کد مطلب: 168357
 
تاریخ انتشار : شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۲۶
ایران آنلاین-در دو ماه گذشته خلق پول نداشتیم/به دنبال افزایش پایه‌های مالیاتی نیستیم : میر کاظمی: : مهمترین مشکلی که همه دولت‌ها در زمینه بودجه با آن روبرو بودند کسری بودجه است؛ مشکلی که همیشه با استقراض از بانک مرکزی و به دنبال آن افزایش نقدینگی و تورم همراه بوده است.
 
به گزارش ایران خبر، شعار دولت در ابتدای راه تدوین بودجه سال آینده؛ بدون کسری و تغییر ساختار بودجه، متداول است، اما این که دولت در تحقق این شعار چقدر می‌تواند موفق باشد، سوالی است که در سال آینده به آن پاسخ داده خواهد شد.

دولت در شرایطی سکان کشور را در دست گرفته که نقدینگی موجود در جامعه به رقمی حدود ۴ هزار هزار میلیارد تومان رسیده است و این میزان نقدینگی با ایجاد تورم بی‌سابقه همراه بود و هیچ گونه رشد اقتصادی در پی نداشته است.

 رئیس سازمان برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه دولت طی دو ماه گذشته هیچ گونه استقراضی از بانک مرکزی نداشته است، گفت: با تدابیر دولت هیچ گونه خلق پول نداشتیم و در ماه گذشته با کاهش ۴ و نیم واحدی تورم نقطه به نقطه روبرو بودیم.

میر کاظمی افزود: تلاش می‌کنیم تا پایان سال پایه پولی را افزایش ندهیم، اما باید این نکته را در نظر داشته باشیم که ادامه روند قبلی در بودجه میسر نبوده و حتماً در بودجه سال آینده باید تغییر رویه داشته باشیم.

میرکاظمی با اشاره به این که مصارف جاری امسال به رقمی حدود ۹۳۷ هزار میلیارد تومان رسیده گفت: با وجود افزایش رقم مصارف ذکر شده هیچ گونه رشدی در شاخص‌های رفاهی دیده نشده و اگر تغییری در بودجه انجام نشود فقط میزان بدهی‌های دولت افزایش یافته و هر روز سطح رفاه مردم کاهش خواهد یافت.

وی با تاکید بر ایجاد انضباط مالی در بودجه افزود: برای ایجاد انضباط مالی باید اعتماد از دست رفته مردم به دولت بازگشته تا این حجم از نقدینگی که در اختیار آن‌ها قرار دارد در مسیر تولید قرار بگیرد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه اضافه کرد: با ایجاد ثبات و پایداری در اقتصاد هم می‌توانیم اعتماد بخش خصوصی را جلب کرده و سرمایه گذاری این بخش را تقویت کنیم.

میرکاظمی گفت: باید شرایطی ایجاد شود که اقتصاد بدون نوسان و قابل پیش بینی باشد.

وی با اشاره به این که بودجه سال آینده باید قابل فهم، اندازه‌گیری و با هدف حمایت از رشد باشد، افزود: دولت در بودجه سال آینده رشد اقتصادی ۸ درصدی را دنبال کرده و امیدواریم بدون افزایش پایه پولی این امر محقق شود.

میرکاظمی در پاسخ به این سوال که دولت چگونه قرار است بودجه را بدون کسری تنظیم کند؟ گفت: ما به دنبال افزایش درآمد‌ها از طریق بالا بردن فروش نفت، افزایش درآمد‌های مالیاتی و همچنین افزایش جذب سرمایه گذاری خارجی هستیم.

وی ادامه داد: افزایش فروش نفت بدون توجه به مذاکرات انجام خواهد شد، زیرا ما معتقدیم فروش نفت ربطی به مذاکرات ندارد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در بودجه سال آینده سهم مالیات قابل توجه خواهد بود البته این امر به معنای افزایش پایه‌های مالیاتی نیست بلکه دولت قصد دارد جلوی فرار‌های مالیاتی را گرفته و کسانی که پرونده مالیاتی ندارند را ملزم به تشکیل پرونده مالیاتی کند.

