کد مطلب: 102699
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۰۵:۵۶
یماران مبتلا به بیماری ام اس (به انگلیسی Multiple Sclerosis) طیف وسیعی از علائم را تجربه می کنند. با توجه به ماهیت بیماری ام اس، می تواند در هر فردی متفاوت باشد. همچنین شدت علائم بیماری ام اس ممکن است سال یه سال، ماه به ماه یا حتی روز به روز تغییر کند.
احتمال ابتلا به بیماری ام اس در زنان 2 تا 3 برابر مردان است
 
به گزارش ایران خبر، بیماری مولتیپل اسکلروز یا ام اس (MS) بیماری مزمن سیستم عصبی مرکزی می باشد. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به میلین (myelin) که لایه محافظ اطراف رشته های عصبی است حمله می کند و باعث ایجاد التهاب و زخم می شود. این بیماری فرستادن سیگنال به سایر قسمت های بدن را دشوار می کند.
انواع ام اس عبارت اند از:
  • عود کننده- فروکش کننده (RRMS)
    سندرم بالینی مجزا (CIS)
    پیشرونده- اولیه (PPMS)
    پیشرونده- ثانویه (SPMS)


 
علائم بیماری ام اس (MS)
از جمله شایع ترین علائم بیماری ام اس، خستگی و اختلال در راه رفتن است.
تقریبا 80% از بیماران ام اس خستگی را تجربه کرده اند. این خستگی ناشی از بیماری ام اس عادی نیست و می تواند منجر به ناتوانی در انجام کارهای روزمره شود.
اختلال در راه رفتن در بیماران ام اس می تواند به این دلایل باشد:
  • بی حسی ساق پا یا پا
    به هم خوردن تعادل
    ضعف عضلانی
    فلج مغزی یا اسپاستیک عضلانی
خستگی شدید خود مشکلات دیگری را به وجود می آورد. اختلال در راه رفتن نیز می تواند منجر به زمین خوردن و آسیب های ناشی از آن شود.
 

 
در بیماری ام اس یا ممکن است همه علائم با هم بروز کنند یا آنقدر خفیف باشند که به آن توجهی نکنید. 
  • احساسات عجیب مانند سوزش بازو، پا یا یک طرف صورت. این احساس مانند سوزن سوزن شدن پا در زمان خواب رفتن است اما دلیل مشخصی برای آن وجود ندارد.
    تعادل شما ممکن است کمی به هم خورده و پاهایتان سست شود. ممکن است احساس کنید در زمان راه رفتن یا سایر فعالیت های فیزیکی به راحتی تعادل خود را از دست می دهید.
    دوبینی، تاری دید و از دست دادن بخشی از بینایی می تواند از علائم اولیه بیماری ام اس (MS) باشد. همچنین ممکن است با چشم درد نیز همراه باشد.
ممکن است علائم اولیه ام اس (MS) از بین رفته و روز دیگر دوباره ظاهر شوند. همچنین بیمار ممکن است هفته ها، ماه ها یا حتی سال ها این علائم را در خود مشاهده نکند.
علائم بیماری ام اس (MS) می توانند علل مختلفی داشته باشند. اگر این علائم را در خود مشاهده می کنید لزوما به بیماری ام اس مبتلا نیستید.
 

 
سایر علائم رایج ام اس عبارت اند از:
  • اختلالات گفتاری
    لرزش
    اختلال در تمرکز، حافظه و مهارت های حل مسئله
    درد حاد یا مزمن


 
علت بیماری ام اس
در بیماران مبتلا به بیماری ام اس، میلین (myelin) بدن آسیب می بیند. میلین (myelin) لایه محافظی است که رشته ای عصبی را در سراسر سیستم عصبی مرکزی پوشش می دهد.
تصور می شود که این آسیب ناشی از حمله سیستم عصبی باشد. حمله سیستم عصبی به میلین (myelin) منجر به ایجاد التهاب و در نتیجه زخم می شود.
تمام بافت های ملتهب و زخم شده ارتباط بین مغز و سایر قسمت های بدن را قطع می کنند.
علت حمله سیستم ایمنی بدن هنوز مشخص نیست.

