کد مطلب: 35822
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۲۶
یکی از اثرات منفی شبکه های اجتماعی، کمرنگ شدن روابط خانوادگی است و علت اصلی آن استفاده مکرر و زیاد می داند. متاسفانه اعضای خانواده ساعت ها و در سکوت با موبایل، لپ تاپ یا تبلت سرگرم هستند که حتی مجالی پیدا نمی کنند که برای یکدیگر وقتی بگذارند اما اگر آن فرصت را هر چقدر کوتاه برای معاشرت با والدین و فرزندان بگذارند اثرات بهتری خواهد داشت.
 
دکتر ببران استاد علوم ارتباطات دانشکده خبر در گفت و گو با ایران خبر و در پاسخ به این پرسش که اثرات مثبت و منفی شبکه های اجتماعی در زندگی های خانوادگی چیست، گفت: یکی از ویژگی های مثبتی که وسایل ارتباطی دارند این است که از سرعت بسیار بالایی برخوردار هستند و با در اختیار داشتن این سرعت می توانند اطلاعات و موضوعات مختلفی را با میزان شفافیت بالا در اختیار کاربران خود قرار دهند.

استاد دانشکده خبر افزود: ارتباطات اجتماعی حکم رسانه قوی را برای افراد بازی می کند و با توجه به ماهیت جدید و ویژگی خاص آن که همان سرعت است باید اثرات مثبت و منفی آن را مورد بررسی قرار دهیم.

دکترصدیقه ببران استاد ارتباطات بیان داشت: یکی از ویژگی های مثبتی که وسایل ارتباطی دارند این است که از سرعت بسیار بالایی برخوردار هستند و با در اختیار داشتن این سرعت می توانند اطلاعات و موضوعات مختلفی را با میزان شفافیت بالا در اختیار کاربران خود قرار دهند. وقتی میزان شفافیت اطلاع رسانی زیاد باشد با موج افراد مطالبه گر مواجه می شویم که طلب اطلاعات دارند و می خواهند در جریان سازی اطلاعات مفید قرار گیرند.

وی با اشاره به این که تکنولوژی هم شامل نکات منفی هم است افزود: همه مردم در تشخیص اطلاعات نمی توانند سره را از ناسره تشخیص دهند، صرفا به این گفته اکتفا می کنند که چون "خبری در سایت، شبکه اجتماعی یا هر ر سانه دیگری دیده یا شنیده شده پس آن صحت دارد". افراد قدرت تشخیص واقیعت از غیرواقعیت را ندارند.
ببران در ادامه گفت: یکی دیگر از اثرات منفی، کمرنگ شدن روابط خانوادگی است و علت اصلی آن استفاده مکرر و زیاد می داند. متاسفانه اعضای خانواده ساعت ها و در سکوت با موبایل، لپ تاپ یا تبلت سرگرم هستند که حتی مجالی پیدا نمی کنند که برای یکدیگر وقتی بگذارند اما اگر آن فرصت را هر چقدر کوتاه برای معاشرت با والدین و فرزندان بگذارند اثرات بهتری خواهد داشت.

آموزش سواد رسانه در جامعه کمرنگ است
بحث مهمی که دکتر ببران به آن اشاره کرد سواد رسانه است، وی افزود: همه افراد باید میزان استفاده از هر وسیله ارتباطی که ویژگی اطلاع رسانی داشته باشد را بدانند. چون در حوزه سواد رسانه با بمباران اطلاعات مواجه هستند. بمباران اطلاعاتی که اپلیکشن ها این را تسریع کرده است. افراد باید قدرت تشخیص داشته باشند که به چه نحوی و چگونه از آن استفاده کنند، بتوانند برای ارتباط خود حد و حدودی را تعیین کنند، بدانند تا چه اندازه می توانند به گروههای شبکه ای اجتماعی دسترسی داشته باشند. آیا می توانند بی پروا با افراد مختلف و ناشناس ایجاد ارتباط کنند؟

رسانه باید مدیریت شود
ببران با اشاره به این موضوع که مدیریت رسانه از اهمیت بالایی برخوردار است گفت: مدیریت در رسانه به عهده خود افراد است. یعنی باید به گونه ای باشد که افراد به دنبال پیام باشد نه پیام به دنبال افراد. در این زمینه مدام باید به این نکته یادآوری شود که "همه پیام ها واقعی نیستند".

ترویج اخلاق در رسانه
استاد دانشکده خبر در ادامه افزود: کاربران با توجه با افزایش شبکه های اجتماعی باید بدانند چه سوژه ای را و تا کجا پخش می کنند. نباید اطلاعات شخصی شان را به طور کامل در اختیار همگان قرار دهند حریم خصوصی رعایت شود. بحث ترویج اخلاق رسانه بعد از سواد رسانه باید فرهنگ سازی شود. ابتدا در خانواده توسط والدین سپس مدرسه، فرهنگسراها، نهادها و دولت باید این فرهنگ رواج داد شود.

تاثیر فیلترینگ هوشمند در حوزه اخلاق 
ببران گفت: با فیلترینگ و محدود سازی مخالفم چون تاثیرگذار نیست، اما فیلترینگ در حوزه اخلاق بسیار عالی است. اگر اخلاق خانواده در این حوزه قرار بگیرد بسیار سودمند خواهد بود.
وی در ادامه خاطر نشان ساخت فعالیت رسانه ها در هر زمینه ای مهم و کارساز است. با آموزش سیستماتیک، برنامه ریزی و مدیریت درست  نگرانی از حوزه های رسانه ای، شبکه ای اجتماعی، رسانه های دیداری و شنیداری رفع می شود.باید آموزش همگانی داده شود تا مردم بتوانند به مدیریت پیام رسان، قدرت تحلیل و تفکر انتقادی، مشارکت های اجتماعی و سیاسی هدفمند برسند.

اهمیت به فرهنگ سازی حوزه زنان
ببران با اشاره به این موضوع که اکثر زنان نفوذ فوق العاده ای دارند افزود: آموزش در جامعه از بانوان باید شروع شود به علت اثرگذاری که دارند. آموزش مفصل و معین فرهنگ سازی در حوزه زنان باید افزایش پیدا کند. در این زمینه از مادران شروع شود چون نماینده تاثیرگذار اعضای خانواده است. باید این فرهنگ میان زنان جامعه ما رشد کند.

رسانه ملی از کمک های آموزشی دریغ نکند
استاد ارتباطات تصریح کرد: توقع ما از رسانه ملی فرهنگ سازی و آموزش کامل و جامع است. به عنوان مثال، در کنار برنامه های آموزش آشپزی، خیاطی، گلدوزی که برای خانواده تهیه می کند آموزش های سواد رسانه در خانواده جایگزین مناسبی می توان باشد. یعنی مادر بداند اگر فرزندش را به فیلم دیدن تشویق می کند وی نیز همراهش باشد، یا اینکه بداند فرزندش در چه گروه هایی از شبکه های اجتماعی عضو است و مادر هم در آن گروه حضور داشته باشد اینها می شود آموزش سواد رسانه.

ببران در پایان گفتگو یادآور شد: دسترسی به اطلاعات جزو مباحث اساسی حقوق بشر است. مردم از هر آنچه جدید باشد استقبال می کنند. اکنون هم با پیشرفت تکنولوژی و ورود وسایل ارتباطی نوین نمی توانیم هیچ محدودیتی را برای مردم ایجاد کنیم. باید با آموزش و راهکارهای درست که به آن اشاره شد مردم را در مسیر دسترسی و استفاده درست از اطلاعات قرار دهیم.

گفتگو از مه جبین محمدی- ایران خبر