با پایان یافتن فروردین امسال ، گویی تاریخ مصرف وایبر هم در ایران به پایان رسید و به ناگاه تب عجیبی در مهاجرت به تلگرام، ایرانیان ذوق زده از ابزارهای پیامرسان را فرا گرفت، وایبر که تا چندی قبل در میان همتایان خود در ایران بی رقیب می نمود، اکنون با کمی تعلل و اختلال جای خود را به رقیب داد. تعللی که برخی آن را به تیغ فیلترینگ هوشمند نسبت می دادند و برخی دیگر از تاثیر تغییرات مدیریتی در شرکت وایبر می گفتند.به گزارش
ایران خبر،این اپلیکیشن که توسط دو برادر برنامه نویس روس برای شرکتی آلمانی طراحی شده، در سال ۲۰۱۳ به صورت مالتی پلتفرم در اختیار کاربران موبایل قرار گرفت و به خاطر امکاناتی منحصر به فرد، در مدت زمانی کوتاه توانست به یکی از محبوب ترین اپلیکیشن های پیام رسان در دنیا تبدیل شود.
تلگرام سریع و جذاب بود و امکاناتی در اختیار کاربرانش قرار می داد که قابل قیاس با وایبر نبود، این که انتشار عکس تنها در فرمت خاصی محدود نشود و امکان ساخت انواع و اقسام استیکرها،هر روز مشتریان ایرانی اش را بیشتر کرد تا جایی که بنا بر برخی آمارها ایرانیان به زودی به دومین کاربران تلگرام در جهان تبدیل شدند.
*اولین ترکشها نخستین حاشیه ها برای تلگرام را همین استیکرها به وجود آوردند،سادگی ساخت استیکر و امکان استفاده آن برای همه اقشار باعث شد تا علاوه بر استیکرهای مورد اقبال عموم، انواع مستهجن و حتی توهین آمیز آن نیز به تلگرام راه پیدا کند، انتشار استیکرهای غیر اخلاقی و خلاف امنیت ملی باعث شد تا وزیر ارتباطات به محتوای آنها واکنش نشان دهد.
محمود واعظی که پیش از این همواره به طرفداری از فعالیت شبکههای اجتماعی موبایل پرداخته و به کرات تاکید کرده بود که هیچ شبکهای به دلیل مسائل اقتصادی فیلتر نمی شود، به ایسنا گفت که برای شبکههایی که از محتوا یا استیکرهایی در قالب توهین به مقامات کشور استفاده کرده یا نسبت به ترویج مسائل غیراخلاقی مبادرت میکنند بر اساس قانون محدودیت اعمال میکنیم.
وی همچنین متذکر شد که سیاست ما برخورد با عواملی است که مسائل امنیتی کشور را نشانه گرفته باشند. سازمان تنظیم مقررات ارتباطات، نظارت کاملی بر تمام شبکههای اجتماعی دارد و علاوه بر این سازمان، دستگاههای مرتبط دیگر نیز محتویات این شبکهها را از نظر امنیتی رصد میکنند.
واعظی در عین حال تاکید کرد که با منتشرکنندگان محتواهای خلاف اخلاقی در شبکههای اجتماعی یا مباحثی که مسائل امنیتی کشور را نشانه گرفته باشند، برخورد میشود.
به گفته او شبکههای اجتماعی که سالم هستند و طبق مقررات کشور عمل میکنند، محدودیت فعالیت نخواهند داشت.
وی خاطرنشان کرد که تا زمانی که شبکهای درست فعالیت میکند و به دنبال ترویج محتواهای نامناسب نیست محدودیتی اعمال نخواهد شد، اما در غیر این صورت طبق قانون برخورد شده و موضوع در کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه رسیدگی خواهد شد.
*اختلالها با شایعات آغاز شدند!
به نظر می رسد که دولت تلگرام مستعجل بود، چون به فاصله اندکی از این اظهارات وزیر، تلگرام نیز دچار کندی ارسال و مشکلاتی مشابه آخرین روزهای رونق وایبر شد.
