کد مطلب: 120424
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۸ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۰۳
پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران) به‌عنوان بازوی مشاوره وزارتخانه است که باید با ایفای نقشی مؤثر در راستای گسترش و بهبود پژوهش و تولید دانش، زمینه تحقق اهداف مربوط به فناوری اطلاعات و ارتباطات در سند چشم‌انداز 20 ساله و برنامه‌های توسعه پنج ساله را فراهم آورد.
 
به گزارش ایران خبر، محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به‌تازگی از تغییرات در نقش پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران) خبر داد و اعلام کرد که در فرآیند تحولات وزارت ارتباطات، نقش مرکز تحقیقات مخابرات باید از تحقیقات به مدیریت تحقیق تغییر پیدا کند تا ما بتوانیم از تمامی ظرفیت‌های علمی و تخصصی فاوا در کشور استفاده کنیم. در خصوص این اظهارنظر وزیر ارتباطات مبنی بر تغییر نقش مرکز تحقیقات مخابرات از تحقیقات به مدیریت تحقیق موارد زیر قابل ذکر است.
پژوهشگاه به‌عنوان بازوی مشاوره وزارتخانه است که باید با ایفای نقشی مؤثر در راستای گسترش و بهبود پژوهش و تولید دانش، زمینه تحقق اهداف مربوط به فناوری اطلاعات و ارتباطات در سند چشم‌انداز 20 ساله و برنامه‌های توسعه پنج ساله را فراهم آورد. با توجه به این چشم‌انداز، رسالت‌هایی همچون جهت دهی، توسعه و بهبود تحقیقات در حوزه ICT برای کمک به صنعت در رسیدن به اهداف چشم‌انداز 20 ساله کشور، ترسیم گستره‌های تحقیقاتی جدید در حوزه ICT مطابق مرزهای دانش و ارتقای توانمندی‌های پژوهشگاه از طریق مدیریت تحقیق، برونسپاری و درونسپاری فعالیت‌های پژوهشی، حمایت از مشارکت با دانشگاه‌ها، مراکز علمی کشور و پارک‌های فناوری، همکاری و حمایت از تحقیقات صنایع مرتبط و بخش غیردولتی، همکاری با مراکز علمی و تحقیقاتی در سطح بین‌المللی، جذب و انتقال فناوری و بومی کردن آن، ایفای نقش مشاور مادر برای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و شرکت‌های تابعه و تهیه استانداردهای ملی و تأیید نمونه تجهیزات و خدمات در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات را می‌توان در نظر گرفت.
طبق موارد ذکر شده، می‌توان گفت که ذات فعالیت‌های مرکز، بستر‌سازی و مدیریت تحقیقات در زمینه فاوا است و این اظهارنظر وزیر را نیز می‌توان اینگونه برداشت کرد که باتوجه به بازخورد فعالیت‌های مرکز، اشاره وزیر بر پررنگ شدن نقش مدیریت تحقیقات است.
 نکته قابل و حائزاهمیت این است که مرکز تحقیقات باید یک مرکز مانیتورینگ فعالیت‌های فاوا باشد، از یک طرف تحولات فناوری روز دنیا را رصد کند و از طرفی نیازهای کشور را تشخیص و براساس آن نیازها، تحقیقات را برونسپاری کند. آنچه در این فرایند مهم بوده این است که اولاً مرکز تبدیل به یک مرکز تحقیقاتی با نیروهای کارآمد و فعال شود که همواره چندین قدم از شرکت‌ها و فعالان حوزه فاوا جلوتر باشند.دوم اینکه لازم است پروژه‌های تحقیقاتی را به شرکت‌های کارآمد و با نیروهای متخصص به‌عنوان بازوهای فعال در حوزه‌های مختلف تحت حمایت واگذار کند. مشکل برونسپاری در این گونه فعالیت‌ها، واگذاری پروژه‌ها براساس روابط خاص است. اگرمجموعه وزارت ارتباطات و مرکز تحقیقات رویه‌ای مناسب برای تمامی فعالان و شرکت‌های خصوصی متقاضی فعالیت در زمینه‌هایی که مرکز مخابرات اعلام کرده، تهیه و ابلاغ کند، می‌تواند اولین قدم در توسعه تحقیقات کاربردی باشد. گرچه فعالیت مرکز تحقیقات مخابرات تاکنون ارزشمند بوده است، ولی برای کشوری مانند ایران انتظار می‌رود تحقیقات کاربردی بیشتری را تولید کرده و نیازهای روزافزون کشور در حوزه فاوا را برطرف کند.
در آخر اینکه مرکز تحقیقات مخابرات باید بتواند هم ظرفیت‌های حوزه فاوا را در کشور شناسایی و هم زمینه مشارکت و استفاده از این ظرفیت را در توسعه حوزه فاوا فراهم کند. به‌عنوان یک پیشنهاد برای ایجاد مرکز تحقیقات یا مباحث مربوط به مدیریت تحقیقات در حوزه فاوا بهتر است به تجربه کشورهای پیشرو نیز نگاهی بیندازد چراکه یقیناً می‌تواند کمک بسزایی در طراحی این روندها در کشور کند.
منبع : ایران آنلاین