جشن عروسی های پرهزینه معضل جوامع امروزی؛
کد مطلب: 85375
تاریخ انتشار : سه شنبه ۸ فروردين ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۱۴
اين روزها، زندگي خيليها رنگ و بوي تجمل گرفته و از سادگي روزگاران قبل خبري نيست.
به گزارش
ایران خبر، اين روزها، زندگي خيليها رنگ و بوي تجمل گرفته و از سادگي روزگاران قبل خبري نيست. زندگي تجملي يا به قول جوانترها، زندگي لاکچري؛ سبکي از زندگيست که در آن همه چيز زرق و برق خاصي دارد و براي رسيدن به هر کدام از عناصر زندگي تجملي، هزينههاي سرسام آوري نيز پرداخت ميشود. از ماشينهاي لوکسي که در خيابانها مانور ميدهند و ايرانزمين و اندرزگو را بالا و پايين ميکنند تا ميهمانيهايي که هزينه برگزاري هر کدامشان، برابر با حقوق سالانه يک کارگر است؛ همه و همه تکههاي کوچکي از تجملاتي هستند که پيشتر انگشت شمار بودند و امروز چشممان به ديدنشان عادت کرده است.
مراسم عروسي، اگر در ساليان گذشته در يک حياط باصفا با لامپهاي ريسهاي، ميز و صندليهاي کرايهاي، کمي ميوه و يکي دو نوع غذا برگزار ميشد و اتفاقا همه ميهمانان را راضي ميکرد، امروز شکل ديگري به خود گرفته است. برخي از زوجهاي جوان که تجمل و تجملگرايي بر تمام جنبههاي زندگيشان غلبه کرده، حاضرند براي يک شبِ عروسي ميليونها تومان خرج کنند؛ اين در حاليست که در آن سوي جامعه، عدهاي نيز به واسطه عدم استطاعت مالي، قادر به تشکيل زندگي نيستند و شکاف ميان تجملگرايان و سادهزيستها، روز به روز عميقتر ميشود. سالنهاي آرايش، باغها و تالارها، آتليههاي عکاسي و ... در مقابل دريافت رقمهاي نجومي و باورنکردني، وعده يک شب لوکس و تجملي را به زوجهاي جوان ميدهند. چشم و همچشمي و رقابت ميان زوجها سبب شده که ميل بيشتري براي پرداخت مبالغ بالاتر نشان دهند؛ ولو اينکه کيفيت کار در مقايسه با خدمات ارزانتر، چندان برجسته و متمايز نباشد!
وقتي هزينههاي مختلف يک مراسم عروسي تجملاتي – به قول امروزيها، لاکچري - را جمع بزنيم، به رقمهايي که ميرسيم که تعجببرانگيز هستند؛ تعجب به واسطه آنکه برخي حاضرند براي چند ساعت، چند ميليون تومان را با توجيهات و عباراتي مثل «خاطرهشدن» و «عروسي تنها يک شب است!» بپردازند.
اين چند ساعتِ سه ميليوني!
آرايش عروس از آن قسمتهاي مراسم ازدواج است که تعرفه مشخصي ندارد. قيمتها بر اساس محل قرارگيري آرايشگاه، شهرت آرايشگاه و آرايشگر و کارهاي اضافي تعيين ميشوند و بازه هزينهها بسيار گسترده و وسيع است. شهربانو عابدي، نايب رييس اتحاديه آرايشگران زنانه تهران چندي پيش اعلام کرد که «آرايشگاههاي سطح شهر موظف به نصب تعرفههاي مصوب روي ديوار سالنها هستند و هزينه قانوني آرايش عروس از ۱ ميليون و ۵۰۰ هزار تومان فراتر نميرود»، اما اين اظهارات در حالي بيان ميشود که در تماس ما با يکي از آرايشگاههاي نسبتا مشهور خيابان پاسداران، هزينه آرايش عروس از حدود ۳ ميليون تومان شروع شده و بسته به ميزان کار و زمان صرف شده، بر اين مبلغ افزوده خواهد شد. رقمهاي نجومي آرايش عروس فقط به آرايشگاههاي شمال شهر محدود نميشود و برخي آرايشگاههاي شرق تهران نيز براي عقب نماندن از کاروان تجمليها، قيمتهايي را اعلام ميکنند که اختلاف چنداني با شمال شهر ندارند. در تماس با يکي ديگر از آرايشگاههاي مشهور منطقه تهرانپارس، اعلام شد که براي آرايش عروس هزينهاي حدود ۲ ميليون تومان دريافت ميشود و در اينجا نيز، با توجه به کار، ممکن است که هزينه اعلامي بيشتر شود.