بالافاصله گمانه زنی ها هم درباره علت این اختلال آغاز شد. اول از همه کاربران با این پیام ساختگی نسبت به اختلالها واکنش نشان دادند:
«تلگرام در نسخه جدیدش امکان فرستادن عکس و فیلم را برای ایران برداشته است. لطفا آپدیت نکنید و این را به دوستان خود اطلاع بدهید.
کاملا حقیقی است و امتحانش کاملا مجانی!!!»
البته کسانی که ماجراجوتر بودند و جرات کردند به رغم چنین پیامی تلگرام خود را به روز کنند به غیرواقعی بودن آن نیز پی بردند.
برخی رسانه ها هم نوک پیکان را به سمت مخابرات گرفتند و رسما از فیلتر شدن تلگرام خبر دادند. موضوعی که ابتدا کارشناسان بی نام و نشان مخابرات آن را تکذیب کردند.
تسنیم نظر یکی از دست اندر کاران مخابراتی را جویا شده بود که از اوضاع شرکت ارتباطات زیر ساخت به عنوان تامین کننده اینترنت و پهنای باند کشور،آگاهی بیشتری داشت. دلیل درخواست اظهار نظر این بود که هر دستوری برای اجرای فیلترینگ به زیرساخت ارجاع شده و اجرا می شود.
این کارشناس مخابراتی با تکذیب فیلترینگ یا اختلال در کار پیام رسان تلگرام در ادامه به رسانه مذکور گفت: « اگر هم چنین اتفاقی افتاده، احتمالا اختلال مقطعی بوده اما باز هم بعید می دانم این اتفاق افتاده باشد زیرا دستور فیلترینگ را شرکت ارتباطات زیرساخت اجرا می کند.»
*وزیر ارتباطات هم تکذیب کرد بعد از این پاسخ نیم بند، سخنگوی مخابرات نیز این خبر را تکذیب کرد و پس از آن بود که وزیر قاطعانه فیلترینگ تلگرام را رد کرد.
محمود واعظی اعلام کرد:« متاسفانه در شبکه های اجتماعی شایعاتی درباره محدودیت یا فیلتر شدن شبکه اجتماعی تلگرام توسط وزارت ارتباطات منعکس شده است.
این مطالب صرفا شایعه بوده و به هیچ وجه واقعیت ندارد. بنده و همکارانم در وزارت ارتباطات هیچ برنامه ای برای محدودسازی شبکههای اجتماعی نداریم و به کاربرد این شبکه ها در زندگی روزمره واقفیم و در طی این مدت همواره پیگیر تداوم فعالیت شبکه های اجتماعی نیز بوده ایم. در ضمن از کاربران عزیز تقاضا دارم تا حصول اطمینان نسبت به یک خبر، از انتشار و ارسال آن در شبکه های اجتماعی و ارتباطی خودداری کنند تا اینگونه شایعات کمتر فضای نشر در جامعه داشته باشند.»
*تلگرام وارد گود شداما پس از این گفته ها بود که اکانت رسمی تلگرام نیز با سلب مسئولیت از خود اعلام کرد: برخی آی اس پی های ایرانی سرعت دسترسی کاربران به این شبکه اجتماعی را مختل کرده اند و در گزارش بخش فنی تلگرام امده که هیچ مشکلی در پشتیبانی کاربران ایرانی وجود ندارد .»
آی اس پی به شرکتی که دسترسی کاربران را به اینترنت فراهم میکند، گفته می شود و در واقع این ادعای تلگرام، انداختن دوباره توپ به زمین ایران است.
تا کنون هیچ یک از مسئولان ایرانی پاسخی به این ادعا نداده اند.
اکنون این سوال باقیست که آیا تلگرام دوباره به روزهای اوج خود باز خواهد گشت و یا عمرش در ایران به سر آمده و کاربران ایرانی با همان سرعت عبور وایبر، از تلگرام نیز مهاجرت خواهند کرد؟
هرچند باز هم باید پرسید که کوچ بزرگ بعدی به کجا خواهد بود؟