کد مطلب: 170948
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۴۰
شاهرود- برای مسکن در استان سمنان دو اتفاق رخ داده، نخست رکود و معاملات سرد و دوم افزایش نجومی قیمت‌ها که کارشناسان اعتقاد دارند این روند ادامه دارد.
 

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: این روزها بنگاه‌های معاملات ملکی در شهرهای استان سمنان رونق سابق را ندارند و رنگ زرد شأن نشان از رخسار وضعیت ملک در سطح این استان به خصوص دو شهر بزرگ‌تر شامل سمنان و شاهرود دارد. شهرهایی که خزان معاملات ملکی چند وقتی است که نصیبشان شده است.

وقتی از کوچه و خیابان‌های شاهرود می‌گذریم بنگاه‌های فراوانی هستند که مشاوران املاک را گرد هم جمع کرده‌اند، نه مشتریان که خود نشان از رکود معاملات دارد از سوی دیگر چقدر فراوان هستند خانه‌های نوسازی که علیرغم تکمیل، چراغ‌های خاموشی دارند و مشخص است که حتی بعد از دو سال ساخت، کلید نخورده‌اند. صاحب خانه‌ها نه می‌فروشند و نه اجاره می‌دهند اگر هم بدهند آنقدر نجومی که کمتر کسی در این استان بتواند هزینه‌اش را بدهد.

وجود خانه‌های خالی متعدد

برخی کارشناسان بر این باور هستند با نگاه به پیشینه بازار مسکن ایران، حاکی از آن است که این بازار، متأثر از ساختار اقتصادی کشور، از الگوی خاصی پیروی می‌کند. مطابق این الگو، قیمت مسکن در یک دوره، از ثبات نسبی برخوردار است و تا حدودی عرضه بر تقاضا، غلبه دارد و رکود بر بازار معاملات حاکم می‌شود. بعد از طی این دوره و تخلیه حباب قیمتی، ابتدا در شهر تهران (به عنوان شهر پیشتاز) و به دنبال آن در سایر شهرها، تقاضا، افزایش می‌یابد.

برای مثال بازار مسکن پس از گذراندن جهش سال ۹۲ در سال ۹۳ باثبات و در سال ۹۴ با نرخ رشد منفی روبرو شد با توجه به موارد بالا و شرایط موجود، برخی هستند که می‌گویند رکورد بازار مسکن از فروردین ماه ۱۴۰۰ شروع شده و تا ۳۶ ماه دیگر در استان سمنان ادامه خواهد داشت!

یک وجود خانه‌های خالی و اجاره نرفتن خانه‌ها به دلیل اینکه صاحب خانه سود بیشتری می‌خواهند، سفته بازی‌های که در بازار مسکن، افزایش بی حساب و کتاب تسهیلات بانک مسکن سبب شده برای مستأجران که برای پیدا کردن خانه از این محله به محله دیگر می‌روند تا جایی که تمام خیابان‌های شهر با قدم‌های مستأجران آشنا شده و با این قدم‌ها خو گرفته‌اند ملکی مناسبی پیدا نشده و درنتیجه معاملات کم‌تری در بازار مسکن انجام شده و رکود به وجود می‌آید.

رکود در بازار مسکن استان سمنان/ مسکن دولتی به کمک شرایط می‌آید

دولت به کمک می‌آید

استاندار سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به اقداماتی که دولت در زمینه مقابله با رکود مسکن انجام داده است، گفت: ما در استان سمنان ۲۱ شهر داریم که ۴۵۰ هکتار زمین برای اجرای طرح ملی جهش تولید مسکن برای این شهرها اختصاص یافته است از سوی دیگر باید گفت فقط در دو شهر استان مشکل مسکن داشتیم که برای آن نیز راهکارهایی پیش بینی شده و خوشبختانه به اجرای آن نزدیک هستیم تا تقاضای مردم برای مسکن را پاسخ دهیم.

سید محمد رضا هاشمی با بیان اینکه برای تأمین نیاز مردم در زمینه مسکن کارهای خوبی در دستور کار است که در مجموعه دو اداره کل راه و شهرسازی استان سمنان و شرق استان سمنان کارها پیگیری می‌شود، افزود: سمنان یکی از برترین استان‌های کشور در تأمین زمین برای طرح ملی جهش تولید مسکن محسوب می‌شود و حتی ما آماده اجرای طرح هم هستیم در حالی که در بسیاری استان‌ها هنوز کارهای ابتدایی انجام می‌شود پس این نشان می‌دهد دولت اقدامات خوبی در این زمینه داشته است.

