که نمی توانستند درک و تعریف درستی از جایگاه اصیل و واقعی زن ایرانی ارائه دهند. عواملی همچون ظلم و ستم های ناشی از فرهنگ مردسالاری و شکل گیری برخی از کلیشه های جنسیتی موجب شده تا نقش های مقدس و کلیدی زنان به عنوان نقش های جنسیتی در جامعه لقب گیرند و با آسیب های مختلفی روبرو شوند؛ آسیب هایی که موجب شده تا افتخار زنان در کسب مهارتی شغلی باشد تا تربیت فرزند.
حقیقت این است که زن در دین اسلام موجودی ضعیف و زیردست تعریف نشده است؛ در حالیکه کلیشه های سنتی ما، اصرار داشتند تا زن را اینگونه تعریف کنند. همین امر موجب شد تا بسیاری از کلیشه های جنسیتی برگرفته از تفکرات سنتی و تاریخی با آموزه های دینی آمیخته شده و تصویر نامطلوبی را از زن ایرانی ارائه دهند. متأسفانه رسانه ها نیز با نمایش چنین تصویری از زن ایرانی به بازتولید آن پرداختند. اما به تدریج این تصویر تغییر کرد و به جای نزدیک شدن به آموزه های اسلامی، در مواجهه با مبانی مربوط به جنبش های طرفدار حقوق زنان، رنگ و بوی غربی به خود گرفت. تمامی این عوامل موجب ارائه تصویری تلفیقی از زن در جامعه ما شده است؛ تصویری ناقص که شایسته زن ایرانی نیست.
حضور زنان به کاهش فساد و سوءاستفاده از قدرت کمک میکند
الهه کولایی می گوید: با گنجاندن زنان در مدیریت سیاسی، میتوان به کاهش آفت و صدمه کمک کرد و از این جهت ورود زنان به عنوان پدیده مثبتی مورد توجه قرار گرفته و حضور زنان به کاهش فساد و سوءاستفاده از قدرت؛ بهویژه در زدوبندها و خروج از مجاری قانونی و آنچه به عنوان فساد در حوزه سیاست و اقتصاد مطرح است، کمک میکند.
این فعال سیاسی تشریح کرد: اگر موضوع زنان در برنامهها و تغییر ایجاد جایگاههای اقتصادی و سیاسی مورد توحه قرار نگیرد، برنامههای موجود به جوامع کمک نخواهند کرد تا از ظرفیت توسعهای خود بهره بگیرند. این نگاه بعد از حادثه 11 سپتامبر تمرکز بیشتری به خود گرفت، مثلاً در افغانستان مدل سهمیهبندی صورت میگیرد؛ اما باعث کاهش آلام و دردهای زنان این کشور نمیشود.
ما زنان را موفقتر از مردان میدانیم
پورمحمدی وزیر دادگستری در خصوص حضور زنان در عرصه سیاست و قدرت میگوید: از حضور زنان در عرصه های مختلف استقبال میکنیم اما کپی برداری و تقلیدی کار کردن جالب نیست. فکر می کنیم جایگاه والایی در فرهنگ اسلامی و ایرانی دارند و این جایگاه بسیار ارزشمند است.او معتقد است نقش های مردانه را بازی کردن الزاما به ارتقای جایگاه زنان نمی انجامد. زنانی که در عرصه های سیاسی توانایی فعالیت دارند حتما مورد استقبال قرار میگیرند. در عرصه مدیریت نیز خانم ها آمدند و بسیار موفق عمل کردند.
او میگوید: دلیلی نمی بینیم که تشویق کنیم تا زنان نقش های دیگر خود را تحت تاثیر نقش آفرینی های حوزه قدرت و سیاست فدا کنند. زیرا حوزه های دیگر اهمیت کمتری نسبت به حوزه قدرت و سیاست ندارند. نباید هیچ زمان اشتباهی صورت نگیرد و به زنان ما القا نشود که اگر سهم آنچنانی در حوزه قدرت و سیاست ندارید، حق و حقوقتان ضایع شده است. این القاعات فرهنگ غربی است که با این افکار به خودشان نیز ظلم کردند.
