ایران خبر- گروسی خود شاهد 15 گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی بوده است که طی آنها تأکید شده، ایران به توافق هستهای کاملا پایبند مانده؛ توافقی که ایران تنها طرفی بوده که تعهداتش را به صورت کامل اجرا میکرده حتی بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای و اعمال تحریمهایی بیسابقه و ظالمانه علیه ایران و نیز حتی پس از خروج شرکتهای اروپایی از ایران، که همدستی آشکار با آمریکا علیه ایران تلقی میشود.
به اذعان گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران به منظور فرصتدهی به طرفهای اروپایی جهت جبران خسارتهای ناشی از خروج خودسرانه آمریکا از توافق هستهای، به مدت یک سال بعد از این خروج به توافق پایبند ماند، ولی اروپاییها فقط در حد شعار، از این توافق حمایت میکردند ولی در عمل، با ایران مانند آمریکا تعامل میکردند ولذا، نظام مالی و بانکی ایران را تحریم و همکاریهای تجاری با آن را متوقف کردند و همچنین تمام پولهای ایران در بانکهای اروپایی را مسدود کردند.
پس از آن و در تلاش برای تحت فشار قرار دادن طرفهای اروپایی جهت پایبندیشان به تعهداتشان در توافق هستهای، ایران هر سه ماه یکبار اقدام به کاهش تعهدات هستهای خود کرد و این روند، به مدت یکسال ادامه داشت ولی بینتیجه نبود. پس از ترور دانشمند هستهای "محسن فخریزاده" و حمله تروریستی به تاسیسات هستهای نطنز، که نزدیک بود به فاجعه انسانی زیستمحیطی بسیار جدی منجر شود، ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و نیز نظارتهای فراپادمانی را به بازرسان متوقف کرد و در گامی دیگر، سطح غنیسازی اورانیوم در نظنز را 60درصد افزایش داد.
دولت "جو بایدن" رئیسجمهوری آمریکا که به وضوح شکست سیاستهای فشار حداکثری دولت "دونالد ترامپ" علیه ایران و نیز شکست اسرائیل در متوقف کردند چرخه برنامه هستهای ایران را میدید، به فکر بازگشت به توافق هستهای افتاد ولی هنوز امیدوار است که با بهرهبرداری از تحریمهای ترامپ علیه ایران، امتیازاتی را از جمهوری اسلامی بگیرد و یا توافق هستهای 2015 را در راستای منافع و دیدگاه ایالات متحده تعدیل کند؛ امری که با مخالفت قاطعانه ایران روبهرو شده است. در همین راستا، مسئولان ارشد در تهران تأکید کردند که تغییر توافق هستهای بههیچوجه ممکن نیست و آمریکا بعد از لغو تحریمهای یکجانبه علیه ایران، که قابل راستیآزمایی باشد، میتواند به توافق بازگردد.
مذاکراتی، که از آوریل گذشته میان ایران و گروه 1+4 در وین با هدف ایجاد سازوکار بازگشت آمریکا به توافق هستهای و لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران آغاز شده، به نظر میرسد نتایج ملموسی داشته است؛ امری که باعث خشم رژیمهای صهیونیستی و سعودی و راستگراهای صهیونیسمزده آمریکایی شده است که حتی قبل از شروع این مذاکرات، حملات هدفمندی را برای ناکام گذاشتن این پروسه آغاز کردند.
کارشناسان معتقدند گزارشهای مدیرکل سازمان بینالمللی انرژی اتمی، که حاوی ادعاها و دروغهایی مبنی بر یافتن آثار مواد هستهای در سایتی با قدمت چند دهه، تلاشی علنی برای مسموم کردن روابط میان ایران و این سازمان و نیز مختل کردن روند مذاکرات وین، است.
"میخائیل اولیانف" نماینده روسیه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در بیانیهای در شورای حکام بر لزوم تداوم مذاکرات وین در راستای احیای توافق هستهای تاکید کرده و گفته است: "احیای توافق هستهای به نفع کل جامعه بینالمللی است. ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران را تضمین میکند، همکاری تجاری-اقتصادی با ایران و امنیت خاورمیانه را بهبود میبخشد. ایران برای مدت زیادی کشوری بود که بیشترین راستیآزمایی در آن انجام شده است."
به نظر میرسد گزارشهای اخیر گروسی برای جلب رضایت دشمنان توافق هستهای نوشته شدهاند و آمریکاییها که بیشترین سود را از آنها بردهاند. آمریکا این گزارشها را اهرم فشار علیه ایران در مذاکرات جاری در وین میداند. گویا دولت بایدن و دیگر دشمنان توافق هستهای تجربیات 4 سال گذشته را فراموش کردهاند که مهر تأییدی بر این مساله است که ایران کشوری نیست که تحت فشار تحریمهای افتصادی و سیاسی و تهدیدهای نظامی و جنگ روانی و اقدامات تروریستی، تن به امتیازدهی و تسلیم بدهد و بلکه ایران با قاطعیت و جدیت پاسخ مناسبی به چنین اقدامات خصمانه و تحریکآمیز آمریکا و اسرائیل داده است. لذا دولت بایدن چارهای جز مهار کردن مخالفان توافق در تلآویو، ریاض و در آژانس بینالملل و نیز در داخل واشنگتن ندارد و باید مانع از آن شود که آنها در مسیر احیای توافق هستهای اخلال ایجاد کنند؛ چرا که زمان به نفع آمریکا نیست.
گزارش از مرضیه عابدی