کد مطلب: 189046
 
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۰۰
موضوع قطعی برق در فصل گرم سال به یکی از دغدغه های اصلی صنایع مهم کشور تبدیل شده است و آسیب جدی به این صنایع وارد کرده است.
 
به گزارش ایران خبر، هر ساله با نزدیک شدن به فصل گرما، شاهد تکرار سناریوی محدودیت مصرف برق برای صنایع هستیم و قطع شدن برق بعضی از صنایع بزرگ برای آنها فاجعه به بار می آورد، به همین منظور به سراغ نمایندگان و کارشناسان این حوزه رفتیم تا این موضوع را آسیب شناسی کنیم.

رییس کمیسیون انرژی اتاق ایران در گفتگو با ایران خبر، در خصوص قطعی برق صنایع در فصل گرما و خسارتی که به این واحد‌ها وارد می‌شود، گفت:به طور متوسط همه واحد‌های صنعتی هر هفته یک و نیم روز از برق محروم می‌شوند و با یک روز تعطیلی جمعه‌ها، ۲۵ درصد تولیدشان کاهش پیدا می‌کند و از سوی دیگر هزینه‌های روزمره و پرنسلی را دارند، ولی تولید ندارند. قطع شدن برق بعضی از صنایع بزرگ برای آنها فاجعه به بار می آورد و نمی‌توانند حتی نیم ساعت برق شان قطع  شود اگر قطع شود خسران چند ساعته نیست خسران بسیار بزرگی است . در نهایت قطعی برق ضرری که متاسفانه نصیب همه صنایع در کشور می‌شود.

آرش نجفی افزود:سیاست حکمرانی در سنوات گذشته نسبت به اینکه چگونه صنایع نیروگاهی را مدیریت کنند درست نبوده، به این دلیل که ما در برهه‌ای از زمان بخش خصوصی را تشویق کردیم که در حوزه نیروگاهی سرمایه گذاری کند وبخش خصوصی به دولت برای ایفای نقش در این زمینه اعتماد کرد، ولی چه اتفاقی افتاد متاسفانه دولت نرخ ارزی که تسهیلات بخش خصوصی را برای نیروگاه گرفت را تصویب نکرد و نرخ ارز دولتی به آن‌ها تخصیص نیافت و بخش خصوصی مجبور شد با ارز ۵۸ هزارتومانی کار کند. از سوی دیگر دولت پول برق را با سرمایه‌گذارخصوصی به موقع تسویه نکرد، در نتیجه تولید کننده برق که با تغییر نرخ ارز مواجه شده است حجم بدهی هایش هم بالا رفت. در نتیجه تولیدگر اعتمادی برای سرمایه گذاری ندارد و اگر هم سرمایه گذاری در این بخش انجام نشود، بخش نیروگاهی توسعه پیدا نمی‌کند.

وی با بیان اینکه متاسفانه صنایع نیروگاهی در کشور با راندمان پایین کار می‌کند، ادامه داد: صنایع نیروگاهی زیر ۳۵ درصد راندمان کار می‌کند، این یعنی هدر دادن انرژی ما در حالی که نیروگاه‌های دنیا با بالای۵۶ درصد راندمان کار می‌کنند. از طرف دیگر کسی برای بازسازی این نیروگاه‌ها علاقه‌ای به سرمایه‌گذاری ندارد.

نجفی گفت: دولت باید به عنوان ذینفع نهایی انرژی در کشور برای سرمایه گذاری امکاناتی را فراهم کند که تجهیزات کم مصرف و پربازده را جایگزین تجهیزات پر مصرف خود بکند. در دولت سیزدهم یک مقداری این رویکرد داشت اتفاق می‌افتاد که امیدواریم ادامه پیدا کند. ما باید اجازه بدهیم تجهیزات الکترونیکی مرغوب و کامپیوتر‌های کم مصرف با معافیت گمرکی وارد کشور شود متاسفانه ما اجازه ورود تکنولوژی‌های نوین و تجهیزات جدید را نمی‌دهیم و تجهیزات رایانه‌ای که در کشور هستند پر مصرف هستند و عدد بزرگی را به خود اختصاص می‌دهند.

وی با اشاره به اینکه باید زیرساخت‌هایی برای مدیریت مصرف برق خانگی ایجاد شود، گفت: دولت نرخ برق خانگی را مدیریت نمی‌کند، چون نگران افزایش صورت حساب جامعه است پس راه حل این است که  تغییری در مدل رفتاری ایجاد کند و مردم را در مدیریت مصرف برق ترغیب کنند. بخش دیگر مدیریت زمان است ومی توان بخشی از مشاغل را مدیریت کنیم که  فعل کاری خود را به ایام کم مصرف ۱۲ شب تا ۶ صبح منتقل کنند و با این روش در حقیقت فشار شبکه را تقسیم بکنند. یکی دیگر از کار‌های خیلی موثر هم ایجاد کنتور‌های هوشمند خیلی سریع در کل کشور است. کنتور‌های هوشمندی که تعرفه گذاری‌ها را انجام بدهند مزیت آن این است که باعث می‌شود رفتارمان بر اساس قیمت تعرفه‌ها تغییر کند. باید برای مدیریت و آموزش مصرف برق در کشور یک نقشه راه تعریف شود.

