کد مطلب: 112384
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۸:۲۰
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: از دولت افغانستان توقع داریم قبل از اینکه ایران ناگزیر شود در برخی حوزه هایی که به افغانستان کمک می کرد اقدام متقابل انجام دهد، حقابه هیرمند را احیا کند.
 

به گزارش ایران خبر، در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی بررسی سوال نماینده زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز از وزیر خارجه در مورد اقدامات این وزارتخانه جهت احقاق حقابه رودخانه هیرمند از افغانستان در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت.

در ابتدای جلسه محمدجواد ظریف گفت: موضوع حقابه ایران از هیرمند و هریرود از موضوعاتی است که در روابط ایران و افغانستان سالها مطرح بوده و از زمانی که جمهوری اسلامی به صورت جدی به این موضوع ورود کرده است، ۱۶ جلسه برای حقابه هیرمند بین ایران و افغانستان برگزار شده است.

وزیر امور خارجه افزود: در سفرهای روسای جمهور ایران و افغانستان نیز یکی از مباحث مهم، بحث حقابه ایران از هیرمند بوده است.

وی با تاکید بر اینکه مشکل آب کشور و استان سیستان و بلوچستان تنها از طریق حقابه حل شدنی نیست و باید برنامه جامعی برای آن تدوین شود، گفت: وظیفه وزارت خارجه پیگیری جدی این موضوع است، بنابراین علاوه بر جلسات ویژه که بین دو کشور در این خصوص برگزار شده است، در سفری که سال گذشته به افغانستان داشتم با اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان توافق کردیم کمیته های پنج گانه برای بررسی این موضوعات مابین دو کشور تشکیل شود و کمیته ویژه آب نیز توسط آقای عراقچی تشکیل شد. در حال حاضر سه کمیته تشکیل شده و منتظر تشکیل دو کمیته دیگر هستیم. در زمینه آب هیرمند نیز به توافقاتی دست یافتیم.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: در حوزه هامون طرف افغانی توافق کرده آب هامون تامین شود، در حوزه هریرود برای اولین بار توافق شد رژیم حقوقی برای این رودخانه تنظیم شود.

ظریف: سه یادداشت اعتراضی در مورد حقابه هیرمند به افغانستان ارسال شد/ سفیر افغانستان را فرا خواندیم

وی اظهار داشت: اسفندماه سال گذشته وزارت خارجه گزارشی داشت مبنی بر اینکه میزان حقابه جمهوری اسلامی ایران بر اساس قرارداد ۱۳۵۱ قابل قبول نبوده است، بنابراین سه یادداشت اعتراضی به افغانستان ارسال شد و سفیر این کشور نیز به وزارت خارجه دعوت شد.

وی تصریح کرد: تنها یک مسیر «رفتار متقابل» باقی مانده است که توقع داریم قبل از اینکه جمهوری اسلامی ناگزیر شود در حوزه هایی که به افغانستان کمک کرده است اقدام متقابل انجام دهد، حقابه جمهوری اسلامی مورد توجه قرار گیرد.

در ادامه حبیب الله دهمرده گفت: عمده فعالیت اقتصادی مردم سیستان کشاورزی است که موجب وابستگی صد درصد به آب هیرمند می شود. استمرار دو دهه خشکسالی موجب شده وضعیت معیشتی مرزنشینان به شدت خطرناک شود که این امر منجر به مهاجرت مردم شده است.

وی در ادامه مستندی را در مورد خشکسالی و مشکلات کشاورزی در استان سیستان در نمایشگر مجلس پخش کرد.

ظریف: تمرکز وزارت خارجه بر احیای شرق کشور است/تنها راه اقدام متقابل است

در ادامه محمدجواد ظریف گفت: آنچه که حضرتعالی می فرمایید و آنچه در مستند نشان داده شد دغدغه همه ماست. هیچ ملاقاتی بین ایران و افغانستان انجام نشده، مگر اینکه این موضوع مطرح شده است.

وی تاکید کرد: اجلاس کمیساریای عالی ایران و افغانستان به زودی در ایران برگزار می شود و در این خصوص صحبت خواهیم کرد.

ظریف گفت: حقابه ناچیزی در ماه اسفند و فروردین به ایران داده شد که کمتر از حقابه مورد توافق در قرارداد ۱۳۵۱ بود.

وی تاکید کرد: تمام تلاش خود را به کار بردیم، فقط یک اقدام باقی مانده است، آن هم باید با تایید همه دستگاه های ذیصلاح انجام شود، اقدام متقابل تنها راه باقی مانده است که بر این اساس در حوزه هایی که به افغانستان کمک می کنیم فشار بیاوریم اما در این حوزه مجموعه ای از ملاحظات وجود دارد.

وزیر خارجه تصریح کرد: امیدواریم دوستان افغان ما ملاحظات دوستانه ما را با نبود امکان فشار اشتباه نگیرند.

