به گزارش ایران خبر، در آبان ماه سال جاری وزارت از اقتصاد نقشه راه غیرتورمی و رونق تولید رونمایی کرد که در این نقشه، برای مهار تورم در سه حوزه سیاست پولی، سیاست ارزی و سیاستهای بودجهای باید به شرح زیر اقدام کرد:
۱) مهار نوسانات ارزی، کاهش فشار بر منابع ارزی (تقویت تهاتر تجاری و پیمانهای پولی و تشویق صادرات)، مدیریت مصارف، حذف سوداگری ارزی و اصلاح انتظارات ارزش پول ملی.
۲) کنترل سریع روش ترازنامه بانکها در حد دو درصد، مدیریت نرخ در بازار بین بانکی ،افزایش نرخ شکست برای تبدیل شبه پول به پول و سایر ابزارهای پولی و اعتباری.
۳) کنترل رشد مخارج دولت در حدود یک سوم تورم انتظاری، شناسایی هوشمند فرار مالیاتی، افزایش درآمد واگذاری اموال دولتی و سایر ابزارهای انضباط بودجهای.
در این زمینه، وزارت اقتصاد اعلام کرده بود که اجرای نقشه منوط به مصوبه معاونت اقتصادی رئیس جمهور و ابلاغ آییننامههای مربوط به وزارتخانهها از سوی این معاونت است.
اکنون، محسن رضایی - معاون اقتصادی رئیس جمهوری طی نامههای جداگانه ضمن ابلاغ سرفصل وظایف هر یک از دستگاههای دولتی در چارچوب نقشه راه رشد غیرتورمی از آنها خواست تا ظرف یک ماه برنامههای عملیاتی خود را ارائه کنند.
سرفصل وظایف وزارت اقتصاد و دارایی در نقشه راه رشد غیر تورمی به شرح زیر است:
- رفع موانع ورود به کسب و کار با همکاری دستگاههای صادر کننده مجوز کسب و کار
- افزایش منابع بودجه و تأمین مالی غیرتورمی کسری بودجه با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و معاونت حقوقی ریاست جمهوری
- کاهش اصطکاکهای تولید با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، معاونت حقوقی ریاست جمهوری و قوه قضائیه
- تقویت تأمین مالی زنجیرهای با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
وظایف بانک مرکزی
همچنین، سرفصل وظایف بانک مرکزی در نقشه راه رشد غیر تورمی به شرح زیر است:
- بهبود تراز ارزی و کاهش نوسانات ارزی با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت امور خارجه و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز
- تقویت سازوکارهای نظارت بانکی
- هدایت اعتبارات به سمت تولید باهمکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت امور اقتصادی و دارایی
- اصلاح اساسی رابطه نفت با بانک مرکزی با همکاری وزارت نفت
- پیمان سپاری ارزی با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت
- پیمان پولی دو و چندجانبه با همکاری وزارت امور خارجه
وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت
علاوه براین، سرفصل وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت در نقشه راه رشد غیر تورمی به شرح زیر است:
- بازارسازی و اصلاح شبکه توزیع داخلی و خارجی با همکاری ستاد تنظیم بازار، وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت خارجه
- افزایش پیشبینی پذیری اقتصاد با همکاری وزارت نیرو، وزارت نفت، وزارت جهاد کشاورزی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
- توسعه صادرات با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت امور خارجه و سازمان برنامه و بودجه کشور
- معرفی و تبیین پروژههای پیشران وزارت صنعت، معدن و تجارت و ارائه آنها به سازمان برنامه و بودجه کشور
از سوی دیگر، وظایف وزارت راه و شهرسازی نیز در راستای اجرای نقشه راه غیرتورمی، متنوعسازی تامین مالی تولید مسکن، تقویت زیرساختها و توسعه مسیرهای مواصلاتی و معرفی و تبیین پروژههای پیشران وزارت راه و شهرسازی و ارائه آن به سازمان برنامه و بودجه بیان شده است.
وظایف وزارت نفت و کار
از سوی دیگر، برنامههای حمایتی در راستای کاهش فقر و توزیع درآمد بهینه، کاهش وابستگی به بودجه و ارتقا وضعیت مالی صندوقها و افزایش نرخ مشارکت و اشتغال به خصوص اشتغال تحصیل کردهها از وظایف وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در راستای اجرای نقشه راه غیرتورمی است.
همچنین، سازوکارهای شتاببخشی به رشد تولید در بخش نفت، گاز و پتروشیمی و معرفی پروژههای پیشران بخش وزارت نفت به سازمان برنامه و بودجه، سازوکارهای تهاتر نفت با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت راه و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه از وظایف تعریف شده برای وزارت نفت است.
علاوه براین، وظایف تعریف شده برای وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای نقشه راه غیرتورمی، سازوکارهای شتاببخشی به رشد محصولات کشاورزی با همکاری سازمان برنامه و بودجه، وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، بازارسازی و اصلاح شبکه توزیع داخلی و خارجی با همکاری سازمان برنامه و بودجه، وزارت خارجه و وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
برای اطلاع از جزئیات این نامهها میتوانید به این لینک مراجعه کنید.