کد مطلب: 40092
تاریخ انتشار : شنبه ۲۱ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۳۷
عواملی باعث می شود تا فرد خواسته یا ناخواسته دروغ بگوید. این عوامل ممکن احساسی باشد برای به دست آوردن شخص مورد علاقه، ممکن است برای کسب شغل و موقعیت اجتماعی باشد. در مواردی هم برای تخریب دیگران و بالا بردن شخصیت خود، زبان را به دروغ باز می کنند.
شروع دروغگویی از خانواده
ایران خبر _ دروغ بیانی است که فرد گاه و بیگاه و به طور عمدی سعی دارد گفتار یا رفتار نامناسب را در ذهن دیگران درست و واقعی جلوه دهد. در حقیقت بیانی است که خلاف واقعیت است. انسان ها ذاتا دروغگو نیستند و آن را اکتسابی و از محیط کسب می کنند.
عواملی باعث می شود تا فرد خواسته یا ناخواسته دروغ بگوید. این عوامل ممکن احساسی باشد برای به دست آوردن شخص مورد علاقه، ممکن است برای کسب شغل و موقعیت اجتماعی و اقتصادی باشد. در مواردی هم فرد برای تخریب دیگران و بالا بردن شخصیت خود، زبان را به دروغ می گشاید.
در برخی از خانواده ها که اصول اولیه اخلاق و تربیت در آن تعریف نشده است، همه اعضای خانواده از یک موضوع کوچک تا بزرگ به دروغگویی عادت می کنند، این افراد از گفتن دروغ هراسی ندارند. فرزندی که در چنین خانواده ای پرورش می یابد بنیان تربیتی اش با دروغ شروع می شود.
دروغ نقطه مقابل راستگویی
دروغ و دروغگویی در همه جوامع امری زشت، ناپسند و غیراخلاقی تلقی می گردد. اینکه فرد از چه زمان و توسط چه کسانی این عادت زشت را می آموزد بستگی به خانواده ای که در آن بزرگ شده و تربیت یافته دارد. پدر و مادر که وظیفه اصلی شان تربیت فرزند است باید مراقب رفتار و گفتار خود باشند زیرا فرزند در اولین مرحله از زندگی از پدر و مادر الگوبرداری می کند.
تربیت و آموزش فرزند در خانواده باید به گونه ای باشد که فرزند برای به دست آوردن قدرت، دفاع از خود، فرار و هراس از مسئله ای به دورغ پناه نبرد و دروغگویی وسیله ای برای رسیدن به خواسته های وی نباشد.
رواج دروغگویی در اجتماع
افرادی که در برخی خانواده ها با تربیت غلط رشد پیدا می کنند با همان تربیت غلط هم وارد اجتماع می شوند. وقتی فردی راستگویی را در خانواده آموزش ندیده است به دروغگویی عادت می کند و آن را در اجتماع رواج می دهد. البته اجتماعی که پذیره دروغ و دروغگو باشد خود دارای ضعف است.
به عنوان مثال فروشگاه لباسی قیمت اجناس را به صورت حراج اعلام می کند اما وقتی وارد فروشگاه می شویم می بینیم قیمت داخل فروشگاه با قیمت پشت ویترین متفاوت است، یعنی از راه دروغ مشتری برای خود جذب کردند. این مسئله در خیلی از فروشگاهها دیده می شود فرقی نمی کند پوشاک، لوازم منزل و یا حتی پروتیئن و خشکبار. تکرار این رفتار ناسپند در جامعه باعث می شود که دروغگویی اقتصادی رواج پیدا کند.
علت دروغگویی عدم اعتماد به نفس در فرد است. فرد نمی تواند حقیقت را در مورد خود بیان کند و مدام به دنبال راهی برای توجیه یا تشویق می گردد. برخی افراد برای ترس از دست دادن موقعیت به دروغگویی می پردازند.
گاهی دلایل خیلی ساده و سطحی باعث می شود فرد دروغگویی را پیشه کند، که این امر تاثیر ناخوشایندی در روابط اجتماعی افراد می گذارد. به عنوان مثال برای بیرون رفتن با دوستی قراری از قبل هماهنگ می شود اما در روز قرار یکی از آنها مریضی را بهانه می کند و قرار خود را کنسل اعلام می کند. همین دوزغ های کوچک و سطحی کم کم اثرات نامطلوبی را به همراه خواهند داشت.
ماه پشت ابر نمی ماند
نکته اساسی این است که برخی اعتقاد دارند عدم راستگویی و صداقت در خانواده یا اجتماع می تواند اثرات مثبتی برای آنها داشته باشد، این امر باعث می شود اصول اولیه ارتباطات و مراودات خود را با دروغ شروع کنند و راستگویی و یکرنگی را به طور کامل به فراموشی بسپارند. اما غافل از این هستند همیشه اوضاع به همین منوال نخواهد ماند و پنهان کاری دوام زیادی نخواهد داشت،در نهایت شرمساری و خجالت برای آن فرد باقی می ماند.
دروغگویی اثرات منفی زیادی بر فکر و ذهن افراد می گذارد که باعث می شود فرد آرامش خیال نداشته باشد، همیشه دچار اضطراب و استرس باشد، این اثرات منفی به مرور زمان درارتباط وی با دیگران خود را نشان می دهد و به اصطلاح فرد "سکه یک پول می شود".
عدم اعتماد و نبودن صداقت بین مردم در اجتماع خواه ناخواه به فرهنگی غلط و اشتباه تبدیل می شود که برای جبران نابسامانی های آن زمان زیادی لازم است تا اثرات منفی و نامطلوب آن از جامعه پاک شود.