وی ادامه داد: همانطور که ما در شورای مسکن استان هم اعلام کردیم نباید دغدغه‌ای برای متقاضیان جهش تولید مسکن در زمینه تأمین زمین وجود داشته باشد و باید تمهیدات لازم در این زمینه انجام شود تا مردم با مشکل روبرو نشوند.

خانه‌های خالی و عدم رغبت فروش

یک کارشناس ملک در شهرستان شاهرود در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان می‌کند: تا همین سه سال قبل اگر به یک شهروند شاهرودی می‌گفتید قرار است خانه‌ای در خیابان ۱۷ شهریور ۱۰۰ میلیون تومان پول پیش و شش میلیون تومان اجاره داده شود، قطعاً نخستین فکری که درباره شما می‌کرد، این بود که درباره تهران صحبت می‌کنید یا اصلاً اطلاعی درباره بازار ملک ندارید اما امروز این امر واقعیت است در خیابان‌های بالای شهر شاهرود آپارتمان تا متری ۳۵ و حتی ۳۷ میلیون تومان هم معامله می‌شود.

هادی نقیبی با بیان اینکه شرایط ملک در شهرهای استان نابسامان است چرا که در کنار گرانی، رکود تورمی نیز گریبان ملک را گرفته است، ابراز داشت: مشکل اینجا است که مالکان نمی‌فروشند تا روز به روز گران‌تر شود عجیب اینکه در مقطع کنونی به جای اینکه سرمایه گذاری بر روی تولید و کارخانه‌ها و… سود و تضمین داشته باشد، مردم تصور می‌کنند که بهترین و امن‌ترین نوع سرمایه گذاری خرید ملک است.

وی افزود: بارها و بارها دیده‌ایم که بنگاه‌ها وقتی مشتری را برای خانه‌ای می‌یابند و با صاحب خانه برای معامله تماس می‌گیرند با این پاسخ روبرو می‌شوند که نه می‌فروشم و نه اجاره می‌دهم! دلیل آن م مشخص است این فرد فکر می‌کند می‌تواند خانه را در بازه زمانی مثلاً سه ساله با ۶۰ درصد سود بیشتر بفروشد و این سبب شده تا رکورد تورمی در بازار مسکن پدید بیاید.

قیمت مسکن روز شما بالا می‌رود

یک بنگاه دار با ۲۰ سال تجربه در املاک در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به ضعیف شدن معاملات بازار مسکن گفت: مصالح و تورم بیش اندازه از عواملی هستند که بر این مسئله تأثیر می‌گذارند این مسئولان هستند که درباره سامان دادن وضعیت مسکن تصمیم می‌گیرند و لیکن با کاهش قیمت مصالح ساختمانی، ثبات قیمت‌ها می‌توان به این وضعیت سامان داد.

رسول هادی لو از عدم تأثیرگذاری طرح مسکن مهر و مسکن ملی بر کاهش رکورد بازار خبر داد و ابراز کرد: یک واحد ۸۰ متری، امروز متری پنج میلیون تومان قیمت گذاری می‌شود این در حالی است که ملک شخصی متری شش میلیون تومان قیمت گذاری می‌شود پس چه تفاوتی بین این مسکن و آن مسکن است! علاوه بر قیمت گذاری، مسکن مهر در خارج از شهر هم ساخته شده و از نظر ساخت نیز خوشایند صاحبان و خریداران نیست و برای همین صاحبان ملک از مسکن مهر رضایت ندارند و فقط پنج درصد از صاحبان ملک در مسکن مهر زندگی می‌کنند و بقیه مستأجر هستند.

وی افزود: اگر بازار مسکن با این روش پیش برود قیمت مسکن نیز روز شمار بالا می‌رود چه برسد ماه شمار و همچنان قیمت مسکن می‌تواند بیشتر شود قیمت مسکن نسبت به شش ماه گذشته ۱۵۰ درصد افزایش یافته است.