نقش دولتها در تولید برق و عملکرد ضعیف آنها
 
مصطفی طاهری، نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس در گفتگو با ایران خبر در خصوص اینکه هر ساله با نزدیک شدن به فصل گرما، شاهد تکرار سناریوی محدودیت مصرف برق برای صنایع هستیم. صنایعی مانند فولاد و سیمان که نقش کلیدی در تولید و اشتغال کشور دارند، بیشترین ضرر را متحمل می‌شوند، گفت: ما هرسال مصرف برق مان مخصوصا در صنایع افزایش پیدا می‌کند، ولی قطعی برق در صنایع این طور نیست که افزایشی باشد، کاهشی یا برابر است و معمولا کاهشی است. افزایش تولید برق بخشی از نیاز صنعت است که ازسالهای قبل بوده باید جبران شود و بخشی هم نیاز جدید که در صنایع اضافه شده است و هرسال هم افزایش پیدا می کند ونیاز داریم کمبود‌ها جبران شود. متاسفانه  در سال‌های گذشته آنطور که باید در مسیر تولید برق گام برداشته نشده است که یکی از دلایل اصلی آن نیز عدم حمایت از بخش خصوصی برای تولید برق است به گونه‌ای که امروز شاهد هستیم وزارت نیرو رقم بالایی را به تولید کنندگان برق در بخش خصوصی بدهکار است. اتفاقی که می‌افتد صنایع کشور زیان جدی می‌بیند.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس یازدهم با بیان اینکه دولت قبل (روحانی) عملکرد خیلی بدی در تولید برق داشت و به قانون عمل نکرد، افزود: در دهه ۹۰ و دولت قبل برخلاف برنامه تولید برق در کشور با آن شیبی که باید انجام می‌شد، انجام نشده است و این عقب ماندگی هم عدد بزرگی است و هر چقدر هم دولت آقای رئیسی در این سه سال تلاش کردند هنوز تا امسال نتوانستند کمبود‌ها را جبران کنند.متاسفانه دولت قبل از دولت آقای رئیسی انگیزه تولیدکنندگان بخش خصوصی در تولید برق را از بین برد.

طاهری با بیان اینکه سال گذشته قطعی‌های برق خانگی نداشتیم و محدودیت‌های برق صنایع هم نسبت به سال قبل آن خیلی خیلی کم شده است، افزود: سال گذشته سال جهش تولید نامگذاری شد ولی از آن طرف برق و گاز را قطع می‌کنیم و بعد کاهش تولید داریم و دنبال سرمایه گذاری جدید می گردیم و این‌ها تناقض در حرف‌ها و رفتارهایمان است که باید اصلاح شود .

عضو کمیسیون اصل نود مجلس یازدهم با بیان اینکه نیروگاه‌های زیادی در همین مدت کوتاه اخیر، توسط دولت سیزدهم احیا و بازسازی شده است، تصریح کرد:در دولت آقای رئیسی کار خوبی که انجام دادند اولا با اطلاع منظم و اختیار خود شرکت‌ها قطعی برق انجام می‌شود و شرکت‌ها می‌توانند قطعی برق را پشت سر هم انجام دهند و یا جز تعطیلاتش بگذارند و یا می‌توانند هر روزی را انتخاب کنند. این اقدامات یک مقداری از آسیب ناشی از برق در صنایع را کمتر کرده است. برنامه‌های در دست اقدام دولت هم خوب بوده است. ده هزار مگاوات توسط خود شرکت‌های بزرگ در حال ساخت است و امیدوارم ظرف سال آینده ده هزار مگاوات برق تجدید پذیرهم انجام شود که بخشی از آن شروع شده و بخشی هم در حال انجام است. صندوق توسعه هم قرار شده است دوباره در بخش نیروگاهی سرمایه گذاری کند تا بخشی از کمبود برق جبران شود.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس،افزود:با اقداماتی که در حال انجام است شیب تولید برق در چند سال اخیر روبه افزایش رفته است، اما تا زمانی که میزان تولید برق افزایش یابد، راه حل پیش روی ما کاهش مصرف است. دولت رئیسی در سه سال اخیر برای مدیریت مصرف برق در چند حوزه برنامه ریزی داشته است و به نظر بنده این بهترین برنامه‌ای است که در کوتاه مدت برای مدیریت خاموشی می‌توانستیم تهیه کنیم.

