کد مطلب: 170603
 
تاریخ انتشار : شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۱۶:۳۴
قائم‌مقام فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از واردات ۸۰ درصد از بذور سبزی و صیفی در کشور خبر داد و گفت: به منظور تامین این بذور با همکاری بخش خصوصی اقدام به تولید اولین بذر هیبرید در این حوزه کردیم که در فاز تولید و کشت قرار دارد.
 

به گزارش ایران خبر، دکتر پژمان آزادی امروز در همایش روز ملی زیست فناوری که به صورت حضوری و مجازی در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، کم آبی، نبود خاک مناسب در حوزه زراعی را از چالش‌های امنیت غذایی نام برد و گفت: این مشکلات به مرور زمان افزایش خواهد یافت، چرا که بحران کم آبی در ایران و در دنیا جدی‌تر خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه تا ۳۰ سال آینده ۷۰ درصد غذای بیشتر تولید و  ۵۰ درصد منابع آبی بیشتر مصرف می‌شود و ۴۰ درصد خاک بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد تا پاسخگوی تامین نیاز غذایی کشور باشیم، ادامه داد: استفاده از این میزان آب و خاک در آینده غیر ممکن است، چون با منابع محدود نمی‌توان بیشترین مواد غذایی را تولید کرد و در اینجا است که موضوع توسعه زیست فناوری و بیوتکنولوژی مطرح خواهد شد.

آزادی با تاکید بر اینکه توسعه این فناوری امیدبخش کشور و جهان خواهد بود، ادامه داد: زیست فناوری تاکنون توانسته است بسیاری از چالش‌های حوزه پزشکی و کشاورزی را برطرف کند و این ظرفیت روز به روز بیشتر خواهد شد.

قائم مقام پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، به برخی از چالش‌های کشور در حوزه امنیت غذایی اشاره کرد و یادآور شد: حدود ۱۲۰ میلیون دلار واردات بذور سبزی و صیفی در کشور صورت می‌گیرد که این میزان ۸۰ درصد از بذورات را شامل می‌شود و این عدد نشان می‌دهد که کشور در این زمینه عقب ماندگی دارد و در این راستا در این پژوهشگاه با همکاری بخش خصوصی اقدام به تولید اولین بذر هیبرید کردیم که مراحل تولید و کشت آن طی می‌شود.

وی صادرات خرما را دارای بازار ۱۰ میلیارد دلاری در دنیا دانست و اظهار کرد: محققان این پژوهشگاه موفق شدند به دانش فنی تکثیر خرما از طریق کشت بافت دست یابند. در صورت نهایی شدن این طرح حداقل ۱۰۰ میلیون دلار صادرات خواهیم داشت.

آزادی، پایه‌های عاری از ویروس در حوزه محصولات باغی را از دیگر دستاوردهای محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی نام برد و گفت: علی رغم اینکه ایران دارای رتبه‌های اول تا دهم در محصولات باغی است، ولی سطح عملکرد باغات ما نسبت به کشورهای دیگر پایین‌تر است که این امر در حوزه امنیت غذایی مهم به شمار می‌رود و در این مسیر ستاد توسعه زیست فناوری حمایت‌هایی را نیز آغاز کرده است.

وی تولید کودهای زیستی را از دیگر دستاوردهای این پژوهشگاه در حوزه امنیت غذایی نام برد و در این باره توضیح داد: در ابتدای مسیر بیوتکنولوژی میکروبی اقدام به تولید کودهای بیولوژیکی کردیم؛ چرا که استفاده از کودهای شیمیایی مسایل خاص خود را به همراه می‌آورد و استفاده از این کودها می‌تواند ما را در مسیر صادرات محصولات کشاورزی یاری کند.

آزادی با بیان اینکه با همکاری بخش خصوص موفق به تولید کودهای بیولوژیکی شدیم و این محصول از سال جاری وارد بازار شده است، اضافه کرد: علاوه بر آن حذف آلاینده‌های زیستی از روش تولید بایو کمپوست محصول دیگر ما و آماده انتقال به بخش خصوصی برای تولید است، ضمن آنکه با شهرداری‌های تهران و اصفهان نیز همکاری‌هایی در این زمینه صورت گرفته است.

مقام فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از تولید استارترهای صنایع غذایی خبر داد که دارای گردش مالی یک میلیارد دلاری است و گفت: ایران وارد کننده این محصول بر پایه باکتری است و محققانی در این پژوهشگاه توانستند بر اساس ذائقه ایرانی استارترهایی را تولید کرده و از آن شیر فراسودمند و پنیر متناسب با ذائقه ایرانی به تولید برسانند.

منبع : خبرگزاری ايسنا