پور محمدی توضیح می دهد: در حال حاضر جامعه غربی و غرب گرا در دنیا سودی از این طرز تفکر نبرده و به استحکام نظام خانوادگی، اجتماعی و آرامش جوامع کمکی نکرده است. مهم این است که انسان از زندگی خود لذت ببرد و به آرامش و کمال انسانی و رفاه برسد. هر چیزی که سبب کمال، رفاه و تعالی معنوی جامعه شود از نگاه اسلام مطلوب است. اگر زنان در آن محدوده هایی که بتوانند کمک به این رسالت کنند حتما مورد استقبال قرار میگیرند.
او اذعان دارد: زن در اوج زندگی حضور دارد. سیاست و قدرت باید در خدمت زندگی قرار گیرند. زمانی که زن در اوج قرار دارد چرا باید به عنوان ابزار نقش آفرینی کند؟
امروز هم زنان با حضور پررنگ خود در عرصه انتخابات توانایی خودرا به همگان نشان دادند.
حضور 17 زن در مجلس آینده امیدها را برای بهبود وضعیت زنان در جامعه افزایش داده است و آمار و ارقام نشان می دهد بیشتر زنانی كه به مجلس دهم راه یافته اند، گرایش اصلاح طلبی یا مستقل دارند.
البته مینو خالقی منتخب مردم اصفهان نیز كه در دور اول انتخابات مجلس آرای لازم را كسب كرده بود به دلیل ابطال آرای وی از این گردونه خارج شد.
بالاترین حضور نمایندگان زن در مجالس ادوار گذشته به مجلس پنجم بازمی گردد كه 14 نماینده زن شركت داشتند.
تعداد نمایندگان زن در مجالس بعدی نیز به ترتیب با كاهش همراه بود به طوری كه در مجلس نهم شاهد حضور 10 نماینده زن بودیم.
در مجموع می توان گفت تعداد كل نمایندگان زن در 9 دوره گذشته در مجلس شورای اسلامی 78 نفر بوده است.
اعتماد مردم در این دوره به زنان نشان می دهند كه آنان خواهان حضور و مشاركت بیشتر بانوان در جامعه و بویژه در عرصه سیاسی هستند و این موضوع را می توان از رای بالای آنان به منتخب زن مجلس دهم دریافت.
البته برخی از فعالان زن معتقدند كه همواره حضور زنان در مجالس راضی كننده نبوده و برخی از بانوان تلاش در محدود كردن حقوق آنان دارند كه از جمله می توان به مجلس نهم اشاره كرد و امیدواریم این موضوع در مجلس دهم تكرار نشود.
**زنان باید در مجلس دهم معلم خوبی برای مردان سیاسی باشند
سهیلا جلودارزاده منتخب مردم تهران در مجلس دهم در این زمینه گفت: ما خوشحالیم كه اكثریت قابل توجهی از بانوان توانستند رای اعتماد مردم را كسب كنند و یكی از آرزوهای ما این است كه در هر كمیسیون مجلس یك خانم حضور داشته باشد.
وی اظهار امیدواری كرد كه زنان در این دوره بتوانند معلم خوبی برای مردان سیاسی باشند.
وی گفت: ما باید در مجلس حق و حقیقت را برپا كنیم زیرا فقط حقیقت است كه می ماند و باید از باطل دوری كنیم زیرا باطل هیچ گاه قدرت ندارد.
کلام آخر؛
ما می خواهم بگوییم که خانم ها برای دنیا پیامی دارند . این پیام را دقیق و مسجل کمی کنند و به دنیا تحویل می دهند. پیام هم فقط پیام زبانی و شفاهی و کتبی نیست؛ بلکه بیشتر پیام عملی است . زن های ایران، بخصوص کسانی که در رشته های گوناگون دانش و در چارچوب اسلام و احکام اسلامی و مهمتر از همه مسأله ی حجاب توانسته اند حرکت بکنند، بایستی به زنان و دختران و دانشجویان زن دنیا عملا تفهیم کنند که علم به معنای بی بندوباری نیست و لازمه ی تحصیل علم، بی قیدی نسبت به موازین اخلاقی در مورد معاشرت زن و مرد نیست؛ بلکه می توان با رعایت کامل این موازین، علم را هم تحصیل کرد و به جاهای بالایی رسید و وجود شما می تواند به عنوان یک نمونه از پیام جهانی اسلام نشان داده بشود .