میرکاظمی یکی دیگر از راه‌های افزایش درآمد‌ها را ایجاد ثبات در اقتصاد برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی دانست و افزود: بی‌ثباتی و غیرقابل پیش بینی بودن در اقتصاد مانع از حضور سرمایه گذاران خارجی است که باید در دولت فعلی حل و فصل شود.

وی مدیریت در هزینه‌ها را نیز یکی دیگر از مهمترین اقدامات دولت در جهت جبران کسری بودجه دانست و گفت: افزایش حقوق کارکنان دولت یکی از هزینه‌های قابل توجه بوده که قرار است در سال آینده به طور متوسط فقط حدود ۱۰ درصد افزایش پیدا کند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص انتشار اوراق برای جبران کسری بودجه افزود: با توجه به این که رقمی حدود ۵۳۰ میلیارد تومان اصل و سود اوراق بدهی دولت قبلی تا پایان سال ۱۴۰۵ است قصد داریم برای اعتماد سازی این پرداخت‌ها را به موقع انجام دهیم و در حال حاضر نمی‌توانیم برای جبران کسری بودجه اوراقی منتشر کنیم.

پرداخت یارانه مستقیم به خانوار‌های هدف
یکی دیگر از مواردی که دولت آن را دنبال می‌کند حذف ارز ترجیحی یا همان ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی است که به برخی از کالا‌های اساسی، چون نهاده‌های دامی، گندم و دارو تعلق می‌گیرد.

میرکاظمی در خصوص تخصیص ارز ترجیحی به گروه‌های ذکر شده گفت: این گونه پرداخت یارانه به برخی اقلام، اثربخش نبوده و دولت قصد دارد این یارانه را به صورت مستقیم در اختیار خانوار‌های هدف قرار دهد.

وی با اشاره به این که سقف یارانه در بودجه رقمی معادل ۸ میلیارد دلار برای چند قلم ذکر شده است، افزود: امسال بدلیل خشکسالی تولید ما با کاهش روبرو بوده و از طرفی با افزایش قیمت در بازار‌های جهانی و همچنین افزایش قیمت حمل و نقل، ۸ میلیارد دلار ذکر شده پاسخگوی واردات چند قلم کالا نبوده و به همین دلیل دولت قصد دارد تا با حذف این ارز، یارانه را به صورت نقدی و مؤثر به خانوار‌های هدف ارائه دهد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه با تاکید بر تغییر نحوه پرداخت یارانه گفت: باوجود ارائه ارز ترجیحی به برخی کالاها، ما با افزایش صد در صدی قیمت آن‌ها روبرو بودیم به همین دلیل بهتر است یارانه به گونه‌ای پرداخت شود که مؤثر باشد.

میرکاظمی با اشاره به این که باید مسیر پرداخت یارانه تغییر داده شود، افزود: حتماً سیستم جبرانی برای پرداخت یارانه خواهیم داشت و تلاش بر این است که در سال آینده پرداخت‌ها فقط برای افراد ذینفع واقعی باشد.

وی همچنین اظهار امیدواری کرد: یارانه مورد نظر از حذف ارز ترجیحی به صورت صحیح و مؤثر در اختیار خانوار‌های ذکر شده قرار بگیرد.

به گفته میرکاظمی اقدامات لازم در این خصوص در حال انجام بوده و اطلاعات صحیح و دقیق مربوط به این امر (حذف ارز ترجیحی) به زودی منتشر خواهد شد.

میرکاظمی با اشاره به رابطه خوب مجلس و دولت در خصوص تدوین بودجه گفت: قصد داریم با برنامه‌ریزی صحیح و کنترل هزینه‌ها و همچنین تحقق درآمد‌های قابل پیش بینی، بودجه سال آینده را بدون کسری تدوین کنیم.

گفتنی است؛ رقمی که برای ارز در بودجه سال آینده در نظر گرفته شده معادل قیمت ارز نیمایی بوده و رقمی حدود ۲۰ هزار تومان است.

/خبرگزاری صداوسیما

ظرفیت های زیادی در تمام حوزه ها داریم/ برنامه ریزی براساس رشد اقتصادی با محوریت بهره وری در سال ۱۴۰۱ افزایش حقوق از ۱۰ تا بالای ۳۰ درصد است/ از منابع صندوق توسعه استفاده نمی کنیم اصلاح ساختار بودجه یک کار ضروری است نه انتخابی

 

منبع : ایران آنلاین