ایران خبر بررسی می کند؛

در آشتی دولت روحانی با اقلیتها

کد مطلب: 39668
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۳۲
ادیبی ضمن تشکر از این اعتماد دولت، افزود: انتخاب سفیر کُرد اهل سنت از یک سال و نیم پیش در حال پیگیری بود و ابتدا به عنوان سفیر استرالیا مطرح شدم.
 
انتخاب سفیر کُرد اهل سنت برای اولین‌بار در دولت تدبیر و امید محقق شد و صالح ادیبی به این عنوان استوارنامه خود را برای حضور در سفارت کشورهای کامبوج و ویتنام دریافت کرد.

به گزارش ایران خبر، انتخاب یک مدیر کرد و اهل سنت به عنوان سفیر ایران در کامبوج و ویتنام بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های داخلی و خارجی داشته است. این انتخاب از آن جهت مورد توجه قرار گرفت که برای نخستین بار یکی از هموطنان اهل سنت به این مسئولیت منصوب شده است. بر همین اساس، بسیاری از تحلیلگران این اقدام رئیس جمهوری و دولت یازدهم را در راستای عمل به وعده‌های خود ارزیابی کرده‌اند.
صالح ادیبی، سفیر جدید ایران در کشورهای کامبوج و ویتنام در ششمین جلسه شورای اداری استان کردستان اگفت: انتخاب یک کُرد اهل سنت نشان دهنده توجه ویژه دولت تدبیر و امید به مطالبات کردستانی ها به عنوان یک گروه اقلیت است.

این سفیر کرد اهل سنت عنوان کرد: انتخاب اینجانب به عنوان سفیر دو کشور کامبوج و ویتنام به علت اهل سنت بودن مسلمانان آن منطقه بوده و تسلط به زبان های کُردی، انگلیسی و عربی است.

وی تصریح کرد: اگرچه این کار از یک سال و نیم پیش در جریان بود اما به علت اتمام نیافتن کار، رییس جمهوری این مسئله را در سفر خود به کردستان اعلام نکرد.


*کردها بیشتر به دولت اعتماد کردند


ادیبی انتخاب سفیر کُرد اهل سنت را تحقق وعده های رییس جمهوری دانست و افزود: این اقدام علاوه بر تحقق خواسته دیرین کُردها موجب اعتماد بیش از پیش کُردها به دولتمردان تدبیر و امید است.

شرق در این باره نوشت: با وجود به‌نیمه‌رسیدن عمر دولت یازدهم، صالح ادیبی، نخستین سفیر کرد اهل سنت در جمهوری اسلامی ایران است که پیش‌تر رئیس بنیاد نخبگان ملی استان کردستان بود. او اکنون به‌عنوان سفیر ایران در ویتنام و کامبوج منصوب شده است. براساس شنیده‌ها، مرضیه افخم، سخنگوی فعلی وزارت خارجه نیز اولین سفیر زن ایران خواهد بود که در راستای وعده‌های دولت یازدهم به این سمت منصوب می‌شود. دولت یازدهم از ابتدای کار خود با انتصاب دستیار ویژه اقوام، نشان داد که نگاه متفاوتی به بحث قومیت‌ها دارد. حسن روحانی، در جریان مبارزات انتخاباتی خود در مورد استفاده از اقلیت‌ها در مناصب دولتی سخن گفته بود

 
*نخستین واکنشها


 
علیرضا آشناگر، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان استفاده از نیروهای توانمند و کارآمد بومی را از مطالبات مردم کردستان از دولت دانست و گفت: «این مطالبه به‌تدریج در حال تحقق است و اولین سفیر کُرد اهل سنت از استان کردستان انتخاب شده و به‌زودی فعالیت خود را آغاز می‌کند».
 سید احسن علوی، نماینده مردم شهرستان‌های سنندج، دیوان‌دره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی نیز انتخاب یک کُرد اهل سنت به‌عنوان سفیر را مایه افتخار دانست و گفت: «این انتخاب بیانگر تحقق وعده‌های دولت به مردم کردستان است». این خبر در رسانه‌های مختلف به‌طور ویژه بازنشر شد؛ در سه دهه بعد از پیروزی انقلاب انتصاب سفیر کرد و سنی سابقه نداشته‌ است.
 سفیر ایران در ویتنام سِمت سفیر اکردیته در کشور کامبوج را هم دارد. چون ایران و کامبوج دارای سفیر مقیم در پایتخت‌های یکدیگر نیستند و سفیران آنها در کشورهای دیگر به‌عنوان «سفیران اکردیته» نمایندگی دیپلماتیک کشورهای خود را برعهده دارند. نماینده سنندج که خبر انتصاب این کرد سنی را به سمت سفیر اعلام کرده، گفته است: «در کردستان مشابه چنین نیروهای توانمندی فراوان است» و ابراز امیدواری کرده از «نیروهای کرد اهل سنت بیشتر در پست‌‌ها و مناصب مدیریتی استفاده شود». صالح ادیبی ٥١ سال دارد، دارای درجه دکترا در رشته ادبیات فارسی با گرایش زبان‌شناسی زبان‌های باستانی و در رشته ادبیات عرب هم تحصیل کرده است. رئیس دانشگاه‌ آزاد کردستان بوده و در دانشگاه‌های دیگری هم تدریس کرده است. براساس وب‌سایت سفارت ایران در هانوی، سفیر کنونی جمهوری اسلامی در ویتنام در سال ۱۳۹۱ به محل مأموریت خود اعزام شده است.
جماران نوشته است :ادیبی استوارنامه خود را برای حضور در سفارت کشورهای کامبوج و ویتنام دریافت کرده ‌است. او در ششمین جلسه شورای اداری استان کردستان انتخاب خود را «نشان‌دهنده توجه ویژه دولت تدبیر و امید به مطالبات کردستانی‌ها به‌عنوان یک گروه اقلیت» دانست. «این اقدام علاوه بر تحقق خواسته دیرین کُردها موجب اعتماد بیش از پیش کُردها به دولتمردان تدبیر و امید است».


