وی با بیان اینکه برخلاف وجود روابط سیاسی نزدیک در حوزه تجارت نتوانستیم آنطور که باید عمل کنیم، تصریحکرد: روابط فرهنگی نزدیکی بین مردم ایران و پاکستان وجود دارد، اما نسل تازهای از پاکستان دیگر زبان فارسی نمیدانند و این سنت آموزش زبان مشترک در پاکستان متوقف شده و باید احیا شود.
وی به مذاکرات در دو روز گذشته در قالب نشست کمیسیون مشترک و توافقهایی که در این مدت انجام شده اشاره و تاکید کرد: مدتی است که مقامهای دو کشور درباره موافقتنامه تجارت آزاد رایزنی میکنند. ایران فهرست کالاهای خود را ارسال کرده و ما هم در حال تهیه این فهرست هستیم و امیدوارم هر چه سریعتر روند مذاکرات به اتمام رسیده و وارد مرحله اجرا شویم.
این مقام پاکستانی با نگاه به اوضاع در حال تغییر جهان، کوتاه کردن روند مذاکرات و ورود به مرحله اجرا را مورد توجه قرار داد و گفت: طبق توافقاتی که انجام شده پرواز مستقیم بین چندین شهر دو کشور در حال پیگیری است و بهزودی برقرار میشود، همچنین درباره روابط ریلی نیز قرار است کمیته ویژهای شکل بگیرد و کار را دنبال کند.
وی درباره کریدور اقتصادی چین و تکمیل آزادراههای لازم از سوی طرف پاکستانی نیز بیانداشت: باید گذرگاهها را باز کنیم و اجازه دهیم روند توافقات پیش برود، درباره بنادر چابهار و گوادر هم با وجود اینکه خواهرخوانده شناخته شدهاند هنوز کار جدی انجام نشده است.
ظرفیتهای بینظیرتقویت روابط همکاریهای مشترک ایران و پاکستان
در این نشست «غلامحسین شافعی» رییس اتاق ایران با بیان این نکته که از بین ۱۵ کشور همسایه، پاکستان برای مردم ایران جایگاه متفاوتی دارد، اظهار داشت: قرابت و نزدیکی خاصی بین دو ملت ایران و پاکستان وجود دارد و دو کشور از نظر سیاسی روابط گستردهای برقرار کردهاند، هرچند سطح مناسبات اقتصادی و تجاری دو کشور همتراز با روابط سیاسی نیست.
وی تاکید کرد: ظرفیتهای بینظیری برای توسعه و تقویت روابط و همکاریهای مشترک وجود دارد، اما همچنان نتوانستیم موافقتنامه تجارت آزاد بین دو کشور را محقق کنیم.
شافعی، به نواقص جدی در زیرساختهای گمرکات مرزی دو طرف اشاره کرد و گفت: برای بهبود سطح روابط باید این نواقص را برطرف کنیم، این مشکلات در حوزه حملونقل بین ایران و پاکستان چه از نظر ریلی و چه جادهای وجود دارد و مدتی است که روند عبور و مرور کامیون از هر دو طرف مختل شده است که با حل آن بخش قابلتوجهی از مسائل برطرف خواهد شد.
رییس اتاق ایران از تعرفههای گمرکی و لزوم تجدیدنظر درباره آنها سخن گفت و افزود: باید طبق واقعیتهای اقتصادی هر دو کشور درباره تعرفههای گمرکی تصمیم گرفت.
وی افزود: بخشی از کالاهای ایرانی با کالاهای پاکستانی قابلیت تهاتر دارد، هرچند موضوع تعرفهها روی این موضوع اثرگذار است؛ بر این اساس میتوانیم گاز LPG بدهیم و در مقابل برنج وارد کنیم یا سیب بدهیم و در مقابل نارنگی یا انبه وارد کنیم. این موضوعات باید در گفتوگوهای مقامهای دولتی مطرح شود و مورد توافق قرار گیرد.
شافعی ادامهداد: اتاق ایران آمادگی پذیرش هیات از اتاق پاکستان را دارد و برای اعزام یک هیات تجاری به پاکستان برنامهریزی میکند، زیرا معتقد است با همین رفتوآمدها میتوان بخش زیادی از مشکلات را برطرف کرد.
درهفته جاری نهمین نشست کمیته مشترک تجاری ایران و پاکستان با حضور وزرا و مقامات ارشد امور تجاری و بازرگانی برگزار شد که به موجب آن تازهترین تحولات مرتبط با همکاریهای دوجانبه اقتصادی، بازرگانی، تجارت مرزی، گمرک و توسعه بازارچههای مشترک مرزی بررسی شد.
علاوه بر این موضوعاتی چون قراردادهای تجارت ترجیحی و تجارت آزاد میان ایران و پاکستان و همکاری در برپایی نمایشگاه با حضور مقامات بانکی، تجاری، بخش خصوصی و مسوولان اتاقهای بازرگانی دو کشور همسایه مورد مذاکره قرار گرفت.
/ایرنا