فيلمبرداري هاليوودي!
زماني که به بررسي قيمت سرويسهاي مختلف عکاسي و فيلمبرداري عروسي ميپردازيم، متوجه ميشويم که دست صاحبان آتليه براي اعلام قيمتهاي نجومي، حتي از آرايشگاهها نيز بازتر است و به واسطه بيان چند اصطلاح فني و دهان پُر کن، رقمهايي دريافت ميشود که آرايش سه – چهار ميليوني، در مقابل آنها يک خدمت ارزان به شمار ميرود. کافيست کمي جستوجو کنيم و با چند آتليه عکاسي تماس بگيرم تا از اوضاع آشفته تعرفهها در اين حوزه مطلع شويم. بازرس اتحاديه عکاسان تهران در مورد قيمتگذاري خدمات عکاسي و فيلمبرداري ميگويد: «لازمه اين حرفه، هنر و خلاقيت است و وجه دريافتي را نوع هنر صورت گرفته در کار مشخص ميکند، چون عکاسان و فيلمبرداران آنچنان نفعي از فعاليت و نوع کار خود در جامعه ندارند به تناسب نوع خدماتي که ارائه ميدهند، هزينه دريافت ميکنند.»؛ همين دست اظهارات و فقدان تعرفه مشخص باعث شده که يکي از عکاسيهاي مشهور تهران، براي انجام خدمات عکاسي و فيلمبرداري شب عروسي، مبلغ ۱۶ ميليون و ۶۰۰ هزار تومان دريافت کند يا حتي يک آتليه در سايت خود، بدون هراس از اعلام چنين قيمتهاي عجيبي، پکيج فيلمبرداري و عکاسي عروسي را ۱۷ ميليون و ۸۰۰ هزار تومان قيمت بزند تا زوجهاي تجملگرا را جذب خدمات خود - از جمله تصويربرداري با هليشات- کند. تعرفههاي عکاسي لوکس مراسم عروسي در حالي اين گونه بدون سقف اعلام ميشوند که هر فرد نسبتا آشنا با عکاسي و فيلمبرداري، ميداند که هزينه اجاره و درنظر گرفتن استهلاک لوازم و دسمتزد کاربران تجهيزات يک پنجم اين رقمها نيز نميشود و باقي اين چند ده ميليون تومانها، از جيب لاکچريپسندها، روانه جيب آتليهداراني ميشود که نور نظارت اتحاديه و نهادهاي تعزيزاتي بر آنها تابيده نميشود!
لباسِ عروس؛ عنصر اصلي مراسم!
از خدمات عکاسي که بگذريم، به لباس عروس ميرسيم. لباسي که جزو ملزومات مراسم عروسي است و نبود آن، برابر است با بيمحتوا بودن مراسم عروسي. اگر در سالهاي قبل زنهاي فاميل دور هم جمع ميشدند و براي دخترِ در آستانه ازدواج، لباس عروس ميدوختند و هر يک بخشي از کار دوخت و دوز را بر عهده ميگرفتند يا برخي که وضع ماليشان بهتر بود، لباسي ساده ميخريدند؛ امروز در کنار آنکه کسي حوصله خياطي ندارد، قيمت لباس عروس هم به قدري بالاست که حتي تجملگراها نيز به دنبال خريد آن نيستند و ترجيح ميدهند که لباس را اجاره کنند. در تماس با چند مزون در مناطق مختلف شهر تهران مشخص شد که براي خريد لباس عروس بايد از حدود ۷ ميليون تومان به بالا پرداخت کرد و در مورد اجاره لباس نيز، زوج جوان بايد بسته به طرح و جنس و ميزان نو بودن لباس، رقمي بين ۱ تا ۴ ميليون تومان بپردازند. گرچه مزونها احتمالا قيمتهاي فوق لوکس خود را در تماسهاي تلفني اعلام نميکنند و احتمال آن ميرود که قيمتهاي اصلي فراتر از اينها نيز باشد.
