کد مطلب: 94548
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۵۳
افشاگری محمدباقر قالیباف در برنامه زنده تلویزیونی درباره پشت پرده انتخابات ریاست جمهوری، اصولگرایان را غافلگیر کرد. نامزد انتخابات ریاست جمهوری شامگاه دوشنبه در برنامه «جهان‌آرا» که مستقیم روی آنتن رفت، اعلام کرد که نه حضورش و نه کناره‌گیری‌اش از رقابت‌های انتخاباتی، به خواست و صلاحدید خود او نبوده است.
 

به گزارش ایران خبر،قالیباف با تأکید بر اینکه «اگر من در انتخابات می‌ماندم، یا انتخابات دو مرحله‌ای بود یا فاصله بین یک درصد یا فاصله کمتر از آن بود»، گفت: «جمع‌بندی من این بود که در این دوره به عنوان رئیس جمهوری میان دوره‌ای نیایم؛ ولی دوستان ما که تا حدودی در یک اردوگاه هستیم، من را متقاعد کردند. من استدلال خود را برای آنها مکتوب کردم؛ ولی وقتی یکی از دوستان من گفت فکر نمی‌کنی بین اینکه به وظیفه‌ات عمل کنی و منافع شخصی خود را در نظر بگیری، باید انتخاب کنی.پاسخ دادم اگر همه این تصمیم را گرفتیم، من قبول می‌کنم. من تا روز قبل از انصراف هم به رشت رفتم اما تحت یک گفت‌وگو و حرف‌های منطقی که البته آن را قبول نداشتم و براساس تحلیل خودم وظیفه‌مند شدم که کنار بروم.»

قالیباف ادامه داد: «در سال 92 همه قول دادند وحدت کنند؛ اما همه توافقاتی که صورت گرفت به هم خورد و مجموعه این اردوگاه به این نتیجه رسید که اگر وحدت کرده بودند، نتیجه دیگری رقم می‌خورد. من احساس کردم اینجا باید به وحدت تمکین کنم؛ البته برخی به من گفتند که تو کنار رفتی و آرای تو به سبد رقیب رفت. ولی من گفتم اگر بمانم، باز می‌گویند به خاطر همین اردوگاه شکست خورد. تحلیل ما این بود که باید یکی کنار برود و همه به من نگاه می‌کردند. امروز همه فهمیدند وحدت مهم است اما ما چیزهای دیگری هم لازم داریم.» او که به کنایه خود را «عبرتِ انتخابات» می‌خواند، اصولگرایان را به «مصادره انقلاب» متهم و تأکید کرد: «اصولگرایی گفتمان امام و انقلاب است و انتقاد اصلی‌ که امروز درخصوص جریان اصولگرایی مطرح می‌شود، این موضوع است که اصولگرایی خودانتقادی ندارد؛ در حقیقت این جریان اصلاً اهل گفت‌وگو نیست.

ما اگر بچه‌های انقلاب و مردم را با گفتمان بتوانیم قانع کنیم، بی‌تردید پای کار می‌آیند.» وی افزود: «مبانی و اصول برای همه است و نمی‌توانیم گفتمان انقلاب اسلامی را برای خودمان قبضه کنیم. بی‌تردید سایر جریان‌ها نیز گفتمان انقلابی را دارند اما مشکلی که امروز در جریان اصولگرایی وجود دارد، این است که بیشتر حرف انقلابی می‌زنیم. اما آیا عمل‌مان نیز به همان اندازه است؟» شهردار تهران ادامه داد: «یکی از اصول گفتمان ما در جریان اصولگرایی، مردم‌مداری است اما متأسفانه اصولگرایان در این امر نقص جدی دارند.» قالیباف افزود: «حضور من در انتخابات در حقیقت به گونه‌ای بود که برای دیگران عبرت شود؛ چرا که من ناچار شدم این کار را انجام دهم و در حقیقت انتشار نامه‌ای خطاب به جوانان برای تشریح رفتار سیاسی من به دلسوزان نظام و همین جوانان بود.»
وی در ادامه نتیجه انتخابات مجلس دهم شوای اسلامی را یادآور شد و گفت: «بی‌تردید اگر با روش و تحلیل درست پیش نرویم، 30 بر هیچ می‌بازیم.»
قالیباف با اشاره به نامه اخیرش مبنی بر لزوم «نواصولگرایی» گفت: «ما چندین عدم موفقیت داشتیم؛ چرا برنمی‌گردیم به این عدم موفقیت‌ها نگاه کنیم؟ من نه تنها ادعای رهبری این گروه را ندارم، بلکه معتقدم این به خواست عمومی جامعه تبدیل شده که بدنه اصولگرایی در کجا قرار دارد؟ من با این نامه خواستم این مسأله را به گفت‌وگو بگذارم.»

