کد مطلب: 41873
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۷ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۵۰
با اجرای کتاب ارزش نسبی تعرفه سلامت که با تعیین ارزش نسبی متناسب برای خدمات پاراکلینیک در بخش دولتی بوده است، به طور ویژه پرداخت از جیب مردم برای خدمات آزمایشگاه تشخیصی-طبی، پاتولوژی، ژنتیک، رادیوگرافی، سونوگرافی، سی‌تی‌اسکن، ام.آر.آی، پزشکی هسته‌ای و رادیوتراپی، به علت کاهش فاصله تعر‌فه‌ای در بخش دولتی و خصوصی، به طور متوسط در حدود 25% کاهش می یابد.
 
ایران خبر- در اولین گام از برنامه تحول نظام سلامت و با توجه به سیاست های تدوین شده و اجرای این برنامه ملی در سراسر کشور، اولین حلقه حفاظتی مردم در مقابل هزینه های سلامت با کاهش میزان پرداخت از 40درصد به 8 درصد تشکیل شد. به طوری که هموطنان بستری واجد بیمه پایه سلامت تنها 6% از مبلغ صورتحساب تنظیمی مشمول این برنامه را بر اساس تعرفه و قیمت مصوب پرداخت می نمایند از سوی دیگر روستائيان، عشایر و ساکنین شهرهای زیر 20 هزار نفر(دارای دفترچه بیمه روستایی) و ساير افرادي كه از طريق نظام ارجاع به بيمارستانهاي مشمول برنامه مراجعه مي‌كنند، 3 درصد از هزينه خدمات را پرداخت مي‌کنند.

در گام دوم با ایجاد شرایط عادلانه و مناسب از ارجاع بیماران برای دریافت خدمات پاراکلینیکی، لوازم مصرفی و تجهیزات، خدمات آزمایشگاهی به خارج از بیمارستان جلوگیری به عمل امد و تمامی خدمات در زنجیره بیمارستانی و در قالب پرونده به هموطنان ارائه شد که این مرحله دومین حلقه حفاظتی مردم در مقابل هزینه های سلامت محسوب می گردد.

در بیست سال گذشته به دلیل ثابت ماندن تعرفه های خدمات درمانی، با مشکلات عدیده ای مواجه بودیم که پرداخت هزینه های سنگین از جیب مردم از مهمترین آنهاست. به همین دلیل تدوین و بومی سازی کتاب ارزش نسبی خدمات درمانی با اخذ نظرانجمن های علمی، دانشگاهها و سازمانهای بیمه گر سومین مرحله طرح تحول سلامت را رقم خورد . این مرحله از اول مهرماه آغاز شده و با نظارت بر عملکرد گروههای ارایه کننده خدمت تا حذف کامل پرداخت‌های غیر قانونی توسط پزشکان و موسسات پیش خواهد رفت. تا حلقه حفاظت مالی از مردم در مقابل هزینه های سلامت به عنوان مهمترین هدف برنامه تحول نظام سلامت را تکمیل کند. از سوی دیگر پرداخت از جیب مردم جهت خدمات بستری در بیمارستان ها و بخش دولتی هیچ تغییری نخواهد کرد و مابه التفاوت هزینه ها از سوی دولت ( از محل اعتبارات تحول نظام سلامت و بیمه های پایه) پرداخت خواهد شد.

با اجرای کتاب ارزش نسبی تعرفه سلامت که با تعیین ارزش نسبی متناسب برای خدمات پاراکلینیک در بخش دولتی بوده است، به طور ویژه پرداخت از جیب مردم برای خدمات آزمایشگاه تشخیصی-طبی، پاتولوژی، ژنتیک، رادیوگرافی، سونوگرافی، سی‌تی‌اسکن، ام.آر.آی، پزشکی هسته‌ای و رادیوتراپی، به علت کاهش فاصله تعر‌فه‌ای در بخش دولتی و خصوصی، به طور متوسط در حدود 25% کاهش می یابد.
ایران خبر برای بررسی طرح تحول نظام سلامت به گفتگو با کارشناسی در این زمینه می پردازد؛

