به گزارش ایران خبر، به نقل از رادیو گفتگو، کالجی، کارشناس مسائل اوراسیا در خصوص بازتابهای وسیع سفر رئیسجمهور کشورمان به روسیه اظهار کرد: این سفر حدود ۴ ماه بعد از پذیرش ایران در سازمان همکاریهای شانگهای انجام شد و در میانه مذاکرات حساس هستهای صورت گرفت.
وی با اشاره به اوج تنشها میان ناتو و روسیه گفت: در گفتگوهای دوجانبه رئیسجمهور کشورمان با پوتین نکتهای مطرح شد که ایران همچنان عضو ناظر شانگهای است؛ البته این حرف درست است و با وجود اعلام موافقت با تغییر عضویت ایران از عضو ناظر به اصلی، پروسه تغییر عضویت حداقل دو سال طول میکشد. دولت باید در این زمینه لایحهای را تقدیم مجلس کند و اسناد آن در کشور به تصویب برسد. تجربه هند و پاکستان نیز نشان از این پروسه دوساله برای عضویت دارد و ایران در حال طی این پروسه است.
کالجی درعینحال سفر اخیر رئیسی به روسیه را موجب تقویت و تحکیم این عضویت دانست تا ایران بهموازات عضویت در شانگهای، احتمالاً تبدیل موافقتنامه تجارت ترجیحی با اوراسیا به توافقنامه تجارت آزاد را به امضا میرساند.
این تحلیلگر مسائل اوراسیا سرفصلهایی نظیر همکاریهای کشاورزی، انرژی و حملونقل را از دستاوردهای این سفر دانست و گفت: ۶۰ درصد صادرات ایران به روسیه شامل محصولات کشاورزی، باغی، لبنی و دامی است.
وی افزود: چنین تصوری دقیق و درست نیست که ایران و روسیه به دلیل رقابت در حوزه انرژی، نمیتوانند در این زمینه همکاری کنند.
همچنین روسیه در اوپک پلاس رتبه یک را دارد و نیز میتواند در واگنسازی و نیروگاه اتمی بوشهر کمککننده باشد.
کالجی ادامه داد: کمیسیون مشترک ایران و روسیه یک روز قبل از این سفر در مسکو تشکیل شد که باید بهصورت منظم فعال بوده تا توافقنامهها را در آینده اجرایی کند.
این کارشناس مسائل اوراسیا در پایان گفت: ما باید در روسیه بارانداز، انبار و فعالیت خردهفروشی داشته باشیم تا سهم تجارتمان با این کشور افزایش پیدا کند.