*یک سال و نیم پی گیری برای سفیر کرد


 ادیبی توضیح داد که «انتخاب سفیر کُرد اهل سنت از یک‌سال‌ونیم پیش در حال پیگیری بود که ابتدا به‌عنوان سفیر استرالیا مطرح شدم. انتخاب اینجانب به‌عنوان سفیر دو کشور کامبوج و ویتنام به علت اهل سنت‌بودن مسلمانان آن منطقه و تسلط من به زبان‌های کُردی، انگلیسی و عربی بوده است». او ادامه داد: «اگرچه این کار از یک‌سال‌ونیم پیش در جریان بود اما به علت اتمام‌نیافتن کار، رئیس‌جمهوری این مسئله را در سفر خود به کردستان اعلام نکرد.

 
*شعار مهم روحانی
 

خبرگزاری جمهوری اسلامی هم در این باره نوشت : تاکید بر حقوق اقوام و اقلیت های دینی از شعارهای مهم «حسن روحانی» در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم بود که پس از پیروزی و آغاز به کار دولت وی، در فرصت های پیش آمده تا اندازه یی رنگ واقعیت گرفت.
تعریف جایگاه دستیاریِ ویژه ی رییس جمهوری در امور اقوام و اقلیت های دینی، برگزاری نشست ها و دیدار با اقلیت ها و توجه به خواسته های آنان، تاکید بر آموزش به زبان مادری در مدرسه ها، وعده ی راه اندازی بخش کردی خبرگزاری رسمی دولت و ... نمونه هایی از اقدام های دولت روحانی در امور اقلیت ها است و این بار انتخاب یک شهروند اقلیت قومی از جامعه ی اهل سنت کشور شاهدی دیگر بر این مدعا است.
از آنجا که ایران، کشوری در بردارنده ی گروه های گوناگون دینی، قومی و زبانی در قلمرویی واحد و دارای تاریخی مشترک است از این رو پذیرش این گوناگونی ها و به عبارتی اصلِ تنوع قومی، دینی و زبانی، امری انکارناپذیر میان جامعه و مسوولان سیاسی کشور است.
انتخاب یک کُرد از اهل تسنن کشور به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در کشورهای کامبوج و ویتنام رخدادی بود که نشان داد روحانی در عرصه ی عمل بر شعارهای خود در زمینه ی حقوق اقلیت ها پافشاری دارد.
با توجه به مساله ی تکثر در کشورهای چند قومی و چندمذهبی، همچنین تلاش دولت یازدهم در رسیدگی به امور قومیت ها و اقلیت های دینی در ایران به بیان نکته هایی در این زمینه می پردازیم:

 
*سفیر کرد نشانه پذیرش چند گونگی فرهنگی از سوی دولت



 امروزه چندگونگی های فرهنگی اعم از قومی، زبانی، دینی و نژادی امری پذیرفته شده در جهان است و کمتر کشوری به ویژه در منطقه ی غرب آسیا پیدا می شود که از این نظر همگن باشد. توجه به این موضوع در مدیریت سیاسی جوامع چندقومی بسیار اهمیت دارد. برقراری توازن و تعامل میان قومیت ها، دولت و مدیریت سیاسی رویکرد مهمی است که می تواند به کارآمدی حاکمیت سیاسی و تحقق اهداف آن در ایجاد همبستگی ملی منجر شود.
در مدیریت تنوع قومی و مذهبی، کشور و دولتی موفق است که با توجه به این تفاوت ها و چندگونگی ها، به همبستگی و هم افزایی ملی دست یابد.