ظریف با تاکید بر اینکه تمرکز وزارت خارجه بر احیای شرق کشور است، گفت: فشار دیپلماسی برای راه اندازی و زنده کردن بندر چابهار در راستای احیای شرق کشور است.

وی ادامه داد: اجلاس اضطراری کمیساریای آبی ایران و افغانستان به زودی برگزار خواهد شد.

دهمرده: حاصل دیپلماسی شما یک متر مکعب آب برای مردم نبود

 در ادامه حبیب الله دهمرده گفت: آقای ظریف! حضور بی ظهور چه فایده ای دارد؟ جلسات زیاد دارید اما سیستان بدبخت بایر است. سیستان بر پایه رودخانه هیرمند شکل گرفته است اما افغانستان با ساخت سد بر رودخانه هیرمند، ورود آب این رودخانه را به ایران کاهش داده است.

وی تاکید کرد: در قرارداد ۱۳۵۱ حقابه ایران ۸۲۰ میلیون لیتر تعیین شد که برای احیای هیرمند کافی نیست اما طرف افغانستان به همین مقدار نیز پایبند نیست.

دهمرده تصریح کرد: رهبری انقلاب سیستان را تنگه احد نامیدند. در بودجه سال ۹۶ دولت مکلف به افزایش حقابه ایران از هیرمند شد اما اقدام لازم انجام نشده است.

وی گفت: حاصل دیپلماسی شما حتی یک متر مکعب آب برای مردم نبوده است.

دهمرده در پایان خطاب به ظریف گفت: من به شما اعتماد و ارادت دارم، شما را به امام حسین (ع) و حضرت زهرا (س) قسم می دهم کاری برای مردم انجام دهید.

در پایان دهمرده اعلام کرد از پاسخ های وزیر قانع شده است.

ظریف: بسته جامع همکاری ایران و افغانستان در ۵ محور در دست تهیه است

ظریف در ادامه گفت: افغانستان برای جمهوری اسلامی ایران یک همسایه مهم است که در طول سال های بعد از انقلاب همواره با تنش و بحران روبرو بوده و امنیت جمهوری اسلامی از این تنش خسارت زیادی دیده است.

وی افزود: وزارت امور خارجه با گوشت و پوست خود این مسئله را درک کرده و در حمله طالبان به مزارشریف ۱۱ شهید تقدیم کرده است، لذا برای ما پیشرفت و توسعه افغانستان بسیار اهمیت دارد.

وزیر امور خارجه با اشاره به لانه کردن تروریسم و افراط گرایی در افغانستان به دلیل دخالت های خارجی، ادامه داد: این روزها با انتقال داعش به افغانستان با افزایش این خطر مواجهیم و در رفت و آمدهای مرزی میان ایران و افغانستان نیز مشکل مواد مخدر و نیز ورود غیرقانونی اتباع را داریم.

ظریف با بیان اینکه برای این دو مسئله برنامه داریم، خاطرنشان کرد: در رابطه با ورود غیرقانونی اتباع، مسئله ودیعه ویزا را برداشته ایم تا رفت و آمدهای اتباع تسهیل و نظام مند شود.

وی افزود: در حوزه آب هیرمند و هریرود معضل دوم را با افغانستان داریم و همه این موضوعات را در قالب یک بسته جامع روابط دو کشور در ۵ کمیته شامل آب، امنیت، مرز، آموزش و روابط اقتصادی دنبال می کنیم.

وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: مجموعه توافق ها در این ۵ کمیته به عنوان یک قرارداد جامع در تنظیم روابط دو کشور امضا خواهد شد و این در تاریخ روابط دوجانبه بی نظیر است.

ظریف تاکید کرد: اینکه وارد بسته همکاری شده ایم به دلیل این است که از امتیازاتی که جمهوری اسلامی در ۴۰ سال اخیر به دلیل برادری و همسایگی به مردم افغانستان داده، در حوزه آب و مبارزه با مواد مخدر استفاده کنیم.

وی با تاکید بر اینکه مسئله آب سیستان و بلوچستان برای همه ما مهم است و امیدواریم در قالب این برنامه عملیاتی دنبال شود، اظهار داشت: توسعه شرق کشور هم به نفع ایران و هم به نفع افغانستان و پاکستان است و باید با سرعت دنبال شود.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه اجزای این بسته پنج گانه موکول به یکدیگر هستند، خاطرنشان کرد: به زودی علاوه بر جلسه ای که اخیرا با کمک سازمان حفاظت محیط زیست در تهران برگزار شد، جلسه ای نیز در هفته ها و ماه های آینده در نیویورک خواهیم داشت و اخیرا نیز در سفر به نیویورک از دبیرکل سازمان ملل خواستم در بالاترین سطح در این جلسه شرکت کند، البته تلاش در حوزه دیپلماسی سریع به نتیجه نمی رسد و زمان خواهد برد.

منبع : خبرگزاری مهر