وی با اشاره به اینکه خوی در فلات ایران قرار دارد و حدود هزار کیلومتر با محل زمین لرزهای که امروز در ترکیه به وقوع پیوسته فاصله دارد، گفت: اینکه بیان میشود احتمال وقوع زمین لرزه شدید در آذربایجان به دلیل فعال شدن ورقه شمال عربی با جنوب ورقه آناتولی وجود دارد، صحت نداشته و این دو مباحث جداگانه است.
زارع با تاکید بر اینکه البته احتمال زمین لرزهای بزرگ به دنبال فعال شدن کامل گسل در آذربایجان هم وجود دارد، گفت: ربط دادن زمین لرزه امروز در ترکیه با خوی در آذربایجان بلاموضوع است ولی به این معنی نیست که در ایران زمین لرزه رخ نمیدهد. بنابراین اینکه گفته میشود زلزله ترکیه روی گسل آناتولی اتفاق افتاده که ادامه گسل خوی است درست نیست.
وی خاطرنشان کرد: اگر طول گسل به طور کامل جابجا شود احتمال وقوع زمین لرزه بزرگتر از ۶ هم وجود دارد ولی از نظر زمانی هیچکس این موضوع را نمیداند که بگوید مثلاً یک ماه دیگر یا ۱۵ سال دیگر زمین لرزه بزرگ رخ میدهد.
تفاوت معناداری بین زلزلههای شدید زمستان و تابستان وجود ندارد
زارع در پاسخ به این پرسش که گفته میشود اگر گسل مربوط به خوی کامل فعال شود، زمین لرزه در شهرهایی مانند قزوین و تهران هم به وقوع میپیوندد، گفت: خیر، گسل خوی ارتباطی با تهران ندارد و این هم به معنی به وقوع نپیوستن زمین لرزه در پایتخت نیست.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه برخی معتقدند وقوع زمین لرزهها در زمستان بیشتر از تابستان است و آیا این موضوع را تأیید میکنید؟ گفت: خیر این چنین نیست از لحاظ آماری تفاوت معناداری بین زلزلههای شدید زمستان و تابستان وجود ندارد ولی از آنجایی که زمین لرزه در مناطق سردسیر در زمستان سختتر است خاطرات بدتری هم به جا میگذارد چرا که گرفتاری مردم هم به لحاظ موضوعاتی مانند آتش سوزی در چادر، گازگرفتگی و … بیشتر میشود.