بهینه سازی مصرف خانگی برق و ایجاد مشوق ها

علی جدی،عضو کمیسیون صنایع مجلس یازدهم درباره اینکه هر ساله، با نزدیک شدن به فصل گرما، شاهد تکرار سناریوی محدودیت مصرف برق برای صنایع هستیم،گفت:همانطور که میدانید ایجاد صنایعی چون فولاد چه در بخش خصوصی و چه دولتی بسیار سخت و سنگین است اینکه این سرمایه و تولید صنایع به خاطر قطعی برق  با مشکل روبرو شود خیلی منطقی نیست حتما باید یک راهکاری دنبال شود تا به صنایع  آسیب جدی وارد نشود.

وی اولین راهکارمصرف برق را صرفه جویی مصارف برق خانگی بیان کرد و افزود:این بحث صرفه جویی خانگی باید جدی گرفته شود و دولت مشوق های اساسی را ایجاد کند تا مصارف برق خانگی مقداری کاهش و بهینه شود. متاسفانه در مدیریت مصرف خانگی با مصرف بی رویه روبرو هستیم و باعث می شود برق صنایع مهم قطع شود و آنها را با مشکل روبرو کند.

وی با بیان اینکه در کمیسیون صنایع مجلس یازدهم راهکارهایی همچون راه اندازی مشترک نیروگاه توسط خود صنایع پیشنهاد شده است، گفت: در کمیسیون صنایع مجلس یازدهم در جلسه ای که با مدیران وزارتخانه ها  داشتیم بر این موضوع که  شهرک های صنعتی بزرگ هم با یکدیگر برای ایجاد نیروگاه مشارکت کنند، تاکید کردیم . به این صورت که نیروگاه های بزرگ شهرکهای صنعتی در شهرهای مختلف  برای اینکه مصرفشان زیاد است نیروگاه مشترکی ایجاد کنند. چرا که برخی صنایع کوچک هستند و خودشان نمی تواند به تنهایی نیروگاه ایجاد کنند ولی وقتی  مشارکتی باشد راحت می توانند هر کدام سهمی داشته باشند و تولید صورت بگیرد. ما در کمیسیون صنایع موافق با قطعی برق گاز صنایع نبودیم و منتهی وقتی مصارف خانگی کم بیاید بالاخره تصمیمات به سطحی فراتر از وزارت خانه کشیده می شود و نهایتا برق خانگی را در اولویت می گذارند . ما در کمیسیون صنایع دنبال این بودیم که حداقل قطعی برق به حداقل کاهش پیدا کند و حتما از خود صنایع هم برای زمانبندی قطعی برق مشورت بگیرند و صرفا بدون اطلاع و هماهنگی نباشد که بتواند برنامه‌ریزی تعمیراتی را انجام بدهند ویا مطابق نظر آن‌ها قطعی برق اعمال شود.
 
این نماینده سابق مجلس با تاکید براینکه برای محدودیت مصرف برق صنایع باید نیروگاههای جدید ایجاد شود، گفت: دولت  باید صنایع بزرگ را در بحث ایجاد نیروگاه به کار بگیرد، در واقع صنعت و دولت در زمینه ایجاد نیروگاه برق به کمک همدیگر بیایند . دولت در این قضیه جدی ورود کند و ضمانت های لازم را به شرکت های خصوصی برای ایجاد نیروگاه بدهد.البته در این موضوع  وزارت نیرو باید تضمین های به آنها بدهد چرا که برخی از  نیروگاه های بخش خصوصی مدت‌های مدیدی  هست که از وزارت نیرو طلب دارند و طلبشان پرداخت نشده است.
وی با بیان اینکه دولت در ایجاد نیروگاه‌ها چه  فسیلی، ترکیبی یا خورشیدی جدی تر عمل کند، افزود: در ایجاد نیروگاههای جدید در چند سال گذشته خوب عمل کردیم اما کافی نبوده است و هنوز آن نیاز لازم تامین نشده است چراکه صنعت ما همچنان رو به رشد است و عملا مصرف صنعتی هم افزایش پیدا کرده است  و دولت باید برای ایجاد واحدهای صنعتی جدید و راه‌اندازی واحدهای راکدی که در این یکی دوسال اتفاق افتاده، جدی تر عمل کند.

جدی با اشاره به ایجاد نیروگاهها در چند شرکت بزرگ فولادی ، تصریح کرد: اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است ولی باید سرعت بگیرد در حال حاضر در چندین مورد شرکت‌های فولادی بزرگ نیروگاه ایجاد کردند و  یا در حال افتتاح است . همین امروز صنایع ملی مس سه تا نیروگاه ۲۵ مگاواتی را برای خودش را گلنک زنی کرده است این روال و روند ایجاد شده است ولی باید مقداری سرعت بیشتری بگیرد