کد مطلب: 177961
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۵ تير ۱۴۰۱ ساعت ۲۱:۳۷
ایران آنلاین-خستگی روانی چیست؟ : : ​​​​​​​ممکن است تا به حال به فرد یا افرادی برخورد کرده باشید که اعتراض عمده‌شان این است که خسته‌اند، انرژی ندارند، دلشان می‌خواهد چند روز تنها بروند یک جای دور، بی‌حوصله هستند، از شادی و بودن در جمع لذت نمی‌برند ولی اگر به واکاوی آنها بپردازید نمی‌توانید بگویید افسرده‌اند.
 
به گزارش ایران خبر، روزنامه ایران:  کارکردشان افت نکرده است، از کارکردن یا رابطه خاصی گلایه ندارند، روابط بین فردی خوبی هم دارند، خوابشان زیاد یا کم نشده است فقط «حال ندارند». ممکن است خودتان هم دچار این سندرم شده باشید؛ سندرمی که به نام خستگی روانی معروف است. عموماً بحث‌های فرسودگی شغلی به چنین سندرمی می‌انجامد. نکته مهم در افرادی که چنین سندرمی دارند و تفاوت مهم‌شان با افسردگی این است که اگر به دسته اول کمی امید و انگیزه داده باشید و انرژی از دست رفته‌شان تأمین شود خیلی زود می‌توانند به آن سوی فکر ناامیدی برگردند. هر چند در این میان درمان نشدن خستگی روانی اگر طی سال‌ها ادامه داشته باشد، بیشتر به یک وضعیت ثابت شخصیتی تبدیل می‌شود. در خستگی روانی بیش از هر چیز استرس مزمن اثر‌گذار است. استرس مزمن تفاوت مهمی با استرس‌هایی که فرد ممکن است روزانه تجربه کند، دارد. همه ما برای عملکرد بهینه و داشتن انگیزه برای ورود به چالش‌های زندگی و موفقیت در آن به مقداری استرس نیاز داریم، ولی اگر استرس مزمن و طولانی شود حالا چه این استرس در شغل باشد یا در روابط، می‌تواند به خستگی روانی منجر شود. از دست رفتن انرژی یا اعتراض به اینکه انرژی از دست رفته است از علائم بارز خستگی روانی است که می‌توان حدس زد استرس‌های زیاد و طولانی مکنده انرژی فرد بوده است. در سیستم روانی وقتی این اتفاق می‌افتد سیستم واکنش اضطراری فعال می‌شود و ناقل عصبی آدرنالین بیش از نیاز بدن ترشح می‌شود که عواقبی مثل افزایش ضربان قلب یا تنفس سریع را به همراه دارد که خودش سبب صرف انرژی می‌شود. از سوی دیگر ناقل عصبی دیگری به نام سروتونین نیز که به نوعی ضدافسردگی است و به تثبیت خلق کمک می‌کند، بسرعت و زیاد مصرف می‌شود و در نتیجه بدن دچار کمبود سروتونین می‌شود. جمع این دو اتفاق می‌تواند انرژی را بشدت کاهش دهد.


نکته‌ای که شاید دانستنش اهمیت داشته باشد این است که افراد در مواجهه با استرس‌های شدید یا می‌جنگند، یا می‌گریزند. اگر فرد مداوم در حال جنگ و گریز باشد به مرور به یک فرسودگی می‌رسد که نتیجه‌اش خستگی روانی است.
چند موضوعی که می‌تواند شما را به دام خستگی روانی بیندازد این است که مدام در معرض اخبار تلخ باشید. امروزه به سبب گسترش فضای مجازی کافی است حتی انتخاب شما هم در معرض اخبار بد نباشد اما یک دور زدن در فضاهای مجازی حتی اگر روی تک‌تک خبرهای بد شخصی و عمومی که در صفحات اشخاص روایت می‌شود متمرکز نشوید اما به شکل مرموزی به درون شما نفوذ می‌کند و شما را دچار یک فرسودگی می‌کند. برای همین شنیدن موزیک خوب، ورزش کردن و ترک اعتیاد گشت و‌گذار در فضای مجازی می‌تواند برای درمان خستگی مؤثر باشد.
جان اچ کریستال، سردبیر مجله علمی روانپزشکی بیولوژیک و استاد دانشکده پزشکی ییل، مطالعه‌ای را انجام داد که تأثیر عواطف را بر مغز نشان می‌دهد. نتایج این مطالعه نشان داد که چگونه تداوم گفت‌و‌گوی درونی منفی، ساختارهای متعدد عصبی مغز را ضعیف می‌کند، این به آن دلیل است که گفت‌و‌گوی درونی منفی باعث می‌شود مردم نسبت به استرس آسیب‌پذیرتر شوند. پس دومین منبع خستگی روانی گفت‌و‌گوی درونی منفی شما با خودتان است، آن بخشی که هیچ کس جز شما از آن آگاه نیست. آیا با خودتان امیدوارانه حرف می‌زنید یا همراه با سرزنشی دائمی؟ آیا با خودتان شفقت دارید یا با یک صدای معذب‌کننده رفتار و گفتار خود را درون‌تان قضاوت می‌کنید؟ تغییر گفت‌و‌گوی درونی با خودتان می‌تواند برای درمان خستگی روانی مؤثر باشد.
 

 

 

منبع : ایران آنلاین