نقش شهروندان در نظافت محیط شهری
ایران خبر- تعریف محیط زیست و طبیعت اینگونه است: مجموعه ای از شرایط بیرونی که در زمان زندگی یک موجود زنده، مانند انسان بر او اثرگذار است. به این ترتیب آفتاب، آب و هوا، گیاهان، جانوران و سایر موجودات بی جان و جاندار که در زمین وجود دارند و با یکدیگر در ارتباطی دوسویه هستند، محیط زیست انسان را تشکیل می دهند. البته محیط زیست و طبیعت تعریف های متعدد و متفاوتی دارد که ازآن ها چشم پوشی می نماییم. محیط زیست ومنابعی که در آن وجود دارد، در واقع محل زندگی و تامین کننده اصلی ترین نیازهای انسان محسوب می شود. با وجود این، در سال های گذشته، با رشد جمعیت و پیشرفت های تکنولوژیکی، روند بهره برداری از منابع موجود در زمین نیز بیشتر شده است و محیط زیست انسان دستخوش تخریب و آلودگی قرارگرفته است.
در سال های اخیر با توجه به افزایش فزاینده جمعیت استفاده از منابع مختلف نیز گسترش یافته است، افزایش شهرنشینی رشد مصرف را به دنبال داشته که این مسئله جوامع انسانی را با انبوهی از زباله های خطرناک و بیماری زا روبرو ساخته است.
مسئله مهم دیگر نبود فضای مناسب برای از بین بردن زباله که به معضل تبدیل شده است. و نیروی انسانی جامعه میل به استفاده از منابع طبیعی دارد که باید با استفاده از برنامه ها و مدیریت درست و کاربردی برای رفع معضلات آن تلاش کرد.
شهروندان مالکان شهر هستند
شهروندان نقش کلیدی و اساسی در حفظ و نظافت محیط شهری و طبیعت دارند. باید از امکانات شهری به نحو مطلوب استفاده نمایند. هر شهروند اگر محیط شهری را همانند محیط منزل خود بداند همواره با فضای تمیز طبیعت و محیط شهر روبرو می شود و این تمیزی در روحیه افراد تاثیر خوبی دارد. اما اگر فضا و محیط شهر مثل پارک ها، مکان های تفریحی و
گردشگری از تمیزی به دور باشند مثل "شخصی است که دارد به آدم دهن کجی می کند" و منظره جالبی ندارد.
هر شهروند یک مسئول برای خودش و دیگران باشد یعنی سعی بر این داشته باشد که اصول اولیه بهداشت فردی و جمعی را رعایت کند. درست است که در زندگی همه مصرف کننده هستیم هر چه مصرف بالا باشد تولید زباله هم افزایش پیدا می کند و این یک امر اجتناب ناپذیر است. با تولید زباله آلودگی ایجاد می شود. زمانی هم که آلودگی افزایش پیدا می کند انواع بیماری و میکروب وارد محیط زندگی می شود. آلودگی علاوه بر این باعث افزایش حشرات و حیوانات موذی و کثیف مثل موش، سگ، گربه، مگس، پشه و سوسک می شود. همه این عوامل به مرور زمان و با بی توجهی برخی از شهروندان باعث بروز بیماری های مختلف و خطرناک می شود که سلامت انسان را تهدید می کند.
پس با درست و بهینه مصرف کردن در سلامت خود کوشا باشیم. چرا باید خودمان محیط زیست و طبیعت را آلوده کنیم که
همان محیط تمیز و پاک تبدیل شود به محیط کثیف، غیر بهداشتی و آلوده و در نهایت بلای جان خودمان!
شهروندان با استفاده درست و صحیح می توانند محیط سالم و تمیزی داشته باشند. تفکیک زباله یکی از عوامل موثر در تمیزی محیط زیست است. اگر زباله ها تفکیک و درست بسته بندی شود و در همان زمان تعیین شده به داخل سطل های زباله شهری ریخته شود کمتر شاهد پراکندگی زباله در گوشه و کنار شهر هستیم. با این کار دید بینندگان را از فضای زشت و کثیف شهر و محله دور می کنیم.
وظیفه مهم شهرداری نظارت، کنترل و مدیریت زباله هاست که البته این امری بسیار هزینه بر است. باید نگهداری، جمع آوری، حمل و نقل، بازیافت و دفع زباله ها کاملا مشخص باشد که شهر دچار هرج و مرج نشود و همه کارهای با مدیریت درست و اساسی انجام شود، زیرا مساله زباله با سلامت انسان رابطه کاملا مستقیمی دارد.
ترویج مشارکت عمومی برای نظافت محیط شهری
مشارکت عمومی و همگانی هم یک راه حل مناسب و تاثیر گذار در این زمینه است. بنابراین هر شهروند با همکاری در گروه های عمومی می تواند به نجات جسم و روح خود و دیگر شهروندان کمک قابل توجهی داشته باشد. این امر باعث می شود کسانی که با بی فرهنگی در فضای عمومی شهری تولید زباله می کنند نسبت به این موضوع آگاه شوند. زیرا در سطح شهر شاهد پایین بودن سطح آگاهی برخی از شهروندان هستیم. زباله ریخته شده در کف خیابان، زباله های موجود در جوی آب، زباله هایی که کنار سطل زباله شهری جای دارند نه نه درون سطل! همه نشانه پایین بودن سطح آگاهی برخی نسبت به نظافت محیط طبیعی است.
بنابراین شهروندان با فرهنگ درست و مشارکت همگانی می توانند شهری تمیز با جلوه ای زیبا را برای استفاده و لذت بردن ایجاد کنند.
گزارش از مه جبین محمدی -
ایران خبر