پاسخ نمایندگام مجلس به دفن 1700 تن سیب زمینی در گفتگو با ایران خبر؛

کج سلیقگی دولت در دفن سیب زمینی های فاسد

کد مطلب: 47274
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۴۳
این مقدار محصول سیب زمینی ممکن است به علت گرما و قرار داشتن در فضای باز خراب و فاسد شده باشند. اگر برای خوراک دام مورد استفاده قرار می گرفت طبیعتا ضرر و زیان بسیاری دام ها را تهدید می کرد، با وجود ویروس و آفت هم در این محصول ممکن بود دام ها تلف شوند.
محمد تقی توکلی نائب رئیس اول کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی در گفتگو با ایران خبر در خصوص چال کردن 1700 تن سیب زمینی گفت: یک ادعایی در مجلس مطرح شد، اما بررسی های کامل برای صحت و سقم آن هنوز مشخص نشده است.
 
دام با آفت و آلودگی تلف می شود
وی افزود: این مقدار محصول سیب زمینی ممکن است به علت گرما و قرار داشتن در فضای باز خراب و فاسد شده باشند. اگر برای خوراک دام مورد استفاده قرار می گرفت طبیعتا ضرر و زیان بسیاری دام ها را تهدید می کرد زیرا وجود ویروس و آفت هم در محصول باعث تلف شدن دام می شود و آفت و آلودگی سلامت و بهداشت دام را تهددید می کند.
 
توکلی گفت: 1700 تن سیب زمینی میزان زیادی نیست. چون ممکن است این محصول متعلق به چند کشاورز باشد و یا اینکه توسط تعاونی روستایی خریداری شده باشد. نبودن محل مناسب نگهداری محصول باعث فساد و خرابی آن شده است و چون قابل ارائه به بازار داخلی و هم چنین صادرات نبوده باید این حجم از محصول سیب زمینی دفن می شد.

وی در ادامه افزود: متاسفانه وقتی در بازار محصولات کشاورزی این مشکلات پیش می آید ضرر و زیانی زیادی کشاوزران را تهدید می کند. در برخی از مناطق شمالی کشور که محصولاتی از قبیل مرکبات، سیب درختی و کیوی به عمل می آید بازاری برای آنها وجود ندارد در نتیجه این محصولات با افت قیمت روبرو می شوند. خصوصا محصولی مثل کیوی که در برخی مناطق تولید مازاد داریم و صادارت این محصول هم امکان پذیر نیست، زیرا محصول باید کیفیت خوب، بسته بندی مناسب و استانداردهای لازم را داشته باشد تا بتوانیم آن را صادر کنیم.

توکلی در پایان خاطر ناشن ساخت: وقتی تولید محصولی مازاد است و بازار کشش و توانایی مطلوب و لازم را ندارند متاسفانه قیمت ها تغییر پیدا می کند، این موارد برای ما در صنعت کشاورزی مشکل ساز است. وقتی محصولی مثل میوه که خیلی زود فاسد می شود و محیط باز، سرد یا گرم باعث تغییرات کیفیتی آن می شود و همین فساد زود هنگام محصول باعث دفن آن می شود.


سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی ادعای امحای سیب‌زمینی سالم را تکذیب کرد.
 محمدمهدی برومندی درباره دفن شدن مقادیر زیادی سیب‌زمینی گفت: با توجه به مستندات موجود امحای سیب زمینی‌های یادشده در تیرماه به‌علت کیفیت پایین این محصول و فاسد شدن آن رخ داده است.

نماینده مردم مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه دولت برای تنظیم بازار اقدام به خرید سیب‌زمینی کرده بود، افزود: با توجه به نامناسب بودن انبار نگهداری از سیب‌زمینی و تکنولوژی پایین مقداری از این محصول فاسد شده است.
وی ادامه داد: متأسفانه همسو نبودن تولید با نیاز کشور تاکنون خسارت‌های بیشماری را به اقتصاد ما وارد کرده است.
برومندی با اعلام اینکه درصورت فراهم بودن زمینه صادرات محصولات کشاورزی امحای محصولات برای تنظیم بازار رخ نخواهد داد، تأکید کرد: متأسفانه با فراهم نبودن زمینه صادرات سرنوشت سیب‌زمینی برای گوجه‌فرنگی و سایر محصولات نیز تکرار شده است.
این نماینده مردم در مجلس نهم افزود: مسئولان باید به‌دنبال راهکاری برای رفع ریشه‌ای مشکلات کشاورزان باشند.

وی با ابراز اینکه با توجه به صلاحدید مسئولان استان فارس توزیع رایگان سیب‌زمینی به خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی صورت گرفته است، تصریح کرد: ادعای امحای سیب‌زمینی سالم کذب محض است.
این نماینده مجلس با اظهار اینکه علت عدم عرضه سیب زمینی‌های مازاد به بازار برهم نزدن تنظیم بازار بوده است، تصریح کرد: درصورتی که سیب‌زمینی‌های مازاد به بازار حتی با قیمت ارزان عرضه می‌شد باز هم کشاورز متضرر این موضوع بود.

سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: حمایت از کشاورز داخلی برای تولید محصول باکیفیت باید با برنامه ریزی منسجم همراه باشد.


دولت لااقل سیب‌زمینی‌ها را به‌جای دفن، خوراک دام می‌کرد
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس درباره دفن سیب‌زمینی‌های خرید تضمینی شده توسط دولت گفت: دولت در این زمینه کج‌سلیقگی کرده و ما نیز به‌عنوان مجلس به این حرکت اعتراض داریم زیرا حداقل کاری که می‌شد در این ارتباط انجام داد مصرف سیب‌زمینی به‌عنوان خوراک دام بود.

 عباس رجایی بعد از نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی تأکید دارند که یکی از مهمترین بخش‌هایی که باید این مهم در آن اجرا شود بخش کشاورزی است. به همین منظور محصولات کشاورزی به کشور از جمله برنج باید هدایت شده وارد کشور شود.
وی در واکنش به آزاد شدن واردات برنج افزود: نظام تعرفه‌ای که دولت برای واردات برنج دیده است به‌نفع اقتصاد کشور است، زیرا باید از واردات بی‌رویه این محصول به کشور جلوگیری به عمل آید.

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تسنیم ادامه داد: سرانه مصرف برنج در کشور ما متعادل نیست و بیشتر از استانداردهای جهانی ایرانی‌ها برنج مصرف می‌کنند که در این زمینه نیز باید اصلاحات ساختاری به وجود آید.

رجایی تصریح کرد: در مجموع واردات محصولات کشاورزی از جمله برنج باید مدیریت شود که این امر به‌نفع اقتصاد کشور نیز است.

نماینده مردم کمیجان در مجلس در خصوص دفن سیب‌زمینی‌های خرید تضمینی شده توسط دولت اظهار کرد: بنده معتقدم که دولت در این زمینه کج‌سلیقگی کرده است و ما نیز به‌عنوان مجلس به این حرکت اعتراض داریم زیرا حداقل کاری که می‌شد در این ارتباط انجام داد مصرف سیب‌زمینی به‌عنوان خوراک دام بود.

رجایی افزود: سیب‌زمینی‌های بهاره ماندگاری کمتری داشته و فسادپذیرند به همین منظور بخش عمده‌ای از این سیب‌زمینی‌ها فاسد شده‌اند و 10 درصد از بخش قابل مصرف این محصول به کمیته‌ امداد رفته است.

* دو سال است که یارانه صادرات سیب‌زمینی پرداخت نشده است
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس افزود: اقداماتی که در خصوص دفن سیب‌زمینی خرید تضمینی انجام شده است به‌منظور تنظیم بازار محصول یادشده بوده است زیرا با بازتوزیع این سیب‌زمینی‌ها در بازار عملاً قیمت خرید این محصول از کشاورزان کاهش می‌یافت که این امر در نوع خود یک پارادوکس ایجاد کرده است.

این مقام مسئول در ادامه خطاب به وزیر اقتصاد گفت: دولت یارانه‌ای برای صادرات محصولات کشاورزی از جمله سیب‌زمینی تعریف کرده است اما با وجود گذشت دو سال از این امر هنوز یارانه‌ای به صادرات این محصول داده نشده است و بخش صادرات سیب‌زمینی نیز نتوانسته به‌درستی عمل کند.

در ادامه این مراسم علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه چرا دولت در پرداخت تسهیلات به بخش‌های صنعت و کشاورزی یکسان عمل نمی‌کند، گفت: در سال‌های گذشته و در زمان تحریم تولیدات بخش کشاورزی با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو نبوده است به‌طوری که علاوه بر رشد تولید شاهد افزایش صادرات نیز بوده‌ایم.

وی افزود: بخش کشاورزی در فروش محصولات خود مانند صنعت با مشکل رکود مواجه نبوده است و در شرایطی که در سایر بخش‌ها تقاضا وجود نداشته است محصولات کشاورزی مورد توجه مصرف کنندگان قرار داشته است.

طیب‌نیا با اشاره به اینکه دولت برای تأمین نهاده‌های بخش کشاورزی نیز برنامه‌های مشخصی داشته و دارد، گفت: در این زمینه با وزیر جهاد کشاورزی جلساتی برگزار شد تا نهاده‌های مورد نیاز بخش کشاورزی از جمله تراکتور، کمباین و... مورد حمایت قرار گرفته و تسهیلات پرداخت شود.

این مقام مسئول اظهار کرد: بانک مرکزی نیز در این زمینه برنامه‌ریزی‌هایی انجام داده تا تراکتور و کمباین مورد نظر کشاورزان تعیین شود کمااینکه در وام 25میلیونی خودرو نیز شاهد اعطای تسهیلات خرید تراکتور بودیم.