يک شب لوکسسواري!
اجاره ماشين عروس هم از آن اتفاقاتيست که در سالهاي اخير نمود بيشتري يافته و با ورود خودروهاي لوکس به کشور، خيليها به اين فکر افتادند که به جاي استفاده از خودروي خود، يک خودروي گرانقيمت اجاره کنند؛ تا زنجيره عکاسي و فيلمبرداري تجملي با حضور يک خودروي ميلياردي تکميل شود! براي مثال، اجاره بدون راننده يک خودروي مرسدس بنز اسکلاس، به ازاي يک ساعت ۱۱۰ هزار تومان است؛ البته شرکت اجارهدهنده، خودرو را کمتر از ۱۴ ساعت اجاره نميدهد و در اين صورت، آقاي داماد بايد حداقل ۱ ميليون و ۵۴۰ هزار تومان پبردازد. البته اين رقم تنها براي خودرو است و هزينه تزئين و گلزدن و تبديل يک خودروي لوکس به يک ماشين عروس لوکس، جدا محاسبه ميشود. بسته به نوع و ميزان گلهاي به کار رفته در تزئين خودرو و با توجه به موقعيت مکاني و شهرت گلفروشي، هزينه تزئين لوکس يک ماشين عروس افزون بر ۲ ميليون تومان است و قيمتها به قدري متغير است که نميتوان رقم دقيقي را تا پايان يافتن تزئين خودرو به دست آورد.
فضاي لاکچري؛ مکمل عروسي تجملي!
همه اين موارد باشند، اما تالار و باغ نباشد يا باشد و لوکس نباشد؛ تلاشهاي زوج تجملگرا براي برگزاري يک عروسي خاص و ويژه ناکام خواهد ماند. تالار عروسي در مقايسه با باغ و هتل قيمت پايينتري دارد و به همين علت، آنهايي که دنبال زندگي لوکس هستند، خيلي به برگزاري عروسي در تالار رغبت نشان نميدهند؛ مگر اينکه تالار ويژگي منحصر به فرد يا شهرتي مثالزدني داشته باشد. پيرامون قيمتها، مبلغي از سوي صاحبان باغها و تالارها اعلام نميشود، اما ميشود با کمي اصرار و خواهش، از حداقل و حداکثر قيمتها باخبر شد. ميگويند ورودي باغهاي اطراف تهران – که عمدتا مختص عروسيهاي مختلط است – چند ميليون توماني آب ميخورد. اين ورودي بر اساس بزرگي و کوچکي باغ و امکانات و البته بحث هميشگي شهرت آن قيمتگذاري ميشود و گاهي به ۲۵ تا ۳۰ ميليون تومان هم ميرسد. در مقابل، منوهاي مختلفي پيش روي زوجهاي در آستانه ازدواج قرار ميگيرد که در بازه ۶۰ تا ۳۰۰ هزار تومان به ازاي هر ميهمان متغير است! با اين تفاسير يک مراسم عروسي با ۴۰۰ ميهمان، در يکي از باغهاي اطراف تهران به صورت ميانگين حدود ۱۰۰ ميليون تومان تمام ميشود؛ آن هم بدون هزينههاي اضافي احتمالي که اعلام نشدهاند و قطعا بعد از پايان مراسم به سراغ جيب داماد خواهند رفت! در مورد هتلها، اما قيمتها به تعرفههاي مصوب نزديکتر است. هتل از ديرباز مختص عروسيهاي لوکس بوده و امروز هم از اين قاعده مستثنا نيست؛ بنابراين منوها به ازاي هر نفر ميهمان از حدود ۷۰- ۸۰ هزار تومان شروع شده و به ۲۰۰ هزار تومان هم ميرسند.
حرف آخر!
خيليها بر اين باورند که صرف هزينههاي اين چنين سنگين، تنها براي يک شب به هيچ وجه توجيهپذير نيست و نميتواند متضمن آينده روشن و خوشبختي يک زوج باشد. اگرچه هر کس صاحب پول و اموال خود است و اختيار استفاده از آنها را دارد، اما حتي تمکن مالي نيز دليل مطلوبي براي اين ريخت و پاشهاي نجومي نيست؛ آن هم در شرايطي که در همين کشور، نداري و فقر عرق شرم را بر پيشاني خيليها مينشاند.