رمزگشایی از انصراف «دیگرخواسته»
فارغ از انتقادات شهردار اصولگرای پایتخت از جریان متبوعش، سخنان او از انصرافی که «داوطلبانه» عنوان شده بود، رمزگشایی شد.  25 اردیبهشت ماه بود که قالیباف با صدور اطلاعیه‌ای با اعلام انصراف از شرکت در انتخابات، از هواداران خود خواست که به ابراهیم رئیسی رأی دهند.او بعد از انصراف دوشادوش سید ابراهیم رئیسی در جمع هواداران او در مصلای تهران حضور یافت و مردم را به رأی دادن به تولیت آستان قدس رضوی دعوت کرد و حال می‌گوید عدم کناره‌گیری‌اش بیشتر به نفع اصولگرایان رقم می خورد  و به زعم، او یا انتخابات را به دور دوم می‌کشاند یا فاصله رأیش با روحانی را یک درصد و حتی کمتر می‌کرد. با توجه به نرخ مشارکت رأی دهندگان و 42 میلیون رأی دهنده، بر اساس ادعای قالیباف در صورت حضور او ، تفاوت رأی با حسن روحانی کمتر از یک میلیون می‌شد؛ این در حالی است که تفاضل رأی حسن روحانی و سید ابراهیم رئیسی، حدود 9 میلیون رأی است.

قالیباف پیش از انتخابات اخیر، دوبار در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرده و هر دوبار شکست خورده بود. بالاترین رأیی که او به دست آورد، در انتخابات ریاست جمهوری سال 92 بود که حدود 6 میلیون رأی کسب کرد. او در انتخابات سال 84 با حدود چهار میلیون رأی، چهارم شد. شهردار اصولگرای تهران که ماه‌ها قبل از برگزاری انتخابات پیغام فرستاده بود تنها در شرایطی نامزد می‌شود که اصولگرایان روی او اجماع کنند، در آستانه واپسین انتخابات ریاست جمهوری، در کش و قوس فعالیت «جمنا» با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد «هیچ درخواستی برای نامزد شدن نداشته و ندارد.» بیانیه‌ای که برخی آن را به انصراف از کاندیداتوری تعبیر کردند اما نام او به عنوان یکی از 5 نامزد ائتلاف اصولگرایان که مجوز ثبت نام دارد، مطرح شد و قالیباف 26 فروردین ماه در ساعات منتهی به پایان مهلت قانونی ثبت نام‌ها، برای نام‌نویسی وارد وزارت کشور شد.

ورود او به صحنه انتخابات تعبیری دوگانه یافت؛ اصولگرایان ائتلافی موسوم به «جمنا» عنوان کردند قالیباف، هم‌ اندازه ابراهیم رئیسی حق و احتمال انتخاب شدن به عنوان گزینه نهایی اصولگرایان دارد. اصلاح‌طلبان اما عنوان کردند قالیباف برای تشدید حملات انتقادی علیه حسن روحانی وارد گود شده و در موقع مقتضی کنار خواهد کشید که البته نیز چنین شد؛ شهردار اصولگرای تهران در مناظره‌های تلویزیونی، ادعاهای رنگارنگی علیه روحانی و جهانگیری مطرح و خود را نماینده «96 درصد» اکثریتی دانست که حق و حقوق‌شان از سوی «4 درصد» اقلیت خورده شده است؛ چندبرابر کردن یارانه نقدی، پرداخت کارانه و ایجاد 5 میلیون شغل از وعده‌های قالیباف در انتخابات اخیر بود. وعده‌هایی کمابیش مشابه آنچه سید ابراهیم رئیسی نیز عنوان می‌کرد.

با نزدیک‌تر شدن به زمان برگزاری انتخابات، مناظره میان اعضای ستاد رئیسی و قالیباف شدت گرفت. در حالی که تشکل‌های اصولگرا از جمله جامعه روحانیت مبارز، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، جبهه پیروان خط امام و رهبری، جبهه پایداری و... از ابراهیم رئیسی اعلام حمایت کردند، برخی رسانه‌های اصولگرا عنوان کردند نظرسنجی‌ها حاکی از کاهش آرای قالیباف و رشد آرای رئیسی است. مجموعه تحولاتی که به قول قالیباف او را «وظیفه‌مند» کرد تا انصراف بدهد. هفته گذشته محمد مهاجری، فعال اصولگرا در میزگردی در «ایران» خبر داد: «قالیباف انصراف نداد، بلکه انصرافانده شد.» به گفته وی، «قالیباف در رشت در حال سخنرانی بود که یادداشتی به وی داده می‌شود مبنی بر اینکه شما انصرافانده شده‌اید.»

انصــــــــراف «خودخواســـــــته» یا «دیگرخواسته» قالیباف اما به کمک اصولگرایان نیامد و آنها در انتخابات ریاست جمهوری شکست خوردند و حال با توجه به حاصل کار است که قالیباف در برنامه زنده تلویزیونی می‌گوید: «وحدت مهم است، اما چیزهای دیگر هم لازم است»؛ چیزهایی از قبیل خودانتقادی، ارتباط با مردم، باز کردن باب گفت‌وگو و خلاصه کلام «نواصولگرایی». حال باید منتظر ماند و دید اصولگرایان به پیشنهاد قالیباف چه واکنشی نشان می‌دهند؛ آیا او نیز مانند مصطفی میرسلیم ناچار به اصلاح و توضیح سخنان خود  شده یا با همین عِده و عُده‌ای که دارد، لیدر «نواصولگرایی» می‌شود.

منبع : روزنامه ایران