*توجه به اصل پانزدهم و نوزدهم قانون اساسی
 

تا مدت ها سیاست های قومی در کشور بر پایه ی همانند سازی و زدودن تفاوت ها بود تا اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی در راستای پیاده سازی اصل پانزدهم و نوزدهم قانون اساسی، توجه به امور اقوام و اقلیت های دینی و مذهبی و خواسته های آنان در چارچوب منافع ملی در دستور کار دولت ها قرار گرفت. در دوره هایی چون دولت «اصلاحات» مساله ی حقوق اقلیت ها تا حد قابل توجهی برجسته شد اما این حقوق طی نزدیک به یک دهه ی گذشته برای سال ها در وضعیت محاق قرار گرفت و اینک دولت «تدبیر و امید» بر آن است در راستای توجه به این حقوق، گام های مهمی بردارد.
دولت یازدهم با ایجادِ تعامل مبتنی بر گفتمانِ اعتماد و احترام میان حاکمیت سیاسی با گروه های گوناگون قومی، دینی و زبانی، با در نظر گرفتن حقوق اساسی همه ی شهروندان ایرانی اعم از کرد، ترک یا شیعه و سنی و ... در راستای افزایش مشارکت سیاسی و تحقق حقوق شهروندی تلاش می کند.


 
*بی توجهی به حقوق اقلیتها زمینه سوء استفاده فرصت طلبها
 

 
 همه گروه های قومی، دینی و ... در ایران با وجود تفاوت ها، دارای ریشه های مشترک نژادی، سرزمینی و فرهنگی و مهم تر از همه ملی هستند.
توجه نداشتن به حقوق مسلم آنان در این چارچوب ملی و سرزمینی نه تنها موجب تقویت احساس محرومیت میان آنان می شود بلکه زمینه ی سوء استفاده ی فرصت طلبان و بیگانگان را فراهم می کند و به جای ایجاد تقویتِ همگرایی و هم آوایی با حاکمیت سیاسی، به شکل گیری تنش و ناآرامی می انجامد. از این رو اقدام های دولت روحانی برای مشارکت دادن اقوام و اقلیت ها در تصمیم ها و مدیریت کشور و تعامل سازنده با آنان، افزون بر آنکه نمود رعایت حقوق انسانی و شهروندی است موجب هم افزایی و همگرایی ملی و تقویت سرمایه های اجتماعی در کشور می شود.


*باور روحانی به اصل وحدت در کثرت
 

 
توجه به نخبگان قومی و اقلیت های دینی و مذهبی در کشور، نشان دهنده ی باور روحانی به اصل «وحدت در کثرت» و از همه مهم تر کمرنگ شدن نگاه امنیتی دولت یازدهم به اقوام و اقلیت ها و حتی فرصت دانستن این تفاوت ها است. در حالی که سیاست های همانند سازی و بی توجهی به نخبگان و مولفه های فرهنگی و کنترل و نظارت همیشگی نشان دهنده ی نگاه امنیتی به قومیت ها و اقلیت ها و تهدید دانستن آنان برای امنیت ملی پنداشته می شد، در دولت تدبیر و امید، اقوام و گروه های دینی و مذهبی و به طور کلی خرده فرهنگ ها به چشم مزیت ملی نگریسته می شوند.
در چنین شرایطی، مشارکت و اعتماد دوسویه ی کامل میان دولت و ملت به هر صورتی که باشد در حکم تحقق یکی از مهمترین اهداف نظام های مردمسالار است و در این میان فرهنگ و خط مشی سیاسی حاکمیت و دولت در زمینه ی قومیت ها و اقلیت ها نقشی تعیین کننده در زمینه ی دستیابی به اهداف یادشده دارد.
به بیانی دقیقتر و بهتر، با توجه به معیارهای دین مبین اسلام برای ارزیابی و سنجش ارزش وجودی افراد برکنار از رنگ پوست، قومیت، زبان و ... توجه جدی دولت یازدهم به امور اقوام و اقلیت ها به ویژه در زمینه های سیاسی و فرهنگی، گامی مهم در راستای تحقق مردمسالاری دینی در ایران به شمار می رود.

 
*دولت یازدهم دولت اولینها


 
انتخاب نخستین سفیر اهل سنت  و این وعده که به زودی نخستین سفیر زن ایران نیز معرفی خواهد شد ، می تواند چنین نویدی  را دهد که در دولت یازدهم شاید دولت اولین های زیادی در تاریخ بعد از انقلاب باشد. اولین هایی که همدلی و همزبانی بیشتر دولت و ملت را در پی خواهد داشت.