افزایش پزشکان در بیمارستان های دولتی
با اجرایی شدن طرح تحول سلامت قیمت خدمات به سمت واقعی شدن پیش رفت، یعنی دریافتی پزشکان بابت اقداماتی که انجام می دهند افزایش پیدا کرد. در مراکز دولتی خدمات حدود 40 درصد افزایش پیدا کرده و درآمد پزشکان حدود 2 برابر شده است.  وزارت خانه در طرح تحول سلامت  برای پزشکان تمام وقت در مراکز و بیمارستان های دولتی درآمدی دوبرابر تعیین کرد، یعنی پزشکی که تعهد بدهد که مطب نداشته باشد و در بیمارستان دولتی کار کند و سرویس ارائه دهد دریافتی آن از بابت خدمات ارائه شده دوبرابر خواهد شد، در حالی که هزینه بیمار تغییری پیدا نکرده است. تعهد بیمه های بیمارستان های دولتی به شدت افزایش پیدا کرده است.
رونق بیمارستان های دولتی
در بیمارستان های دولتی حدود 90درصد از هزینه های بیمار را بیمارستان پرداخت می کند. با طرحی که ارائه شد پزشکان  استقبال بسیار خوبی از آن داشتند  و ترجیح دادند به سمت بیمارستانهای دولتی روانه شوند به طوری که بیمارستانهای دولتی از رونق خاصی برخوردار شدند. در گذشته افراد به بیمارستان دولتی مراجعه می کردند و در آنجا خدمتی انجام می دادند، قیمت آن خدمت مبلغ 100 هزار تومان بود که مبلغ 70 هزار تومان آن را بیمه پرداخت می کرد و مابقی آن را فرد بیمار متقبل می شد، ولی در طرح تحول نظام سلامت اگر هزینه ای را  بیمه ها پرداخت نکنند،وزارت بهداشت  90 درصد آن را پرداخت می کند، یعنی عملا از آن مبلغ 30 هزار تومان که پرداخت نقدی فرد بود، مبلغ 27 هزار تومان آن را دولت پرداخت می کند. در بدترین حالت فرد 6 تا 10 درصد از هزینه های را پرداخت می کند، مابقی آن را یا بیمه ها با تعهدی که دارند پرداخت می کنند و اگر بیمه ها از پرداخت سرباز زدند وزارت بهداشت طبق طرح تحول سلامت آن را پرداخت می کند. حتی این امر به خرید تجهیزات پزشکی هم مربوط می شود.

هزینه بستری تا ترخیص بیمار بر عهده بیمارستان است
  وزارت خانه در دستورالعملی که برای بیمارستان ها صادر کرده است بیمارستان را ملزم کرده است که تحت هیچ شرایطی، هیچ بیماری را نباید برای تهیه اقلام دارویی یا تجهیرات پزشکی به خارج از بیمارستان بفرستد. کارپرداز بیمارستان باید دارو و تجهیزات را برای بیمار تهیه کند و این موارد در پرونده بیمار درج شود. اگر بیمه ها تعهد خود را انجام ندهند 90درصد هزینه ها راطرح تحول سلامت پرداخت می کند. حتی هزینه آمبولانس  نیز بر عهده بیمارستان است.  
 افزایش 25 تا 40 درصدی مراجعین به بیمارستان های دولتی طی این بازده زمانی رخ داده است. اکنون بیمارستان ها ملزم شده اند  تمامی هزینه ها از بستری تا ترخیص بیمار را عهده دار شوند. مسئله انتقال بیمار از یک بیمارستان به بیمارستان دیگر رخ نمی دهد. اگر هم بیمار نیاز به خدمات درمانی تکمیلی داشته باشد خود بیمارستان انجام می دهد و با آمبولانس بیمارستان بیمار را به مرکز درمانی انتقال می دهد تا اقدامات درمانی بدون پرداخت هزینه انجام شود.

گزارش از مه جبین محمدی - ایران خبر