ایران خبر- محیط زیست به همه محیطهایی که در آنها زندگی جریان دارد گفته میشود. مجموعهای از عوامل فیزیکی خارجی و موجودات زنده که با هم در کنش هستند محیط زیست را تشکیل میدهند و بر رشد و نمو و رفتار موجودات تأثیر میگذارند.
محیط زیست عبارت ترکیبی از دانشهای متفاوت در علم است که شامل مجموعهای از عوامل زیستی و محیطی در قالب محیط زیست و غیر زیستی (فیزیکی، شیمیایی) است که بر زندگی یک فرد یا گونه تأثیر میگذارد و از آن تأثیر میپذیرد.
امروزه این تعریف غالباً به انسان و فعایتهای او مرتبط میشود و میتوان محیط زیست را مجموعهای از عوامل طبیعی کرهٔ زمین، همچون هوا، آب، اتمسفر، صخره، گیاهان و غیره، که انسان را احاطه میکنند خلاصه کرد.
تفاوت محیط زیست با طبیعت در این است که تعریف طبیعت شامل مجموعه عوامل طبیعی، زیستی و غیر زیستی میشود که منحصراً در نظر گرفته میشوند، در حالی که عبارت محیط زیست با توجه به برهمکنشهای میان انسان و طبیعت و از دیدگاه بشر توصیف میشود.
یکی از مهم ترین موضوعاتی در حال حاضر فکر بشر را به خود مشغول کرده است محیط زیست و طبیعت است که متاسفانه حال رضایت بخشی ندارد. محیط زیست و طبیعت ایران هم دستخوش تغییرات و دگرگونی های بدی شده است و باید برای رهایی از وضعیت بغرنج آن چاره اندیشی مناسب صورت گیرد.
نابسامانی هایی که که در زمینه آب، هوا و خاک در کشور داریم کم کم به معضل بسیار بزرگی تبدیل شده است چرا که محیط زیست رابطه مستقیم و موری بر سلامت جان انسان ها و حیوانات دارد. کوتاهی کردن و عدم رسیدگی به مسئل زیست محطپیطی می تواند تاوان و بهای سنگینی تا تا از بین رفتن جان انسان ها داشته باشد.
مشکلاتی از قبیل آلایندگی هوا، آلودگی آب، تغییرات اقلیمی، گازهای گلخانه ها، پسماند، آلودگی آب های دریاچه ها و رودخانه ها، زباله های شهری و بیمارستانی، خشک شدن تالاب ها، عدم صرفه جویی در مصرف آب زندگی و بقاء انسان ها و همه موجودات زنده را به خطر می اندازد.
با این اوصاف تدوین و برنامه ریزی مناسب برای بررسی این معضل اساسی از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این زمینه باید اگاهی رسانی عمومی صورت گیرد و رسانه می توانند رنگ بسیار پررنگ و موثری برای نجات محیط زیست کشور ایفاء کنند. نویسندگان، فعلان محیط زیست، کارشناسان محیط زیست، دوستداران محیط زیست، مجریان برنامه های تلویزیون، کارگردانان، روزنامه نگاران، خبرنگاران و رسانه ای دیگر باید با یک مشارکت دسته جمعی و یکپارچه اقدامی اساسی برای نجات محیط زیست انجام دهند چرا که با دست روی دست گذاشتن هر روز شاهد از بین رفتن طبیعت خواهیم بود.
با توجه به تخریب سریع محیط زیست اهالی رسانه می توانند با فعالان محیط زیست برای آگاهی رساندن به مردم آموزش ها را در قالب مجله،CD و مجموعه های آموزشی کوتاه و مفید تهیه کنند و در اختیار همگان قرار دهند.
فرهنگ سازی یکی از لازمه های حفظ محیط زیست است. همکاری سازمان محیط زیست با رسانه ها می تواند تاثیراتی خوبی در این زمینه داشته باشد. آموزش هایی از قبیل: صرفه جویی در مصرف آب، تولید کم زباله های خانگی، نحوه صحیح جمع آوری زباله های خانگی و شهری، عدم استفاده از وسیله نقلیه شخصی به مرور زمان می تواند تاثیرات مطلوبی در نجات محیط زیست داشته باشد.
تاثیر تبلیغات و آموزش ها در رسانه های مکتوب به مراتب بیشتر از رسانه های تصویری است زیرااغلب افراد از تلویزیون به عنوان یک وسیله تفریحی استفاده می کنند تا ابزاری برای آموزش دیدن. پس رسانه های مکتوب با هدف آموزش همگانی باید گامی موثر بردارند.
زمانی که رسانه ها بتوانند نقش خود را به خوبی ایفاء کنند مردم هم می توانند با حضور در مشارکت های عمومی سلامت و جان خود را تضمین کنند. چرا که بی شک محیط زیست یکی از مهم ترین مسائلی است زندگی بشر را تحت تاثیر قرار می دهد.