 
آیا بیماری ام اس ارثی است؟
ام اس بیماری ارثی محسوب نمی شود، اما داشتن خواهر یا برادری که مبتلا به ام اس باشد احتمال ابتلا به این بیماری را در فرد بیشتر می کند. ژنتیک می تواند نقش داشته باشد. دانشمندان ژن هایی را کشف کرده اند که می تواند احتمال ابتلا به بیماری ام اس را افزایش دهند.
برخی محققان گمان می کنند محرک محیطی مانند ویروس یا سم علت حمله سیستم عصبی است.

 
تشخیص بیماری ام اس (MS)
آزمایش های تشخیص بیماری ام اس که توسط متخصص مغز و اعصاب شکل می گیرد عبارت اند از:
ام آر آی (MRI) بهترین آزمایش تصویربرداری برای تشخیص بیماری ام اس (MS) است. در این روش با استفاده از رنگ متضاد، ضایعات فعال و غیر فعال در مغز و نخاع مشخص می شوند.
برای تشخیص بیماری ام اس لازم است مشکل در بیش از یک ناحیه از مغز، نخاع یا اعصاب بینایی وجود داشته باشد. این آسیب باید در زمان های مختلف رخ داده باشد.
همچنین باید بیماری هایی که علائم مشابهی دارند مانند بیماری لایم، لوپوس و سندرم شوگرن نیز بررسی شوند.  

 
درمان بیماری ام اس (MS)
درمان قطعی بیماری ام اس وجود ندارد اما گزینه های متعدد درمانی برای آن وجود دارد.
اگر ام اس از نوع عود کننده- فروکش کننده (RRMS) باشد، می توانید از داروهای تعدیل کننده بیماری استفاده کنید. این داروها برای کاهش سرعت پیشرفت بیماری ام اس (MS) طراحی شده و از عود کردن آن جلوگیری می کند.
درمان های دیگر نیز می توانند علائم ام اس را کاهش داده و کیفیت زندگی را ارتقا دهند. از آنجایی که این بیماری در افراد مختلف متفاوت است، درمان به نوع علائم بیمار بستگی دارد. 

 
عوارض بیماری ام اس
آسیب های ناشی از بیماری ام اس می توانند در هر کجا از سیستم عصبی مرکزی ظاهر شوند. یعنی می توانند در هر نقطه از بدن اثر بگذارند.
یکی از شایع ترین عوارض ام اس خستگی بیش از حد است. اما عوارض دیگری نیز برای بیماران مبتلا به ام اس وجود دارد که عبارت اند از:
  • افسردگی
    اضطراب
    برخی درجات اختلالات شناختی


 
رژیم غذایی برای بیماران مبتلا به ام اس
هنوز ثابت نشده که رژیم غذایی بتواند روی ماهیت بیماری تاثیر بگذارد اما می تواند به برخی مشکلات کمک کند. به طور مثال اگر خستگی بیش از حد دارید، رژیم غذایی حاوی چربی زیاد و کربوهیدرات های ساده کمکی نمی کند.
هرچه رژیم غذایی بهتر باشد، بدن سالم تر خواهد بود. در کوتاه مدت ممکن است تاثیر چندانی نداشته باشد اما سلامت بدن را در آینده تضمین خواهد کرد.
رژیم غذایی بیماران مبتلا به ام اس باید شامل مواد غذایی زیر باشد:
  • انواع سبزیجات و میوه ها
    منابع پروتئینی کم چرب مانند ماهی و مرغ بدون پوست
    غلات کامل و سایر منابع فیبر
    آجیل
    حبوبات
    محصولات لبنی کم چرب
    مصرف آب و مایعات به اندازه کافی
 

 
بیماران مبتلا به ام اس باید از این مواد غذایی اجتناب کنند:
  • چربی های اشباع شده
    چربی ترانس
    گوشت قرمز
    غذاها و نوشیدنی هایی با قند بالا
    غذاهایی با سدیم بالا
به مقدار غذایی که می خورید توجه کنید تا همواره وزن سالمی داشته باشید. برچسب روی مواد غذایی را بخوانید. مواد غذایی که کالری بالا و ارزش غذایی کمی دارند به شما کمک نخواهند کرد.