کد مطلب: 132430
 
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۸ ساعت ۰۹:۱۵
در حالی که درمان بیش از 70 درصد از بیماری‌ها به خدمات آزمایشگاهی وابسته است بسیاری از آزمایشگاه‌های کوچک تشخیص طبی کشور در معرض ورشکستگی قرار دارند و آزمایشگاه‌های بزرگ هم با چالش و مشکلاتی جدی مواجه شده‌اند. متخصصان و کارشناسان حوزه بهداشت معتقدند این تحریم‌های ظالمانه امریکا است که برخلاف ادعاهای دروغین معافیت گروه پزشکی، پایش را بر شاهرگ حیات این گروه گذاشته است.
 
به گزارش ایران خبر، در شرایطی که بیش از 90 درصدخدمات آزمایشگاهی وابسته به تجهیزات پیچیده وارداتی است، دبیر علمی انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی بر این باور است که کنترل بازار و کیفیت کیت‌های مورد استفاده و همچنین ساماندهی برای پیشگیری از سوءاستفاده و ساماندهی می‌تواند بسیاری از مشکلات را حل کند تا خللی در ارائه امکانات به افراد جامعه ایجاد نشود. 
علی صادقی تبار، افزایش بی‌رویه هزینه کیت‌های آزمایشگاهی را یکی از مشکلات روزهای اخیر آزمایشگاه‌ها عنوان می‌کند و به «ایران» می‌گوید: وظیفه واردات و تأمین اقلام و تجهیزات آزمایشگاه‌ها، کاملاً به شرکت‌های خصوصی واگذار شده است. دولت به شرکت‌های خصوصی ارز دولتی اختصاص می‌دهد تا بتوانند نیاز بازار را تأمین کنند، اما این شرکت‌ها آنقدر که در هنگام تخصص و گرفتن ارز از بانک مرکزی و ترخیص کالا از کمرگ دچار مشکل می‌شوند برای واردات کیت‌ها و تجهیزات دردسر ندارند. این عضو انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی معتقد است حالا که تحریم واردات را سخت کرده، ما باید با کاهش سخت گیری‌های داخلی شرایط را برای همه آسان‌تر کنیم. 
وی تأکید می‌کند: متأسفانه در ماه‌های اخیر ترخیص کالا از گمرک بسیار زمان بر شده است این درحالی است که کیت‌های آزمایشگاهی تاریخ مصرف محدود دارد و هنگام ترخیص ممکن است زمانی کوتاه از تاریخ مصرف آن باقی مانده باشد. از دیگر مشکلات ناشی از ترخیص دیر هنگام از گمرک، کمبود مقطعی کیت در بازار است که باعث نگرانی مردم و بیماران می شود. اما داستان به اینجا ختم نمی‌شود همیشه بروکراسی تبعات خاص خود را داشته و مشکلات را افزایش می‌دهد. گرانی و افزایش هزینه محصول یا خدماتی که در جریان طولانی بروکراسی تولید می‌شود همواره به دریافت کننده محصول یا خدمت تحمیل می‌شود. صادقی تبار هم این موضوع را تأیید می‌کند و می‌گوید: طولانی شدن بروکراسی کار ترخیص یک کالا به صرف انرژی بیشتر و به دنبال آن افزایش قیمت کالا منجر می‌شود. به این معنا که درست است که ارز دولتی 4200 تومانی به برخی ازکالاها داده می‌شود اما چون دردسر واردات و ترخیص آن زیاد است و شرکت‌ها متحمل هزینه‌های زیادی می‌شوند، این هزینه اضافه را به قیمت نهایی محصول وارد شده اضافه می‌کنند. هزینه وقتی زیاد است آنها هم کالا را باقیمت گران‌تر می‌فروشند اما آزمایشگاه‌ها کیت را گران می‌خرند و بر اساس تعرفه‌هایی که در ابتدای سال اعلام می‌شود خدمات را ارائه می‌دهند بدون سر سوزن افزایش. حقیقت این است که چنین ارتباطی محکوم به شکست است همان‌طور که این روزها می‌بینیم بسیاری از آزمایشگاه‌ها در معرض ورشکستگی قرار گرفته‌اند و درخواست لغو پروانه خود را به مراجع ارائه داده‌اند. تعطیلی آزمایشگاه‌ها نه تنها ارائه خدمات به بیماران را با مشکل مواجه می‌کند بلکه به بیکاری عده زیادی از فعالان در این مراکز و افزایش آمار بیکاران منجر می‌شود. 
وی کلید رفع این مشکل را در همکاری وزارت بهداشت و انجمن‌ها می‌داند و اظهار می‌کند: وزارت بهداشت با کمک انجمن‌ها، می‌تواند شرکت‌هایی را که توانایی تأمین نیازهای بحرانی آزمایشگاه‌ها را دارند شناسایی کرده، روند فعالیت آنها را تسهیل کند. در چنین شرایطی ضمن اینکه کیت و تجهیزات بموقع به بازار تقاضا می‌رسد، قیمت تمام شده هم کاهش می‌یابد.
منبع : ایران آنلاین