رکود در بازار مسکن استان سمنان/ مسکن دولتی به کمک شرایط می‌آید

راکد بودن معاملات

دیگر بنگاه دار با ۱۵ سال سابقه در این املاک به راکد بودن بازار مسکن اشاره کرد و به خبرنگار مهر گفت: نوسان بازار سبب شده که فروشنده نمی‌داند با فروش ملک خود چه چیزی را می‌خواهد بخرد در مقابل خریدار نیز نمی‌داند قیمت ملک بالاتر می‌رود یا خیر افرادی که ملک را نیاز دارند می‌خرند اما فروشنده‌ای نیست که بخواهد ملک خود را به فروش برساند.

وی با بیان اینکه این مردم هستند که می‌توانند به بهبود یافتن وضعیت مسکن کمک کنند، اظهار داشت: وقتی فروشنده ملکی را باقیمتی نرخ گذاری می‌کند که خریدار نمی‌تواند آن را خریداری کند بقیه چه تقصیری دارند؟ از سوی دیگر باید اذعان داشت که طرح‌های مسکن ملی و مهر کمکی به کاهش رکود بازار نکرده است با بررسی کارهایی که برای این طرح‌ها انجام شده می‌توان نتیجه گرفت این طرح‌ها بر بازار مسکن تأثیر گذار نبوده است.

وی افزود: ساخت مسکن مهر نشان داد که این طرح‌ها کمکی به بازار مسکن نمی‌کند و کسانی که توان خرید و اجاره مسکن را ندارند از مسکن مهر استفاده کرده‌اند مسکن شهرسازی و بنیاد مسکن در شهر و روستاها می‌تواند با حمایت‌های خود به بازار مسکن کمک کند، شهرهایی مانند شاهرود از زمین زیادی برخوردار است و متخصص این کار می‌تواند با بررسی این زمین‌ها ملکی با دو واحد مسکونی با ورودی مستقل سازد دولت حداقل زمین را به افراد متخصص دهد و ملک تحویل گیرد.

اشراقی تاکید کرد: مسکن‌های فدک و کوثر بعضی از آنها ساختار خوبی را دارا بوده و برخی دیگر ساختار خوبی ندارند. مدیرعاملانی که سعی کرده‌اند همه چیز درست و اصولی پیش رود آن ساختمان از ساختار خوبی برخوردار شده است. برخی دیگر اهل حلال و حرام نبوده، ساخت و سازها را غیر اصولی انجام داده‌اند لذا باید تاکید کرد با این روشی که بازار مسکن پیش گرفته رکورد بازار تا سه سال دیگر نیز با ما همراه خواهد بود و بعد از آن بازار بر روال خودش خواهد یافت.

مسکن رؤیا می‌شود؟

بیش از ۱۹ هزار نفر متقاضی خانه در استان سمنان تا نیمه آذرماه ۱۴۰۰ در طرح ملی جهش تولید مسکن ثبت نام کردند و روز گذشته آخرین مهلت ثبت نام طرح مسکن در استان سمنان بود که هنوز البته آمار جامع نام نویسی کنندگان منتشر نشده است. از سوی دیگر باید تاکید کرد که هفت هزار و ۲۳۱ واحد مسکونی سهمیه استان سمنان در طرح جهش تولید مسکن در نظر گرفته شده که چهار هزار و ۷۷۴ واحد مسکونی سهمیه غرب استان سمنان و مابقی سهم شهرستان‌های شاهرود و میامی خواهد بود.

در واقع طی چهار سال ۲۸ هزار و ۹۲۴ واحد مسکونی (سالانه هفت هزار و ۲۳۱ واحد مسکونی) برای استان سمنان در نظر گرفته شده تا مشکلات مسکن استان سمنان کاهش یابد تا آن موقع اما با افزایش قیمت مسکن، یافتن مسکن مناسب برای افراد به آرزو و رؤیا تبدیل شده است. میزان مبلغ وام مسکن افزایش یافت اما کمکی به رکورد بازار مسکن نکرد، که این خود گویای این است که مسئولان با هم فکری و همت بیشتری مشکل فراهم کردن سرپناه مردم را حل کنند.

باید دید که آیا طرح مسکن ملی و مسکن مهر که در ۲۱ شهر و تعداد زیادی روستای استان سمنان در دست اجرا است آیا می‌تواند مشکلات مسکن جوانان را کاهش دهد جوانانی که حالا شرایط وام مسکن را نیز ندارند چرا که بانک‌ها نشان داده‌اند، معمولاً به فکر بنگاه داری هستند تا کمک به اقتصاد کشور.

منبع : خبرگزاری مهر